Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   403 / 1385
(#) watt hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Sziasztok, Laminátorok!

Úgy tűnik lassan beérik a téma nálam is, néhány képet felteszek a mai eresztésből:
A nyák 0,5mm vastag, hajlik össze vissza, nagyon nehéz rá felvinni valamit, mert a hőtől kitekeredik és lehúzza magáról a papírt. Ráadásul a hengerek sem tudják normálisan összenyomni, olyan vékony. A vaskloridos előmaratással ennek ellenére másodszorra megfelelő lett(nem tökéletes, de jó!).
Normál fényben
"Művészi" szögben
Átvilágítva

Patexati által küldött előkészített nyák mindkét oldalára felvasalt nyomat képei:
Egyik oldal (Jut eszembe, ezt az oldalt elfelejtettem lemosni előtte szesszel! Látszik is rajta!)
Másik oldal
Ezeket nem marattam ki még, de tuti, hogy jók!

A 0,12...0,25mm-es(5...10mil-es) projectet lezártnak tekintem, és azt állíthatom, hogy ebben a méretben, megfelelő előkészítés után bármilyen mintázat elkészíthető használható minőségben, bármelyik megfelelően átalakított laminálóval és bármelyik lézernyomtatóval(itt a festék olvadáspontjára gondolok, nem a hibás kehes nyomtatókra)!

Mindenkinek köszönöm a segítséget!


Most áttérnék pici BGA nyákjára, ha megosztja velem!

(#) (Felhasználó 4577) válasza watt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia!

Szép munka, gratulálok!
A NyÁK gyakorlatilag hibamentes, egy kisebb hibát találtam rajta, de attól még - javítás nélkül is - jól használható!
Köszönjük a fáradozásaidat és várjuk a cikket, legalábbis én nagyon!

Jól látom, hogy a NyÁK lemezt egy picit felérdesítetted a festék tapadása miatt?
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia
Ez már sokkal szebb.

A BGA-s tesz több helyen is fent van
Nem kell neki nagy NYÁK, de gondos előkészítést igényel.
(#) watt válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Jelen esetben nem érdesítettem semmit, hanem egyszerűen híg vaskloridban barnára marattam, egy percig a szűz nyákot. Semmi csiszolás. Aztán lemostam vízzel majd szesszel, majd lamináltam.
A csiszolást a végén 1000-es papírral végeztem, hogy szép legyen!
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Köszi, az igazság az, hogy amit legutoljára feltettél, az még a kinyomtathatattlan verzió volt, nem emlékeztem, hogy felkerült a végleges is! Köszi!

Pici! Nem tudnád megoldani, hogy ne egy kép legyen, hanem legalább 6..8 egy lapon? (Nem vagyok tisztába a készítés pontos módjával, mert említetted, hogy pixelenként dolgoztad ki...)
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szia! Örülök,hogy odaért remélem nem folyt ki a lötyi! A denszeszes előkészítés meg volt de a tapogatás miatt javasoltam és nem is egy "etalon" nyák csak beledobtam a példa kedvéért! Javaslom ha próbálod a technikát menj lefelé a hőmérsékletben mi lenne a jó minimum nálad és ha van időd a nyomatokat is próbáld meg mit küldtem! Én teljesen meg vagyok elégedve a saját gépemmel de tovább fogom fejleszteni egy léptetőmotoros fajtára mit janocsi is publikált és a te hőmérő szenzorodat átterveztem egy nyákon egy 555-ös ic-re csak hőszabályzó triakkal meg optóval meg mindennel egy nyákon (ha valakit érdekel keressen meg ). Nálam minden oké most csak tegnap, odakapta a fóliát azt szét kell szedni a hengereket megtisztítani de hát ha az ember nem próbál nem lesz eredmény Szerintem is minden megtalálható már a topicban nem érdemes semmit feszegetni mert minden ki lett tárgyalva és sok fajta megoldás létezik a megvalósításhoz csak azon múlik ki mennyit áldoz és tud áldozni rá,milyenek a műhelyfelszerelései,stb! Szerintem watt fórumtárs a cikkben minden dologra kitér majd mi lényeges és sikerül egy optimális,olcsó,könnyen bárki számára megvalósítható gépről megírni egy nagyon jó cikket! A további extrák mit pici,Attila86,janocsi és jó magam meg fogunk próbálni és kialakítani az már csak hab a tortán idő,pénztárca,türelem kérdése lehet és szerintem mindenki segít ebben a fórumban aki új le nem írt ötlettel vagy kérdéssel fordul ide! Sziasztok mindenkinek
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Arra gondoltam, hogy több cikk is készülhetne, és a miénk(picivel) lenne a Basic verzió, a többi pedig számozva, speciális laminátorokra kihegyezve készülhetne! Így a végén minden kapható típus és megoldás napvilágot látna közös örömünkre!
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 

Ok, csináltam egy 2x3 -as mintát, tükröztem is...

csatoltam
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Én nem szándékozom cikket írni a témában (van egy másik miben lehet fogunk többen is) ez a ti projectetek ezt én tiszteletben tartom és le is írtam neked! A lényeg A TUDÁS MEGOSZTÁSA Ez nagyon nagy dolog ki nem tudott nyákot készíteni eddig egyszerű körülmények között mert ez a legnagyobb akadály általában! Én már 15 éve is készítettem nyákokat többségben kézzel több nap alatt görnyedve filcel,utána egy haverommal készítettünk jó pár Quad405-erősítőt ezeket fotóztuk de egy idő után idejét múlták az építések csak kisebb nyákokat rajzoltam filcel ha nagyon muszály volt! Az áttörés kb egy éve jött mikor beszereztem egy régi lézernyomtatót! Na ez felforgatta a napjaimat,életemet! Olyan dolgokra vagyok képes mit soha nem gondoltam volna pedig csak csepp vagyok a HE tengerében Nagyon jól megy nekem például a nyák tervezés is Sprint Lalyout progival ha nekiugrok jobb mint egy izgalmas játék a gépen nem lehet abbahagyni és van eredménye,maradandó mit alkot az ember! Na ez a Hobbielektronika! Irigylem kinek ez a hivatása is!
(#) janocsi hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
Sziasztok!
- A laminátoros NYÁK gyártás ilyen magas színtű megoldása, kifejlesztése valóban hatalmas munkát rejt, amihez csakis önzetlenül gratulálni tudok..

- Sajnálom, hogy elhamarkodott kijelentéseimmel megzavartam, vagy megbántottam volna néhány kedves fórumtársamat, Tőlük ezúton kérek elnézést.

-."Nem szeretnék ellenségeket gyűjteni, hogy magam is ellenséggé válljak”

(#) sucuka válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Attila!
Javaslom nézz utána egy régi 5,25"-ös floppy meghajtónak, én abból termeltem ki.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Jól mondod. Ez tényleg egy jó játék.
Amiket leírtál, az velem is megtörtént. Én még kézzel rajzoltam SMD nyákokat is(kikapargattam a lábak közét), de ez azért más! Valóban bármit meg lehet építeni, ami házilag elképzelhető, még talán a BGA-val is, bár azt azért megnézném, hogy forrasztanám be!

A cikkel kapcsolatban inkább Attilára a PIC miatt és janocsira a léptetőmotor miatt gondoltam, mert az más megközelítése ugyanannak. El lehetne gondolkodni rajta szerintem.
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szerintem is jobb lenne több külön cikk.
(#) Zozi85 hozzászólása Feb 5, 2010 /
 
És miszerint bontjátok szét? Mechanika vagy vezérlés oldalról? Mert rengeteg megvalósítás/cikk lesz akkor...
(eredeti motor, léptető, dc - 555, pic, avr)
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Köszi, ez már jó lesz(papírtakarékos)!

Neked mi a véleményed a cikkek sorozatra bontásáról különböző szerzőkkel?
Lenne egy közös rész(0.) ahol a technológiáról, eljárásról, fogásokról, anyagokról, festékekről, nyomtatókról esne szó(ezt írnánk ketten).

Aztán lennének a laminálókról szóló részek(1...4), ahol csak és kizárólag az egyes eszközök megépítéséről lenne szó és a hozzá tartozó egyedi kezelési fogásokról.

Nos?
(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
A megvalósított laminálókról szólnának a részek komplett. Gondolom az vállalkozna ilyenre, aki maga fejlesztett ki egy működő példányt valamilyen megoldással. Az olvasó aztán dönthetne, neki milyen szempontok az elsődlegesek, és választhat. Az is lehet, hogy több cikk megoldásait valaki összegyúrja és így születne egy újabb kivitel.
Szerintem jelenleg 4-5 ilyen lamináló van, de nem biztos, hogy mindegyik alkotó írni akar...

Az lenne a legjobb, ha ezeket a cikkeket, valamilyen módon össze lehetne fogni. Pl. mindegyikben lenne a többire való hivatkozás az egyik oldalon!
(#) Zozi85 válasza watt hozzászólására (») Feb 5, 2010 /
 
Szeretnék már én is hozzászólni a témához eredményekkel, de az én laminálóm kicsit túl lett bonyolítva Nálam egy új komplett csiga/bolygókerék hajtómű kerül beépítésre, egyedileg gyártva a feladatra. Remélem a "folyamatos" haladás jár annyi előnnyel, hogy megérje.

Ti mekkora felbontással nyomtatjátok a mintákat? 1200/2400?
(#) gulasoft hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Na csak kimarattam, és persze hogy szétzabálta a vezetékezést a sav, ráadásul úgy nézem csak sikerült fordítva rárakni a maszkot. Valószínű egy nagyon jól előkészített tökéletesen tiszta panelre kéne felrakni az ilyet. Azon gondolkodom, hogy egy gyári fotolakkos darabot beáldozok, de szerintem a maratás azt is megeszi.
Az előhívás után még tök szép volt, az első 10 perc maratás után még tök kontúros, mire mindenhol leszedi ez marad. Ráadásul kétoldalas volt csak kéznél és a másik oldalt nem is csiszoltam meg.

nyak053.jpg
    
(#) patexati válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia! Én 600 DPI-ben nyomok mert ennyit tud a nyomtató! A több csak jó lehet hacsak a program miből nyomtatod nem kavarodik össze és torzítja el a nyomatot! Ki kell próbálni ha valamit először nyomtatsz javasolom egy sima A4-es lapra kinyomtatni megtekintés céljából a műnyomó takarékosság miatt!
(#) (Felhasználó 4577) válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ahogy időm engedi, én is beszállnék egy AVR-es cikkel.
Egyenlőre várom a mechanikai átalakításokat, azokat meg szeretném csinálni, majd a Te vezérlésed, és ha az működik, akkor egy sajátot szeretnék készíteni AVR-el és egy grafikus LCD kijelzővel és néhány gombbal.
(#) dinokal válasza sucuka hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Én egy hibás Epson mátrixból termeltem ki léptetőmotort, nem annyira lapos mint a tiéd, de van rajta gyárilag fogaskerék, ami azt hiszem megegyezik méretre az eredeti motoréval. Még nem tudom pontosan, mert nem szedtem szét a laminálómat.
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Hát, ezt tényleg jól megette a marató...
(#) dinokal válasza patexati hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Gondolom mindannyiunkat érdekel a hőfokszabályozás, ezért minél többféle megoldás születik, annál jobb. HP nyomtatóm van, sajnos utántöltött tonerrel. Hétfőn először lemérem a lamináló hőfokát, hátha elég szabályozás nélkül is. Ha igen, akkor csak a sebességen kell variálni, viszont hőmérés mindenképpen kell, amit a panelen szeretnék mérni. Amíg el nem ér egy bizonyos hőfokot, addig áll a steppermotor. Szerintem nem annyira a hengerek mint inkább a nyák hőfoka a lényeg, minél vastagabb és szélesebb, annál több hőt von el.
(#) Attila86 válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Idézet:
„Amíg el nem ér egy bizonyos hőfokot, addig áll a steppermotor.”

Én pont hogy úgy írtam meg a PIC programját, hogy az üzemi hőmérséklet eléréséig folyamatosan megy a motor, hogy egyenletesebben melegedjenek át.

Idézet:
„Szerintem nem annyira a hengerek mint inkább a nyák hőfoka a lényeg, minél vastagabb és szélesebb, annál több hőt von el.”

Egyetértek. Ezért lenne jó az infrás hőmérő szenzor, csak az kicsit drága.
(#) dinokal válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
A hengerek melegítésénél igazad van, de ha beteszem a nyákot a hengerek közé egyből hőt von el, a panel még hideg, kell némi idő az átmelegedéshez. Tehát ilyenkor szeretnék áttérni a hengerek hőfokméréséről a paneléra, talán így egyenletesebb lesz a laminálás. Elképzelésem szerint így kicsivel alacsonyabb hőfokon lehetne hengerelni, és elsősorban a panel hőfoka adja meg hogy nem tapad - tapad - szétlapítja a festéket. Elnézést ha hülyeséget írok, nekem ez még csak az elmélet, gyakorlatban még nem próbáltam ki.
(#) janocsi válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Sziasztok!
Megrajzoltam és javítottam (végre) rendesen a teljes kapcsolást a laminátorba épített léptető motor vezérléséhez. Most egy archivumban csatolom a szintén javított NYÁK tervével együtt. (Remélem, talán ebben már nem lesz hiba).
(#) watt válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szerintem olyan dolgokkal töltitek az időt, aminek csak elvileg van értelme.
(#) dinokal válasza janocsi hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Köszönjük !
(#) dinokal válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Igazad van, de hétfőig, amíg nem tudok nekiugrani, marad az elmélet. Szeretném a lehető legjobban megcsinálni, ezért először elméletben kell. Ha egyszer kész, utána már tök mindegy ki tud rá jobb megoldást.
Erősen lusta vagyok , a kész cuccot nem fogom megváltoztatni, szétszedni, és újat csinálni helyette.
(#) watt válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Úgy csináltsz, mint ha lenne még valami probléma, ami nincs megoldva a nyák készítéséhez. Nem tűnt föl, hogy teljesen jól működő példányokat használunk? Egy tervezésnél figyelembe kell venni az ésszerűséget is!
Következő: »»   403 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem