Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
SZIA! Köszi a gyors tippet most már elboldogulok azt hiszem kellemes estét .és nagyon köszi üdvözöl dddemeter .
Tehát jól értem,12V-os tápfeszültség mellett akarsz 6V-os relét "üzemeltetni"?
A vezérlés amúgy könnyű. Az eggyik nyomógombnak nyitónak kell lenni-e,a másiknak zárónak. A nyitó nyomógombot sorbakötöd a relé tekercsének eggyik kivezetésével(a gomb másik pontja a táp + pontjához megy),a másik kivezetését pedig rákötöd a relé záró segédérintkezőire,a másik érintkező csatlakozási pontját pedig a feszültség negatív pontjára. Ha ez kész,akkor a záró nyomógombot rákötöd a relé záró érintkezőinek mindkét pontjára. Feszültség bekapcs,a nyitó nyomógombbal kikapcsolod a relét,a záró nyomógombbal pedig bekapcsolod. A 12V-os betápra pedig rákötsz(bocs,hogy ilyen szavakat használok ) egy 7805-ös stabilizátor ic-t,aminek az 5V-os kimenete megfogja tudni hajtani a 6V-os relét. (az az 1 volt ide vagy oda,be fog húzni úgyis ) Rajzot most hirtelen nem találok sajna :S
Kétgombos kapcsoló. A 2 kapcsoló helyett nyomógombot kell használni. J1 helyett zárót J2 helyett bontót. A relé tekercsének ellenállásával azonos ellenállást köss sorba a relé tekercsével + a tekerccsel párhuzamosan egy diódát úgy hogy az anód a táp felé "nézzen".
Idézet: „anód a táp felé "nézzen"” Inkább a katód nézzen a +táp felé!
Hello!
- Akkor "tolmácsolom" Pulyka megoldását is. Azzal a különbséggel, hogy felesleges bármilyen stabilizátor. Ahogy Moltam is írta, csak egy soros ellenállás kell, ami a relé tekercsének ellenállásával azonos értékű. - A két rajz között az első, egy hagyományos "öntartó áramkör". Ehhez, egy nyitó, és egy záró nyomógombra van szükség. A másodikhoz viszont két záró nyomógomb is megfelelő, köszönhetően pont a soros ellenállásnak.. - Impulzus vágó diódát lehet kötni a relével párhuzamosan (záróirányban) ha zavar az induktív lökés valamit, de nem kötelező. - Természetesen a relé többi érintkezője, szabadon felhasználható, ezért nem rajzoltam rá a rajzra. üdv! proli007
Sziasztok!
Már rég jártam erre, de egyből fel is merült bennem egy kérdés... Van két db mini stroboszkópom ami a tenyeremben elfér. 6-12V-ról lehet üzemeltetni. Ha 6V-ot adok neki akkor kb 5 másodpercenként villan egyet, ha 12V-ról akkor kb másodpercenként kettőt villan. Én 12V-ról szeretném használni, viszont jó lenne megnövelni a villogás sebességét. Ha kicserélem az elektrolit kondit, valamilyen kisebb kapacitásúbbra, akkor az beválhat? A másik kérdésem ami szintén ezzel kapcsolatos, hogy úgy szeretném ezt megoldani, hogy 2db strobim van és kettőt villanjon az egyik majd 2-őt a másik... Gondoltam rá, hogy egy astabil multivibrátort használok, de azzal elég nehéz lenne megvalósítani, mert nem elég hogy nagyon pontosan le kell mérnem, hogy házny tizedmásodpercig tart a 2 villanás és méretezni egy astabilt... Ha megveszem az alkatrészeket, akkor ugye azok nem pontos értékűek, még ha 1%-os tűrésűt veszek, akkor is el fog már mászni az egész pár perc után... Hogyan tudnám ezt megoldani precizen? Mivel legközelebb csak hetek múlva leszek netközelben így megkérném a válaszolókat, hogy küldjönek egy PM-et egy linkkel, amiben a hozzászólásuk van, hogy hetek múlva is megtaláljam itt a topicban, mert rengeteg HSZ jön ebbe a topicba és nem találnám meg, azt meg nem kérem, hogy emailben vagy PM-ben segítsen valaki. Előre is köszönöm a segítséget!
Szia
Köszi Idézet: „egy soros ellenállás kell, ami a relé tekercsének ellenállásával azonos értékű.” Jó tudni Kérdeznék ezzel kapcsolatban. Tehát a 6V-os relé tekercsének az ellenállása pl 7 ohm . 12V-ra kapcsoláshoz sorosan kell kötni a relé tekercsével egy 7 ohm -os ellenállást,és ha nem vagyok érthetetlen akkor így a 6V-os ellenállás 12V feszültségről működtethető? Akkor pl. egy 12V-os 5 ohm -os relé tekercsel sorosan kell kapcsolni egy 5 ohm os ellenállást,és így a relé működtethető 24V-ról? Köszönöm a "tolmácsolást",ezt nem tudtam Szép Estét (abban a másfél órában is :S )
Hello!
Természetesen így van, de igen böszme nagy lenne az a relé, aminek 12V mellett 5ohm az ellenállása! Maga relé enne 2,4A-t? Kis relék, 12V mellett, legfeljebb 50..100mA áramot kérnek. üdv! proli007
az a két és fél amper jól mutatna,azért azt meg kell hagyni
Természetesen csak példaként hoztam fel,mert könnyebb 5-el számolni az én agyi kapacitásommal,főleg este fél 11-kor,mikor holnap hajnalban 5 kor kellni kell,és még meg kell nézni ezt a salgótarjáni marharépát is a retek klubbon
Hello!
Mint a kis japán: " Na mi van a kezemben? - HiFi torony.. Na jó! De hány?.." - Ha olyan a kapcsolás, hogy a kondi feltöltődése után villan, akkor a kondi cseréjével, nőhet a villogási freki. De arányosan csökken a fényerő is. - Nem astabil multi kell, hanem számláló. Vagy vezérelni kell a villogást, vagy pld. egy fototranyóval érzékelni és kapcsolni a tápfeszültségét (vagy valamit) ide-oda. üdv! prolli007
Ezt a kondi cserés dolgot ,egpróbálom a jövőhéten összehozni és meglátom mit tapasztalok. Így is kicsi a fénye ettől már ne legyen kevesebb, mert átmegy negatívba
Hogy lehetne megoldani foto tranzisztorral, hogy pl 2 villanás után a másikra adja a tápfeszt (12V-ot) ha az is villan kettőt, akkor megint a másikra. Mivel nem egyhelyen lenne fizikailag elhelyezve a két strobi ezért mind a két strobiba 1-1 fototranyót tennék.
Hello!
- Ha külön-külön vannak, akkor hogy biztosítod a szinkront közöttük? Olyan helyre kell tenni a fototranyót, ahol mind két villogót látja. - De a megoldás, elég egyszerű.. üdv! proli007
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, a jövő héten megpróbálom suliba megcsinálni. Amint tudok beszámolok a fejleményekről!
Szia Zolikém! Nem felejtem és köszönök minden segítséget!
Sziasztok! Egy olyan kapcsolás elkészítésében kérném a segítségeteket, ahol egy 24v-os relé egy pillanatnyi gombnyomásra 5-30 másodpercig húzna (amit mondjuk egy potméterrel be tudnék állítani) aztán elengedne!
Mechanikus megoldás nem jó!
SZIASZTOK! Valaki tudna nekem tanácsot adni abban hogy a BF245C tranzisztorokat lehet e helyetesiteni valamilyen más tipussal,vagy esetleg egy linket ahol "tranzisztor egyenlöségeket "lehet találni?Elöre is kösz az esetleges tipeket szép napot mindenkinek üdv Demeter Erdélyböl.
Heló amit küldtél kapcsolást nem igazán értem hogy hogy van. Egyébként úgy akarom hogy a kapcsolás 12V-os legyen de egy normál 6V-os relét húzzon be ha megnyomom az egyik gombot és csak akkor oldjon a relé ha megnyomok egy másik gombot.
Hello!
Fogalmam sincs, mit nem értesz ezen. Rajzot- működést-jelöléseket?... Minden esetre ez a két kapcsolás (mert ez két áramkör külön-kölön van, csak egybe rajzoltam le, ha esetleg ez okozná a zavart..) pont azt valósítja meg amit leírtál. A relé lábszámait nem kell nézni, csak az elméletet. De ha megmondod hogy milyen típusú a reléd és a nyomógombod (de jobb lenne egy adatlap, vagy link), akkor megpróbálom lerajzolni úgy hogy hogyan kell bekötni (huzalozni) az áramkört. üdv! proli007
Szia!
Egy oldal helyettesítő-típus kereséséhez:cross reference
A relé 6V 185 ohm JM 211 van ráírva és alá MISZ.
A bekapcsoló nyomógomb egy másik relé. a kikapcsoló meg egy szimpla mikrokapcsoló. a rajzodon mit hova kössek ez a bajom.
És a rajzod: mi ez a sok kapcsoló meg az SR1-2 ott 2 relé van???
Nézd meg ezt az oldalt. Kiemeltem a szükséges részt a dokumentumból. öntartó kapcsolás
Hello!
Szerintem nem olvasol figyelmesen. Meg írtam, hogy itt az általad kért működésű áramkörök vannak, csak éppen egy rajzlapon. De megrajzoltam úgy a hogy működtetni szeretnéd. (A relédről nem találtam semmit a hálón) - Az SR2 jelű záró érintkező a másik relé, ami indítja (bekapcsolja a JM211-es relét. - A Ki gomb a mikrókapcsolód bontó érintkezője. Remélem így már érthető. - 185Ohm-os ellenállást persze nem fogsz találni, közelítő értékűt kell keresni. Ezek szerint a relé, 32mA-es. 180Ohm/0,6W-os ellenállás bőven megteszi. üdv! proli007
Amit én rajzoltam az nem jó?
Hello!
De jó! üdv! proli007
Sziasztok!
Egy higanylámpa fojtójára rá lehet kötni több sima neon csövet? Úgy gondoltam mint ahogy egy 58 wattos fojtóra is rá lehet 3 18wattos fénycsövet.
Hello!
Érdekelne hogy, egy 300W-os sub és 2*50 W-os hangfalak rendes meghajtásához mekkora erősítő(k) szükséges(ek) ? Mi dönti ezt el ?
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Van 2db brushless motorom amikhez megvan a vezérlőic és nagyvonalakban a gyári elektronika, de sajnos erősen sérült a nyák és sok felesleges dolgot is tartalmaz (valami "ipari" fénymásoló lehetett). Abban szeretnék segítséget kérni, hogy megépítsem a motorvezérlőket mindkettőt egyfomára akarom szóval igazából csak egyett kell tervezni. A motorvezérlő ic Ta7712P Bővebben: Link adatlapot találtam hozzá és az ott ajánlott kapcsolást megrajzoltam. A lényegi segítség a nyákterv átnézésében kéne ill. az adatlapon nincs megadva ellenállás és kondenzátor méret. Ezek kiszámolásához vagy saccolás útján való meghatározásához kérnék segítséget. Kérem aki kicsit jártas a témában vagy már csinált hasonlót az kérem írjon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |