Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energia takarékosság
 
Témaindító: wg_kezdo, idő: Jan 15, 2009
Lapozás: OK   10 / 14
(#) elektrocad válasza hapro hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Már megvan vagy egy éve, azt hiszem valamelyik hipermarketben vettem, de már nem tudom melyikben. Nem dobozban volt, hanem bliszterben. Itt a vonalkódja, ha ez segít: 4008321916273
Megpróbáltam a Googleban, talált néhány árlistát, most 980 Ft-os áron. Hát nem olcsó. Így keresd: OSRAM ENERGY SAVER CLASSIC, vagy a vonalkóddal.
Ilyen csomagolásban volt.
Itt meg a katalógus található, a 21. oldalt keresd.
(#) hapro válasza lapose hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Szerintem az enyémek is márkásak, és drágák, az óccsókat én sem preferálom, volt már szerencsém olyanokhoz is, de azok nagyon gyérek, haloványak, és nagyon hamar tönkre mennek, és még minden jó ami elmondható róluk.
Philips 23W-osokat használok, 2db van egy 20m2-es szobában, először mikor betettem a régi izzó helyett, akkor húúú de nagy fénye van meg milyen világos van, aztán most meg amikor bekapcsolom a sima izzót mellett, akkor észere veszem, hogy látok is, és nem csak világos van.
(#) hapro válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Igen ezt a katalógust én is megtaláltam, de akkor majd még kérdezősködök sokfelé, hátha... vagy valahol lehet hozatni.
(#) zolika60 válasza hapro hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Nem kell hozatni, bármelyik barkácsáruházban kapható. A múlt héten vettem a Pr@ktikerben Budaörsön.
(#) hapro válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Na akkor ki is próbálom, úgyis most indulok érdre, onnan meg budaörs egy köpésre van.
(#) elektrocad válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Köszi. Konkrét típust tudnál mondani?
(#) Szebence válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Én ezzel egyátalán nem vagyok megelégedve. Egy plafonra szerelhető lámpaként árultak ilyet, ami 6db ilyen izzót tartalmazott. Az 1. izzó kb 1 hónap után megadta magát. a 2. és a 3. az körülbelül 2-3 hónapot bírt. A 4. pedig kb 4 hónapot. Már csak kettő maradt meg (úgy 6-8 hónapja)
(#) ekkold válasza Action2K hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
A led tipusától függ az is hogy hogyan világít. A hidegfehér fényűek jobb hatásfokúak, de nem túl barátságos a fényük, viszont a "melegfehér" és a "semleges fehér" tipusok között egész jók vannak.
Nemrég próbálgattam egy gyári ledes lámpát, amiben 300db szórt fényű, "semleges fehér" led van, a fogyasztása 20W, és egészen jó fénye van - legalábbis a fénycsőnél szerintem sokkal jobb. Persze ez sem izzólámpa, de már használható. Tapasztalatom szerint ha egy 40...60W-os izzóval együtt használom akkor az eredő fény is 100%-ig barátságos lesz, és a fényerő is hatalmas.
(#) hapro válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
Voltam a budaörsi praktikerben, de azt mondták, hogy nincs, és nem is lesz, de ajánlottak egy szakboltot, Hattyú utca eleje a széna térnél, Osram forgalmazók, 600valahány forintért lehet kapni 40 60 75 100W-os változatot belőle. Itt azt mondta az eladó, hogy később is lesz ilyen.
Első benyomásra 2db 100W-ost cseréltem le 2db 23W-os philips-re, a fénye jóval természetesebb, nyugodtabb, és nyugtatóbb, viszont kevesebb, még egy ilyen elkélne, tehát kb 3db 100W-os változat fényereje ér fel 2db 23W-os energiatakarékos izzóval. A fogyasztása ennek állítólag csak 50W körül van/db.
(#) karpi válasza ekkold hozzászólására (») Szept 10, 2009 /
 
A rendes feher fenyt haromszinu LED panelekkel allitjak elo , egy studioban lattam, megfelelu aranyban van a harom szin keverve (RGB).Aztan lattam ugyanolyat egy DISCO cucc uzletben elegge draga 30-40 atmeroju "tanyer" tele LED-ekkel es "driver" hozza. Ha majd lemegy az aruk ilyet veszek.Egyenlore elaraszottak a piacot takarekos "fenycsovekkel" jo dragan rossz minoseguek es kiegnek.
(#) elektrocad válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
A dobozon úgy látom a Ben Electronic a gyártó.
(#) YoCeE2107 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Gondoltam nyitok egy ilyen topikot.
Van hasonló téma, de mindenhol a hagyományos izzó vs. kompakt fénycső harc megy. Szóval hagyjuk a kompakt fénycsövet!
Más ötletes megoldásokat várok, amik tényleg csökkentik a felesleges fogyasztást!
Mivel bárkinek lehet jó ötlete és ebből el leshet más is magának valamit

Kezdem is:
Csináltam egy elektronikus termosztátot ami a vegyestüzelésű kazán keringető szivattyúját vezérli,
25 fok alatt kikapcsolja a keringető szivattyút, 25 fok felett be. A termisztor a csőre van rögzítve.
Ez azért jó mert pl reggel mire kihűl a rendszer nem kóvályog feleslegesen a hideg víz!
Vagy pl tavasszal/ősszel mikor csak este gyújt be az ember akkor Kb. 12 órát megy feleslegesen ami a miénknél(50w-os) 0,6KW

Várom a jó ötleteket
(#) gg630504 válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
A számítógépekre ( pl. USB portokra ) jelfogó kötése, amik a router, modem hálózati feszültségét kapcsolják. Ha egy számítógép sincs bekapcsolva, akkor a router sem fogyaszt.
Ugyanígy a monitor, nyomtató, scanner és egyéb perifériák is teljesen kikapcsolhatók.
Zsebtelefon-tartó töltéshez, amiben súlykapcsoló van. Csak akkor kapcsolja a töltőre a hálózati feszültséget, ha a zsebtelefon a tartón van.
Kisfeszültségű fogyasztók egyetlen tápegységről működtetése.
(#) Elektroman válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Azért picit ovatosabban ezzel az USB-re jelfogó. Egy 5V-ról beúzó jelfogó, amivel lehet kapcsolni 230V-ot, nem 100mA-alatt eszik, és az USB port alapból ennyit adhat le.(szoftveres kérésre 500mA-t) Ezenkívűl egy relé induktív jellegű terhelés és az USB-n semmi nem úgy van méretezve hogy egy induktivitás áramát megszakítsa.
DE! Az ötlet nagyon jó, én is használom némi módosítással. Nekem egy erősítőt kapcsol az USB port, de triakos kapcsolóval ÉS optocsatolós leválasztással. Így ugyan kikapcsolt állapotban nincs galvanikusan leválasztva az eszköz a hálózatról, de szokszor ez nem is kell.
Üdv Marcello G
(#) Sir-Nyeteg válasza Elektroman hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Egy 5V-os relé eszik akár 50-60mA-t is. Alapból, akár kikapcsolt PC-vel is bírja az 500mA-t. Ha veszel külső tápegységes hubot, akár ampereket is.
(#) watt válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Nekem a routeren 4 gép van, szép lenne, ha lekapcsolnám!

(#) watt válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Egy lakásban a legtöbbet a fűtéssel lehet spórolni úgy, hogy 21foknál többet nem állítasz be, de ebben a tekintetben ez elég off. Talán akkor nem, ha egy elektromos vezérlést építünk a cirkóhoz, gázkazánhoz, ahol a hőfokot előre programozottan tudjuk beállítani. Az még jobb, ha szobánként(én ezen dolgozom egy ideje).
A villannyal pedig úgy lehet a legtöbbet spórolni, ha családtagokat ráveszed, hogy ne hagyják égve a villanyt, TV-t, PC-t(ill. monitort) feleslegesen. Ehhez is lehet vezérlést terezni, ami rákérdez, hogy valóban szükséges a lámpa?(egy ilyen rendszer is félkészen van).
TFT monitoroknál a képernyővédő halál röhejes, mert egyrészt nem ég be, másrészt tök sötét képernyő is ugyanannyit fogyaszt(kb 60..100W), mint a fehér. Tehát a TFT-ket le kell kapcsolni, ha már védeni akarjuk, vagy spórolni.
Lehet ereszcsatornából nyert vízzel WC-t öblíteni, ehhez vezérlőt építeni(Van is ilyen téma).
A legtöbb nyereséget egy jó hőszigetelés adja egy lakásban, ami akár a 40%-ot is elérheti, ha pl, nincs a padlás leszigetelve(de ez aztán tényleg off, mert mit lehetne vezérelni egy szigetelésen! )
A notorikus letöltők azzal spórolhatna sokat, ha egy kisfogyasztású PC-t építenek. Az én letöltőgépem kb. 40W-ot fogyaszt(szemben a nagy gépemmel ami több mint 100-at, akkor ha csak letölt!)
(#) YoCeE2107 válasza watt hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Tényleg a fűtésen lehet a legtöbbet spórolni főleg úgy hogy erdő kitermelésből kell szedni gyallyfát én tavaly hoztam kb 4 télre valót.

Na de koncentráljunk a elektronikára szerintetek kb mennyit eszik egy 200w os erősítő ha be van kapcsolva, de nem szól a zene?
Mert tervezem hogy NE555-el csinálok egy Timert amit egy tranyó indít bemenő jelre és ha nincs jel kb fél perc mulva kikapcsolna, mert mivel egész nap megy a gépem, néha fél napokat úgymarad az erölködő fölöslegesen.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Ha az első felvetését is elolvastad volna, láthattad volna, hogy látta.
(#) Action2K válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Erre, meg itt az én topikom: Bővebben: Link Itt kivesézünk egy gyárit, s kitárgyaljuk, hogy hogy lehetne házilag olcsóbban, jobbat.
(#) YoCeE2107 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Én úgy gondolom hogy a te topikodnak nem sok köze van ehhez, de ha majd a moderátorok máshogy gondolják, ezt törlik. A tied egy bizonyos készülékről szól, és a Stand by-ról, ez meg szerintem egészen másról
(#) szsrobert válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Villanyóra főkapcsoló kikapcs.
Konnektorból csatlakozódugó kihúz.
Szobakerékpárra generátor.
Ledes , kompaktfénycsöves világítás.

A szivattyús vízkeringetés eleve energiapazarlás.
(#) YoCeE2107 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Ugy látom ez a téma csak kötekedésre akar szolgálni... :no:
Hát nem érted meg hogy az csak a kompakt fénycsövekről, és a led világításról szól, ez meg éppen hogy nem arról akarna??

De mindegy úgy látom van aki mindent csak elrontani akar, részemről befejeztem.
(#) Action2K válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Amit Te akarsz, az pont az erölködőd standby-ba rakása egy 555-el. Vagy nem látom jól a dolgot?
(#) Rober_4 válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Idézet:
„Tényleg a fűtésen lehet a legtöbbet spórolni főleg úgy hogy erdő kitermelésből kell szedni gyallyfát én tavaly hoztam kb 4 télre valót.”


Erről a fával tüzelésről, mindig vegyes érzéseim vannak. Egyrészt, múltkor voltam kirándulni a Bükkben, és nem ismertem rá, rengeteg helyen volt kilátás, ahol azelőtt sűrű erdő volt.
A másik, hogy ezen tüzelőanyagok környezetterhelése, nekem lényegesen nagyobbnak tűnik, mint mondjuk egy gázfűtésé. Viszont a családi házakban ritkán van, megfelelő szűrőrendszer kiépítve ezen káros égéstermékek eltávolítására, így valójában ez az egész lényegesen többe kerül nekünk, mint amennyinek látszik. Nem véletlenül van szmogriadó közeli, levegőszennyezettségi érték, amióta felment a gáz ára, és sokan átálltak vegyes tüzelésre.
(Elnézést ha off)
(#) zolika60 válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Szerintem nincs a fafűtéssel gond, ha legalább annyit telepítünk is amennyit elfűtünk. A gáz is biomasszából lesz csak sokkal lassabban. Egyébként a fatüzelés a legrégebbi környezet szennyező, mert már őseink is tábortüzet raktak. Előttük is kigyulladt az erdő spontán néha. Ezt a környezet szennyezést a felnövekvő új erdő kompenzálja.
(#) Rober_4 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 

Az erdőgazdálkodás egy nagyon fontos szakma, ezzel egyetértek.
Viszont azt akartam hangsúlyozni, hogy ha egy városban, mindenki fával tüzelne otthon, és a jelenlegi formában eregeti ki a kéményén a füstöt, akkor az beláthatatlan következményekkel járna a levegőszennyezettségre.
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
(#) Action2K válasza Rober_4 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Az meg a globális felmelegedésre, az meg a ... Viszont ha mindenki áttér a fatüzelésre, akkor meg nagy erőkkel kell erdőket telepíteni, ami nem kis költség, és idő, mire újra tüzelő lesz belőle, s ekkor majd meg a fa ára fog felmenni.

Az lenne az igazi takarékosság, ha a nem elfogyó energiahordozókat aknáznák ki a legjobban. Napenergia, vízenergia, szélenergia. Mindegyik alkalmas elektromos áram fejlesztésére, nem bocsátanak ki semmilyen mellékterméket. A napenergia még fűtésre is jó.
Viszont, amíg az olaj-gáz érdekeltségű milliárdosok meg nem engedik, hogy bárki(k) tőlük függetlenül saját maga önfenntartóan termelje meg a szükséges energiát, addig nem lesz igazi spórolás, csak vegetálás, kínlódás. Megtudnám termelni a házunk teljes elektromos energiaszükségletét, s ráadásul úgy, hogy 230V van minden helységben. Van egy 70m2-es totál déli fekvésű helyem, amit tele lehetne pakolni napcellákkal. Csak hát, 630000Ft lenne CSAK a cellák ára. Ehhez jön még némi elektronika 170000Ft, s a másik lényeges összeg, az akkumulátorok, cirka 800000Ft. Mindezek összesen 1.6Millió forint. Akksik élettartama 5 év, a napcelláké legyen 20év. Ez alatt négy akkupakk használódik el. Tehát a 20 éves össz. költség: 4 millió forint/20év, az havi 16666Forint. Hát e körül van most a villanyszámlánk. Akkor mit spóroltunk? Majd ha a mágnások megengedik, hogy tizedáron lehessen napcellákat, meg akkukat venni, akkor lesz értelme.
(#) Rober_4 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Igen, horribilis összegeket kérnek a napelemekért. Pár éve én is akartam egyet venni, de aztán hamar elvetettem

Egyébként tényleg az aksi az egyik legnagyobb gond ezen a területen. E nélkül meg semmit nem ér a napenergiád.
Következő: »»   10 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem