Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK terv ellenőrzése
 
Témaindító: Paso, idő: Okt 4, 2005
Lapozás: OK   33 / 199
(#) niedziela válasza Directors hozzászólására (») Dec 24, 2009 /
 
Gyári ajánlás elvileg jó, de sok erre az IC-re épülő kapcsolást találsz még.
Mivel SP-t használsz, nyugodtan kihasználhattad volna a kép beillesztést ha másolsz. Szebb lett volna az eredmény.

mas.lay
    
(#) Electricboy hozzászólása Dec 27, 2009 /
 
Üdv!
Segítség kéne egy viszonylag egyszerű kivezérlésjelző nyák rajzát kéne le ellenőrizni, én nem találtam semmit. De azért egy tapasztaltabb ember is átfuthatna rajta.
Egy apróság nem LM3915 hanem LM3914 van a nyákrajzon mert Eagle-be nincs 3915.
(#) _JANI_ válasza Electricboy hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Szia! Az "S1" nyomógomb helyett egy jumper kellene beültetni! Amit vagy összezársz vagy nyitva hagysz. Ahogy a vezérlés ( fényeffekt ) kívánja. Más észrevételem nekem nincs.
(#) Atielektro hozzászólása Dec 29, 2009 /
 
Hello!

Légyszíves valaki nézze át a nyáktervemet. Az itt megtalálható Watt-féle LPT portos PIC égetőről lenne szó.

Bővebben: Link
(#) _JANI_ válasza Atielektro hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Szia! Kicsit kuszának tűnt a rajz első pillantásra. Mert a áramkört rendesen megpakoltad átkötésekkel... S az elvi rajzzal összevetve is van probléma PL: a nem használt bemeneteket határozott logikai szintre kell kötni! S ahol csak lehet az IC és egyéb alkatrész alatt is nyugodtan vihetsz vezető sávokat! csökkentsd a felső átkötéseket. Mert sok helyen kényelmesen el lehet vinni az alkatrészek alatt is és a lábak között is (ellenállások és kondenzátor) a nyomvonalat. A D1 dióda is lemaradt! ( Bár enélkül is működik az áramkör, csak a fordított polaritású csatlakozástól nem véd semmi. ) Kicsit még dolgozni kell rajta...
(#) Electricboy válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Üdv!
Köszönöm a választ! Javítottam a rajzot!
(#) Atielektro válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Annak, hogy a nem használt invertereket földre kötöm mi értelme van? Az a többi kapunak miért zavarna be, ha szabadon hagyom?

Köszi amúgy, hogy átnézted! Akkor megnézem, hogy mit tudok rajta egyszerűsíteni. Ahogy nézem tényleg van benne egy-két értelmetlen dolog...
(#) _JANI_ válasza Atielektro hozzászólására (») Dec 29, 2009 /
 
Csak annyi értelme van a határozott szintre húzásnak mint a bezárt ajtónak...
Vagyis ha egy határozott logikai szinten tartod a bemenetet akkor annak az állapota ismert! A logikai áramköröknek van egy úgynevezett tiltott sávja. Ez egy olyan feszültség szint amit kerülni kell a bemeneten. Ha tartósan a tiltott sávban van a bemenet, az IC akár tönkre is mehet. A TTL áramkörök kevésbé de a CMOS áramkörök nagyon érzékenyek a szabadon hagyott bemenetek által keltett zavarokra. Szóval, veszélyt közvetlen nem jelent ha szabadon hagyod a bemeneteket. ( CMOS áramkörökre ez nem igaz!!! Ott igenis közvetlen a veszély! ) De a bemenet állapota nem ismert, Így ha valahonnan zavarjelet vesz fel vagy tiltott sávba kerül a bemenet ( külső, környezeti okok miatt ), annak nagyon nehéz utána járni!

A CIKK képein is jól látszik, hogy a nemhasznált bemenetek NEM LETTEK MAGUKRA HAGYVA!
(#) Atielektro válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Köszi a magyarázatot!
(#) pityu_18 hozzászólása Feb 6, 2010 /
 
Sziasztok.Van egy jó kis nyákterv csak az a baj vele hogy a benne levő kvarcokat nem lehet beszerezni itthon,amik jók lennének azok meg más tokozásúak.Valaki tudna segíteni az áttervezésben?Vagy valami segítséget adni?Köszönöm.
Van két verzió is de szerintem csak a kialakítás más.
(#) pityu_18 hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Sziasztok van egy nyákrajz amibe az a gondom hogy a szorosan egymás mellett menő csíkok nyomtatáskor olyanok mintha egy vastag vonal lenne.Meglehet oldani ezt átrajzolás nélkül?Köszi.A vonalvastagságokat már én állítottam át.

inter).lay
    
(#) saraha válasza pityu_18 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Szia.

Én kinyomtattam lézerrel 1:1 arányban (kb:2.5cmx4cm).
Mind a két felét,de nekem jónak tűnik.Pontosítanád mi a baj vele?
Nem tudom mekkora az eredeti méret.
Fotózod vagy vasalod?Mert igen kicsi a méret így...
(#) pityu_18 hozzászólása Feb 7, 2010 /
 
Fotózni szeretném.Nekem az a bajom vele hogy a felső részén mintha összeérnének a vonalak,bár lehet hogy a lézernyomtató szebben és pontosabban nyomtat.
(#) c27 hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy brushless motorhoz tervezek vezérlőt. Egy TA7712P ic-t használok melynek adatlapja itt van: Bővebben: Link .
Az ajánlott kapcsolást megterveztem, de van egy eredeti nyák ami nem csak a motormeghajtót tartalmazza, hanem sok felesleges dolgot is. Ezért szeretnék csak egy motormeghajtót építeni a nyáktervből 2 példány van. Az egyik az adatlapon javasolt akpcsolás a másik a nyákon méregetett dolgokkal kibővítve. Azt szeretném kérni akinek vagy egy kis ideje az segítsen már nekem befejezni a vezérlő nyáktervét. Igazából az alaktrészek fajtáit kéne kitalálni, mert az eredeti nyák sérül és néhány dolog hiányzik róla. Az eredeti nyáktervet felteszem azt sem ártana átnézni, de nagyon megköszönném ha valaki tudna segíteni ellenállás méret meghatározásában és dióda/tranzisztor típus meghatározásában. (Magyarul egy komplett vezérlő megépítésében, de nekem elég ha feszfüggő a vezérlő külön pwm-el vezérelném, de a fordulatszám annyira nem lényeges.)
(#) edison14 válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Szevasz !

Légy szíves a nyáktervet és minden egyéb képet valamilyen képformátumban vagy pdf-ben tegyél fel. Én már elkezdtem tervezgetni és meg fogom tudni kisebbre csinálni. Az alkatrészek pontos típusa kellene + az hogy hogyan is szeretnéd hogy kinézzen( képek a motorról és régi vezérlőről valamint arról a csatlakozóról amit említettél priviben).
(#) c27 válasza edison14 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Helló.
Akkor az infók alkatrészek keresése még folyamatban, de képek vannak.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Plusz még képek. Adatlap (kapcsolási rajz a nyákhoz Ta7712P adatlap 11. oldalán): Bővebben: Link Az eddigi kapcsolási rajzokat a következőben küldöm így minden ami kell itt lesz.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
És akkor a mradék.
(#) c27 hozzászólása Feb 26, 2010 /
 
Ez az elképzelésem alul lenne a motorvezérlő és felette a pwm ami könnyen levehető lenne. Persze az alsó nyák most 6 x 12cm lenne a felső az 3 x 5 vagy 3x 4 már nem tudom pontosan (nincs most itthon olyan méretű nyák így csak ilyenen tudom bemutatni).
(#) edison14 válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
A sorkapcsoknál van valami sorrend a hall szenzorok csatlakoztatására vagy teljesen mindegy. Az eredeti nyákon vannak 3-5mm es vezetékek? Mert én nem látok egyet sem.
(#) c27 válasza edison14 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
OIgen olyan 3-4mm körül van valamikor lemértem, talán max 5mm, de 2 oldalas a nyák sajnos. Minden tranyó collektoránál és emitterénél van vastag.
Sorrend elviekben nincs, de ha lehet akkor jó lenne a hall kimenetek egybe nennének és a tekercsek kivezetései. Most gondolkodok, hogy lehet hosszba fragni 1-2cm-t, de szélességbe nem tudsz lemenni 5.8 alá, mert a sorkapocs azt hiszem 5.6-5.7cm. Annyit lehetne javítani, hogy a sorkapcsot a nyák túloldalára tenni nem kéne a vastag szálakkal hosszan menni. A vékony szálak ha lehet ne legyenek 0.8mm-nél vékonyabbak, mert nehéz lenne akkor vasalással megcsinálni a nyákot mindig az volt a szemem előtt, hogy nagyon egyszerűen viszonylag nagy vonaltávolságokkal dolgozzak. (A vonalszélességgel lementem én is 3mm-re talán 4-5mm az eredetin, de én gondoltam arra, hogy rácínezek és akkor már sokkal jobb.)
(#) edison14 válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Én így oldanám meg a sorkapcsok helyett. Így sokkal több hely nyerhető.
(#) c27 válasza edison14 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Elég macerás úgy ebbe könnyebb lenne csak be kell csavarozni és kész. Azért írtam, hogy nem lehet nagyon sokat faragni belőle, mert sok kötöttség van a sorkapocs szerintem jó lenne, de igazából inkább rövidebbnek kéne nennie mint keskenyebnek, de ha ezeket az alkatrészeket tömören egymás mellé tennénk akkor se lenne jóval kisebb a nyák.
(#) c27 válasza edison14 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Egyébként miben tervezel?
(#) edison14 válasza c27 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Mond meg az alkatrészek típusait és azt hogy mekkora hőt fognak leadni a teljesítménytranyók ( szerintem vezesd ki őket egy hűtőbordára úgy nem foglal a nyákon sok helyet és nem is fognak felforrni ). Szerintem meg tudom csinálni kisebbre a nyákot és eagle-val tervezek.
(#) c27 válasza edison14 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Még nem biztos, hogy jó de elsőre irf540 lesz vagy valami hasonló még kérdéses, hogy jó lesz e az 5V miatt. A hűtőborda és a felmelegedéssel nem lesz baj szerintem. Most nézegettem le lehet menni 10x6.5cm-re, de az se sokkal jobb és a zsűfoltságon nem segít, bár lehetne különleges alakú hűtőbordák is esetleg egy pici venti ha kicsit melegedne még nem tudom elég sok minden kérdéses még maga a kapcsolási rajz is. Remélem hétvégén el lesz döntve minden.
(#) _JANI_ válasza c27 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Alkalmazz IRL540-et. Az F-el megegyezik. De már 5V-ról teljesen kinyit...

A Ta7712P-t hogy akarod PWM-el vezérelni?
Nem találtam rá utalást az alkatrész adatlapjában.
Vagy csak elkerülte a figyelmem....
(#) c27 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Hát igen a pwm egy kényes dolog. Hát megkaptam érte egyszer a kritikát, de másképp nem lehet csak ha az adatlapon +B és -B pontok elé teszem. Némi veszteség van benne, de mást nem tudok kitalálni. Eleve pwm jellel hajtanám a végfokokat. Szerinted lemnne jobb megoldás? Az adatlapon sajnos nincs feltüntetve sok infó (és angol tudásom is szegényes) jól értelmeztem azt, hogy a fék, forgásirányváltás és indulás/megállás föld/Vcc-re kötéssel változtatható? Kaptam eddig olyan infót, hogy elég Vcc és üres, de az adatlapon valahol földre is van kötve.
(#) c27 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Bocs nem tudom mennyire néztem jó a kapcsolási rajzot, de most látom (ha jó) az N csatornás végfok 24V-ot kap a P csatornás 5V-ot szóval valahogy így kéne kinyitniuk.
(#) _JANI_ válasza c27 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /
 
Ha a PWM-et és a TA7712P-t külön táplálod akkor elvileg megoldható. A PWM-el csak a motor feszültségét fogod állítani s ha szűretlen a PWM kimenő fesültsége, akkor TA7712P vezérlő frekvenciájával interferálhat. A mi egyenlőtlen fordulathoz vezethet. A TA7712P órajelpontját kell megkeresni s ott módosítani az alapórajel frekvenciáját. Egyedül a 12-es láb látszik erre alkalmasnak. Kellene egy tesztkapcsolás a TA7712P-ra, s meg kellene próbálni az RC-t változtatni... ( Ha a próbakapcsolás tökéletes csak utána kellene a nyákot megtervezni. ) A Motor eredeti HALL-szenzorok kapcsolását is ki kellene mérni - rajzolni. De igencsak az adatlap 11. oldala szerint lesz kapcsolva. 3 kivezetés a tekercseknek, és 8 kivezetés a HALL szenzoroknak...
Következő: »»   33 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem