Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   914 / 2208
(#) DuMatyi válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 24, 2010
Úgy már talán van sansz, hogy elbírja. Az EM80 a 2 db ECH anódáramának összege már tekintélyes, és talán kiteszi egy EL84 anódáramát, a fűtések pedig ugye egy EL 84 az 0,8 amp. az EM80 0,3, a két ECH is 0,3az már 0,9 amp. Az ECC fűtése bajos, továbbá az anódáramnál rezeg a léc. Ha ECL86 ot teszel bele vagy börzén könnyebben kapható ECL82-t, akkor a meghajtó triódád is benne van egy fűtésből. A végpentóda meghajtását megpróbálahtnád félvezetős áramkörrel. Egyébként az ECH anódárama 10 mA körüli. Azé a legnagyobb az EL után. A fűtást meg nem illik túlterhelni.
(#) s.sanyi válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 24, 2010
köszi majd még elgondolkodok rajta.
(#) kocos válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 25, 2010
csak úgy fűtöm, 12,6 Volttal sokkal brummosabb !
(#) hangszoros hozzászólása Feb 25, 2010
Egy kicsit off, de hová máshová ?
Nem tudja valaki hol lehet cső adatlapokat letölteni ?
Pl ECC 813 baromi erős kettöstriódának látszik. Meghajtónak biztos nagyon jó lenne
Ezenkivül égen földön kerestem,( keressem) egy Telefunken szkópcső adatlapot, bekötést G 14 621 GH a bújkáló tipus
Egy HTSZ gyártmányu HO 20, TR 4364-es szkópban van. A gépkönyvben D14H-250GH van feltüntetve
Minden infoért hálás köszönet előre is
(#) Action2K válasza hangszoros hozzászólására (») Feb 25, 2010
Ezt hamarjában: Bővebben: Link
(#) Syn7h37ic válasza hangszoros hozzászólására (») Feb 25, 2010
pl. itt:Bővebben: Link
(#) hangszoros válasza Action2K hozzászólására (») Feb 25, 2010
Köszi
Jól sejtettem, hogy combos kettöstrióda 4W/anód, és ideális meghajtónak, singlinek, és fázisforditónak is
Hogy találtad , A gugli nekem nem hozta, a datashet se
(#) Action2K válasza hangszoros hozzászólására (») Feb 25, 2010
Tudom, sőt a Syn7h37ic által javasolt adatbázisban sincs. Több lelőhely ismerete előny. Amúgy az ECC85 combosabb megfelelője lehet, Viszont kb fele akkora belső ellenállással.
(#) hangszoros válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 25, 2010
Huh
Ezt a linkcimet nem értem. Látom a magyar szineknél a Szabó Zoli nevét _ismerem_, de nem tudom miről van szó
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 25, 2010
Valaki tudna segíteni? :hide: NEM türelmetlenkedni akarok, csak szombattól 2-3 hétig nem lesz netem, és jó lenne tudni addigra valamicskét kimanó ügyben, mert pl vasárnap neki fognék a füles erősítőt megcsinálni!
(#) s.sanyi válasza kocos hozzászólására (») Feb 25, 2010
Szevasz.Kipróbáltam 6.3 voltal fűteni párhuzamosan az Ecc-t úgy tűnik simán birja a hálózatim csak eggy kicsit megijesztett mert eggy pillanatra felvillant a cső azt hittem leégett a fűtőszál de hamarosan beállt normálisan a fűtés.Ez normális?
(#) djhans válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 25, 2010
Általában nem normális, de páran már találkoztunk hasonlóval. Mást nem tehetsz bele kell törődni hogy ez a cső ilyen. Attól még kihúzhatja egy darabig, hogy ilyen jelenséget produkál.
(#) s.sanyi válasza djhans hozzászólására (») Feb 25, 2010
Köszi birja ameddig birja utánna csere ez van.
(#) kocos válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 25, 2010
fűtőszál menetzárlat, nem normális, de ez van. Baja nem lesz tőle, ECC-knél gyakori
(#) Action2K válasza djhans hozzászólására (») Feb 25, 2010
Azért egy NTC-vel csillapítható a megfutás.
(#) kocos válasza Action2K hozzászólására (») Feb 25, 2010
mármint VDR-rel, nem ?
(#) Action2K válasza kocos hozzászólására (») Feb 25, 2010
Én úgy tudom, olyan hőellenállás, ami hidegen csak pár ohm, de ha a rá jellemző, pl 300mA-nél nagyobb áram folyik, akkor ettől felmelegszik, s számottevően nő az ellenállása. S ettől visszaesik az áram, ő is kihűl, s a cső is közben lassan felfűt. Régi TV-kben van ilyen.
(#) klemo86 válasza kocos hozzászólására (») Feb 25, 2010
Mint a PolySwitch Amit magassugárzók védelmére találtak ki. Csak az hidegen rövidzárként viselkedik, ha nagyobb áram folyik rajta, mint kéne, akkor felmelegszik, és megnő az ellenállása - ez egy spec szénlánc.
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 25, 2010
Az nem így működik. NTK, és hidegen nagy az ellenállása. Bekapcsoláskor a nagy ellenállása miatt rajta is jelentős feszültség esik, ezért elkezd melegedni. Ezáltal lecsökken az ellenállás, egyre kevesebb feszültség esik rajta. A fűtőáram pedig szinte állandó marad. Tehát, üzem közben végig forró marad.
Ez - vagy bármi - trafós fűtésnél csak akkor használható, ha van feszültségtöbblet. Ilyen a rádiótrafónál nincs beletervezve.
(#) Gery78 válasza s.sanyi hozzászólására (») Feb 26, 2010
Vagy ami még járható út szerintem az, hogy egy ellenállást sorbakötsz a fűtéssel, ezen valamekkora fesz. esik, aztán a csövek szép lassan elkezdenek melegedni, és amikor már nagyjából bemelegedtek, akkor egy relével rövidrezárni az ellenállást, hogy veszteség nélkül megkapja a cső a fűtőáramot. Szokták ezt a megoldást az anódfesz bekapcsolás késleltetésnél is alkalmazni. Ez egyfajta lágy indítás, megvédi a csövet a nagy bekapcsolási áramlökéstől. Az ellenállás nagyságát illetően nem tudok értéket mondani, ki kellene kísérletezni, hogy mekkora az az ellenállás érték, ahol a cső már felfűt egy picit, de nem villan fel.
(#) hgy válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 26, 2010
Azért ne bonyolítsunk el mindent. Egy cső 20-100 másodperc alatt fűt fel. Mit kell ezen késlelteni?

Az anódfesz késletetésnek is vannak hívei és ellenzői.
Szándékosan nem írtam hozzáértőket.

A felvillanás leginkább rossz csöveknél van>kuka.
Vagy sorosan kötött 2 x 6,3 V-os fűtésnél, de itt
sem lenne szabad, ha jó a csö, (sajnos nem mindig szimmetrikus, ezért a kisebb ellenálású felízzik bekapcsoláskor) de segit rajta egy soros ellenálás, amin kb 1-2 V esik. Vagy a normális páruzamos 6, 3 V-os fűtés.
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 26, 2010
Hibrid tévéknél nem varisztrot használtak erre ?
Amúgy az NTK, az angolul NTC, ugye ilyen "angoldivat" van manapság, mi tanultuk NTK-nak, meg NTC-nek is ( meg PTK, PTC) .. meg termisztor, meg thermistor
:nemtudom:
(#) jampi hozzászólása Feb 26, 2010
Embörök!
A kérdésem az: hogyan lehet megállapítani azt, amikor a csőröl levan kopva a felirat, pontossaban PCL-86?-85? stb, hogy milyen csű,lehet?
Van ECL86-om az is nagyon hasonlít, kinézetre!
(#) Imi65 válasza jampi hozzászólására (») Feb 26, 2010
A belső formavilágát veszed szemügyre, aztán a bekötését. Ezek az árulkodó jelek.
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Feb 26, 2010
Nem, erre pontosan az NTK (azért se angolul) felelt meg a legjobban. Hidegen a csövek ellenállása kicsi, az övé nagy volt. Mikor az egész kör felmelegedett, a fűtőszálaké megnőtt, ezé meg lecsökkent. Így védte a fűtőszálakat.
(#) jampi válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 26, 2010
Ez nekem ilyen távolba tünő varázslatos. Sajnos nem vagyok festőművész, hogy a belső fomavilágát szemügyre vehetném, de nagyon szépen köszönöm a választ, sajnos már a szemem sem a régi,mindent nagyítózok és írígylem azokat az ömböröket akiknek még jó a szeme!
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Feb 26, 2010
Idézet:
„Amúgy az NTK, az angolul NTC”

Ismerem a többféle elnevezést, AkcióLaci viszont nem jól "vezette le" a működést. Ha a megnövekvő áramra növelné ez ellenállását, még több feszültség esne rajta, és még inkább több teljesítmény keletkeznék rajta. Ez további melegedést vonna maga után. Pontosan így működik viszont a színesek lemágnesező tekercsének a gerjesztése. Bekapcsoláskor a hideg PTK kis ellenállást képvisel, ezért a lemágnesező tekercsen nagy áram folyik. A tekerccsel párhuzamos NTK (ami a PTK-val termikus egységet képez), is hideg, neki nagy az ellenállása, a söntölő hatása elhangolható. Mikor az egész felmelegszik, a soros PTK ellenállás növekszik, a párhuzamos NTK viszont csökken. A feszültség (áram) osztás megváltozik, mégpedig úgy, hogy a tekercsen egy nagy értékről induló, de folyamatosan csökkenő áram folyik, mely végállapotában már elhanyagolható mértékű. A PTK egész a kikapcsolásig forró marad, hisz a csekély áram mellett szinte az egész feszültség rajta esik.
(#) jampi hozzászólása Feb 26, 2010
Mit kell a bekötéseken ,megnézni?
(#) Imi65 válasza jampi hozzászólására (») Feb 26, 2010
Azért ne művészi, hanem technokrata módon közelítsd a kérdést. Az anódlemez formája, a lyukak, kivágások mérete, helyzete, a trióda anódlemeze feletti elválasztó lemez (fényes) mintázata (aPCL85-nél egy kb. 4mm-es lyuk, a P(E)CL86-nál tele, négyzethálós), szóval azért vannak markáns különbségek. A bekötést megfigyelni már macerásabb, de nem lehetetlen.
Arra is rá kell világítanunk, hogy különböző gyártók eltérő belsővel is készíthették ugyanazt a csőtípust. Természetesen a bekötésük megegyezik az azonos, más gyártású típussal.
(#) Imi65 válasza jampi hozzászólására (») Feb 26, 2010
Nevezetesen azt, hogy a PCL85, és 86-nak eltérő lábakra van kihozva ugyanaz az elektródája. Ezt a lábak, és az alsó mika között meg lehet figyelni.
Következő: »»   914 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem