Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Abit SP-53 Házimozi átalakítás
Lapozás: OK   1 / 2
(#) ZagorNoNF hozzászólása Feb 26, 2010 /

Hello!

Egy furcsa kérdéssel fordulok hozzátok! Bár ahogy olvasgattam, volt az enyémnél kevésbé értelmes kérdés is.

Szóval, mint azt mindenki hangoztatni tudja, szép a zene, szeretem a szép tiszta hangzást. De főleg a tiszta mélyet. (Nem ide tartozik de nem, nem a 2000-es tempóval dübörgő robajokat, hanem azokat a bizonyos elnyúló rezgő mélyeket. Ami mondjuk a filmekben és a még zenének mondható hanganyagokban előfordul)

(Számítógépre van kötve minden. Ha számít valamit...)

Szóval 5.1-es rendszerem van. Mégpedig egy Abit SP-53, amit csak úgy kaptam. Különben a kukában kötött volna ki. Beszereltem, és ha már itt volt a Logitech 2.1-es szett, hát frontnak meghagytam azt. Így most tulajdonképpen 5.2-es rendszernek mondható.

Történet felvázolva. A lényeg, hogy az Abit mélynyomója túlzottan is rezonál. Adna az ki szép hangot, ha tudna, de enyhén szólva doboz hangaja is van és ha feltekerem, nem mélyebb lesz a hang, inkább a "legmélyebb" frekvenciák el is tűnnek, mivel inkább cska robaj hallatszik belőle. És mindezt úgy, hogy nem erőtetem túl, nem tekerem agyon a hangerőt (bár tény, hogy szólaltatom azért rendesen). Erre azt a megoldást találtam ki, hogy készítek egy nagyobb dobozt neki, abba vágok helyet az elektronikának, kifúrkálom az RCA dugeszoknak és a 4 potinak a helyet és abba egy nagyobb hangszórót teszek. Hogy meg szeretném csinálni (már csak próbából is) az biztos, de a segítségeteket kérem a műszaki részekben. Szabványra rengete gdolgot készítgettem már, nem vagyok teljesen tük, csak majdnem. Annyit szeretnék megtudni, hogy mekkora-milyen membrán lenne az ideális, amit még meghajt az erőlködője, de nem terheli meg. Én egy 200mm átmérőre gondoltam, de nem tudom, hogy ez mitől függ. Illetve ott van az a bizonyos 4/8Ohm tulajdonság is, amivel megint nem tudok mit kezdeni. Melyiket válasszam? Esetleg konkrét típusszámot vagy linket is elfogadok. Vagy egyéb ötletet még.

http://www.hestore.hu/termek_10020207.html

Konkrét pédaként pl. Ezt betehetném? (Csak péda, de ha lesz rá keretem és megfelelő, akkor lehet, hogy ez lesz konkrétan. Amit el szeretnék érni az a minél mélyebb hangzás. a 2.1-es Logitech mélynyomólya még 25Hz-ig simán lemegy torzítás nélkül, tisztán. És nincs doboz hangja. De 5.1-ben nem tekerhetem feljebb a front hangalakat, mert akkor ugye nem lenne 5.1-es élmény. Majd ha multimilliárdos leszek, én is csinálok magamnak mozitermet 5Hz-s méllyel, de addig ha mástnem akor ezt a 28-30-at szeretném elérni tisztességes áron (olcsón na).

Továbbá melyik anyagú a legjobb? Gondolom a tömörebb. De névszerint? Lenne több kiszemeltem is, de semmi támpontom nincs.

Előre is nagyon-nagyon nagy köszönet! És bocsánat az óriásregényért, de így talán első olvasásra minden tiszta. Ha valamit mégis kihagytam, akkor bocsi. Pótolom, ha megtudom mi az.
(#) gery20 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Helló

A kérdésed furcsa egy kicsit. Szerintem azért van a mert gyárilag kicsi a reflex nyílás robajt meg a levegő csinálja.

De ha minden fél e képen mást akarsz csinálni a kor h2000 él vehető hangszórók sokkal jobban fog szólni mint a SAL

Ládát meg könnyebb hozzá méretezni mert itt igaz amit írnak róla

Remélem tudtam segíteni.
(#) Brown válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Furcsa mi az a tiszta mély, szereted a szép hangzást, 25 Hz-ig lemegy a Logitech, nagy büdös lószart, ébresztő öcsém
(#) Rober_4 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Nekem a képről nem derül ki, hogy mekkora mélynyomó lehet benne, de szerintem nem nagy. Köss be helyette, valami régi normális hangfalat, és győződj meg róla, hogy az erősítő rész, vagy a hangszóró torzított. Ha az erősítő torzul, akkor hiába a hangfalprojekt. Másrész az, hogy látod, hogy egy hangszóró rezeg 25Hz-el az még nem azt jelenti, hogy hallod illetve érzed is a hangját.Bővebben: Link
(#) GTI hozzászólása Feb 26, 2010 / 4

Sziasztok
Egy-két jó tanács ha azt szeretnéd hogy szépen szóljon, a hang rendszer.
Az erősító mindig nagyobb teljesítményű legyen mint amin használni akarod. Mert egy 100w erősító a max teljesítményen torzít pl 10% (THD) de 90w ugyan az az erősítő már 0,1% torzít, nem mindegy.

A másik pedig, hogy ha van egy 100w hangszóród erre is igaz hogy nem célszerű maxon hajtani, kicsit rá kell hagyni.

4ohm vagy 8ohm ez hangminőség szempontjából mindegy, az erősítő szempontjából fontos. Meg kell nézni az adott erősítőt mivel lehet terhelni 4/8 ohm
P=U2 /R
Ebből a képletből látszik hogy az erősítőnek számít mivel terheled.
(#) ZagorNoNF hozzászólása Feb 26, 2010 /

gery20:
köszi, igen ott is leskelődtem sokat! Valóban ott találtam a legmeggyőzőbbeket.

Brown:
okéköszi, most keltem.

kaszarober4:
Szét még nem szedtem, amíg nem tudtam meg, hogy van-e értelme, de máris nekiállok. Kívülről a hangszóró, 110mili. Belülről van csavarozva, szóval ez csak a membrán. A "keret" még biztos van 1-2 centi. Szóval kicsi.

Igen ez mondjuk valóban jó tipp. Kipróbálni másikkal, és igen, valóban lehetséges, hogy a levegő "hasítása" lehet az a kis reflexben. Ez végül is túl egyszerű ellenőrzés ahhoz hogy gondoltam volna rá. De hát nem hiába kérdeztem, máris jött válasz. Köszönöm.

Még lehet, hogy kérdezek, de igazából a lényegre megkaptam a választ. Előkaparok egy hangfalat, áthidalom a hangváltót és egyenesben rákötöm a hangszóróra.

off
a 25Hz-vel kapcsolatban, pedig az a mélynyomó az ágy alá van bekábelezve (nem zárt, 4lábú ágy). És ami a hangzást illeti, lehet, hogy a hangeffekttel van a baj, de a 25Hz-t egyrészt hallom, mert rezegteti és néha megnyitja az egyik szekrényajtót (nem nem széttépi, a mágnes gyenge) A következő jele a működésnek, hogy ugye ha odateszem a kezem a nyíláshoz, kifejezetten érezni a levegő löketeket, továbbá az ágy is masszíroz tőle. Lehet akkor, hogy nem konkrétan 25Hz, mert azzal tisztában vagyok, hogy az "túl" mély egy 2.1-eshez, de a videó, a program a .flac fájl. Mind azt mondja, hogy 25Hz az akkor éppen kiadott hang.

A "tiszta" pedig arra értendő Brown, hogy nem recsegőkattogó mély. Mint pl ez az Abit mély sem "tiszta". Biztos van rá "szakszó", de hétköznapi értelemben szerintem ez a megfelelő kifejezés.
(#) ZagorNoNF válasza GTI hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Hoop-hopp, pont kimaradt, amit írtál.

Igen, a max teljesítménnyel és a kis ráhagyással egyetértek, ezt mindig is betartottam, mert igen durván érzékelhető hogy pl. a legtöbb mélynyomónál ha fullra tekerem a potit, torzít is meg a mély is gyengül.

a 4/8 ohm-ot pontosan ezért kérdeztem, mert tudom, hogy baromira nem mindegy. Főleg egy ilyen Abit 5.1-es "erősítőjénél". Ugyanis persze nem a márkát szidom, de mind tudjuk hogy az Abit..... Najó más nevében nem beszélek, az én véleményem az, hogy kiszolgállja az alsó kategóriát. Ha nem "tedd el, vagy dobd ki" módon vágják hozzám, meg sem fordult a fejemben, hogy beszerezzek egy Abit házimozit.

Köszönöm neked is a választ!
(#) Rober_4 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Igen a bútorok néha "csodákat" tesznek a hangképpel, ezért profi rendszereknél igyekeznek elkerülni őket, hisz azok nélkül kell jó hangzásnak lenni, nem beszélve a torzításokról.
Szerintem még a hangváltót sem kell átkötnöd amíg kipróbálod, hisz elvileg a magasok védve vannak a hangváltó által, tehát sokat nem zavarhat...
A 8ohmos hangszóró 4 ohmosra cserélésével, ha az erősítő tápegysége, trafója kellően erős, lehet többletteljesítményed, tehát megoldás lehet a nagyobb hangerőre, de ha a táp nem képes nagyobb áramerősségre, akkor felesleges. Esetleg a pufferkondik megnövelése, még segíthet a hangképen, de ha a trafó nem bírja akkor még a tápfeszt is lehúzhatja, bár ez egyértelműen jelezné, hogy érdemes tápot cserélned. Ha a táp erős akkor van értelme fejlesztgetni. Közben ügyelve a végfoktranyó, vagy ic hőmérsékletére, mert erősebb táp, kisebb terhelő-ellenállás(4ohm) nagyobb hőt is termelhet. Ha nem melegszik nagyon akkor nem lehet belőle gond...

(Gondolom nem kapcsolóüzemű tápja van)
(#) gery20 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Ha tudnál esetleg egy képet tenni a belsejéről vagy a vég IC öl a kor könnyebb lenne
(#) ZagorNoNF válasza gery20 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Itt vagyok megint. Bocsánat a késlekedésért, a hétvégén nem itthon voltam, így nem tudtam képeket feltenni.

Hazaértem:
Mélynyomóról minden érdekes módon készítettem képet, a változatosság kedvéért centit és a klasszikus 20forintost is elhelyeztem az első kettőn. Ki melyikből tud jobban valós méretarányokat "képzelni" magának.

Az első fedelet tulajdonképpen nem volt szükséges leszednem, de ha már elkezdtem, gondoltam legyen részletes infónk róla. Ott csak a powerled kapott külön helyet.

Kibeleztem, lehúztam a papucsokat a hangfalról, rádugtam egy régi fadobozos hangszóróra és tadamm. Őszinte leszek, nem adott ki olyan mélyet, mint amilyet a gyári, (ez talán érthető hisz nem mai darab és nem is full mély frekvenciákra lett tervezve) de nagyon-sokkal szebb hangja volt. Szétszedés előtt pedig még próbálgattam csöppet és valóban a szelelés lesz az egyik legnagyobb gond... Teintve az RCA csatikat, csak úgy sugározták a levegőt, a hozzá tartozó huzat hangjával. A power kapcsoló, és a potméterek szintúgy. Egyszóval mint a sajt.

A képek:
01-04, Külső-belső
05, kitámasztva, rákötve
06-09, erre a hangdobozra (amiben ez van..)
10-11, az össz két nyák közül a vékonyabbik két képen
12, nagyobbik nyák
13-15 és 17-18, nagyobbik nyák alkatrészei
16 és 20-21, csak a doboz belseje a hangszóró tulajdonsága a lényeg
19, csak egy kép a nyák aljáról (ott nincs elektronika)
22, biztosíték-"tok" belülről (kívülről a képen látszik is, hogy cserélhető)

A két hangszóró, adatait tekintve megegyezik a rájuk írt szöveg alapján. De az egyik jóval nagyobb. (nem tudom, ez mennyit számít)

Az RCA-és a potik szigetelését szerintem az új dobozban sem lehetne tökéletesíteni. Az gondolom semennyire nem lenne probléma, ha a az erősítő rész is kapna külön egy kis dobozkát, és raknék egy RCA-t pluszba a mélynek. Esetleg rugós csatival és akkor bármilyen kábellel össze lehet kötni a mélyet az erősítővel. (szereztem kb 30méter ezüstözött hangfakábelt) Vastag is szép is. No meg nem utolsó sorban jó is!

És a galéria:
http://nonf.hu/abit/

Ha valamit kihagytam, vagy valamiről közelibb kép kéne, csak tessék. Kérem hogy miről és máris kapom szét.

Előre is tényleg nagyon köszönöm!
(#) ZagorNoNF válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Most jut eszembe. Írni akartam még azt is kaszarober4 hozzászólására, hogy:

Van egy halom hűtőbordám. Picik, óriásiak, rezek, szürkék, sávosak, tüskeszerűen, sőt még olyanok is amikhez van hozzá való rápattintható venti is. (Ez utóbbik azt hiszem vinyó hűtésre lettek tervezve. Illetve természetesen a klassziksu CPU hűtőbordák ventis hadserege is rendelkezésre áll.

Többek között a 14-es képen látható egy soklábún ágaskodó ezüst színű hajlított cucc. Ha jól gondolom, az hűtőborda akar lenni. Sajnos levenni nem tudtam, mert forrasztgatni is kéne illetve még ki tudja mit, ha jól emlékszem még forrasztás előtt rá is kalapálták a nyákra, így nehézkes lenne leszedni.. nem tudom mi van alattuk. Ha feltétlenül fontos tudnunk, akkor nekiesek dremel kis flex koronggal és leszedem a kapaszkodóját, hogy megszemlélhessük, mit rejteget maga alatt.

De amennyiben nem kell tudnunk mi van ott, viszont szükség lehet plusz hűtésre, az megfelel, ha a külső oldalaira (persze pasztával) pöttöm hűtőbordát teszek? (odadrótozom) Esetleg ha valóban külön dobozba kerül az erősítő a mélytől, akkor az a doboz kap egy szűrőt és egy ventilátort. Ez megfelelő még? Nem tudom, mekkora melegedésre kell számítanom, gondoltam egy szabvány 8centis PC hűtő megfelel majd, ami áthúzza a levegőt az erősítő dobozán, természetesen egy légszűrő beiktatásával, a porosodás ellenségeként. Szóval .. Egyelőre most ez jutott még eszembe.
(#) ZagorNoNF hozzászólása Márc 2, 2010 /

Amíg nem jön látogató, addig még egy kérdés közben.

A neten terjengő hangszórókból kettőt látok. Papír és PP membrán. Ha jól sejtem az utóbbi a jobb. Tévedek?

Továbbá még egy: Melyik lehet jobb megoldás. Két kisebb, vagy egy nagyobb hangszóró a ládába.

Illetve. Ugye mint említettem, az alap hangszóró az átalakítandó mélynyomóban egy 4Ohmos kis izé.

Még mindíg nagy problémám, hogy akkor a 8Ohmos bele fér még? Illetve gondolom a 16-osat felejtsem el. Ugye?

4Ohmosból alig találok normálisat :S
(#) gery20 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

csak a baj ott kezdődik hogy nincs egy kép sem
(#) Rober_4 válasza gery20 hozzászólására (») Márc 3, 2010 / 4

Én megtaláltam a képgalériát, bár linkelhetted volna!
Nagyon tanulságos a dolog, de mivel rengeteg kérdést tettél fel, inkább arra térnék ki, hogy mit tudunk:
Tápegység:
Egy kb. 25-30w-os trafót látok, mely egyenirányítás után, 20-25v közötti feszültséget ad le. A pufferkondid mérete 4700mikros. Ebből a feszültségből, 4ohmon kb 15w-ot tudsz kihozni,(8 ohmon csak kb 8w-ot) amennyiben a trafó 20v-on 2A-rel terhelhető. Ha terhelés közben és üresjáratban megmérnéd a tápfeszültséget az jó lenne, mert megtudnánk,hogy az mennyire stabil, ha igen, csakis akkor érdemes lehet a 4700mikrossal párhuzamosan kötni még egyet, vagy cserélni 10000mikrosra. Ez a dinamika miatt jól jöhet.
A végfokrészt még nézem, azon gondolkodom, miért van három végfokicéd, ha csak egy mélynyomót hajt meg az egész láda? Nincs még két oldalsó hangszóró is?
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Erősítő:
Közben leesett, hogy valószínűleg az rca csatlakozókon kapcsolódik rá a két első két hátsó, illetve center hangszóró, így összesen hat végfokerősítőd van, a fentebb említett teljesítményre, ezek 3db sztereó végfokicben helyezkedhetnek el. Ezért van 3db hűtőbordád. Ezeket szerintem nem kéne bántani, sőt el sem kéne rontani! (rövidzár, szétfúrás.) A teljesítménynek valószínűleg nem egyenletes az eloszlása, mert szerintem az 5 kicsi hangszóró nem kap mélyet, így azokon nem is folyik el akkora teljesítmény, így szerintem az egyik hűtőbordád lesz csak meleg, ha meghajtod a cuccot. Amíg a tápfeszt nem növeled meg, (márpedig itt nem érdemes, mert nagy átalakítás) addig a melegedéssel nem nagyon kell foglalkoznunk, elég adatnak annyi, hogy ne legyen tűzforró.
Hangszóró:
Szerintem itt van a nagyobb problémád. A hangszóró kicsi átmérőjű és nagyon mozog. Ezért pumpálja a levegőt, viszont nincs mögötte megfelelő dobozkapacitás, így az általa kiadott mély hangok nem tudnak mind megszólalni. Ezért kapott a doboz egy reflexcsövet, ezért nem kong mintha zárt lenne, de nem is szólal meg mint egy lukas törött gitár olyan. Abba szinte biztos vagyok, hogy a fal előre, oldalra nem szelel, ez látszik a képeken, mert nem is szabad neki, csak a csövön. Ha mellette is jönne levegő, az baj, be kell tömni! A hátra menő levegő, potikon stb, ronthatja a hangképet, szerintem érdemes lenne, a dobozt tömíteni! Persze, lehet, hogy ezt beletervezték a hangképbe, de szerintem csak nem törődtek vele. Ha mindent betömtél, akkor meg kell jönni a mély hangoknak (Nem a legmélyebbeknek, hanem a basszusgitárszerű hangoknak) Ezzel párhuzamosan a surrogásnak fújásnak meg kéne szűnnie. Ha még mindig nem vagy elégedett, esetleg megfúrod a dobozt alul, és összeszereled egy másikkal, kibővíted a térfogatát, esetleg kap valami hosszú csövet alulra, hosszabb reflexcső stb...
Persze szerintem az is működik, hogy egy nagyobb dobozba, nagyobb méllyel belerakod, de én inkább abból építkeznék ami van.

(Szerintem bent a mélysugárzó miatt jár a levegő, nem hiszem hogy szükséges lenne bármikor is ventillátorral hűteni)
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 3, 2010 / 4

És még valami:
A Tesla hangszóró dobozával próbáltad már az Abit mélyét?
Az egy zárt doboz, azzal nem puffoghat, persze előfordulhat, hogy nem is hoz annyi mélyet, de ha abbamarad a puffogás, akkor a doboz a bűnös...
(#) ZagorNoNF hozzászólása Márc 4, 2010 /

A Tesla dobozán jóval nagyobb a juk mint maga a mély sugárzó. De!

Egy ismerősöm áthozta a kicsi mélynyomóját, amit ő házilag épített és pont ekkora hangszóró való bele. Rendesen szigetelt, rugóscsatis, kárpitozott... Betettem, kipróbáltam, így a puffogás megszűnt, de ha félnél feljebb tekerem akkor így is ... Hogy fogalmazzak. Mintha kioltanák egymást a hangok és eltúlzott mély lenne. Hallani mindent csak (műszaki ismeretek nélkül mondom) úgy érzem, mintha a hangszóró maga, túlhajtva érezné magát. Azt hiszem ez a szép megfogalmazás. Ha az ismerősöm mélynyomójába eredetileg szerelt hangszóróval próbáljuk, azzal szinte "tökéletes". Szóval szép, ha felénél feljebb tekerem akkor is. Hiába vizsgálom, az én mély sugárzómon nem látok fizikai sérülést ami miatt torzítana nagyobb meghajtás esetén.

A műszeremet nem találom sehol, de előkerítek valahonnan egyet és mondom máris a mérési adatokat.

Lehet, hogy egy ugyan ilyen teljesítményű másik hangszóró kéne csak egy új dobozba? Nekem most ez esett le. Az a bajom még, hogy nem tudom, hogy az rca csatikat, hogy tudnám leszigetelni hogy ne szeleljenek. Egyértelműen hallatszik, hogy a legnagyobb zaj azokból jön. Plusz a potik...... stb.

Az úgymond "ami van" elven gondolkodom én is, de jelenleg hangszóró építéshez való faanyag annyi van mint a nyü. Persze nem itthon, hanem egy barátomnál, aki felajánlotta, hogy náluk úgyis van nagyobb műhely, úgy is maguk készítik a bútoraikat. Szóval minden szükséges alapanyag és szerszám megvan. Mondjuk túl sok nem kell egy dobozgyártáshoz. Tehát anyagilag valóban csak, ha kell, akkor az új hangszóró lesz ami visz. Az meg 3-4 ezer forintnál nem kerülhet többe, merthogy ami drágább az már úgy is túl erős ennek az erőlködőnek.
(#) Rober_4 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Használd a válasz gombot!
Szerintem egyszerűen építesz egy nagyobb dobozt, bele egy erősebb, nagyobb mélysugárzót, és egyszerűen hozzákötöd, mint ahogy a többi hangszórót. Azt azért figyeld meg hány Ohmos a barátod mélynyomója, mert esetleg egy rossz érzékenységű, 8ohmost nem biztos, hogy meg tud hajtani az erősítőd.
(#) gery20 válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 4, 2010 / 4

A pufogást fél hangerőnél feljebb azért van mert a erősítő túl van vezérelve. így tök mindegy hogy milyen hangszóród van mert az is úgy fog csinálni.

Én már tetem így próbát hogy másik dobozt csináltam egy 2.1-nek 2w os volt és kis hangerőn jobban szolt egy nagyobb dobozzal és hangszóróval. De ha túl volt vezérelve ugyan úgy pufogott.

A puffer kondival egy kicsit tuc segíteni rajta jobb lesz a dinamika de ne vid túlzásba mert a feszültséget meg növeli és a végfok tönkre mehet.

Inkább egy drága jobb hatásfokkal bíró hangszórót javaslok.

Hűtésre meg figyelj oda mert ezeknél a rend szereknél pont a hangszóró hűti a egészet.

Csak akóra hangszórót válasz amit elégé meg is tud hajtani hogy legyen lég mozgás.

Remélem sikerült érteni amit mondtam.
(#) ZagorNoNF válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Ja izé!

Köszönöm a választ, én is erre gondoltam.
Azonban a barátom mély-ládájába az Abit mély hangszóróját tettem be, szóval az szólt, és az volt zajos, de pont ma áthozott egy friss dobozt, amiben a kötés, szigetelés mára kötött-száradt meg.

Naaagyon szépen szólt. Na jó, nem tökély, de szép és tiszta volt. A saját hangszórójában egy másik dobozban.

Már csak egy dolog ami így jelen állapotban érdekelne. Abban tudnál segíteni, hogy ennek a hangszórónak ami most az abitban van ugye. Mekkora űrtartalmú dobot kell, kell-e rá reflexcső.

Talán te írtad, hogy ezen is azért van reflexcső, mert kicsi a doboz a hangszórónak. Ebből gondolom, hogy nem lehet mindegy. A képeken ugye látni, hogy mekkorák a méretek. Akár köbcentiben, akár olya módon hogy x×y×z méretű doboz, reflexcsővel, anélkül... Stb. Gondolom az teljesen mindegy hogy a doboz tetején vagy az alján vagy az oldalán van.... Gumilábat vagy valami hasonló megoldást ami praktikusabb, természetesen ezzel és akármilyen esetleges részlettel kapcsolatban várok bármilyen tanácsot, tippet, ötletet.

És az eddigi illetve az ez utáni segítségeket is nagyon szépen köszönöm mindenkinek.
(#) tothi89 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Szia, ha szereted a mély hangokat, akkor csinálnod kellene egy mélyládát egy 30cm-es, 4 ohm-os papírmembrános mélynyomóval, mert ez sokkal alacsonyabb frekvenciákra képes lemenni(ha sikerül érzékeny típust szerezni, még hangosabb is lesz). Ehhez a hangszóró adatai alapján egy méretező progival tudsz ládát gyártani.
A gyári dobozt összerakni, a gyári mélynyomót lekötni, a kimenetet kivezetni a másiknak. Ha szükséges ventillátort berakni, mert mostmár a légáram nem fogja hűteni.
Így később csak egy erősítőt kell csinálnod hangváltóval, ha kinövöd a teljesítményt.
(#) ZagorNoNF válasza tothi89 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Helló! Köszi a tippet, én is valami ilyesmit szeretnék kivitelezni, csak általában hülyének néznek (jogosan), ha kijelentem hogy "nagyot-izmosat akarok egy 7ezer forintos házimozirendszer erősítőjéből"...

Mondhatni, hogy "szarból kacsalábon forgó palotát, szélviharban". De ez valóban működőképes kivitelezés lehet? Most épp egy kávézóban ülök, és pda-n nincsenek meg a linkjeim, de ha jól emlékszem egy darab 30cm-es papírmembrános hangszórót találtam össz, ami azért is tetszett meg, mert 2000forint alatt volt és mert ugyanolyat már hallottam egy ismerősnél.

Ha otthon leszek teszek még fel adatot róla, de addig-is, ha esetleg adnál tippeket progira és hangszóróra, azt nagyon megköszönném.

Ami az árat illeti, szerintem tévedtem. Kicsit keresgéltem azért közben és mindegyik 5-6 ezer körül ficeg. :S

Természetesen miért találnám a linket. Lehet, hogy tényleg tévedtem. Mit takar az a név, hogy "Noir I. és II." hangszóró?

http://prodigyaudio.hu/hasznalt.html
Az oldal legalján írja, hogy van 4 és 8ohmos mindenféle méretből.

Itt látom és lehet, hogy akkor innét szerválnék egy valamekkora méretűt. Attól függően mennyi pénzt tudok erre nélkülözni. Olcsónak tűnik, és hallottam már a prodigyaudio-ról beszélgetni autós találkozókon ismeretleneket.. és nagyon dicsérték.
(#) Rober_4 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Van egy topik, ahol alaposan kitárgyalják a hangszóróválasztás kérdését, bár át kell hozzá böngészni, mert jó pár oldal. Lehet, hogy ott jobban is tudnak segíteni, de én ha iyen speciális problémám lenne, csak olyan hangszórót vennék hozzá amit kipróbáltam. Mivel kicsi a tápfeszültséged, ezért inkább 4 ohmos nagy érzékenységű típust.
Bővebben: Link

Hangfalépítésről is van jópár oldalunk:
Bővebben: Link

Legyen elég annyi, hogy a reflexnyillás akkor van jól beállítva, ha a megfelelő frekvenciához tartozó félhullámhossz megtételével a hangszóró hátuljáról érkező hang, azonos fázisba kerül a hangszóróból kijövővel. Tehát ezen a frekin a hangszóró előre sugárzott hangjához hozzáadódik a hátra menő jel. Viszont e miatt a többi frekin érdekes dolgok is történhetnek, ezért kifejezetten fül és tapasztalat is kell egy jó hangszóró elkészítéséhez.
Nekem van egy kicsi légterű dobozom, viszont sovány magas, a hangszóró elejének és a hátuljának a reflexnyillás on keresztüli legkisebb távolsága még így is vagy 50cm.
A te hangszóródnál ez max 15-20cm. Ezért puffog.
(#) ZagorNoNF válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Ez sokat megmagyaráz. Hm. Úgy döntöttem, hogy miután következő hétvégétől kb egy hónapon keresztül reggel 6-tól délután 4ig dolgozok szünet nélkül... Nem lesz se időm se türelmem szórakozni vele, de szeretném letudni, és régóta várom már hogy építhessek hangdobozkát az 5.1-nek. Kipróbáltam meghallgattam és úgy döntöttem, hogy a tesla hangszórót építem be egy dobozba. nagyon királyul szól, csak a doboza már itt-ott megszívta magát vízzel, meg a drótkivezetésnél szelel, stb. Viszont ha körbecsavarom frissen tartó fóliával jó vastagon, a hangszórót kihagyva, akkor tök szépen szól. De szeretném, ha nézne is ki valahogy. Ezért jöhet az új doboz.

A kérdésem az lenne, hogy mekkora doboz az ami ideális lenne neki. Kellően hangos és szép hangja is van, plusz annak ellenére, hogy régi, tökéletes állapotban van leszámítva a porvédőt. A gumit akárhogy vizsgálom nagyítóval, egy hajszálrepedést sem találok rajta. Szóval annyira azért mégsem lehet öreg.

A lényeg az, hogy most nem otthon vagyok és hétvégén megyek dolgozni is.. Holnap meló után már otthon alszom. Vasárnap este megyek át az ismerősömhöz, akinél csináljuk, hogy hétfőn egész nap ezzel szórakozhassunk. Nem kizárt, hogy az 5.1 összes kis hangszórójához is gyártunk dobozokat. Ez majd kedvfüggő lesz.

Töltöttem le 3 féle ládatervező programot de egyikkel sem jutottam dűlőre.
Innen:
http://www.sixtusangel.hu/programs.html

Nem értek hozzá. Az egyiknél én adom meg hogy hány hangszórót és reflexcsövet akarok mekkora dobozba, és a doboz oldalát mennyire akarom dönteni, stb.. De ugye tervezni ilyen téren én is tudok... A másik kettő már azt tudja ami nekem kell, de annyi adatot kér, hogy megakadok. Az egyikben vannak konkrét hangszóró típusok is, de persze olyat nem találtam ami 4ohmos 15wattos. és (most épp nem tudom pontosan) 15-17centi közötti.

Mi alapján tudnám megtervezni, hogy hány literes, vagy hányszor hányas dobozka kéne neki reflexszel/anélkül.

Nem mondom, hogy minden betűt, de napok óta csak a hangdobozos témát olvasom és nem találok sem programnevet, amit letölthetek, sem konkrét képletet.. Vagy nem tudom. Ami alapján megtudhatnám, hogy milyen doboz lenne ideális az adott hangszórónak. Ha még ezzel kapcsolatban tudnál segíteni, azt nagyon meghálálnám és ezáltal zárnám is a témát.

Eddig amit megtudtam és nekem hasznos lehet, hogy ha megvan az adott oldal arány(ami ugye nincs) akkor az arányokat megtartva lehet nagyobb is a doboz, attól szebben szólhat csak (persze ésszerű határok között). Arra gondoltam, hogy ha hétfőig (amikor kezdjük az építést) nem találok/kapok pontosabb adatot, az megfelel majd, ha a tesla eredeti dobozának arányát megtartva építek (nem sokkal) nagyobb dobozt? Ezt azért nem teszem kérdezés nélkül, mert nem tudom, hogy vajon fordítottak-e ilyen szempontú figyelmet anno a doboz méretét illetően.

Ha csak olyan szépen fog szólni, ahogy a sajátjában szól, az nekem tökély, de ha szebben, annak még jobban örülnék.

Szóval. Igen. Bocsánat a tudatlanságomért, biztos unalmas mindig a tuskók kérdéseire válaszolgatni, de próbálok kulturáltan megfogalmazni mindent, hogy ne legyen nehéz. Csak én meg sokat írok. Tudom. Mindenhol megjegyezték már, mióta élek.

Szerk: Programnevet találtam a dobozgyártós témában, de nem tudom beszerezni.
(#) gery20 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Márc 19, 2010 / 4

helló!

Programokkal szerintem kár vesződni mert nem a program hallgatja hanem te.

Mivel neked a tesla gyári dobozában jól szolt akkor én azt tanácsolom hogy maradj annál természetesen újra építve. Csak simán másold le azt ha az már be vált mert, nem biztos hogy szebben fog szólni egy másikban.
Azért is jó az mert már egyszer ki lett számolva az ideális doboz. Mert T-S paramétereket találni nem igen lehet csak esetleg le mérni. Anélkül meg ládát tervezni nehéz.

TESLA hangszóróm van nekem is olyan 30 éves és a gumi hibátlan ezek még tényleg gumiból vannak.
(#) ZagorNoNF válasza gery20 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Igen annak bizonyult. És a nagyobbodással szerinted érdemes próbálkozni? Tényleg csak mondjuk 3-4 centivel növelni. Vagy nem tudni biztosra, maradjunk a tutinál. Az gondolom nem jelent problémát, hogy az eredeti doboz vékonyka fából az új pedig rendes vaskos fából készül majd.

Amúgy amint rájöttem a döntésemre beugrott, hogy tettem fel képeket a tesláról is, azon meg van adat, úgyhogy gugli ezt dobta:

Ez ugyan olyan mint az enyimé, csak még ép. Ekkora dobozkája van (igaz dómot is kapott és reflex nyílást is talált) de a gazdája rendkívül dícséri, hogy milyen jó lett, de ez már a nem tudom hanyadik doboz. Most találta meg a jót...
kép. másik fórumról

A másik pedig hogy a teslámról megtaláltam a műszakikat, idegen nyelven. Google fordítóztam angolra:

ARN 5604

Technical parameters

* Name of Speaker: ARN 5604
Dimensions [mm] diameter of 165
Impedance [Ohm]: 4
* Maximum standard power [W]: 50
* Custom resonance [Hz]: 35
Frequency range [Hz]: 40-4 000
* Characteristic sensitivity [dB]: 88
* Type of magnetic circuit: ferrite
* Weight [kg]: 1.00

Természetesen a programban próbáltam létrehozni új összeállítást, megadtam a méreteket, adatokat, mindent és így is kb a kért adatok 30%-a volt cska meg. lol. Mindegy hát inkább tényleg maradok az eredeti doboz méretnél. Ott attól tartottam, hogy esetleg, mivel van mellette eredetileg egy kis magas is. Esetleg azzal gond lehet, ha már nem lesz mellette, de rájöttem, hogy maximum csak tisztább lesz a hangja.

Egyéb tippekre még várok azért, de úgy gondolom ezzel megvan a végleges. A kérdés már csak. Nagyobb lehet? (aránytartva)
(#) gery20 válasza ZagorNoNF hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Meg próbál hatod de szerintem maradj a tutinál.
Mert ha nagyobb ládát csinál akkor melyében fog szólni.
Lejjebb esik a alsó frekvencia határ de azt mondanám inkább hogy, reflex nyilassal hangold.

itt néz körbe

Már itt azért újabb TESLA-K vannak.

Tutira nem tudom meg mondani ha hallanám akkor talán.
Remélem sikerül dönteni
(#) ZagorNoNF válasza gery20 hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Igen, a mély hang lenne a lényeg. Mert ugye a magasabbakról majd gondoskodnak a szatellitek.

Az általam linkelt képen lévő hangszóró is tetszik, de az egymagába nem nézhet ki túl jól. Akkor már kettő kéne, stb stb... Szóval jaj.

Azért örülnék, ha kapnék tippet a dobozmérettel kapcsolatban, mert az eredetinél nagyobbat szeretnék azért, de persze nem óriásit.. Mondjuk nem szeretnék ezer négyzetméter fát elhasználni próbálgatásra, de lehet, hogy csinálok egy pont akkorát, mint az eredeti, meg egy kicsivel nagyobbat. A reflexeket illetőleg teljesen tanácstalan vagyok.

Kezdjem kisebb lyukkal és vágjam nagyobbra amíg szép nem lesz? De ha már túl nagy, visszás nem fogom tudni tömni. Igaz utána kap egy műanyag reflexcsövet neki, de a lyukat magát gondolom ki kéne centizni. Ha rakok rá. Haha.

Szóval ja. Mekkora doboz, mekkora lyukkal? :S

Várok azért még az elkészítés napjáig, hátha valaki tud adatügyileg segíteni (tudom szájbarágós a dolog) akkor jó, ha nem, akkor is. Csak jahh. Próbálkozgatni meg nem lehet azért ész nélkül. Annyi fát nem akarok elgyalulni. Környezetvédelmi szakágon érettségiztem.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem