Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   256 / 731
(#) swiftboy válasza ptesza hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Igen, azt hiányoltam én is... elolvasgatom
(#) ptesza válasza swiftboy hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Vigyázni kell a boltban vásárolható, vagy a találomra épített szub szűrőkkel, mert ha nem jók az értékek, akkor leesik az impedancia, és abba belehal a fejegység végfoka. (PL13)
(#) swiftboy válasza ptesza hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

na végigolvastam az oldalt, amit ajánlottál... és nagyon jó ötletnek tartom a dolgot és felkeltette az érdeklődésemet...és tényleg kevés pénzből tök jól kihozta a dolgot... még meglátom mi lesz... lehet várok inkább tavaszig, hogy nekiállhassak normális autóhifit építgetni, minthogy ilyenekkel sza*ozzak. De ki tudja... Viszont a fejegységemet sem akarom tönkrevágni...
(#) potenciameter válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Szia, megosztod velünk a mélyládád méreteit?
(#) Zupp87 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Én eddig csak az Orion ST-80-ban láttam, hogy az a 20 centis bolgár megkapta a teljes sávot. A 3 utas DC-k ben bár sokak szerint mindben elfuserált váltó van, szerintem nem kapja a teljes sávot a mélyközép.
(#) Richyeke hozzászólása Feb 17, 2010 /

Hali!

Hangdobozt szeretnék egy Blaupunkt IC 10 SM hangszóróval. Egy külön dobozban lenne és ez adná a mélyet 400Hz-ig.
Ezeket az adatokat találtam hozzá: max. Power 200 Watt
; nominal Power 100 Watt; nom. impedance 4 ohm; frequencyresponse (Hz, -10dB) 25-2.500Hz; sensitivity (dB/2.83 V/ m) 91; fs (Hz) 37,4 Hz; Qts 2,3; Qes 2,7; Qms 19; Vas (L) 70.6
Milyen hagdoboz passzolna hozzá?
(#) ptesza válasza Richyeke hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Meg kell mérni a hangszóró egyenáramú ellenállását, egy Digi multival. Ha a összeérinted a két mérőzsinórt akkor , megkapod a saját ellenállásukat, ezt le kell vonni, a hangszóró saját ellenállásából.

A kért paraméter : Re:

(#) djgombi válasza Richyeke hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Elég gyenge hsz ez
(#) Tomi20 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Heló

Most tudtam lemérni a dobozt.

Széles:62cm
Magas:56,5cm
Mély:50cm

Ezek belső méretek
(#) potenciameter válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Szia. Nagyon szépen köszönöm. Milyen reflex csöveket tettél a dobozba? Teszel fel néhány képet a dobozrol?
(#) Tomi20 válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

3db 110mm-es PVC csövet tettem be, mert a gyári csövek nem férnének el az elején a doboznak. Majd csinálhatok pár képet, csak be van fordítva a fal felé (úgy ütősebb) és két emberes megfordítani a dobozt.
(#) hugi00 hozzászólása Feb 17, 2010 /

Az utolso par hozzaszolasrol mi a velemenyetek ?

mugyanta topic - hangfal feluletkezeles
(#) szamóca válasza hugi00 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

A zárt hangdobozoknál arra törekednek hogy csak a hangszóróból érkezzen a hang, és ne a dobozrezonanciáit hallják.
Ezért is készítenek vastagfalú, spéci anyagú, különösen merev, stb dobozokat.
(#) Richyeke válasza djgombi hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

És esetleg tudsz segíteni, hogy erősebb hozzálszólás legyen?
(#) Richyeke válasza ptesza hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Műszer ellenállás: 0,2-0,3 ohm
Hangszóró ellenállása: 3,5-3,6 hom
Re == 3,3 ???
(#) ptesza válasza Richyeke hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Igen ez kellett. Sajnos djgombinak kell igazat adnom. Az érzékenységet tévesen adták meg , azért ,hogy a tényleges igazság ne látszódjon.

1W/m : 83.5 dB
2.83V/m : 87.2dB

Ennél gyengébb hangszórót még nem láttam. A lényeg az ,hogy nagyon halk , nagy erősítővel is gyenge lesz. Csak úgy hasonlítás képpen egy átlagos Hi-Fi hsz 1W/m : 88-91 dB érzékenységgel bír. gyakorlatilag 3x hangosabb, ugyanakkora teljesítményről.

Sokat ne várj tőle. Tedd 25-30 literes zárt dobozba , jó sok csillapítóanyaggal , és kész.
(#) Bassmester válasza Richyeke hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

(hsz = hangszóró)
(#) Richyeke válasza ptesza hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Ahh, csupa jóhír.
Aszhem akkor eladom ha ennyire vacak

djgombi-nak pedig félreértelmeztem a rövidítését (hsz-hozzászólás//hangszóró), tehát elnézést.
(#) Richyeke válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

igen, rájöttem utólag
(#) Tomi20 hozzászólása Feb 19, 2010 /

Üdv

Valaki nem ismer olyan programot, ami egy erősítő, vagy pl aktív hangváltó átviteli karakterisztikáját megrajzolja? Hasonló kellene mint a LIMP, a hangkártyán kiküldene egy 20Hz-től 20kHz-es sweep-et, a line in bemeneten pedig vizsgálná az amplitúdót, és ezt kirajzolná a frekvencia függvényében. Nagyon örülnék ha lenne ilyen program, mert nem sok kedvem van ismét végigméregetni szkóppal meg jelgenerátorral, kicsit hosszadalmas.
(#) ptesza válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Szerintem az ARTA-val is meglehet csinálni . Azzal küzdök én is ,hogy megfelelő mic-et készítsek, és akkor jobban is megmászom. Pl13 LSPlab-bal csinálja. Egy erősítőt RMAA-val mérnék műterheléssel , és némi védelemmel a hangkártya bemenetén.
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

A szintillesztés a hangkártya bemenetén fontos.. nekem ennek hiányában szállt el a laptop hangom..
(#) TheBartucz hozzászólása Feb 21, 2010 /

Hali!

Két hete ha írhattam ide, azóta kicsit elfeledődött a dolog, de most újra van időm foglalkozni a dologgal, akkor még egyszer:

Van egy teljesen ismeretlen eredetű, hangszóróm, nem volt beleépítve semmibe, nem tudok róla semmit, nincs ráírva semmi, neten sincs róla semmi (szép kilátások). Egyedül a küldő paramétereit csatoltam képeken.
Kérdésem: Szeretném beleépíteni egy dobozba, méghozzá oly mód, hogy van egy ugyancsak noname 5.1-em, ahhoz volt egy elég gagyi mély szóró, ezt kiszedtem, és csak úgy próbaképp rákötöttem ezt, és elég jól viselkedett még így doboz nélkül is. Tehát ezzel szeretném helyettesíteni, de fogalmam sincs, mégis mekkora doboz kéne. Még talán annyit, hogy az eredeti mély szóró 8Ω-os 10W-os. Nem kell ilyen mm pontos méretezés, meg egyéb, maga a meghajtó része se nagyszám, szóval fölösleges lenne, csak kb mégis megközelítőleg mekkorára építsem.

Köszönöm!
(#) Istike88 hozzászólása Feb 23, 2010 /

Sziasztok!

Adott egy szub hangdoboz, és szeretnék neki egy új dobozt csinálni, mivel ahová el akarom helyezni, ott nem nagyon fér el a jelenlegi méretarányokkal.
Kérdésem az, hogy ha a térfogatán nem változtatok, csak a méretarányait változtatom meg a doboznak, és kap másik reflex csövet, a jelenlegivel megegyező méretekben, az befolyásolja majd a hangját? Vehetek észre majd lényeges különbséget?

Üdv: István
(#) LGS94 hozzászólása Feb 23, 2010 /

Üdv! Hangszórót lehet javítani ha lefüstölt valahogy újra lehet tekercselni csak nem biztos, hogy szét tudom úgy szedni, hogy ne szakadjon el a membrán.?
(#) LGS94 hozzászólása Feb 23, 2010 /

és a lengőcsévét se tudom leszedni van rá valami módszer?
(#) Bassmester válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

A perem és a pille ragasztását feloldva tudod elválasztani a mozgó részeket a kosártól. Miért is akarod szétszedni? Jól összerakni már sokkal nehezebb ám Inkább keress a neten egy szerelőt és javíttasd meg, ha egyáltalán érdemes.
(#) LGS94 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Hát jah dimarson házimozi rendszerhez való 30W-os hangszóró lenne ez de névlegesben csak 15W-ot tud és persze, hogy nem bírta a 100W-os erősítőt. de nem volt rajta sokáig meg nem tűnt melegnek semmi olyan hangja nem volt hogy nem bírná csak egyszer csak nagyon büdös lett és vége jól füstölt.
(#) ptesza válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Szub esetében nyugodtan lehet változtatni a formáját ,csak a térfogat maradjon meg. Ha cső is új lesz akkor csak arra kell figyelni ,hogy pont akkora legyen mint volt, illetve ha tölcséres volt akkor most is az kell.
(#) Istike88 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Köszönöm!
Következő: »»   256 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem