Fórum témák
» Több friss téma |
A legegyszerűbb megoldás szétkapni egy telefontöltőt,
nekem is van itthon egy, 32*58 mm, kevesebb mint egy centi magas és 5V-os, ami 500 mA terhelésnél 4,76-re csökken.
Szkóppal kellene rámérni egyszer a fetek gate-source lábára, hogy milyen a meghajtójel és hogy terhelésre fix marad e.
Az üresjárási fesz növekedését okozhatja pl az, hogy belengések, túllövések vannak a primeren és a szekunderen. Szkóppal ezekre is mérj rá, persze csak óvatosan, vigyázni a földeléssel! Ha belengést mérsz akkor be kell tenni a szekunderre egy kis snubber R-C tagot, közvetlenül a tekercsre. Mondjuk 1KOhm 1nF.
Bővebben: Link
Ez egy príma kis IC, Lomexben kb 80Ft Van is egy mintakapcsolás 0,5W-ra az adatlapban.
Szia!
Trafót is lehet hozzá venni? Steve
Láttam már neten olyan üzletet ahol kész trafókat lehet venni flyback tápokhoz, de ne kérdezd mi volt a weboldal címe.
Szóba jöhet a bontás PC tápból, a segédtáptrafó (igen korlátozottak a lehetőségeid) Vagy elkészíted saját kezűleg, trafónak való vasat lehet kapni, pl lomexben is.
A trafónak nem láttam semmi méretezését, úgy gondolom ránézésre nem lehet betenni egy bontottat, vagy rosszul gondolom?!
Steve
A PC-tápban levő trafó 320V primerfeszültségű és 5V szekunder feszültségű.
Ebből gondoltam, hogy valamelyest használható. Sprofan csinált tápot ilyennel, valamint egy cikket is írt.
Majd holnap kipróbálom amit mondtál, egyébként egyilyen kapcsolótápnak a 300V-ból kb mekkora áramot szabadna felvennie terheletlenül.
Rákötöttem egy végfokot, és úgy vett fel 37,5mA-t, a kb 320V-ból.
Az OK, de a menetszámok függenek a frekvenciától! Ha ez a kapcsolás nem azon a frekin működik, akkor ... ?
Steve
Magasabb frekvencián mint amire méretezték nem lesz baj.
Hali!
Megnéztem a Tali Bt-s adatlapon az M2TN-C anyagú gyűrűmag adatait és ott 100mT van rá megadva. Nagy gond az hogyha én 200mT-val méreteztem az enyémet? 60 kHz-en megy és melegszik egy kicsit, kb 45-50C-ig. Érdemes szerinted áttekerni, vagy maradhat így is?
Hali!
B-H görbe: Bővebben: Link Ebből az látszik, hogy 0,2T-ig szinte ugyanannyira lineáris mint 0,1T-ig. Véletlenül rátaláltam erre az oldalra: Bővebben: Link Úgy látom a kínálat kb ugyanaz mint a talinál.
Sziasztok. A mellékelt kapcsolási rajzból lehet e 230Vra kapcsolóüzemű tápot csinálni? Persze az alkatrészeket a feszültség függvényében gondolom módisítani kéne, a trafó pedig pc táp trafóra gondoltam. Amugy azért kérdem mert ez egy sorkimenő meghajtás, és arra gondoltam hogyha lehet felfele transzformálni akkor lefele miért ne lehetne. Meg lehet építeni vagy őrült és életveszélyes ötlet.
Nem lehet 230V-ra alkalmazni, mert a kapcsolóeszközöket a tápfeszültség többszöröse veszi igénybe (4-5x) és a legnagyobb türéshatárú eszközök 1200V környékén vannak.
Köszi szépen
Már meg is érdeklődtem tőlük egy-két dolgot @-ben. Remélem válaszolni is fognak
Alakítgattam a tápegységet, egész jó lett, végfok ráakasztva 80V a tápfesz, közepes hangerőnél leesik 72-re és ott is marad max hangerőnél is, ennyit a sima trafós is ingadozik. Szerintem nem is lehet túl nagy túllövés vagy belengés rajta mert 72V-ról kell neki 1-2s hogy visszaálljon 80V-ra (2200µF-es kondenzátorokkal)
A FET-ek hosszabb távon (fél óra) is épphogy észrevehetően langyosak voltak, a trafók viszont kicsit melegednek.
Hali!
Válaszolt a TI Electronic. Íme: Idézet: „Raktárról tudunk adni: 1 db ára (Ft/db + ÁFA) 42/21/18,5 980 56/32/18 1800 63/38/25 2800 Szállítás, fizetés: Rendelés után postai utánvét. ” A fenti három, M2TN-C anyagú gyűrűmagot kérdeztem tőlük. Szerintem korrekt cég :yes: A 42/21/18,5 mag, néhány db-os tételnél szerintem már megéri.
Korrektnek korrekt ez már látszik a gyors válaszból is, de a talinál valamivel jobbak az árak.
Mindenesetre van egy biztos beszerzési hely.
Sziasztok.Szeretnek egy 12V-os stabil tapot keszitteni.Lehetoleg bontott PC-tap alkatreszekbol.Nagyjabol 200-300W kellene 12V-on.Es a lenyeg hogy minnel kisseb legyen.Csinalok egy kis PC-t aminek kulso tapja lessz onnan fogja kapni a stabil 12V-ot es abbol lessz csinalva +5V es +3.3.A PC fogyasztasat hamarossan lemerem hogy pontossan tudjam mire van szuksegem.Egyebkent az egesz 1xHDD,45W-os proci,1gb,ram,integralt videokari.Tudnatok nekem ebben segitteni?
Koszonom;Sziasztok
Alapból 12V-os tápból akarsz 12V-os tápot készíteni?
Vagy ha van mas otleted akkor oszt meg velem legyszives mert en nem tudok mast kitalalni
Akkor szedjél ki belőle minden felesleges dolgot, és kész.
De tul nagy az egesz nyak magaban is.Ezert szeretnek sajatot epitteni.
A FET "bemenete" gyakorlatilag egy kondenzátor. Mitől fog kisülni? a kérdésedre a válasz: Nem, így nem müködne.
nem teljesen értek a fetekhez ezért ugy gondoltam rá mint a tranzisztorra mit tegyek bele hogy müködjön picit át birnád rajzolni vagy elmagyarázni?
Most mit változtassak még rajta? azt a source-hoz képest drain-re hogy tegyek +t ? (a 2 tranyo aminek nincs neve az a BC327)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |