Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   664 / 1320
(#) gydanee válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

C2 puffer kondi értékét nem írtad ki a kapcsolási rajzra. Mekkorát raktál oda?
(#) Attila86 hozzászólása Feb 5, 2010 /

Beforrasztottam a stabkocka utánra egy 10µF-os elkót. Nem is tudom miért maradt most ki... De nem segített, továbbra is kb 0,8V-os a hullámosság. Biztos vagyok benne hogy ez a probléma. Szerintem nincs elég tartaléka a stabkockának vagy nem is tudom...
A trafó 6V-os 0,6VA-es. Talán ki kellene cserélnem egy 9V-osra.
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Az esetleg nem lehet, hogy a 230V-os rész rászór a gyengeáramú szakaszokra? Nem kicsi teljesítményre az a 0.6VA trafó? Valamelyik "graetz" diódád nem lett zárlatos? Ezeket ellenőrizném első körben.
(#) Attila86 válasza gydanee hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

C2 100µF volt, de ráforrasztottam egy 470µF-ot.
(#) Attila86 válasza The_Saint hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Nem, ez egy teszkós.
(#) The_Saint válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Hát...lehet hogy nem jól tudom, de a felhúzó ellenállások akkor inaktivizálódnak, ha a portot kimenetnek használod...csak bemenetként kezelve lehet őket aktivizálni... de potyo lehet hogy jobban érti ezt a részt... viszont a led az világithat... és gondolom vezérli a kimenetet is. szerintem értesd meg vele itt is egy 10k-s ellenállással, hogy hol a helye, mondjuk a gnd-n. igy biztosan csak akkor fog világitani és vezérelni, ha a progi találkozik egy bsf PORTB, akármi vel.... a táphoz szerintem tegyél legalább 2000µF kondit, a stab elé és mögé. A stab gnd lábhoz egy 1N4148 as diódát a gnd felé és egyet a kimentre gnd től a + hoz... vélhetőleg leveszi a brummot. Sima kockatrafód van?
(#) gydanee válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Jaa, írtad is. Ha van kéznél, én ráforrasztanék, egy nagyobbat. Én minimum 2200µF-ot szoktam használni.
Én olyat csinálnék, hogy lemérném labortápról a teljes áramkör áramfelvételét. Majd a megnézném hogy mennyit vesz fel a 230-as tápról. Elég kicsi az a 0,6VA, de elméletileg mennie kellene arról is.
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Labortappal hajtsd meg a stab kockat, kiderul, hogy stabil-e. Amugy jo lenne ha mericskelnel hol van az a hullamossag -- kocka elott vagy utan?

Ja, es addig nem kellett volna kimarni a panelt ameddig az aramkor nem megy Akkor kell kimarni ha mar megy -- es ugy megy, hogy a firmwarrel egyutt a hozza valo tapforrasokkal stb, es minden funkcio stabilan megy stb...

Nem kell a panelt elsietni. Ez alol talan akkor van kivetel, ha nagysebessegu buszokkal dolgozol, de ha mar arra adod a fejed, akkor biztosan lesz akkora tapasztalatod, hogy hogyan kell egy olyat megtervezni, lesz olyan profi eszkozod amivel ilyeneket lehet tervezni es szimulalni. Addig meg jol ezek a dugdosos vagy forrpad-es panelek...
(#) Attila86 válasza The_Saint hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

2000ľF??? Amperonként szokás 1000µF-ot rakosgatni. Ez az áramkör fogyaszt 5V-ról 60mA-t!

A felhúzó ellenállások természetesen bemenet esetén működnek, kimenet esetén nem is lenne értelme. A gombok amely lábakra kötve vannak, pedig bemenetként vannak konfigurálva. Különben nem is működnének a nyomógombok...

Igen, sima nyákba ültethető kis 0,6VA-es MAKRAI trafóm van, illetve egy smd SO8 tokos 7805

A LED miért világíthatna? Én írtam meg a programot és ezért tudom hogy nem szabad világítania. Amikor a PICkit2-ről kap tápot akkor látszik is a videón hogy nem világít, nagyon helyesen. De mondom, nem a programban van a hiba, hiszen más tápfeszültség-forrásról tökéletesen működik. A hiba oka biztos hogy a tápfeszültség AC összetevője. 0,8V azért egyáltalán nem kevés...
(#) Attila86 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Idézet:
„Ja, es addig nem kellett volna kimarni a panelt ameddig az aramkor nem megy”

Nekem ilyet ne mondj! Aki kicsit is ismer az tudja, hogy nálam a nyáktervezés és annak elkészítése az első. Másrészt pedig: a fene gondolta volna hogy egy ilyen apró kis dolog miatt nem fog menni az áramkör...

Idézet:
„Labortappal hajtsd meg a stab kockat, kiderul, hogy stabil-e. Amugy jo lenne ha mericskelnel hol van az a hullamossag -- kocka elott vagy utan?”

Ha kiforrasztom a trafót és a szekunderének helyére kötöm a labortápot (tehát a graetz elé) akkor megy rendesen, de ezt már írtam is.

A brumm a stabkocka után van de ezt is szintén írtam már, hogy "közvetlen a PIC táplábain".
(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Próbáltad fordítva is bekötni a labortápot a graetz elé? Stabkocka előtt nincs brumm, utána meg megjön?

PIC-ben a Brown Out Reset be van-e kapcsolva? Kapcsold ki vagy állítsd kisebb feszültségre, és nézzük meg, hogy emiatt történik-e a resetelés. Persze ez csak tüneti kezelés, de legalább többet tudunk majd.
(#) icserny válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Szerintema trafót alulméretezted. A 7805-nél a feszültségesés 2 V. Az SMD kivitelű 78L05-nél pedig hasonlóan: Minimum Value of Input Voltage Required to Maintain Line Regulation Typ: 6.7 V, Max: 7 V

Vagy nagyobb feszültségű trafó, vagy egy kis feszültségesésű stabilizátor kell (pl. LF50CDT vagy hasonló).
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Idézet:
„Nekem ilyet ne mondj! Aki kicsit is ismer az tudja, hogy nálam a nyáktervezés és annak elkészítése az első. Másrészt pedig: a fene gondolta volna hogy egy ilyen apró kis dolog miatt nem fog menni az áramkör...”

Ertem, ez kb olyan, mintha egy szabo anelkul varrna ossze a zakot, hogy a kuncsaftra egyszer is raprobalta volna Akkor hagylak, hogy magadtol jojj ra miert kell a panelt utoljara tervezni

Idézet:
„Ha kiforrasztom a trafót és a szekunderének helyére kötöm a labortápot (tehát a graetz elé) akkor megy rendesen, de ezt már írtam is.”

Akkor valoszinuleg nagyobb trafo kellene oda -- teljesitmenyben termeszetesen, nem meretben Tehat lehet akar egy kapcs. modu tap is...
(#) Attila86 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Nagyon sok áramkört terveztem és építettem már. Ha gondolod nézd meg a weboldalamat, van ott pár dolog...
Alaposan meg vagyok győződve róla hogy nekem ez így jobb, hidd el. Más például azt is furcsálja hogy nekem egy készülék tervezésekor, kitalálásakor a legelső az hogy kinézek neki egy dobozt. Az emberek 95%-a megcsinálja a nyákot aztán ha működik akkor elmegy a boltba keres neki olyan dobozt amibe belefér. Na nekem erre is jó okom van hogy én ezt nem így teszem. Sőt, sokan azt is furcsállják hogy undorodom a vezetékektől és amennyire csak lehet igyekszem leszorítani a számukat. Én ilyen vagyok.

Igen, szerintem is a trafó kevés. Talán 1N4148 helyett valami schottky-val (mondjuk BAT46) javulna a helyzet, de szerintem mindenképp 9V-os trafó kellene. Biztos hogy az a kevés neki.

Szerk.: 6,29V van a stabkocka előtt, szóval trafócsere! :yes:
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Attilánál az első nyák mindig a próbanyák. A második már az eredeti. Szerintem ez már így marad, el kell fogadnunk.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Nekem edes mindegy, nem en dolgozom 2x Csak akkor ne panaszkodjon arra, hogy sajnos a panel mar adott, az aramkoron valtoztatni nem lehet
(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Trafócsere helyett használhatnál low-drop 5V-os stabkockát.
(#) Attila86 válasza potyo hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Meg schottky-kat a graetz-ben.
Mi a típusa az 5V-os low-drop stabkockának?
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szia!

Pl: LM2936M-5.0 (SO8), LD 1117D50C(SO8)...

Szia
(#) gabi20 hozzászólása Feb 6, 2010 /

Sziasztok! Van egy PIC16C64 jelű mikroprocesszorom.
Olvastam az adatlapját de néhány dolgot nem találtam meg benne. Például nekem csak JDM84 -es soros programozóm van - lehet-e erről programozni.
Illetve hogy a törlése hogyan történik, mivel ez egy ablakos processzor. Valaki tud erről valamit?
Előre is kösz
(#) trudnai válasza gabi20 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szia,

Eloszor is, a mikrokontroller nem mikroprocesszor (CPU - Central Processor Unit), hanem mikrokontroller (MCU - Micro Controller Unit). Nem keverendo ossze a szamitogeppel, bar valoban tartalmaz processzort, ram-ot es program tarolo egysegeket. Megis csak egy elektronikai alkatresz, amit mellesleg programozni lehet

Masodszor, ez egy osregi peldany, en nem javasolnam, hogy ezzel bajlodj. Egy modernebbet kellene beszerezni, 16F887-et pl. Ezenfelul a JDM programozo helyett is inkabb pl egy PICkit2-t ill. annak klonjat epitenem meg.

Amugy mivel ablakos, ezert UV lampa ala kell tenni, de nem tudom mennyi ideig, hogy a program memoriaja torlodjon. Par perc kell neki biztosan. Utana pedig le kell ragasztani az ablakot fenyt at nem ereszto matricaval, hogy a program ne serulhessen normal korulmenyek kozott. Ujabb eszkozoknel ilyen vacakolas mar nincsen, azok memoriaja mar elektromosan torolheto, ujra irhato.
(#) gabi20 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Igazad van ,állítólag a törlése 20 percig tart ,nem fogok ezzel kínlódani
(#) dinokal válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szia!
Csak a trafót cseréld le egy nagyobb teljesítményű 9V-osra. A 78XX-es stabkockák stabil működéséhez 3V-al kell legalább nagyobb feszültség mint a kimenőfeszültsége. A 0.6VA amúgy is kevés, ennél a teljesítménynél ad ki a 6V-os trafó kb 6 voltot, terhelés nélkül természetesen ennél nagyobbat. Low dropos stabkockát is használhatsz, de ennek a trafónak a teljesítménye ahhoz is kevés. Az LM2936M-5.0-ös stabkockát felejtsd el, az adatlapján Typ:120 Max:250 mA áramot ad le rövidzárban, normál üzemben 50mA-re képes, ez a maximum teljesítmény amire képes, tehát neked nem lesz elég ehhez a kapcsoláshoz
(#) potyo válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

MCP1700-t is lehet használni, még mindig egyszerűbb cserélni, mint másik trafót. Chipcad-nél lehet kapni.
(#) dinokal válasza potyo hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szia!
Az MCP1700 bemeneti feszültségnek max 6V-ot ad meg, ezt könnyű túllépni és tönkretenni, vagy eleve stabilizált áramkörröl kell meghajtani. Az Attila féle trafó kb. 6V 0.1A-t ad le, ami mindenképpen kevés. Trafócserénél nem kell alkatrészeket ki-be forrasztgatni. Ha Attilának kell, tudok adni 8V-os csengőtrafót ingyen, az biztos elbírja az áramkört. Egy kis teljesítményű 9V-os trafó, ami 4.5-6VA-es, legalább kell, 900 valamennyi Ft az elektrokonthában.
Véleményem szerint a 100mA-es terhelhetőségű trafó cseréjét semmiképpen nem ússza meg, még ha a jóisten ad stabkockát hozzá akkor sem.
(#) Attila86 válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Persze, túl van ez tárgyalva már, kicserélem 9V-osra a trafót amint kinyit a Lomex. Köszönöm a csengőtrafót rendes vagy, de az nem tudom milyen méretű és ennél a projektnél nagyon számít a trafó magassága, mert nem sok hely van a laminálóban.
(#) dinokal válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Igen, a csengőtrafó kb 2x akkora méretű.
(#) vicsys válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Esetleg gondolkozhatnál kapcsitápban is. Nekem van stabil 5V/1A-es dugasztápom. Annak a panelja kb. gyufaskatulya méretű...
(#) watt válasza vicsys hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Erre már én is gondoltam. (egyébként a téma ezen része, már rég nem PIC kérdés...)
(#) naviktor hozzászólása Feb 6, 2010 /

sziasztok ,
ha valaki tudna segíteni, megköszönném....
A mellékletben 2 hex kiterjesztésű file, a LEDBLINKing-et tudom használni, a másikat "wrong file" üzenettel, eldobja az égető progim.
Mi lehet a probléma?
(természetesen a 2 file 2 különböző C compiler "hagyatéka" )
Köszi.
Következő: »»   664 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem