Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   665 / 1320
(#) Hp41C válasza naviktor hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szia!

Töröld ki az utolsó sorát - a kontroller típusát tartalmazza emlékeztetőnek, melyet a programozó nem tud értelmezni.

Szia
(#) naviktor válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szia,

ezen már túl vagyok, összehasonlítottam, és ezt én is kiszúrtam, de sajnos valami más lehet a probléma.
Más ötlet?
Köszi
(#) Hp41C válasza naviktor hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szia!

Milyen programot használsz? A PicKit2 V2.61 hibátlanul importálja mindkettőt... (Nem is kell törölni a típus megadásának sorát...)

Szia
(#) naviktor válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

VELLEMAN K8048 fejlesztőpanelem van és az ehhez tartozó progit használom.
Amit mikroC progival fordítok, az megy de nem ott problémám van az include file-al , ha más fordítót használok a kreállt hex -et nem nyitja meg, hibaüzenetet dob.

köszi
(#) potyo válasza dinokal hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Akkor valami más volt, talán MCP1710 vagy 1703? Azt tudom, hogy 16V engedhető meg a bemenetén.
(#) icserny válasza naviktor hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Idézet:
„VELLEMAN K8048 fejlesztőpanelem van”

Itt található a a K8048 panel leírása, érdemes elolvasni! Többek között azt is leírja, hogy kimenetnek az INHX8M formátumot kell választani, különben olvashatatlan gépi kód keletkezik (mármint a programozód számára olvashatatlan...).

Megoldás: az MPLAB Project menü -> Build Options -> Project menüpontban kattints az MPLINK Linker fülre, s jelöld ki az INHX8M formátumot! (nálam INHX32 az alapértelmezett beállítás, ezt nyilván nem tudja értelmezni a fordítód!)
(#) naviktor válasza icserny hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Köszi a választ, de sajnos én ilyen fület nem találtam.
MPLAB Project menü -> Build Options -> Project
eddig oké, ami ezután jön azt mellékletben megtalálod.
8.43 MPLAB IDE-t használok
köszi

mplab.doc

(#) icserny válasza naviktor hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

A demókártyád tájékoztatójában az MPASM assembler fordítóról volt szó, ehhez tartozott az útmutatóm is.

A CCS C fordító nem a Microchip terméke, nem tudom, hogy abban lehet-e egyáltalán befolyásolni a .HEX állomány formátumát.

Talán bölcsebb volna a HiTech C fordító használata. Ez utóbbinak egyébként van egy Hexmate.exe segédprogramja, ami állítólag alkalmas az INHX32 formátumú hex állományok INHX8M formátumba történő konverziójára (is).

hexmate -help (elmodja a használatot)

A -format opció a te barátod!
(#) mgs hozzászólása Feb 6, 2010 /

Sziasztok

PIC-cel szeretnék egy optokapu előtt elhaladó tárgy áthaladási idejét mérni, megmutatni egy kijelzőn és (vagy) egy laptopra átküldeni az eltelt időt amit beír egy táblázatba.
A végcél a tárgy sebességének kiszámítása lenne, de én az idővel is elégedett lennék. A tárgy hossza ismert mert megmérem és mindíg változik.
Legrosszabb esetben beírom egy excellbe a kijelzett eredményt.
Mérési pontosság 0,00001 sec körül kellene, hogy legyen.

A kérdésem, hogy valaki épített-e már valami hasonlót és tud-e ilyenben segíteni kapcsolási rajzzal, programmal.

A válaszokat Köszönöm.
mgs
(#) Hp41C válasza mgs hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szia!

A Propeller / Wand óra topikokban leírt óraszerkezetek optokapuval, fotodiódával mérik az egy körbefordulás / rezgés idejét... Mindkettőben találsz olyat, ami RS232 felületen PC-hez kapcsolható.

Szia
(#) watt válasza mgs hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

A PIC CCP moduljának Capture részét kell felhasználni az egyik hozzá csatoltható Timer-el(pl. Timer1). A Timert olyan szamlálási sebességre kell állítani ami a célnak megfelel. Ehhez a kristály kiválasztásán kívül a megfelelő előosztás beállítása szükséges.
Ha pl. 20MHz-es kristályt teszel, és az előosztót 16-ra választod, akkor 0,0000032secundumonként fog a Timer1 számlálni. Túlcsordulni pedig 0,2097 secundumonként. Ha netán vannak hosszabb időtartamú mérési idők is, akkor azt is figyelni kell, hogy a Timer1 hányszor csordúl túl és ezzel számolni kell(65536*0,0000032). Ha nem érted a CCP működését az adatlap rajza és a leírása alapján, akkor kérdezz!
(#) mgs válasza watt hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szia

Köszönöm a válaszod foglakozom a témával. A túlcsordulástól nem kell tartanom mert a leghosszabb időintervallum az max 0,05 sec lenne a lerövidebb pedig 0,005 sec így gyakorlatilag 50-500 km/óra sebesség mérésére lesz képes a technika.

Kérdezni még biztosan fogok, mert építem az égetőidet (lpt és pickit2) és oda elkel a segítség.

mgs
(#) Amarton hozzászólása Feb 7, 2010 /

Sziasztok!

Azon gondolkodtam, hogy működőképes lenne-e egy olyan dolog, hogy van egy áramkör, amiben van mondjuk 3db 12FXXX PIC.
Mind a háromhoz lenne programozó tüske kivezetve (3x5 db).
A VPP-t mindegyik egyedileg kapná.
A VDD és VSS az mindenképp közös lenne
A DAT is egyedileg kapná meg az összes
A CLK pedig közös lenne.
Így elméletileg megvalósítható lenne az ICSP és mindegyik PIC-re másik progit tudnék tölteni.

Jól gondolom?

A CLK-t közösítenem kell az áramkör funkciója miatt.
Az bezavarja-e a folyamatot, ha a CLK lábakon van belső felhúzás?

A programot PicKit2-vel égetném.
(#) naviktor válasza icserny hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

szia,
megvan a HiTec fordító, az MPLABal használom. megy is le is fordítja a progit, de a változatosságképpen, most más a hibaüzenet... mellékeltem. Azt hogy mit jelent az tudom, csak azt nem mi az orvosság rá...
mellékeltem a C progit is.
Ha esetleg rápillantanál...
Köszi
(#) watt válasza Amarton hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Az gondot okozhat, hogy ha a CLK láb tápfesz hatására kimenetnek mutatkozik, mert akkor össze fog ütközni a programozó kimenetével. Egyébként működhet.
(#) raiman hozzászólása Feb 7, 2010 /

Sziasztok
Olyan kérdésem lenne, hogy egy 16F628-as picnek hány mA-el lehet terhelni a kimeneteit?
Válaszotokat előre is köszönöm
(#) trudnai válasza raiman hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Adatlapban az Electrical Specification-nel van kitargyalva! Nekem nincs most letoltve a 628-as, csak a 628A-s adatlapja, annal 25mA, de nezd meg a sajatodeban, mert az a biztos... (pl. en is elnezhetem es akkor ha amiatt nem mukodik az aramkorod engem fogsz szidni, holott csak meg kellett volna nezned az authentikus dokumentaciot )

(#) icserny válasza naviktor hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

1. A hibajelzés szerint nincsenek beállítva a konfigurációs bitek. Kell egy __config(...) sor a program elejére.

2. A mellékelt programod csak késleltetéseket csinál, nem állítgatja a kimeneteket. Próbálkozz helyette ilyesmivel!

3. Az egy dolog, hogy telepítettél egy új C fordítót, de meg kell tanulni a használatát is, ami csak a dokumentáció szorgalmas olvasgatásával sajátítható el.

1. #include <htc.h>       
  2. #define  _XTAL_FREQ 4000000
  3.  
  4. __CONFIG(XT & WDTDIS & PWRTDIS & UNPROTECT);
  5.  
  6. void main()
  7. {
  8.         TRISB0 = 0;                 //RB0 is output
  9.         RB0 = 1;                      //LED on 
  10.  
  11.         while(1)
  12.         {
  13.              __delay_ms(250);
  14.              RB0 = !RB0;            //toggle LED
  15.         }
  16. }
(#) icserny válasza Amarton hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Jól értem, hogy a CLK lábak állandóan össze vannak kötve? Nem zavarja ez a normál működést?
(#) trudnai válasza Amarton hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Nem tudom mit faragsz, de a 3 db kicsi PIC helyett hasznalnek egy db nagyot...

Helló,

na fél siker, amit hetek óta akarok, teljesült; bitenként tudom állítani a kimeneteimet.
Persze azért valami még mindig nem kerek, ugyanis a progidat lefuttatva megint hibaüzenetet kaptam... (mellékletben..)
Köszönöm szépen az eddigi segítségedet!

MESSAGE_2.doc

(#) Amarton válasza trudnai hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Igazából lehet hogy 5db kis PIC lesz benne.

Szükségem lesz 5db 16bites timerre egy időben.
(#) watt válasza naviktor hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Miért nem a Paint-et használod a képeid elmentésére? A Word vírusos is lehet!
(#) trudnai válasza naviktor hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Figyi, ez a DOC file-ba torteno mentes nem egy jo otlet Miert nem teszed ki rendes kep formatumba? PNG vagy JPG?

[OFF]PS: Latom Watt, megeloztel
(#) naviktor válasza trudnai hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Elnézést, igazatok van, legközelebb így csinálom.
(#) potyo válasza naviktor hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Én mintha már szóltam volna erről...

Idézet:
„a progidat lefuttatva megint hibaüzenetet kaptam...”

Ezek szerint nem lehet vele 250 ms késleltetést csinálni...

Akkor rád vár a nemes feladat, hogy csinálj pl. egy __delay_ms(1) köré egy for ciklust, mondjuk 1-től 250-ig. (Vagy ahány ms-os késleltetést akarsz).

Fölösleges képernyőképeket küldeni, elég a hibaüzenetet bemásolni szövegként!

igen a képekért már többen szóltak...

Szóval, közben megoldottam a problémát, kellett csinálnom egy #include filet. Ez hiányzott a programból ezért nem ismerte fel az általad írt szintaktikát. Mostmár működik rendesen, mennek a kimenetek, SŐT a nyomogómbokkal is tudok vezérelni, szóval összességébe boldog vagyok
Köszönöm a kitartó segítséget!
(gondolom nem sokáig leszek "csendben" .. )
(#) icserny válasza Amarton hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Idézet:
„Szükségem lesz 5db 16bites timerre egy időben.”
Én 1 db PIC24HJ128GP502 mikrovezérlőt próbálgatok hasonló célra. Az 5 db timerből egy időmérő, 4 db pedig külső forrásból származó impulzusokat számlál. Utóbbi miatt fontos volt, hogy legalább 4 db. timer kivezetésre csatlakozzon, ne pedig belső jelforrásra.

Mellesleg kis trükközéssel a PIC12F Timer0 is használható 16 bites timerként (ha hozzrendelhető a 8 bites előszámláló). Az előszámláló ugyan hivatolosan nem írható/olvasható, de ha van egy szabad láb, akkor egy kis trükközésselmegoldható - az AN592 mintájára. Bővebben: Link

Idézet:
„Szóval, közben megoldottam a problémát, kellett csinálnom egy #include filet. Ez hiányzott a programból ezért nem ismerte fel az általad írt szintaktikát.”

Ezt majd akkor veszem komolyan,ha bemutatod a forráskódot, meg a csinált #include fájlt!

A kód, amit küldtem, szintaktikailag helyes, csupán a 250-es érték miatt meghaladja a maximálisan kérhető késleltetést (197120 ciklus, ami a te esetedben ugyanennyi mikroszekundumot jelent). Tehát 250 helyett 197-et írva lefordul (valamivel fürgébben pislog a LED).

Sajnos, nálam egy kicsit körülményes a fordítás, mert a HiTech V9.60PL3 csak rendszergazda jogokkal futtatva jelenik meg az MPLAB-ban, attól meg nálam orra fokhagymás! Így most csak parancssorból tudok fordítani.
Következő: »»   665 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem