Fórum témák
» Több friss téma |
Hello
Én egy teljesen egyszerű órát szeretnék építeni, csak óra funkcióval, de sok keresgélés, után nem találtam ideális kapcsolási rajzot amit megépíthetnék. A segítséget előre is köszi
Mikrokontrollerekkel hogy állsz?
Milyen kijelződ van? Milyet szeretnél? analóg, bináris, ledes, LCD-s...
Teljesen egyszerű digitális órát PIC-el lehet építeni ,akár LED vagy LCD kijelzőre. Ha pedig nem értesz a PIC - hez akkor megépítheted TTL áramkörökkel ,viszont ebben az esetben 10-15 IC- t kell használnod.
Írd meg ,hogy pontosan mit szeretnél
Háát ledkijelzővel gondoltam megoldani, és van egy AVR programozóm (JTAG ICE USB MKII), amihez még nemnagyon értek.
Nem mondod, hogy egy JTAG ICE MKII van?
És tudod is használni? Mert akkor közel vagy a megvalósításhoz. Kell egy AVR, aminek van szabad 7+4 lába a LEDkijelzőhöz és + pár a beállító gombokhoz. Pár ellenállás és a táp megtervezése és csak össze kell raknod. Utánna el lehet programozgatni az időt, amig ki nem mutatja az időt És töltsd le addig az AVR Studo 4-et
Háát az túlzás hogy tudom használni, de van. Amúgy azt elfelejtettem mondani, hogy óra és perc számláló kéne.
Ez jó lene, de működhet ATMEGA8-al (28 lábas)?
Mivel ott a forrás, csak kicsit kell alakítanod a programon...
Biztos h. át lehet alakítani a progit, de az is lehet h. elég ujra fordítani a Te általad kedvelt procira. Van itt valahol 1 AVR-es fórum, ott biztosan akad aki segít...
A nixie nem az én stílusom, és nem is értek hozzá.
Az újraprogramozással is az a baj, hogy nem értek hozzá.
Ezt már láttam régebben, marha sok ideje lehetett az embernek aki csinálta. Hány wattot is fogyaszthat 1 ilyen?
Elég pihentagyú lehetett aki ezt a nixie csöves órát építette... Szóval ha nem értesz a programozáshoz akkor építssd meg TTL áramkörökből .
Na nem már, mi az hogy vagy 16-17db TTL ic vagy PIC/AVR ??
Ezekkel mi van? Bővebben: Link Mindig a legegyszerűbb megoldás marad legutoljára Ráadásul ilyen téma már van nem is egy...
Ha jóltudom a kínai 7szegmentses kijelzős rádiósórákban is ilyen van...
Nem gondoltam volna, hogy egy egyszerű óra ekkora gonndal jár, hogy PIC-et vagy AVR-t kell használni.
Én nem tudtam h. vannak ilyen ic-k
Amúgy nem biztos h. egyszerűbb lenne ez, mint mondjuk amit én ajánlottam. Főleg ha már megvan a kész program. Ja és az alkatrészköltsége is kb. ugyanott van. Szerintem abból az AVR-es kapcsolásból jóval kissebb nyákot lehetne csinálni...<-persze ez csak akkor számít ha fontos a méret.>
A kínai 7 szegmenses kijelzős rádiókban levő IC nek 1 hátránya van, hogy hálózati frekivel van vezérelve ,ami tudvalévő hogy nem pontos ,egyébként a hardware nagyon egyszerű .Szerintem meg csak akkor van értelme AVR- t vagy PIC - et használni ,ha a programot saját magam írom ,és nem netről húzom le.
Gondoltam beraksz egy szép nixit, mint pl Moltam, de nem!
Mondok mégegy hátrányt: speciális kijelzőt igényelnek. Multiplex, de nem olyan formában mint a "normális" órák, mert csak kétfelé van bontva! Nem órák és percek, hanem mintha vizszintesen félbevágnád a kijelzőt...Hagyományos kijelzők csak akkor használhatóak, ha a ledek anódja és katódja is ki van vezetve vagyis a közös anódos vagy katódos felejthető! Ez jelentősen megkeseritheti a nyák elkészitését. Valamint szimetrikus kimenetü trafó kell, mert a kijelzők "ellenütemü" vezérlését igy oldották meg. Emiatt jól láthatóan vibrál a kijelző aminek a szűrése tovább bonyolit. Egy TMS3450-el készülő órám emiatt pihen félkész állapotban...
Nagyon sok ideje volt, és leeszi a hajad (pl.: egy átlag hétszegmenses LED –es órához képest). De gyönyörű, és zseniális!
Ui.: Ja és aki építette azért az nagyon penge, és nem is csóró.
Venni kell egyet és szét kell bontani... Nem drága pl. én 500Ft ért vettem a piacon.
Nah, már csak az lenne a kérdésem, hogy JTAG ICE-al kompatibilis-e az ATMEGA8-16PU, mert ha igen akkor valamit elszúrtam.
Én egy bontott hibás kijelzőt koppintottam le...felnagyitva kb 30x50 cm-re. Ha lesz időm teszek fel képeket. Egyszer majd a kijelző vibrálására is találok megoldást...
Én aszthiszem ez nem ebbe a topicba illik amit mondtál, mert egy kicsit más a téma! :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |