Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   14 / 241
(#) SanyaPoWeR válasza sprofan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Ezt szigorúan teszt jelleggel vásároltam, hogy meglássam az elképzelésem életképes-e.
Amennyiben ezt kimutathatóan sikerül alátámasztani jóval nagyobb mennyiségű napfény rásugárzásával és a cella hűtésével, akkor majd kicsit növelem a tétet.
Egyenlőre csak tapogatózok a sötétben...
Annyit tudok csak, hogy a hő nem tesz jót neki ezért hűtöm majd folyamatosan a cellát. Az, hogy a fény önmagában károsítja-e a cellát az érdekelne igazából.
Persze ez csak tartós teszt alatt derülhet ki. 20 évig meg nem fogok cicózni ezekkel a cellákkal.

Ilyen téren valami tapasznyalat valakinél van eselleg?
(#) sprofan válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Ezek a kerti lámpás cellák átlátszó epoxival vannak borítva, ami magas hő hatására csúnyán tönkremehet. Továbbá az évek során besárgul, és a forró napelem amúgy is kisebb hatásfoka még kisebb lesz.
(#) SanyaPoWeR válasza sprofan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A borítás sárgul meg és emiatt lesz kevésbé hatékony a cella? Vagy a cellában is változások mennek végbe az évek során?

Hűtés nem téma, elég egyszerűen megoldható (:
(#) sprofan válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
A cellát azt nem tudom, de ha jól emlékszem annak is van öregedése, de az szerencsére jóval több mint 5-10 év. Igen az epoxi borítás sárgul be egy picit de nem nagyon.
(#) SanyaPoWeR válasza sprofan hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Akkor az még polírral esetleg el is tüntethető róla?
Kezd egyre bíztatóbbá válni a dolog számomra

Tapasztalt öreg motorosok is megerősíthetnének, vagy cáfolhatnának a témában, nem veszem zokon (:


Sprofan, köszönöm a segítőkészséged (:
(#) karpi válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Feb 4, 2010 /
 
Bekem si van egy par ilyen kerti cucc/A nagyonn baj hogy mas evekhez kepest nincs sok napsutes.Igy nem nagyon volt mikor kiserletezzek.A meloba bevittem 4 darab lampat es szejjelvagtam kiszedtem az elemeket es usszevissza kapcsoltam ,jo napfenynel az ablakba forgat vigan egy kis walkman motort terheles nelkul .Amugy 4 LED-et jol visz.
A bene levo akumulatorok 600mAh-ok igy gondolom egy kertbe ugy ejjel pislakolna a benne levo 20mA-es LED -el ugy disznek a kertben.
Vettem olyet is aminek uvegszal joteg van a tetejen es benne egy haromszinu LED ami valtozo szinnel villog .Ebben az aku hamarabb kisul.Az akuk igen bovlik es ahogy mindenfele altak a raktarba alig van ami tartja az aramot a sokbol,
Tettem bele legyengult 2500mAh-as akut amit nem hasznalhatok mar a kameraban evvel jol mukodik.Csakhogy azt szeretnem megoldani hogy az erkelyen legyen a fenyelem es a szobaba a LED .Csakhogy nics eleg napos ido,
van cel-akutolto is ami kb 300mA-t ad ugy 6-7V-al ket 2500mAh-as akut feltolt napon ogy 5 ora alatt cskhogy ez egy nap alat nem lehet altalaban,vegszuksegletbe azert OK.

Szoval a nagy baj hogy nincs /keve a napos ido a mult evekhez kepest.
(#) mx43 hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Helló!

Nekem egy kicsit komolyabb rendszer áramellátását kellene biztosítanom.

Meterológiai állomás, 2 fok alatt csapadékban 70 W ot fogyaszt, egy két percíg ilyen körülmények melett 100W ot, de amúgy 1w on pörög.
Emelett van az áramkörven egy 24V os kb 1 A es állandó fogyasztó, tehát a rendszer max 130W teljesítményű.

Ehhez kellene kiváasztanom a megfelelő napelemet -napelemeket, hogy télen is üzemképes legyen hozzá 2 db 12V os aksit hogy meglegyen a stabil 24V valamint a töltőegységet-eket. /Ezt nem tudom minden aksi külön töltőegységet igényel, vagy lehet kötni egy szablyzóra több aksit és napelemet is/

Jó volna tudni hogy milyen ezközöket kellene beszereznem az állomás energiallátására hogy megteremtsem a STABIL energiaellátást.

Ha valaki tudna segíten azt nagyon megköszönném.
(#) divertem hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Kedves mindenki!

LED-es baseball sapkát "építek". Átnyálaztam a fórum nagy részét, és rengeteg információmorzsát összeszedtem, végül mégis úgy döntöttem, hogy ebben a topicban kérdezek, mert kezdő lévén nehezen tudom az infókat szintetizálni. A sapkát úgy szeretném megépíteni, hogy egy(max 2) kertilámpából kivadászott napelem töltse. 4 db AAA elemet sorba kötve a ledeket párhuzamosan rájuk kötve gyönyörűen világítottak, minden ok volt, és ami nagyon lényeges, tudtam a gyakorlatban( horgászás, egyebek) használni. Ekkor jött az ötlet, hogy tovább kéne gondolni, és fenntarthatóvá tenni. A probléma ott kezdődik, hogy a napelem kb 1,5 voltot tud, 1 lednek meg min 3,2 Volt kell. Az első ötletem az lenne, hogy egy nokia akksit(3.7 Volt) használnék. Ez a LED-ek nek jó lenne, csak hogyan töltöm 1.5 Volttal? ekkor addig nyálaztam a fórumot, míg nem ismerkedtem meg a step-up konverterrel. az én kezdő agyam szerint ha úgy kötném, hogy napelem step-up, NiCd töltésvezérlő, akksi akkor működnie kéne. Ezért fordultam hozzátok, hogy ezt szerintetek hogy a francba kéne megoldani.

A másik kérdés az már szerintem egyszerűbb:
sapka lévén nem találtam olyan kapcsolót, ami lapos lenne annyira, hogy a simli belsejére rá tudnám tenni. Ekkor jött az ötlet, hogy nyomógombbal kéne megoldani, mint a biciklivillogókban. DE csak két verzió lenne: ég, nem ég. ezekben a kínaiak meg mind karácsonyfa módjára villognak össze-vissza. létezik(biztos) olyan kapcsolási rajz v vmilyen kütyü, amit ha bekötök a kis áramkörömbe, akkor egy nyomógombbal jelet adva ki-be kapcsolja a LEDecskéim?

Nagyon jól jönne a segítség, mert jön a tavasz, és addig meg szeretném építeni, ha másnem napelem nélkül, de tölthető akksival.
Előre is köszönöm minden fórumozó segítségét
Tisztelettel:
Nagy Miklós
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Úgy fest, most már megvan a beszerzési forrásom a cellákra és a következőt szeretném kérdezni:
Milyen üveget ajánlasz? Én 3-4mm-esre gondoltam de nem tudom mennyire lenne érdemes edzett üveget venni. Még nem tudom, hogy mekkora árkülönbség van a két típus között de ha nem olyan sok, akkor szerintem biztos edzet üveget vennék.
Egy szegedi cégtől kértem árat és ők a következőt ajánlották napelemhez:
Idézet:
„3,2 mm vastag edzett duratex (alacsony vastartalmú, hengerelt
prizmamintás) üveg
max. vastartalom: kisebb, mint 0,02%
solar áteresztés: nagyobb, mint 91%
fény áteresztés: nagyobb, mint 91%
15 Euro / m2”

Ezt az üveget ajánlották a korax-nak is. Bár azt írta, hogy még nem történt előre lépés az ügyben (szerintem találtak olcsóbbat).
Személy szerint sokallom ezt az árat.
Várom válaszod!
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Nálunk még ennél is drágább lett volna az edzett üveg. Ha ennyiért lett volna akkor az elején lehet hogy ilyen lenne, a hátlap meg sima üveg. Ha ez az ár áfás, akkor szerintem nem rossz. (Persze minél olcsóbb annál jobb. Én 4mm-es üveget vettem 1800ft/m2. Sima üvegből jobb a 4mm-.es, a 3-asban nem bízom. Edzettből lehet vékonyabb.)
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Megmondom őszintén Neked, hogy én sokallom ezt az árat is. Nem beszélve arról, hogy akkor valós ez az ár ha előre megmondanám, hogy hány száz m2/negyedév lenne a rendelésem...
Megpróbálok valami olcsóbb forrást keresni. Gondolkodtam azon, hogy a panel felújításokon kivett ablakokat kellene elhozni. Az esetleg jó lenne hátlapnak nem? Csak nem tudom mennyiért adnák ide...

Egyébként Te milyen alu profilt használsz az üveglapok befogatásához? Mert én kinéztem 2fajtát de nem tudom melyik lenne a legjobb.
(#) sprofan válasza tbence3 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Ha kifogsz nálunk egy ilyen felújítást, nem adják oda csak ha leviszed az összes üveget, de azt ingyen. Ilyenkor általában a szeméttelepen landol, ami nekik plusz pénz lenne, ha meg te elviszed, kit érdekel mit kezdesz vele, csak megszabadultak tőle ingyen.

Egyébként nem lehetne valahogy összehozni egyszer egy nagyobb mennyiségű cella rendelést? Szétdobnánk többfelé, és akkor máris jobban megérné. Mert például 100db -os kiszerelésben darabra olcsóbban jön ki postával is mint ha csak 10-20db kell valakinek(most függetlenül a teljesítmény adatoktól).
(#) Danesz94 hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Hali!
Valaki nem tudja hogy hogy lehet napelemet csinálni
az halottam hogy valahogyan lehet de e neten sem találtam semit
(#) tbence3 válasza Danesz94 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Olvasd át ezt a topicot az elejétől és világos lesz nagyon sok dolog!
(#) tbence3 válasza sprofan hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Akkor lehet, hogy majd itt Szegeden a legközelebbi panelfelújítás helyszínét felkeresem és megkérdem. Egyébként milyen vastag üveg van egy ilyen ablakban?
(#) sprofan válasza tbence3 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Bár nekünk is az van, de fogalmam sincs Szóval nem akarok hülyeséget írni de olyan 3-3.5mm körül lehet.
(#) divertem hozzászólása Feb 18, 2010 /
 
remélem jó helyre írok.
Az lenne a kérdésem, hogy ha 3 darab 12 V-os, 1A-s (12 W)AMORF napelemet párhuzamosan kötök egy megfelelő töltőelektronikába, akkor azzal egy 60-80 Ah-ás akksit hány nap alatt tudnék szerintetek feltölteni?
óránként 3 A-t töltene kb, az világos. Na most az amorfnak elég a szórt napfény, ugye? tehát hogy világos legyen, akkor is valamyennyit tölt... de mennyit?
Tudom, hogy ezek relatív kérdések, de csak vannak olyan sarokpontjai ennek a problémának, amivel esetleg tudnátok segíteni.
Ha 60Ah-t tudnék 5 nap alatt tölteni velük úgy, hogy esetleg 1-2 borús nap is beszalad, akkor az már jó lenne...
Előre is köszönök minden segítséget!!!
(#) Lajosszaki válasza tbence3 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Hali!
az ablakokban töbnyire 3mm -es üveg van de ha régi könnyen törik,nehéz kiszedni és nehezebb vágni is .nekem is van egy pár régi ablakszány-kb20 db .ha kell lehet vele probálkozni.De van uj üvegem is .ha kisebb méretek kellenek le tudok vágni méretre. kisérletezni jók.
engem is érdekelni a cellák beszerzése,ha lehet róla szó.találtam egy magyar beszállitot,de még nem küldött árat!
a nyárra szeretnék összerakni én is egy visszatáplálos rendszrert.
(#) Lajosszaki válasza divertem hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Heló!

most vettem ilyen sapkára szerelhetős ledes lámpát.Négyszáz forint volt két 3 volt-os elemmel müküdik.kapcsoloval.tud villogni,foly.égni meg kikapcsolni.öt ledes tők jó.ha külön elem kellene hozzá a két db ugyan ugy négyzáz pénz lenne! át lehet alakitani de felesleges,szerintem
(#) SanyaPoWeR hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
egy tanulmány az energiatárolással kapcsolatban (:

Nagyon érdekes dolgok vannak benne. Nekem láne a szivattyús módszer tetszett.
Bővebben: Link
(#) divertem válasza Lajosszaki hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
El elvi kérdés

Az elektronikában nagyon kezdő vagyok, úgyhogy egy sikeres forrasztás is orgazmust okoz
Másrészt leköt a dolog. tehát ez nem a gazdaságosságról, és az észszerűségről szól.
Egy előnye van: ha a fejemre teszem akkor sose hagyom el, nem tudom levenni a lámpás részt, és ha tölthetővé teszem, akkor nyugodtan hagyhatom a hétvégi házban( ahol se áram se bolt a környéken) mindig használatra kész lenne.
csak olyan nyomógomb kellene, amellyel ki-be tudom kapcsolni. Két állapotot kéne vezérelni: világít, nem világít. ne villogjon meg ilyesmi. Azért nyomógomb és nem kapcsoló, mert akármilyen kapcsolót teszek rá, az mély és a simli alá nem fér be( az eső miatt kene oda) mert belelóg a látóterembe. Ez ügyben valaki valamilyen segítséget?
(#) SanyaPoWeR hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
a kérdés: Miféle napelemet vettem én?!

kb egy hónapja vettem két napelemes kertilampecet. Ma egész szép időnk van, gondoltam tesztelem kicsit őket, itt van velem egy multiméter is.

A méréstartománya 200mikroA-tól 200mAig terjed.

Párhuzamosan kötöttem a két elemet, hogy némi áramot is produkáljanak, gondoltam ez a gond, hogy nem mérhető. A fogyasztó egy apró LED.
A problémám az volt, hogy akármit is csináltam nem kaptam mérhető áramot semmilyen körülmények között semmilyen méréstartományban sem. Behoztam a szobámba, itt csak szórt napfénynek voltak kitéve az elemek és itt 165-180mikroA-t mutatott a műszer. Aztán ismét kivittem őket napra és ismét semmi. Ez mi a rákért van?

Kiheréltem a lámpecokat, a napelemeket mértem csupán.
(#) tbence3 válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek de a cellákat kivetted és kiforrasztottad a panelról? Csak mert ha jól tudom akkor úgy működnek, hogy ha sötét van akkor világít csak a led, tehát akkor folyik rajta áram. Valamint még akkor ha az AA-s elem nincs feltöltve.

Vagy esetleg én értettem férre valamit? (kiforrasztottad teljesen a napelem cellákat és úgy tesztelted?)
(#) SanyaPoWeR válasza tbence3 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
semmi gond (:

Most nem akarok képeket készíteni, de szétbombáztam az egész hóbelebancot, értsd amennyire lehetett szét van szedve, kivéve a napelem abból a műanyag tokból ami köré van építve. Azt csak roncsolással tudnám eltávolítani. Szal úgy kell elképzelni a dolgot gyakorlatilag napelem, kijön belőle két draót és a fogyasztó közé van kötve. Leszereltem a "nyomtatott áramkörről" a kivezetéseit és ugyanezt tettem a LED-del is.

Közben azon gondolkodám, hogy nem-e túlléptem a rövidzárási áramát direkt napfényen párhuzamosan kötve a modulokat.

Volna is ezzel kapcsoaltban kérdésem, miért van rövidzárási árama egy-egy modulnak? Nekem pont az volna a célom, hogy minél több napfényt koncentráljak egységnyi felületre (hűtéssel természetesen) hogy minél magasabb áramerősségre tehessek szert.
(#) tbence3 válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Így már világos.

Próbáld ki úgy, hogy fogyasztó gyanánt csak egy ledet kötsz rá. Így kitudod próbálni jó ez még a napelem. (Bár lehet, hogy hülyeség)

Ha minden jól alakul akkor rövidesen lesznek napelem celláim amiből napelemet szeretnék építeni. Azonban még kellene keresnem egy olcsó üvegest, mert sokallom a 3-4eFt/m2 árat.
Nagyon jó lenne találni egy olyan forrást mint pudding1-é.

pudding1: Nálad mi a helyzet a visszatáplálással kapcsolatba? Meg van már az új inverter?
(#) divertem válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Hali!

Én annyit tudok segíteni, hogy én is egy ilyen kakiból szedtem ki a napelemem, én ott 2,3V körül mértem a feszültséget, és 35milliAmper volt egy panelnek az áramerőssége direkt napon az udvaron januárban.
Lenne hozzád egy kérdésem: van abban a lámpában töltőelektronika bármilyen is? Tudom hogy elvileg nagyon hülye a kérdés, de gyakorlatilag nem biztos.
(#) SanyaPoWeR válasza divertem hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Hát az össz elektronika egy ellenállás illetve egy fekete bizbaz, írom a számát: JD1803. Ennyi az egész elektronikája a készüléknek.

Az miért van, hogy a multiméter néha mér áramerősséget és néha nem? de ha átállítom feszültségmérésre akkor azt pontosan mutatja?

Az áramkörben van fogyasztó, egy LED amit kikaptam az originál áramkörből és most a próba kedvéért méricskélek vele.

A multiméter típusa: REALM M-830B
(#) tbence3 válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
Tipp: Nem lehet, hogy kiment egy korábbi mérésnél a biztosíték? Esetleg egy másik áramkörben nem tudod kipróbálni, hogy biztos nem a multiméternek van valami baja?
(#) SanyaPoWeR válasza tbence3 hozzászólására (») Márc 5, 2010 /
 
lekaptam a PC-m oldalát és egy hűtőventin eső áramot néztem. utána mérte a napelemet is, lehet, hogy ez egy gagyi vacak?
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Sajna még nincs kész a visszatáplálás mert a helyiek még nem terveztek ilyen rendszert és ez így lassan megy. (ki kell taposni az utat) Ha minden igaz hétfőn végre jön egy fazon aki hivatalosan is tervezhet , úgy hogy talán egy lépéssel közelebb kerülök a célhoz. Az inverter már megvan, lassan le kell porolnom mert csak áll a helyett hogy dolgozna...
Következő: »»   14 / 241
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem