Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC motorvezérlés

Témaindító: rozsda, idő: Máj 3, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 86
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Hát, ha a sönt huzalellenállásból van, az biztosan nem lesz jó, hacsak nem olyan típus, ami kifejezetten induktivitásszegény. Viszont nem valószínű, hogy van ilyened. Rakd össze sok kisebb fémréteg ellenállásból, vagy tényleg az smd lenne a legjobb. Egymás mellé, egymás tetejére, stb, minnél kisebb helyet foglaljon el.
Ha nagyon melegszik, akkor rézlemezből nagyobbacska füleket is lehet ráforrasztani, de ne a fülek végéről legyen az elvezetés, hanem közvetlenül az ellenállásokról.
(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Bővebben: Link

Mint már írtam csökkentsd a 3,3k-s ellenállást a tranyó alatt.

A sönt ellenállása jó lesz, bár alapvetően nem annak kell megfognia a kimenőfeszt hanem a feszültség VCS-nek.
Épp ezért még kicsit csökkentheted a söntök ellenállását 40mOhm-ra.
Gondolj bele:
Ahogy nő az áram úgy a komparátor + bemenetén a fesz.
Ahogy nő a kimenőfesz úgy csökken a komparátor - bemenetén a fesz.
Ha a + meghaladja a - t akkor MINDENKÉPPEN tiltani fog a vezérlés, ha megvan a 12V ha nincs.

A söntök induktivítása nem hiszem hogy most problémát jelent.

(#) rozsda válasza cimopata hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Már csökkentettem.Most 2.2K van benne és igy most 6V körül van.
De meddig lehet ezt lecsökkenteni?Nehogy átessek a ló túloldalára úgy mint a potinál.
Bizok ebben a másik shönt megoldásban.Fémréteg ellenállások,leosztás nélkül bekötve a hármas lábra.
(#) rozsda válasza cimopata hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Megint van egy kis élménybeszámolóm,és most nemtudom merre induljak.
Kicseréltem a shöntöket sima ellenállásra.Beleraktam 7db 0.33ohm-ost. (47miliohm) Igy a feszültség felment 7.5V-ra.Viszont mellékeltem a jelalakot a shöntön.Nemhogy csökkentek volna a tüskék hanem nőtek.
Aztán a tranzisztor kollektora alatt lévő ellenállást kicserélte 1K-ra.Igy most 9.5V van a kimeneten.
Egy perces üzemelés után a dióda olyan 40-50 fokos.(egy nagyon pici hűtőborda van rajta) ,a fet nem melegszik ennyire.
Ezek a tüskék tényleg ott vannak,vagy az a baj hogy nem árnyékolt kábel van a szkópon.Vagy nem is kell velük foglalkozni?
Mi a véleményed?

HPIM2774.JPG

(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Idézet:
„Ezek a tüskék tényleg ott vannak,vagy az a baj hogy nem árnyékolt kábel van a szkópon.Vagy nem is kell velük foglalkozni? Mi a véleményed?”

Igen! Pont ezt akartam már írni, hogy szerintem a hirtelen áramváltozás az árnyékolatlan mérővezetékben feszt indukál és ez megvezethet.

Ha az áramkorlát 16A-s akkor a most 1k-s ellenállást akár rövidre is zárhatod, így nem feszgenerátoros üzemben lesz hanem áramgenerátorosban.
Tulajdonképpen így utólag belegondolva fix terhelésnél egyáltalán nem probléma.
(#) cimopata hozzászólása Feb 16, 2010 /

Idézet:
„„Ezek a tüskék tényleg ott vannak,vagy az a baj hogy nem árnyékolt kábel van a szkópon.Vagy nem is kell velük foglalkozni? Mi a véleményed?””

Egyébként hétvégén én is tapasztaltam ilyet.
Hasonló áramgenerátort építettem ledhez (2,5A)
És ott voltak a tüskék ugyanúgy mint itt.

Namondom ez kizárt, erre jött az ötlet, hogy a szkóp másik csatornáját is használhatnám.

CH1-et rátettem a söntre, CH2-t kb ugyanúgy odatettem a sönt környékére annyi különbséggel hogy a melegpont ott le lett kötve a GND-re.

CH-2-t invertáltam és ugyanakkora V/DIV-ben a két jelet ADD-oltam. Erre megkaptam a gyönyörű jelet tüskék nélkül.

u.i: Ha a szkóp nem 2 csatis akkor csinálj egy sima mérést a sönt környékén úgy, hogy összevan zárva a szkóp bemenete.
A kapott jelet pedig gondolatban vond ki a söntön mért jelből.
(#) rozsda válasza cimopata hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Rövidzárban 10.7V van a kimeneten.
A 47miliohmos shöntön 0.222V esik.Akkor ez azt jelenti hogy kb 10.5A a terhelés?Hát igy 12V-on nem fog fölvenni 16A-ert.Ha még teszek be 1-2 ellenállást a shöntnek (csökkentem az értékét) akkor elvileg nőni fog az áram?Meddig érdemes lemenni a shönt értékével? (a poti már nincs benne,egyböl rá van kötve az RC-re)
De valamit nem értek.Ha a tranyó kollektora le van téve testre akkor az 1-2 lábakon mindig 0V-van.Az áramkorlát komparátora 1V-nál billen.Viszont a shöntön eső feszültség közelében sincs ennek az értéknek.Akkor most mi az ami szabályoz?
A kábellel most nem foglalkozok.De szerintem nem a tüskék nötek meg hanem a kissebb shöntnek köszönhetően a rajta eső feszültség.Tehát arányaiban kissebb lett a négyszögjel,de a tüskék mérete az maradt.
(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Van egy kis ellentmondás.

Idézet:
„A 47miliohmos shöntön 0.222V esik.Akkor ez azt jelenti hogy kb 10.5A a terhelés?”

Ebből mit mértél és mivel, mert nem értem hogy hogyan jött ki.
(#) rozsda válasza cimopata hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Ajjajj.Most megvillantottam elektronikai tudásom.
A shöntön eső feszültségböl és a shönt értékéböl nem lehet kiszámolni az áramerősséget?I=U/R (tegnap szoroztam és igy jött ki ennyi) ,de ha osztom akkor 4.7 A jön ki most.
Vagy teljesen nemjól gondolom a dolgot.
Most sorbakötöttem a gerjesztéssel egy 0.22ohm-os ellenállást és az azon eső feszültséget mértem multival DC állásban.4V-rol indult és olyan 20s után már 7V felett járt,és még nem állt meg.Akkor már 30A-nél is több??
A multit nem akarom sorbakötni mert egyszer már kinyirtam egy műszert igy.
(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Az a 0,22R elégé korlátozhatja az áramot a gerjesztéssel sorban.

Jó lenne deprezzel mérni mert a multi alapban mutathat hülyeséget. 40A szerintem

Idézet:
„A shöntön eső feszültségböl és a shönt értékéböl nem lehet kiszámolni az áramerősséget?I=U/R (tegnap szoroztam és igy jött ki ennyi) ,de ha osztom akkor 4.7 A jön ki most.
Vagy teljesen nemjól gondolom a dolgot.”

Ez oké

[quote]multival DC állásban.4V-rol indult és olyan 20s után már 7V felett járt,és még nem állt meg.Akkor már 30A-nél is több??

Szerintem itt valami mérési hiba van megint.
30A a 47mOhm söntön 1,41V simán tiltana az IC.
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Próbáld meg azt, hogy a multiméter bemeneti kapcsaira közvetlenül tegyél egy 100nF körüli kerámiakondit, meg a bemenetekkel sorba egy-egy 10k körüli ellenállást. A 10 kilók másik végére tedd a mérőzsinórt, amit sodorj össze. És a műszer legyen távol a méréstől. Hátha...
(#) rozsda válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Hihetetlen hogy egy kis árammérés igy meg tud fogni.Ilyenkor azért felmerülnek bennem kétejek.
Kipróbáltam,de semmi válltozás.Gondolom ez egy jó kis zajmentesités akart lenni.
Viszont gyanus nekem valami.Egy 10W-os 0.22ohm-os huzalellenállás van betéve sorba a gerjesztéssel.Ez mennyire változtatja az értékét a hőmérséklet válltozásra?Mert iszonyatosan felmelegszik.És bekapcsolásko majdnem 4V-rol indul.
Betettem neki mégegyet és igy most majdnem 2V-rol indult el és sokkal lassabban de itt is ment följebb a feszültség.(végülis úgy ahogy elkezdett melegedni)
Mindezek tudatában kijelenthetem hogy kb 17-18A körül vesz föl a gerjesztés???
Akkor elméletileg kész is van a kapcsolás.Neki is látok tervezgetni a végleges nyákot.

Cimopata:
Segits még megérteni hogy most azzal hogy a tranzisztor kollektorát leraktam testre,és a shöntön sem esik 1V akkor most mi az a mi szabájoz?Most hogyan müködik?
Elvileg igy nem is kel bele az a tranzisztor?Kihagyhatom a nyákrol is?Elég ha az 1-es lábon lévő 10K leteszem testre?.
Nem akarok szőrözni,inkább felkészülni minden eshetőségre.Az UC táplábán az a 100µF és 100nF kerámia kondi elég ahoz hogy a motorvezérlésböl érkező zajokat kiszürje?Bár azt sem tudom hogy mennyi zaj jut el idáig.Érdemes volna tenni egy kis induktivitást az UC bemenetére,vagy ez már tényleg szőrözés és fölösleges.
Tudom hogy sok a kérdésem és remélem nem riasztalak el titeket erröl a fórumrol.Szegény Gulyi88 at már sikerült.Remélem azért még néha bekukkant.
(#) gulyi88 válasza rozsda hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

ittvagyok folyamatosan, csak passzív üzemmódban.
Egyet viszont nemértek: minek van a gerjesztőtekerccsel párhuzamosan kondenzátor? (szerintem egyátalán nem kellene az oda)
(#) rozsda válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Hát ennek örülök. :yes:
Elösször azért kellett oda kondi hogy legyen mi eldurranjon.Most meg azért hogy működjön.Egyébként a gugli a barátom és sok feszültségcsökkentő kapcsolásban benne van az a kondi.Sött kisebb teljesitményűekben volt berajzolva 1000uF.
(#) gulyi88 válasza rozsda hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Csak ez áramgenerátorosnak indult, ha nem lenne ott a kondi akkor az állórész induktivitása hozzáadódna a beépített induktivitáshoz, így viszont válóáramúlag rövidre van zárva, azaz csak a DC áram folyik rajta.
Ha viszont átmenne rajta 5-10%- nyi hullámosság, attól nem lenne baja szerintem, viszont a frekinek (és a beépített L-nek) kell akkorának lennie, ami ezt biztosítja.

Ha feszültséggenerátoros lenne, akkor kellene neki a kondi.
(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

2 része lett volna a szabályzásbnak.
Egyrészt 12V ra szabályoz a tranyóval vagy 16A-re a söntel.

Ha ki van kötve a fesz VCS akkor átmegy áramgenerátorba.
Végeredményben ugyanazt az eredményt kapjuk, szépen meglesz a 16A gerjesztés.

A végleges verzióban kihagyhatod akkor a tranyót meg a körülötte levő cuccosokat, viszont a 2db 10k-s ellenállás az 1-es 2-es lábon maradjon meg.
A 2-esről menő meg menjen az 5V referenciafeszre.
(ezzel lehet majd finomhangolni az áramot)
további fojtó felesleges. 100u 100n mehet.
(#) (Felhasználó 46585) válasza rozsda hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Hát, engem elég nehéz bármitől is elriasztani. Sajnos, legfeljebb elvi dolgokban tudok segíteni, mert arra nincs időm, energiám, hogy áramköri szinten segítsek az élesztésben.
(#) rozsda válasza cimopata hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Egy olyat csináltam hogy betettem egy 1K potit a 4-láb és a test közé,a középső lábára pedig rákötötttem a 2-láb 10k ellenállását.Na igy nem indult el a táp.Ugyanezt megcsináltam egy 50K potival,annyi külömbséggel hogy a Vref-röl egy 10K ment a potiig.(mert igy könnyeb volt bekötni) És igy tudtam állitani a kimeneti áramot 11-17A között. (a gerjesztés shöntjén eső feszültség 1.3V-1.9V-ig)
Ez igy jó lessz ha igy rajzolom az új panelt?És miért nem indul el 1K potival?Nemhiszem hogy nagyon leterhelné a referenciát.

Gulyi:
Viszont igy maradhat a kimeneten a kondi mert hol áram hol feszgenerátorosként dolgozik.Szeretném ha állitható lenne a kimeneti áram.

Katt:
El sem várhatom ezt tőled.Pont eleget segitesz a szimulációiddal és a hozzászólásaiddal.
Köszönöm cimopata
Köszönöm gulyi
Köszönöm katt
(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

4-es lábat nem szabd piszkálni, az az oszcillátor része.

Mint írtam a 2-es láb és 3,3k-s ellenállás közt levő ellenállás helyébe tegyél egy trimert és azt kösd a referenciafeszre.

Bővebben: Link
(#) rozsda válasza cimopata hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Igen csúnyán összekevertem a Vref-lábat a 4-es lábbal.És nem csak egyszer hanem folyamatosan.Az érdekes az hogy müködött.Viszont miután hejesen kötöttem be a potit,nem volt hajlandó dolgozni.Megviselte az UC-t,és ki kellett cserélnem.De mostmár minden rendben.
Feltettem a végleges kapcsolási rajzot és a nyáktervet.
Holnap megcsinálom az új panelra,és lehet inditani a főmotort.
(#) rozsda válasza rozsda hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Lemaratt a lényeg.
(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Igen, csak nehogy mások számára félreérthető legyen!
Ez alapvetően csak egy áramgenerátor.
Tehát csakis egy bizonyos terhelésnél lesz a kimeneten 12V!
(#) rozsda válasza cimopata hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Alakul a dolog.A verélrő már 10KHz-en ketyeg.Most lassan meg akarom terhelni forgó fékezett kerekekkel.
A gerjesztés tápja is stabilnak tűnik.Legalábbis még nem vettem észre hogy az akksipakk feszcsökkenésére visszábbesne a gerjesztés.
Viszont a shöntökkel megint bajban vagyok.Most 7db 0.33ohm-os sima ellenállás van benne,és egy pár perc üzem után igencsak sütnek.Szerencsére igen közel van a hűtőborda de ezeket nemigazán lehet rá felfogatni.(talán hőpasztával körbenyomva) Huzalellenállásbol sincs 1db ilyen kis értékű amit rá birnék fogatni.Gondolkoztam már ellenálláshuzalon is.
Nincs valami jó ötleted erre?
(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Mekkorák az ellenállások, hegy ennyire melegszenek?

16A leosztva fejenként 2,3A ez 1,72W.
Mivel kb 25%-ig folyik az áram csak így 0,43W.

Ezt érezheted?
(#) rozsda válasza cimopata hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Nem sikerül düllőre jutnom ezekkel a shöntökkel.
7db 0.33ohm 0.4W - os ellenállások vannak benne párhuzamosan.Hát ennek bőven birnia kellene.Majd megmérem hány fokosra melegszenek,de az újam nemnagyon birja.
Az akksitöltőben 4db 0.1ohm 5W ellenállás van párhuzamosan kötve shöntnek és 120C fokra melegszik föl 15A töltőáramnál.Hűtőbordára vannak felfogatva és az is 80C fokos.Mondjuk eddig még probléma nem volt vele.
(#) cimopata válasza rozsda hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Mint írtam 0,43W-ot kellene disszipálnia a 0,4W-os ellenállásnak.
Ez nem furcsa számodra?
(#) rozsda válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Eljött a te időd.
A vezérlő áramkorlátjával kinlódok.Most 10KHz-en megy,de ha bekapcsolom alig akar forogni a motor.Meg serceg és sistereg.Persze kikapcsolt áramkorláttal tökélletesen működik.
Tettem föl két képet a shönterősitő kimenetéröl be illetve kikapcsolt áramkorláttal,terheletlenül forgó motorral.
Ha be van kapcsolva akkor a komparátor kimenetén (LM 7-es láb) kivehetetlen zavaros homájos jel van,négyszög hejett.Pedig a shönterősitő kimenete szerintem nem indokolja ezt a zavaros jelet.Nem a komparátor billenésével vannak gondok?
R1=1K
R2=22K
P2=10K
Persze a potira semmit nem reagál.Ha a digitmüszert ráteszem a 7-es lábra akkor egy kicsit megemelkedik a fordulat.
Érdemes ezzel a megoldással tovább kinlódni vagy ki kell talállni valami mást.
Igy terheletlen motorral nemsokat veszek ki a motor áramárol.Majd felbakolom és megfékezem a kerekeket hogy jobban látszódjon hogy nulláig csökken e a motor árama.A forgórés induktivitása 200uH.

Cimopata:
Bocsi,azthiszem megint következetlen voltam.Nem is számoltam utánna,csak a hasamra ütöttem és meggyőztem magam hogy nem fog melegedni.
(#) gulyi88 válasza rozsda hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Tehát mindkét kép a sönterősítő kimenetén van.
Milyen mérőiránnyal vetted fel?
És ez a szinkronozott kapcsolás (lehgjobblenne egy link az alkalmazott verzióhoz.)?
(#) rozsda válasza gulyi88 hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Igen mindkét kép a hibajelerősitő kimenete. (LM358 1-es lába)
Szkóp melegont=vezérlő test
Szkóp test=1-es láb
Nem a szinkronos hanem az egyel előbbi.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/44/4428d0c1c176cfe5dce3c...86.png
Mint irtam igy az LM 7-es lábán bekapcsolt áramkorlátnál egy nagy zavar látható.Vastag elmosódott csik.
De most egy olyat csináltam hogy a TL 1-es lábát megszakitottam az LM 7-es lábátol és letettem testre a TL 1-es lábát.Vagyis az áramkorlát rész ne szóljon a TL-nek.És csináltam egy videót az igy mérhető jelröl az LM 7-es lábárol.Ez már négyszög,de nem értem hogy mit ugrál össze vissza a fordulat fügvényében.Hisz a motor áramfelvétele szinte ugyanannyi,mert terheletlenül forog.
Inkább nem találgatok hanem megvárom a véleményed.

http://www.youtube.com/watch?v=wAxiWv88FlY
(#) gulyi88 válasza rozsda hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Először az a kérdés, hogy terheletlenül miért komparál egyátalán a komparátor?
Sönterősítőnek nagyon nagy erősítést adtál?
állítsd olyan kicsire, hogy üresen semmiképp ne komparálgasson be.
Következő: »»   26 / 86
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem