Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Idézet: -semmi ilyenről nem volt szó, csak megjegyeztem. „Tehát senki ne mondja azt, hogy ha akar valamit venni, és az létezik, akkor nem lehet beszerezni.”
Bocsi, igazából nem is neked ment a válasz. Sokkal inkább sugallni akartam a jó megoldást. Én már hosszú évek óta ezt csinálom, és a metodika tökéletes. Sőt én már azt is megteszem többször, hogy megmondom bizonyos speciális dolgot, hol találtam meg, ezzel is könnyítve a boltos a dolgát. Tehát ő 8-10 helyről összerendelgeti nekem amit kérek (alkatrészt, ónt, dobozt, kábelt, csatlakozót, +szinte mindent....), majd nekem egybe küldi. Ettől rajzolni sem lehet jobbat.
Ehhez az erősítőhöz, hogy kellene a clip ledet csatlakoztatni?
The terminal marked ‘CLIP’ on the PCB
is connected to the output of IC1 via R31. It serves to obtain an external overdrive indication, which may be a simple combination of a comparator and LED. Normally, this terminal is left open. A leírásban ennyi van róla.
És mondjuk ehhez a kapcsoláshoz mit szólsz? http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/7b/7b8a5b08130d4432fb7ca...cd.jpg
Ez pontosan ugyanaz az áramkör, amit én is ajánlottam. Más név alatt fut ez amit linkeltél.
Ebbe bármilyen tranzisztor jó, ami bírja az adott feszültséget, és áramot. Gyakorlatilag csak a reléhez kell az "erősebb" de a felsoroltak közül bármelyik megteszi teljesítményben. Én 12V-os relét használok hozzá, 12V-os tápról működtetve. BC182, 212 ezek tökéletesek hozzá, BC640,639, BC550, 540, BC107 stb...
Azért is ajánlottam, mert szinte pénz nélkül, otthon lévő alkatrészekből összerakható. A relét azt venni kell, de azt meg mindegyikhez.
Relém az van itthon. Meg én is 12V-os tápról fogom hajtani.
De még volna egy utolsó kérdésem hogy ahova a bemeneti jelt kel adni a ottan ahová az van irva hogy "BE" oda megy a + része a jenek ahol alatta a "0" oda pedig a gnd része a jelnek?
Ahova az van írva, hogy be, oda kell a végfok kimenetéről adni a jelet, gyakorlatilag párhuzamosítani kell a kimenetet, mert az egyik felé a BE pontra, a másik felét meg a relé egyik érintkezőjére, amit majd kapcsolni fog.
A test meg a végfok testje.
Akkor igy, nem?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/7e/7e335c8078d0c13c29f04...06.jpg És akkor a 0 az a végfok GND-je, nem?
Kösz a segitséget!
Már a nyákot meg is terveztem neki.
Üdv mindenkinek!
Már el is készültem a tervezett hangszóróvédővel! És én leszeretném tesztelni hogy tényleg működik-e azt hogy tudnám hogy véd-e egyenfeszültség ellen is? Mert a késleltetési folyamat az működik.
Jó ez a kapcsolás, én is használok ilyet már régóta.
Hogy hogyan tudod kipróbálni??? Hát akassz rá egy kis egyent a bemenetére, pl 9V-os elemről, vagy akár a saját tápjáról (persze csak ha még nincs bekötve a végfokra)
Oké kipróbálom.
És köszi a segitséget!
Ha nincs labortápod, akkor ez is megteszi. Főleg ha le van merülve 1V alá.
Van labortápom 2 darab is
De inkább egy elemmel próbálom ki. És ha rákötöm akkor a relének ki kell kapcsolnia?
Kipróbáltam és tiszta frankó adok neki a bemenetre + tápfeszt és lekapcsolja a relét, és egy kis idő után visszakapcsolja. Tehát ezekszerint 100%-osan működik amit készítettem. És ennek csak örülni tudok.
Én úgy szoktam ellenőrizni, hogy mindent készre pontosabban majdnem készre bekötök, de a végfok kimenetet lekötöm. A végfok tápból a plusztól és a mínusztól is hozok egy csipesszel delejt, és bekapcsolt állapotban a védelem végfok bemenet részéhez érintem először az egyik, majd utánna a másik tápot, és ha mindkettőre reagál, akkor minden frankó, és tudom, hogy minden rendben. Mivel ezt a kapcsolást már ismerem, több példány után, így bízok benne, hogy kisebb feszültségtől is működik rendesen.
Persze előtte építés után, és beépítés előtt is le van ellenőrzve
Vagy a legegyszerűbb, ha a bemenetére rámérsz multiméterrel, pl diódavizsgáló állásban. Az olyan alacsony feszültséggel mér, hogy már arra is le kell kapcsolnia. Ha ez rendben, akkor nem lesz baj!
Kipróbáltam úgy ahogy mondtad multiméterrel dióda állásban az egyik vég a mínuszhoz a másik vég a bemenetre és tényleg lekapcsol.
De mondjuk kipróbáltam úgy is hogy egy ceruza elemmel ami 1,2V-os és avval pedig már nem kapcsolt, érdekes.
Akkor lehet, hogy nem alacsony feszültséggel mér a műszer, inkább minimális árammal...
Vagy ha szeretnéd, hogy alacsonyabb fesztől is kapcsoljon a védelmed, akkor a 22k ellenállást csökkentsd kissé, de szerintem ne bántsd ez így jó ahogy van.
sziasztok kérdés ebbe mit javasolnátok védelemnek?? Bővebben: Link
Sziasztok.
Segitséget szeretnék kérni. Van nekem egy Majki féle védelmem, és azt szeretném megtudni, hogy mit változtassak rajta hogy kibirjon +-51V tápfeszt?? Quad 405 mellé szeretném betenni. Segitséget előre is köszönöm.
Üdv.
Van egy a képen látható védelmem. Azt szeretném megtudni, hogy vajon ez véd DC ellen?? ÉS ha igen akkor hova és mit kell kötnöm?? Sajna kapcsi rajzom nincs róla, mivel igy kaptam.
Pedig az nélkül nehéz megállapítani!
Így elsőre 4 db kis tranzisztort véltem benne felfedezni, akár még DC védelem is lehet benne. Én azt javaslom, hogy szereld ki a panelt, és a beültetett nyák alapján te magad rajzold fel a kapcsolási rajzot. Ehhez persze ismerned kell az alaktrészek megnevezését, az érték nem is annyira számít. (nem tudom, hogy mennyire vagy otthon az elektronikában)
Van benne 4db BC337 tranyó, pár db ellenállás és pár dióda. Diódák közül van benne 4db 1n4002 ami a táphoz kell neki, gondolom a relének. A ball oldalon látható 2db trimmer poti és ott még van benne 2db 1n4148 és kettő db 1.5kOhmos ellenállás. Ide csatlakozott 2-2 pár vezeték a régi végfok modulról, a végtranyók Emiter lábáról. A védelemre pedig ugy csatlakozott hogy az egyik vezeték ellenálásra a másik pedig az 1n4148 diódára ment.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |