Fórum témák
» Több friss téma |
Jobban jársz ha visszaviszed oda ahol vetted és építesz egy profibbat amatőr cuccokból. Nem ismerem ezt a csúcsmodellt, de ahogy látom és sejtem valami mikrokontrolleres cuccról van szó. Ezáltal a poti nem jöhet szóba hiszen a szabályzás teljesen elektronikus.
A magyar tojásoknak sok a 42 fok! Próbálj meg beszerezni román import tojásokat! Bocsánat ez csak vicc volt! Első nekifutásra arra gondoltam hogy hideg helyre tetted a ketyerét majd a szenzor körüli rész lehült. Szerencsétlen pedig tartani akarta volna a 38 fokot de mivel úgy érezte hogy pl 35 fok van felkapcsolta maximumra a fűtést aminek az lett az eredménye hogy 40 fok fölé ment a hőmérséklet!? Ha erről lehet szó, próbáld meg hungarocellel körbevenni vagy melegebb helyre tenni a keltetőt.
Szia!
A hőmérő szenzor milyen típusú, hogy néz ki? Az alapján talán könnyebb lenne tanácsot adni. Idézet: „Jobban jársz ha visszaviszed oda ahol vetted” Ez lett. Ma postára adtam. A eladó azt mondta visszaveszi. Igen, utána én is néztem van benne egy Atmega88 mikrovezérlő meg talán ennek a programozására 5-ös csatlakozó (vagy valami ilyesmi). Igaz a födön volt, de volt alatta egy pléd.
Hát "sajnos" visszaküldtem az eladónak. Azért köszi.
Szia!
Ha nem titok,akkor mennyi volt az ára?
Jobban jársz tényleg ha szerzel egy kiszuperált hűtőszekrényt amibe beleszerelsz egy izzót illetve egy ventillátort. Remek amatőr leirások léteznek a neten csak utánna kell nézni. A tojásoknak rettenetesen fontos a viszonylag egyenletes hőmérséklet és a páratartalom se mellékes. Ha -+2-3 fokot ingadozik a hőmérséklet dobhatod ki a tojásokat vagy a kelési arány rettenetesen rossz lesz!
Fagyasztó ládát használva még a tojásfordigatást is meg tudod egyszerűen oldani. Egy kis barkácsolás meghozza az eredményt! Ha jól emlékszem ebben a topicban is vannak jó ötletek! Idézet: „kiszuperált hűtőszekrényt” Szellőztetés, hogy szokás megoldani a hűtőben?
Találtam egy képet rögtön a gugli segitségével, talán igy érthetőbb.
Lényeg hogy egyenletes legyen mindenütt a hűmérdéklet ezért a levegőt keringetni kell.
Ez ok, de ez is Zárt tér, attól hogy keringetve van a levegő, nem fog szellőzni!
A hűtés ugye az más.
Kifele nincs neki semmi nyilása, nem kell kiszivatni belőle a levegöt!
Minden nap úgy is ki kell nyitni egy kis időre az ajtaját a vizet a tálcán pótolni, tojásokat átforgatni. Ennyi idő elég hogy kicserélődjön a levegő.
Helló
Hogy lehet megoldani a hűtőszekrényes keltetőt, hogy egyforma legyen a hő elosztás? Milyen vezérlésel?
Nem vezérléssel tudod megoldani , hanem ventillátorral !
Én úgy oldottam meg régebben , hogy a hűtő hátulját kivágtam , beletettem egy ventillátort , és a hátlap mögé hungarocellből kiképeztem egy légcsatornát amin a kiszívott levegő vissza került a gép aljába a fűtőszálra .
Már azt hittem, hogy egy PC motor egy egész hűtőben homogenizálni tudja a levegőt.
Hello!
Ez a profi megoldás! Korábban hoztak nekem "javításra" egy hűtőszekrényből készült keltetőt,melynek az volt a baja,hogy nem volt egyenletes a belsejében a hőmérséklet. Ennek a javítását is hasonlóképpen oldottuk meg (külső visszavezető légcsatorna készítése). Az átalakítás utáni mérések igazolták a megoldás megfelelőségét,illetve a tulaj keltetési eredményei is. Szellőztetés megoldására sokat a furatok a szekrény oldalára megoldást alkalmazzák. Az ajtó felől szemből nézve a a bal felső oldalon három darab 3cm-es furatot "fúrnak" a szekrényre,jobb oldalon alul szintén 3 db 3 cm-es furatot készítenek. Ezek a furatok egy vonalban,de elosztva kerülnek kialakításra,olyan helyen ahol közvetlenül nincs tojás. Üdv. Ottó
Szerintetek ez a kapcsolás működőképes?
A hőérzékelőt hova hejezted el és a pára érzékelőt?
Kevesebb mint a feléből ki lehet hozni házilagosan!
Én egy PC-kel építettem egy hőfokszabályzót, és egy tc77 érzékelővel mértem a hűtőszekrény oldalsó falán középen a hőfokot. A neten ha rákeresel ha jól emlékszem ET012 hőfokszabályzó elektronika is megteszi. Szobatermosztáttal (analóg) is sokan próbálkoztak de +-0.4 fok a hiszterézis amit a tojások még károsodás nélkül elviselnek. Véleményem szerint a szobatermosztátoknak +-2-3 fok a hiszterézise ami már túl sok és a nagy hőmérséklet ingadozást a tojások nem képesek elviselni. Rossz lesz a kelési arány! Hozzá kell tennem azt hogy én nem kisérleteztem analóg termosztátokkal, lehet hogy van ilyan tipus amely megfelelő, kérném az ebben tapasztaltabbakat egészítsenek majd ki! A légcsatornás megoldás a teljesen korrekt! Öszintén megvallva a párát sose mértem. A hűtő aljában volt egy nagyméretű virágcserép alátét abban volt a viz. Párolgott annyi amennyi....
Azon törpöltem a fórum olvasása közben, hogy nagyon egyszerű lenne termosztátot építeni. Ha jól tudom x napig x hőfokon kell tartani a tojglikat és x nap után kell a hőfokot változtatni. Tehát kell egy pic, hozzá egy naptár/óra ic és 2 db. hőfok szenzor. Valamint egy egyszerű program. Ez jó lenne alapnak, csak, hogy lássátok, nem a levegőbe beszélek... izé írok.
Bővebben: Link Vélemény?
Ez a szerkezet kb 6-8 éve készült , már nemigazán emlékszem hol volt a hőérzékelő . De páratartalom
érzékelő nem volt benne az biztos . Idézet: „egy tc77 érzékelővel mértem a hűtőszekrény oldalsó falán középen a hőfokot.” De a TC77 eléggé pontatlan. Ha jól tudom +/- 1 C a tűrése!
Most sikerült beszerezni egy Pl Maschine Hu 140 Sk-t.
Már le is teszteltem egy digitális lázmérővel, és tized pontosággal megegyező értéket mértem. Remélem ez beválik.
A TC77 folyamatosan valóban +-1C-fokos tűréssel bír de tizedfokokat is ki lehet olvasni belőle. Ha folyamatos az üzemeltetése akkor az IC saját belső hője viszi el a mért értéket. Én úgy oldottam meg hogy egy FET 30mp-ként rákapcsolta a tápfeszt és a PIC kiolvasta az értéket, majd tápfesz ismét OFF. Igy már viszonylag pontos értéket mér.
Gondom nem volt vele sose.
Igen, egy PIC egy RTC szenzor. Hamár valaki belemerül a fejlesztésbe illene a páratartalmat méretni vele.
Ezt a videót már láttam, remekül ki van találva a termosztátod ! Gratula hozzá!
Köszi!
Szivesen mérném a páratartalmat, de aránytalanul drágának tartom a normálisabb szenzorokat. Igény eddig nem volt rá, ezért nem is vettem. Persze a PIC, tudna vezérelni egy permetező szelepet is...
Miért nem küldted készenléti módba? Ekkor 1uA alatti áramot vesz fel, az meg 5V-ról is csak 5uW, így nem mérne többet a saját melegedése miatt.
Heló
Tudna valaki segíteni hogy lehetne építeni tojás forgatót? |
Bejelentkezés
Hirdetés |