Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   457 / 2500
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Üdv!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy egy végfok erősítési tényezőjéért felelős alkatrészek arányát érdemes megváltoztatni nagyobb erősítés érdekében (nem a torzításos, túlvezérelt tartományra gondolok) vagy inkább előerősítő ajánlott. És az előerősítőknek általában hányszoros erősítési tényező ajánlott? Pl. megépítettem pár típusú TDA erősítőt, más-más TDA-kkal adatlap szerint, és egyik se adta le a megfelelő teljesítményt többféle zenelejátszóval próbálva, aztán megváltoztattam az értékeket egész a torzításig, és most tökéletesen szólnak, de attól megmaradt a kérdés, hogy érdemesebb inkább előerősítőt építeni és hagyni a végfok paramétereit úgy ahogy vannak, vagy nyugodtan meg lehet a végfok paramétereit is változtatni mint ahogy én tettem. Álltalában ahogy megfigyeltem 30szeres az erősítési tényező TDA végfokoknál, na de ez nekem nem volt elég, így eltoltam 60szorosra. Tökéletesen szól de a kérdés felmerül, hogy különbség mi lenne ha meghagynám a 30szeres erősítést és ez elé építenék egy egyszerű előesrősítőt pl. 5szörös erősítésűt. Hangzásban, hangerőben, torzításban különbséget én nem éreztem egyik megoldással sem, mind a két esetben remekül szóltak, épp ezért kérdem a tapasztaltabbak véleményét. Remélem értehető a kérdésem. Köszönöm előre is.
(#) Bütyk-örmester hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Hát akkor köszönöm szépen a válaszokat erre a ''hentesrajzra'', akkor más tervet kell kidolgozni.
Az alacsony tápfesz miatt volt szimpatikus.
(#) szamóca válasza Bütyk-örmester hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Ne sajnáld. Egyébként egy borzalmas kapcsolás a működő verziója is.
(#) water válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Általában a végfokoknál a 30dB erősítés ajánlott, de ettől el lehet térni és el is szoktak mert ugye egy 15W-os erősítőnek nem kell még ennyi sem hogy egy szabvány jelforrásról teljesen kivezéreld, egy 400W-osnak pedig jóval több kell. Hogy ez mennyire megy a minőség rovására azt az adott végfok belső felépítése (leginkább a feszültségerősítő (VAS) fokozat) határozza meg.
Nem nagyon szoktam 40-47szeres erősítésnél feljebb menni, inkább a hangszínszabályozóba teszek 1,5-2szeres erősítést.
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Hát kiváncsi lennék miért nem tetszik ?
Az oké, hogy nem szereti a zárlatot . Van más büne is ?
(#) szamóca válasza hangszoros hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Építsd meg, és hallgasd meg.
Én megtettem anno. (sajnos)
(#) nagy_david1 válasza water hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Köszönöm, értem.
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Még lenne egy érdekes kérdésem. Összedobtam egy előerősítőt 741-es IC-vel. Tudom már nagyon őslelet, de ez épp volt az asztalon és így ezt használtam fel, elvégre sok régi erősítőnek lelke volt. Olyan akadályba ütköztem, hogy nem értem mi lehet a baj. A végfok kifogástalanúl megy, az előerősítő úgyszintén és mikor összekötöm őket akkor a végfok teljesen begerjed. Mindenhova van téve szűrőköndi, és mégis. Ekkora zaja nem lehet a 741-nek. Mi lehet a gond. Az előerősítőt azért gondolom, hogy jól működik mivel egy fülhallgatót tettem a kimenetre és szépen szól, torzítás mentesen. Nem értem akkor mi lehet a baj ha külön külön működnek. Még az érdekes, hogy ha pl. egy mp3 lejátszót a végfokra ráteszek akkor nagyon szépen, hangosan szól, de ha előerősítőn keresztül akkor semmi zene, csak gerjedésre utaló hangos hangok a köbön. Viszont ha leveszem az előerősítőről az mp3-at akkor visszaáll a csend, gerjedés nélkül. Minden amit kellett lehúzóellenállással és 100nF szűrőkkel testre húztam és mégis gond van. Valaki légyszives magyarázza meg mi lehet a probléma.
(#) mindenes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Üdv!
Valószinüleg tulvezérli az előfok a végfokot.Ha túl nagy a 741 es erősitése akkor nemcsak a jelet hanem a zajt is erősíteni fogja nagymértékben,lehet ez már tul sok az erősítőnek..
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Nagyon régen (min 20éve) egy egyetemista hozott egy ilyen hidas stereo kütyüt bedobozolva. Meglepetés szinten jól szólt. Akkoriban SGS Ates nyomatta a 2030-at
Mono, egytáposba én is vacakoltam vele. Emlékeim szerint a 2030-as tápjára kelett rakni 100nanót, Különös bajom nem volt vele. A hangjával se
Ha a Bose 0.6 Ohmos hangszorójához kellenne erősitő ilyet csinálnék
Csináltam ilyen farokcsóválja a kuyát (Sipos mondása, és publikációja alapjá) + - 50V-ra is. Kényes volt a 741 gyártójára _akkor ez volt_
Szerették
(#) nagy_david1 válasza mindenes hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Akkor mi a megoldás? A végfok erősítésének csökkentése, vagy az előerősítő erősítésének csökkentése, és a 741 amitől elavult attol még betölthetné egy zajmentes előerősítő szerepét.
(#) mindenes válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Igen ahogy mondod,mindenképpen az előerősitő erősitésének a csökkentése (egy olyan szintre amit a végfok már megfelelően tud kezelni)és vagy a végfokerösítésének a csökkentése. Ezt neked kell megállapitanod. A 741 korának pedig, ehhez valszeg semmi köze. Itt inkább valaminek (vagy az előfoknak,vagy a végfoknak) túl nagy az erősítése..
(#) zsozso72 válasza Bütyk-örmester hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Miért nem próbálod meg a hidalt 2030-ast,a tápfesz marad viszont a teljesítmény 34W és a kapcsolás sem bonyolult.A 2030-nak van fóruma nézz be elég sok jó ötlettel találkozhatsz.
(#) Tomi20 hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Üdv

Kinek mi a véleménye erről az aktív hangváltóról? Valaki esetleg már megépítette?
(#) bereczk.jans válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Köszöntelek!
Valamikor régen 2db 741 IC-vel készítettem 2x2 bemenetű keverőt LM386-s végek voltak a fejhallgató monitor erősítői. Külön - külön jól működtek, együtt pedig gerjedtek. Először a 741 + bemenetének osztójának közepét testeltem le 10µF-dal - ez sokat segített. Következő lépés volt a csillagpontos összekötés ellenőrzése. Ellenőriztem a két panelon is külön a csillagpontokat. Az előfokot 200 Ohmos szűrő ellenállással kötöttem a tápegységhez és mindkét végét 220µF-dal és 100nF-dal hidegítettem.(Az előfok így kisméretű lüktető feszültséget nem kap. Beválhat a 12,18,24V-s feszültségstabilizátor is. Egyesek joggal szidják, de nekem ez a megoldás is segített pl. rádiótechnikában. Testelésekkel is vigyázni kell. A két panel egymással akár 90 fokot is bezárhat. Árnyékolhatod is az előfokot, de az árnyékolást csak 1 helyen földeld! Egyébként látni kellene a két fokozat kapcs. rajzát.
Igaza lehet MCsanyinak is. Üdv.
(#) hangszoros válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Müszakilag korrekt
A megépités módjától anyagaitól fog függeni a hangja
(#) Tomi20 válasza hangszoros hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Gondolom ez nem valami jó minőségű. Nézegettem fémezett polipropilén kondikat is, de azok csak nagy feszültségben /méretben kaphatók a HQVideo-nál.
(#) kadarist válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szia!
Nagyon jó kis induktivitásszegény poliészter kondi. Hangfrekis célra teljesen jó.
(#) bereczk.jans válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Szervusztok!
Szeretnék tanácsot kérni egy áramcsatolt műveleti erősítős current dumping kapcsolás elkészítéséhez. Az ábrán az alkatrészek értékei rosszul látszanak. A ?-leljelölt alkatrészekkel kapcsolatban kérek véleményt.
C1 470nF, C2 ?5,6nF, C3 ? (22pF -esetleg trimmer), L1 ? 2uH Hogyan értelmezzem a 14 t on 1/4''dia 1/2'' long
R1 ?100K, R2,R3,R5, R6 3K3, R4,R7 180Ohm, R8,R9 39Ohm, R10 ? vajon milyen értékű?, R11 22Ohm 1/2W.
IC LM741 először ez lenne a tokban majd jobb ugyanolyan bekötésűre TL071, NE5532-re cserélném. T1 BC141, T2 BD140, T3 TIP 142, T4 BC161, T5 BD139, T6 TIP147. A nyáktervezést papíron megoldom.
Esetleg a híd beállításához az ötleteket megköszönném, illetve mások is kipróbálhatnák.Az első melléklet az angol szöveg text file-ban a fordításhoz, második a teljes cikk a kapcsolással.
Kösziszépen!
(#) nagy_david1 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Üdv!
Köszi a tippeket. Az igazság az, hogy 1 nap alatt összedobtam az egészet, maradtam hamar nyákot és a pár összekötés meg már kábellel történt a szerelőasztalon, úgy, hogy sok árnyékolás nincsen. A 10µF-ot kipróbálom, remélem nem fog sokat elnyelni a jelből. A kapcsolási rajzokról meg annyit, hogy az előerősítő egy egyszerű neminvertáló előerősítő, 1 db 741 fokozattal és a végfok meg jópár TDA vegfok volt, köztük 7294-es is és más kisebb teljesítményű is. A 200 ohm ot nem értem hova tetted, azontúl midnen világos. Esetleg valyon csak 741-nél áll fenn ilyen probléma, gondolok itt TL szériára és 5532-re Köszi.
(#) bereczk.jans válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Kettős tápegységet használsz mind az előerősítő és a végfokozat meghajtásához? Ha igen, akkor nem kell a 10 uF. A + tápágba egy 200Ohm másik vége a 741 + tápjához(valamint a testelő kondik) A - tápágba is 200Ohm(szintén a testelő kondik)A 741+- 18V tápfeszültségét ne lépd túl. Ha ez a veszély fenn áll, akkor használj 7815 IC-t (78L15-t kisebb, olcsóbb 100mA-s terhelhetőség) a + tápfeszültségbe, 7915 IC-t (79L15) a - tápfeszültség ágba. (3 kivezetéses szabályozó: bemenet, test, kimenet. Adatlapjuk letölthető.
Ha egyszerű, tehát nem kettős tápfeszültség, akkor elég a + ba tenni egy 78L15-t. Ha nem léped túl a megengedett tápfeszt, akkor elég az ellenállás és a szűrőkondik.
Jó éjszakát
(#) nagy_david1 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Igen, mindkettőhöz azt használok.
(#) bereczk.jans válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /
 
Kiegészítettem a hozzászólást. Olvasd újra!
(#) gleccser16 hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Helló.

Elszántam magam egy csöves erősítő építésére. Van itthon egy pár darab csövem, köztük egy pcl 86-is. Sokan mondják milyen szépen és dinamikusan szólnak a csöves cuccok, hát én nagyon kíváncsi vagyok rá.
Cső, foglalat és kimenőtrafőm is megvan, csak egy kapcsi illetve nyákrajz kellene.
Neten nemtaláltam sehol sem nyákrajzot, (kapcsolásit igen, de vagy jó vagy nem). Esetleg még ha lenne egy beültetési is mégjobban örülnék.
Tudna valaki ez ügyben nekem segíteni?

üdv.:gleccser16
(#) subwoofer220 hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Sziasztok. Van egy pici erősítőm,és ott elszállt az egyik TDA! Vajon hol és milyent vegyek bele?

A TDA-ra ennyi van írva: TDA2006 és még alatta 88227

A segítséget előre is köszönöm!
(#) djgombi válasza subwoofer220 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szia!
Itt: Bővebben: Link
(#) subwoofer220 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szia! Nagyon szépen köszönöm! Esetleg tuningolni lehet egy jobb TDA-val? Pl.:TDA 2052 V vagy ilyesmi?
(#) djgombi válasza subwoofer220 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szerintem nem ugyanaz a kapcsolása. Ahhoz új panel kell és kérdés akkor is ott lesz, hogy a táp bírja-e.
(#) subwoofer220 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Oké. Akkor azt veszem amit mutattál! Köszi!
(#) nagy_david1 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szia!
Hát nem léptem túl a megengedett feszültség értéket, egyelőre, mert csak +-12V -al kísérleteztem, tesztelés miatt, és biztonság miatt is mert így még gerjedéskor nem vett fel akkora áramot és nem kezdett fűteniveszettűl, nagyobb feszültségnél ha beállt a gerjedés egyből szinte egyből rüvidre zárta a tápot. Amúgy tegnap éjjel kísérletezve volt, hogy a a gerjedés eltünt és megszóllalt szépen a hang, aztán volt, hogy megint eltorzúlt, de nem gerjedt, ha beállt. Az idővel eltorzúló hangot mondjuk egy kondinak könyvelem el, mert azzal játszva ismét visszajött a hang. De nagyon instabil volt az állapota, mert ha úgy értem hozza a panelhez végérvényesen begerjedt megint. Most még kipróbálok pár dolgot, de már így is szinte mindenhol van hidegítő kondi. Puszta kíváncsiságból még összedobok ma egy invertáló erősítőt is, hallám annál is csinálni fogja, mert volt rá eset, hogy az invertáló jobban teljsített. Köszönöm, ma még ha idő mesz nekiállok.
Következő: »»   457 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem