Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   97 / 782
(#) kadarist válasza kissi hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Szia!
Zavarszűrésre valóak ezek az alkatrészek. A szekunder oldal nagyobb frekvenciás zaját földeli a hálózatba.
(#) kissi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Köszi a segítséget, az igazi probléma viszont a következő:

A GND pont "csíp", mérve a hálózati földhöz képest 80-200V-ot mér a kolléga ( üzemi állapottól függően!)! Lehet, hogy valamelyik kondi átvezet, vagy mi lehet a gond?

A válaszoddal kapcsolatban: A szekunder oldali nagyobb frekvenciás zajt visszaengednénk a hálózatba? EMC-nél ez nem gond?

Steve

A bemeneti szűrő nem engedi ki a hálózatba a zavart. A szűrő "megeszi" a nagyfrekis tüskéket. Gyakorlatilag annyit csinál, hogy nagyfrekisen összeköti ez a kondenzátor a két oldalt. Ebbe a pozícióba csak megfelelő minősítéssel rendelkező kondit szabad beépíteni (Y-minősítés). Az enyhe csipkedés ezeknél a megoldásoknál normálisnak mondható. Nem kellemes, de nem is veszélyes. Ha mégis probléma ez, akkor egy 1 Mohmos ellenálláson át kösd földre a szekunder negatív oldalát.
(#) cimopata válasza kissi hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

A primer és szekunder közt is kell legyen akkor kondinak.

Én már szívtam ilyenekkel gyári tápban forrasztóállomásnak használva.
A páka hegyén 200V volt a földhöz képest.

Nemértettem miért hullanak a műveleti erősítőim, de rájöttem hogy a forrasztóban a zavarszűrő kondi.

Kiszedtem azóta oké.

(#) kadarist válasza cimopata hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Igen, ha kondi nélkül csipked, akkor az már baj.
(#) kissi válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

A berendezés kettős szigetelésű, tehát nincs földje, ezért zavarnak azok a kondik! Szedje ki őket ( illetve a kolléga szerint a vizsgált berendezésben csak egy van, mert nem tudta annak a rajzát ideadni!), mert ez a feszültség szerintem nem normális!?

Steve

Ha úgy gondolod, hogy ez a feszültség nem normális, akkor ajánlom figyelmedbe a következő egyszerű kísérletet. Az otthoni tévédnek húzd ki az antennacsatlakozóját, az AV-csatiját. Csak a hálózatba legyen bedugva, minden mást húzz ki belőle. Kapcsold be, és mérj feszültséget az antennacsatlakozó fém köpenye és agy jól földelt tárgy között. Vagy csak egyszerűen fogd meg a mérőzsinór másik végét. A multimétert kapcsold AC állásba, majd DC-be is. Meglepő értékeket fogsz látni a kijelzőn.
Hasonló eredményre jutsz más, nem földelt kapcsolóüzemű táppal ellátott gyári készüléknél is.
(#) ufy92 hozzászólása Jan 21, 2010 /

azt szeretnémkérdezni hogy tirisztorral nem lehetne-e megoldani egy kicsit nagyobb teljesítményű tápot??
(#) cimopata válasza ufy92 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Miért?

Hány száz kW kellene?
(#) ufy92 válasza cimopata hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

annyi nem kell csak pl.:5kW
(#) cimopata válasza ufy92 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

5KW hogy IGBT-k remekül használhatóak.

Ne felejtsd el, hogy a tirisztorok nagyságrenddel lassabbak az IGBT-k nél az IGBT-k meg nagyságrenddel a feteknél.
Áram és feszültség viszonyban viszont fordított a helyzet.
(#) roland9 hozzászólása Jan 31, 2010 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy ebből a kapcsolásból kb mekkora teljesítményt lehet kivenni és hogy hogyan tudom kiszámolni hogy mekkora huzalátmérő kell és hogy mennyi menetet kéne rátekernem a trafóra?

Tap.gif

(#) mackomester hozzászólása Feb 2, 2010 /

Udv az uraknak!

Egy ideig a sarokban porosodott a rezotap, de most egy
uj project kapcsan elovettem. Ugy-ahogy megvoltak a
terheleses meresek, jonak tunik a dolog. Egy dolog bosszant: a szkop-abra.... Az aramvalton atfuztem plusz
egy menetet es ott mertem. Negyszogjel, aminek pupos
a teteje es az alja. Terheles alatt nem valtozik a formaja,
csak az amplitudoja. Kozel sem hasonlit azokra a kepekre,
amit Cimo tett fel.... A kerdesem tehat elsosorban feled
iranyul Cimo mester; normalis ez? Amugy kb. 150W-tal
terheltem, a kimenofesz. nem esett szamottevoen, ha jol emlekszem, olyan 29V-rol kb. 1 voltot csokkent. ETD49 mag, IRFP450-ek, tranyos meghajtas nelkul.
(#) cimopata válasza mackomester hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Üdv!

Szerintem az áramváltó magod telítődik és emiatt mérsz rajta négyszögjelet.
Próbáld meg másik maggal.
(#) mackomester válasza cimopata hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Szia Cimo!

Kosz a gyors reakciot!
Hat, az aramvalto egy pici sarga toroidon van, ami nem
biztos, hogy jo, de ez volt keznel... Viszont a szekunder
jelalak is hasonlo azzal a kulonbseggel, hogy ott nem
pupos a negyszog, de az aljan es a tetejen pici berezges
lathato, a kozepe tajan. Amugy meg minden hideg, terheles alatt is... Kep most nincs, mert kozben attekertem a trafo szekunderet, most keszulok szorast
merni
(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

No, ez is megvan...
Mivel a kovetkezo projectemhez nem tudtam megtekerni
a trafot (mert nem fert el az adott huzal...), gondoltam
meghagyom a ket quad-modulomnak, mert bar szinte
saccra tekertem (2x7menet, azt hiszem), eppen 2x46,8V
jon le a pufferekrol. A szoras nem nagyon valtozott meg,
az eredeti 47uH-rol 50uH korulire nott. 24 menet van a
primeren. Mellekeltem egy fotot, a beallitasok: 20V/div
es 5uS/div. Nem terheltem meg, de semmi nem melegszik,
kiveve a magot... Az viszont zavar egy kicsit... Kb. 10 perc
uzem utan eler egy homersekletet, ami nem megy feljebb,
de a kezem 6-8 masodpercnel tovabb nem birja el. Telitodne a vas? Ja, a szkop-abra a szekunder kozep es
az egyik vege kozotti jelet mutatja. A pufferfeszultsegek meg 0,05V-on belul szimmetrikusak... Eeeeekkora makom
van!
Holnap meg jatszom a frekivel egy kicsit es meg is ter-
helem.

(meg egy aprosag: a jel teljesen szimmetrikus, most vettem eszre, hogy a szkopon kicsit elment a finombeallitas...)

Fotó0012.jpg

(#) Bassmester válasza mackomester hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szerintem ne törődj a maggal... az enyémek is melegednek, kb 50C-ig. Jó lesz az, használd nyugodtan
(#) cimopata válasza mackomester hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

30kHz nem sok, tekerd fel legalább 60kHz-re aztán majd akkor nem fog melegedni.
(#) mackomester válasza cimopata hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szepjoreggelt!

Nah, itt voltam megkeveredve.... A freki... Tanult villanyszerelo letemre belekeveredtem, mit az majom az hazicernaba. Mivel levalasztotrafo hijan a vezerlesen nem szkopoztam, meghat par tiz oldallal elorebb volt az a felreertes a tap frekijet illetoen, siman a felhullamra szamoltam a periodusidot... :bummafejbe: Ma delutan ujraizzitom, beszamolok majd. Kosz uraim!
Cimo: vegre meggyozott valaki (Te), hogy en neztem be a dolgot, nem a szkop....
(#) pimi9 válasza mackomester hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Azt tarsd még észben, hogy rezonáns táp esetén a szekunder és a primér (fesz.)jelalak nem egyezik!

Viszont a szekunder áram, és a primér áram időben arányos.
(#) mackomester válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Igen, azt tudom, regebben dugasztaprol taplalva a vezerlest, szkopoztam meg. Gondolom a fentebb csatolt kepen jo a jelalak. Ez a szekunder feszko.

Szerk: megmertem, a trimmerrel max. 40kHz-ig tudom feltekerni... Kondicsere kovetkezik.....
(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Nah, megvan a bunos... Gyanakodni kezdtem a tularamvedelem FET-jere, mivel kicsi helyett valami IRF sorozatut tettem bele (megintcsak ez volt alapon...). Lass csodat, a freki rogton fel is ugrott, miutan kidobtam a FET-et potival egyutt! Tehat elbabralta a rezgokort rendesen. Bassmester szerint a tularam-vedelemnek igazabol nincs sok jelentosege, mivel fixen egy vegfokot fog taplalni es olvadobiztivel jol vedheto. Ami meg valtozott az az, hogy a pufferfesz 2x55V kornyeken van, tehat mintegy 6-7V-ot emelkedett oldalankent, a mag 25 perc utan is csak alig kezmeleg. Csak a segedtap ellenallasai futenek, de majd leszedek egy menetet a tekercserol. Itt egy foto a mostani jelalakrol, ugyancsak a szekunder egyik tekercse. Beallitasok: 20V/div. es 5uS/div. Az aramvalto meg benne van, lehet, hogy az okozza ezt a berezgest? Mindenesetre koszonom mindenkinek a segitseget, lassan elmondhatom: kesz az elso rezotapom ...

Fotó0013.jpg

(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Bocs, elkestem a szerkesztessel. Kozben elkezdtem 230/50W-os izzokkal terhelni a szekundert (ez ugye eleg kicsi terheles 100V-on...), es azonnal vagy 12-13V-ot esett a feszultseg... Viszont a szkoprol eltunt a berezges... Tehat az a rezges tolti csucsra a puffereket. Innen nem esett tovabb tobb izzonal sem, csak 50-100mV-ot. Probakeppen "leterheltem" egy 8,2k-s ellenallassal, ugyanugy eltunt a rezges es beallt a kimenofeszultseg. Na mindegy, fura egy allat ez a rezotap...
(#) Lacika001 hozzászólása Feb 5, 2010 /

Sziasztok
Elkezdtem én is kísérletezgetni a kapcsolótápokkal, nagyjából már működik is (200W-al terheltem), a problémám azonban az hogy nagyon instabil a kimenőfeszültség. A plusz és a mínusz ág között terheletlenül kb 130v van, 6.8k-val terhelve ez leesik 115re, 680 ohm-nál már csak 100v, 28Ohm-os terhelésnél 76V-ra esett le.
A túl nagy frekvencia okozhat e ilyet, mert kb a dupláján megy mint a PC tápban, a másik amire még én gondoltam az az hogy a kapcsolótápkban a diódákkal párhuzamos RC elemet én nem építettem be, egyáltalán az mire szolgál?
Az egész egyébként egy tl494-re épül, a FET-ek vezérlése biztos jó mert nem melegednek még 200w-al terhelve sem, pedig hűtőborda sincs rajtuk. A trafó természetesen PC tápból való.
Akinek van ötlete mi lehet a baj ne tartsa magában
(#) cimopata válasza Lacika001 hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Kapcsolás van-e?

Vagy legalább, hogy mi a topológia, stb, 1-2 dolog.

A trafó az eredeti PC táp meghagyva?
(#) Lacika001 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Az eleje olyan mint a képen, a Ct értékét konkrétan nem tudom, annyi mint a PC tápban volt, az RT eredetileg 15k ez most kb 8,5k, a nagyobb freki miatt nem tudom lehet e instabil.
A másik felét gyorsan megrajzolom.

Untitled.jpg

(#) Lacika001 válasza Lacika001 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

A másik fele meg mint a képen, a trafót azért rajozltam így hogy átláthatóbb legyen, az L1 és az L2 egy sima pc trafó primere a középkivezetés megy a 300v-ra. Az L3-L4 egy másik PC trafó csak szétbontottam a primereket hogy mindkét fet árama átmenjen rajtuk.
A szekunder 12v-os ágakat diódákon keresztül összekötöttem. A diódák mellett nincs semmilyen RC-tag. Így terheletlenül kb 20mA fogyaszt, ami nem kevés, de így elsőre egyáltalán csoda hogy működik.
A fetek terhelve se melegszenek. Egyébként 2SK2847 a típusuk nem úgy mint a képen van.
(#) cimopata válasza Lacika001 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Az 1-es 16-os láb miért van a +5V on?
Így teljes tiltásba van a működés.

Látszik hogy kapkodtál a rajzzal mert a Q6 Q4 fel van cserélve. Így nem is működhetne.

Akkor nincsen visszacsatolás?
(#) Lacika001 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

igen elkövettem egy-két hibát tényleg
Az 1 és a 16 a GND-n van, a 2 és a 15 van az 5V-on, jah és a Q6 meg a Q4 is fel van cserélve, a többi stimmel azt hiszem. Visszacsatolás nincs, mert amikor még 60val járattam folyton kinyírta az egyik FET-et egy kicsit nagyobb terhelés hatására.
Egyébként most a tápban a 100µF-os elkót kicseréltem 330µF 400V-osra és nagy terhelésnél stabilabb lett, de üresjáratban még mindig nagyon megemelkedik a kimenőfesz.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 6, 2010 /

Sziasztok!

Szeretnék a hálózati 230V-ból 5V DC-t, 100mA terhelhetőséggel. A kritérium az, hogy maximum 8-10mm magasra nyúlhatnak az alkatrészek a nyákon és ha lehet álljon minél kevesebb és/vagy kisebb alkatrészből hogy kis helyet foglaljon a panelon.

Tudtok erre valami alternatívát?
Következő: »»   97 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem