Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   779 / 3960
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Annyival bővíteném még ki, hogy nekem nem kell a fordulatszámot vezérelni elég feszfüggő vezérlés állandó fordulatszámon szeretném használni ill. egy pwm vezérlést külön még csinálnék hozzá. Az eddig elkészült nyákterv még nem végleges.
(#) rascal hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Most fogok triakkal először dolgozni. Azt szeretném megkérdezni, hogy a G, MT1, MT2 lábelnevezések mellett az MT1 és MT2 bekötése egy áramkörben felcserélhető-e?
(#) kadarist válasza rascal hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Szia!
Nem cserélhető fel! A triak rajzjele is erre utal.
(#) divertem hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Egy olyan áramkört szeretnék építeni, melyben a 2 LED-emet nem egy mechanikus kapcsoló kapcsolja ki-be, hanem egy nyomógombbal tudnám vezérelni. gyakorlatilag úgy szeretném, mint a kerékpárvillogók ahogy kapcsolódnak, csak nincs olyan sok féle villogásm csak a világít/nem világít verziók lennének. tudnátok nekem segíteni? rem érthető voltam.
(#) kadarist válasza divertem hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Ezekben a topicokban rengeteg LED-villogó leírást találsz!
(#) zolyma hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
SEGÍTSÉG!
Van egy 20 voltos akkumulátorom és abból kéne 13 voltot csinálni...
Mivel tudnám?
Van egy 75 wattos inverterem és annak kéne a 13 volt mert 20 voltról nem működik.
A válaszokat előre is köszönöm
(#) nagy_david1 válasza zolyma hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Szia!
Nem kell nagybetűvel írni és ennyi "entert" nyomni a végén De LM317-el, megfelelő hűtéssel, 1,5A terheléssel ha megfelel, akkora a te barátod. Hanem meg nagyobb testvérét használod az LM338-at, ez mér 5A-t elbír, de ha ez se lenne elég, amit már nem hiszek, akkor vonj be FET vagy tranzisztort is.
(#) zolyma válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Figyu!
Én nem értek az elektronikához,de ez honnan tudja hogy nekem mennyi volt kell?
És ezt az enteres dolgot nem értem,ha nem nagybetűvel kezdek a kutya se foglalkozik velem.
Csak közé kell kötnöm ezt a kütyüt és kész?
(#) nagy_david1 válasza zolyma hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
"Figyu!"
Nem rossz indulatból mondom de akkor "nem fog kutya se foglalkozni vele" ha figyelemfelkeltően írsz, és a moderátorok nem szeretik, mondjuk ezt te döntöd el, mert nekem aztán nem érdekem. Na de visszatérve a témához. Itt található egy nagyon egyszerű kapcsolási rajz is és még a dolgodat megkönnyítő kalkulátor is az értékek kiszámolásához. R1 értéke 200-300 ohm szokott lenni adatlapokon és a többit a program számolja.
(#) zolyma válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Köszönöm szépen a gyors válaszod!
(#) nagy_david1 válasza zolyma hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Szívesen, és nem azért láttuk meg mert nagy betűvel írtad Ez a számítás működik LM338 esetén is, ha nem lenne elég az 1,5A 317-el.
(#) Action2K válasza c27 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
A mocit ne hagyd szétszedve, nem szereti a mágnesei. Mire akarod használni? Mert ez elég egy spec. cucc.
(#) c27 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
A moci már nincs szétszedve csak még az ősszel raktam rendbe akkor készült a kép (kicsit rendbe kellett vágni, mert találtam szegényt).
Még nem tudom pontosan hol használom ez majd függ a teljesítményétől és a fordulatszámától (meg attól, hogy egyáltalán sikerül e beindítani). A vezérkőjét nézegettem az az egész nyáklap 2 motorvezérlőt tartalmaz az ic-ket valahogy majd óvatosan leveszem meg amit tudok, de előtte megpróbálok méregetni ezt-azt.
Amúgy te ismered vagy honnan gondoltad, hogy spec. cucc? (Annyira azért nem speciális bár 24V-ról megy a kistestvére is meg ez is.) Valahogy kéne nekik csinálni egy vezérlőt, de nem tudom az adatlapon található kapcsolást használjam vagy a nyákon méregetett dolgokat? Mert van eltérés.
(#) zenetom hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Hali!
Vajon mi lehet a különbség az LM338T és az LM338K között?
Mert az LM338K 1200Ft körül van, az LM338T pedig 400-500Ft. Tokozásban látok csak különbséget, de nem hinném hogy azért lenne 800Ft-al drágább
(#) peti13 hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Sziasztok! Építettem egy tapskapcsolót ( Ezt ) és jól működik, tapsolok; behúz a relé, még egy taps; elenged. Ez eddig nagyon jó, csak az az én gondom, hogy körülbelül 1 méterről akkorát kell neki tapsolni, hogy észrevegye, hogy az egész házban hallják x). Arra gondolok, hogy a mikrofon érzékenysége túl kicsi... Meg lehetne valahogy növelni az érzékenységét, vagy az erősítésen, hogy lehetne növelni szerintetek? Egy másik mikrofonnal amit egy headset-ből bányásztam ki volt egy kis smd kondi párhuzamosan a két kivezetéssel és úgy tűnt mintha azzal egy picit érzékenyebb lenne de lehet csak maga a mikrofon tulajdonságai mások... Minden okos és frappáns ötletet szívesen várok Előre is köszi!
(#) rascal válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Ok, köszönöm!
(#) Amarton válasza zenetom hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Csak a tokozás a különbség.
(#) zenetom válasza Amarton hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Köszi.
(#) Action2K válasza c27 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Ez egy háromfázisú szinkronmotor. A fordulata a rá adott váltóáram frekvenciájától függ. Nagyon pontos, sima járású. A meghajtó IC hozza létre a három, 120°-onként eltolt szinuszt. Precíziós helyeken alkalmazzák, ahol a sima DC motor már pontatlan, a léptető, meg már lassú.
(#) c27 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
A nagy az egy viszonylag nagy ventillátort forgatott a kicsi meg mozgatott valamit. Sajnos csak ennyit sikerült megmentenem, de szeretném beindítani őket ehhez kéne a vezérlő. A nyákot ahogy követtem részben eltér az adatlapon javasolt kapcsolástól. Bár egyesek szerint jobb lenne az adatlapon megadott kapcsolást megcsinálni, de ahhoz kéne pár adat. 2sc1815 tranzisztor és 2sc2655 tranzisztorok vannak rajta és 2201 amiről nem találok adatlapot, de az ir30df diódákról azok is hiányosak helyettesíteni kéne őket valamivel, de nem ismerem az áramot se a motor teljesítményét. A tekercs ellenállásából meg nem lehet kiindúlni. A végfoktranyókról sincs semmi adatlap pedig egyik-másik sérült vagy nincs is meg: B1022 és D1412 van rájuk írva.
(#) fricihun hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
Sziasztok!

Az erősítőt és a védelmet én egy panelra raktam és az erősítő kimenetét át kell kötnöm a védelem bemenetére. A panelen közös GND van. Az a kérdés hogy ezt az "1 eres" átkötést megoldhatom sima vezetékkel vagy tegyek árnyékolt kábelt. Én árnyékoltat tennék de az a gondom hogy a kábelnek az árnyékolását nem tudom bekötni mert a pozitív végét kell csak átkötni (mivel GND közös). Valaki írja meg hogy akkor milyen vezetékkel oldjam meg. Előre köszönöm.

Üdv. Tomi
(#) proli007 válasza fricihun hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Hello!
Nyugodtan használhatsz sima vezetéket. (Hiszen a hangszóró vezetéke is ilyen, ami ugyan oda megy.) Csak ne vidd a végfok, vagy előfok bemenetének közelébe, mert esetleg rászór.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Hello!
Igen, fizikailag ugyan az az áramkör van a tokban. Csak éppen a mellékletben lévő paraméter különbségek vannak még.
Ajánlom még figyelmedbe ezt a cikket is.
üdv! proli007
(#) fricihun válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Köszi szépen.
(#) proli007 válasza zolyma hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Hello!
Bocs, hogy beleszólok, de úgy látom kissé eltévedtetek. Csak megfontolásnak írom..
(Nem tudom, milyen az a 20V-os akkumulátor, amiből 75W kivehető. Nem 24V-ról van inkább szó?)

- Ha az inverterhez 75W teljesítmény kell, akkor az a 13V-on kb. 5,8A áramot fog enni. (Ha az inverter kimenő teljesítménye a 75W, akkor még többet, hiszen a hatásfoka nem 100%)
- Ha ezt egy analóg disszipatív (pld ez az LM317 és társai) feszültségszabályzóval akarjátok a feszültséget csökkenteni, akkor az inverter fogyasztása, 20V-ról is 5,8A lesz. (de szabályzót is olyan típusból kell választani, ami ezt a kimenő áramot és eldisszipálandó teljesítményt elbírja.
Tekintve, hogy a szabályzón a két feszültség különbsége fog hővé alakulni, így a szabályzót (Ube-Uki)*Iki azaz kb. 40W fogja fűteni a szabályzót.
Hát ez 75W kimeneti teljesítmény mellett csak az IC-t, de a szívet nem melengető megoldás lesz.
- A logikailag célszerű megoldás, egy kapcsolóüzemű szabályzó lenne. Annak hatásfoka kb. 80..90% között is mozoghat. Viszont az inverter is hasonló feladatot lát el mint a szíbályzó.
Akkor már nem lenne célszerűbb egyből a kapcsolóüzemű táppal előállítani a szükséges feszültséget és teljesítményt, mint a kétszeres átalakítással a hatásfokot rongálni? Magyarul 20V-os invertert gyártani..
üdv! proli007
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Lehet, hogy vasúti sorompó akkumlátora?
(#) pcroland hozzászólása Feb 13, 2010 /
 
hi!
ha nekem csak a demo sprint layout van meg akkor eltudom menteni "print screen"-el úgy hogy utána megfelelő lábtávolsággal kitudjam nyomtatni?
(#) nagy_david1 válasza pcroland hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
Én a következőt tenném: print screen, aztán pl egy word vagy bármi hasonlóba menteném el a képet és úgy, hogy a layout-ról pár méretet vagy arányt levennék és ekkorára állítanám be a wordban is a méretet majd így menteném el. Csak én csinálnám így. Egy ötlet.
(#) c27 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szia.
Ma végre kiderítettem milyen tranzisztor hajtotta a motorokat: 2sd1412 adatlap: Bővebben: Link Mivel elég sok sérült ezért helyettesíteni kéne őket. Szerinted mivel érdemes?
(#) peter1995 hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Hello.Egy 100wattos erősítőre legalább hány wattot kell kötni hogy jól szóljon?
Következő: »»   779 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem