Fórum témák
» Több friss téma |
Helló.Az lenne a kérdésem hogy lehet minél tartósabban fémet mágnesessé tenni?
Mit akarsz felmágnesezni, mert ugye a lágyvasat nem lehet..
Szóval valamiféle trafó kéne?milyen trafó lenne a megfelelő?
A ferritgyürüket is fel lehet mágnesezni?
Egyszer olvastam valahol a mágnesekről ahol olyat irtak hogy ferritmágnes. Innen gondoltam hogy fel lehet mágnesezni. És mivolna akkor ha pl. a csapágygolyó mágnesezésnél egymás után tobbször is megismételném a 3-5 másodperces periódust?
Helló.
Azt hiszem ezt a műveletet delejezésnek hívják. Érdemes lehet rákeresni a neten.
A ferriteknél is ugyanúgy van lágyferrit és keményferrit-anyag, mint a lágyvas és acél esetében. A keményferritet használják állandómágnes készítéséhez.
A mágnesekről, benne a ferritmágnesről:Mágnes
Az alábbi kapcsolással lehetne e mágnesezni? A kapcsolás azt csinálja hogy alacsony feszültségről ugy 100-200V feszültséget csinál és ezzel tölti a kondenzátort. Amikor a kondenzátor feltöltődött a tirisztor kisüti a tekercselésen keresztül.
Biztosan jó lenne ez is (valamire), de Köbzoli tekercses megoldása jobb lehet.
Impulzusmágnesezés......
Értem én, hogy impulzusmágnesezés, de gázgyújtóval?
Én csavarhúzót úgy szoktam mágnesezni hogy IE lemezekből álló trafót szétbontok hogy csak a csévetest maradjon, egyenáramot kötök valamelyik oldalára (primer vagy szekunder) 6V 5-6A és a tekercs közepébe teszem a csavarhúzót, vagy amit mágnesezni akarok. Nekem ez szokott működni, gyors és egyszerű
És milyen jó, mert univerzális. Ha váltófeszt kötsz rá (egy másik trafóról), és lassan kihúzod belőle a csavarhúzót, akkor pedig elveszti a mágnesességét. Ja, és csakis a szekunder tekercselés használatát javaslom!
A Neodmiumhoz, vajon mekkora villany kelhet ? Bocs hány J, vagy mekkora fluxussürüség ?
A Ne-vas-bór másképp megy. Ott kis feszültséggel szokás nekiesni, az energiaigény meg méretfüggő.
Neeeeem. Sok-sok-sok-sok kondival.
Ja, hogy nem a szikrával. Árammal...
Üdv Mindenkinek
Mi okozza ? inkább miért melegszik a csavarhúzó a TV vízszintes eltérít(ő)(és) (képméret állító) tekercs porvas állításánál? Annyit tudok, hogy ott 16Khz körül van a jel 2 vagy 3A mellet. Azóta réz csavarhúzót használok olyan helyen így nem ég meg a kezem és csévetest. Vigyázat ott 1000V tol több fesz is lehet !! Valószínű itt is a mágnesség átmágnesezés a hunyó . Üdv mindenkinek Előre is köszi a válaszokat!
szia!
Az örvényáramoktól melegszik fel a csavarhúzó. A porvasmag szigetelő tulajdonságú, ezért nem keletkezik benne örvényáram, és ezért nem melegszik.Örvényáram
Egy tekercsel magnesezunk ,ugy kell megoldani a kapcsolast hogy a maximalis eroternel kapcsoljon le az aram .
Ha tobszor adsz impulzust meglehet hogy gyengited a elozo magnesezest ahelyett hogy erositsd. Az ilyen magnesezest "torolni " lehet valtozo magneses terrel ,igy a tobszori magnesezes hatasa ugyanez lehet. Haveromnak volt egy ilyen magnesezoje, rengeteg kondenzator parhuzamossan kapcsolva,egy hatalmas tekercsen sult ki .A tekercs egy kb.100 cm^2 lagyvas magneskorre volt szerelve aminek a polusai koze betettek a megnesezendo anyagot.Tehat zart magneskor keletkezett. A kondenzator kisutese elektronikussan volt szabalyozva valahogy ugy hogy a maximalis terero maradjon az "utolso".Szoval az impulsus "tetozes" utan valahogy lekapcsolta a tekercset . Sajnos nem foglalkoztam vele hogy van pontossan.
Nem tudna valaki egy olyan kapcsolást amivel mágnesezni lehet? Mindig is szerettem volna valamiképpen mágnesezni.
Nem a kapcsolás a lényeg, vagy a nehéz rész, hanem az iszonyatos kondenzátor és félvezetőigény.
De akkor is kiváncsi lennék egy ilyen berendezésre.
Nem kell ahhoz kapcsolás! Vegyél egy nagy darab neodinium mágnest, annak akár 1T indukciója is lehet, ami sokszorosan meghaladja a légmagos tekercs mágnesező indukcióját. Egy ilyen mágnes képes megfordítani a ferrit-hangszórómágnes mágneses polaritását is. PL.: egy 15*30mm-es neo rúdmágnes
Itt a gond. Nekem nincsenek ilyenfalyta mágneseim, csak azok vannak amiket rossz hangszórókból bontottam. Némelyik már annyira gyenge hogy a salyát sujjának még a felét se birja megtartani és ezeket szeretném felmágnesezni.
Azt nem lehet úgysem. Főleg anyag- és összetételfüggő, legfeljebb ideig-óráig lenne nagyobb a B*H. De fehérváron megcsinálják neked ha kell.
Azért annyira nem kell. Csak ha házilag megtudtam volna csinálni annak örültem volna. Köszönöm a válaszokat
Kicsit nehezebb egy mágnesezőt építeni, mint bevinni a hangszórógyárba..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |