Fórum témák
» Több friss téma |
Ne step-down, hanem flyback tápot építs! Pl. UC3843-mal.
A -5 V-nak nem kell teljesen stabilnak lenni, úgyhogy a +5 V-ról vedd a visszacsatoló jelet! Bár én kicsit félnék közvetlenül kapcsitápról járatni egy feszültségmérőt.
Köszönöm a hozzászólásokat!
1. Az mit tesz, hogy "meg kell fogni a feszültséget"? 2. Mi a különbség a DC-DC és a Flyback konverterek között? Jengo
Udv!
Segitseget kernek egy 5V stabilizalo megepitesehez PDA kozvetlen napelemrol valo toltesehez. A napelem panelem max 7.6Volt es 290mA teljesitmenyre kepes, ha merolegesen felhomentes nyari napra teszem ki delben, a PDA eszkoznek 5V bemenet kell, hogy a belso tolto aramkore toltse a 3.6Voltos litium aksijat. Atlagban 5-6voltot tud egyebkent a napelem, a csucs feszkora ritkan ugrik fel. Most egy 7805bol epitett feszkostabilizalot hasznalok, de mivel a napelembol gyakram csak 6volt koruli feszko jon, jo lenne valami vesztesegmentesebb kapcsolouzemu megoldas, amivel 5Volton tartom a kimenetet, de nem kell sokkal magasabb bemeno feszultseg. A PDA-t teszteltem 165mA toltoarammal rendelkezo halozati adapterrel, a 7805-oson keresztul gond nelkul tudott tolteni, tehat nem gond a 200mA koruli napelemcella, viszont a vesztesegmentes feszkostabilizalas jol jonne. Nem szeretnek akkumulator puffert beepiteni a rendszerbe vagy egyeb sulynovelo tenyezoket mert hosszu turakra viszem a panelt, amelyet a hatizsakomra teszek. Sajnos igy a feszko es az aram is ingadozni fog ahogy lepkedek es mas szogbol eri a nap az elemet. Kozvetlenul a PDA-ba kotni azert nem merem mert 80eHUFos keszulek, es felek kinyirna a magasabb feszko. (A gyari adapteren 5.5voltot mertem pedig 2amper 5V kapcsolouzemu tap. a felirat szerint) Tudtok elerheto megoldast ami 5Volton tartja a kimenetet, de nem igenyel 7-8Votl vagy magasabb bemeno feszkot? Erdemesebb lenne egy 3.3Voltosat beepiteni inkabb es diodaval emelni a kimeno feszkot? Hogy lenne kisebb a veszteseg? Elektronikai tudasom meg eleg kezdo, ugyhogy, csak erthetoen Koszi! Miki, Debrecenbol
Én viszont szeretném megkérdezni tőled, hogy ez az "áramáteresztő tranyó" mire jó? Mert én egy USB-s hangkártyához szeretnék külön tápegységet csinálni, és 7805-el akarom kivitelezni én is.
Esetleg ha arra van ötletetek, hogy milyet lenne érdemes ilyen célra összerakni, azt is szívesen veszem.
Hello, valaki tudna ajánlani vmi 7805 variánst, vagy hasonlót ami 0C alatt is üzemel?
kösz
Keresd meg a konkrét gyártó adatlapját, mert a szembejövő három adatlap 0, -30 és -55 fokos minimális hőmérsékletet adott meg. Szerintem az is működik -30 fokon is, amire nulla van megadva, csak esetleg ott már kívül eshetnek a paraméterei a gyári tolerancián.
Szia!
Nem véletlenül írtam konkrét típust és gyártót!
Sziasztok
6 darab ceruzaelemről szeretnék USB-n keresztül PDA-t üzemeltetni. Ehhez LM2596 kapcsolóüzemű feszültségszabályzót vettem (3A -ig jó), és megépítettem a következő linken található tipikus kapcsolást. http://www.national.com/mpf/LM/LM2596.html#Overview Sajnálatos módon azonban még 1A alatt sem tartja az 5V feszültséget, hanem csak 4,2V körül van, ráadásul többet fogyaszt az elemek oldaláról, mint amennyi megérkezik a PDA -ba, tehát 30% körül van a hatásfoka! Valami gerjedés lehet a dologban, de nincs szkópom, és nem is értek ennyire hozzá. Van ötlet hogy mi lehet a gond? (senkit ne tévesszen meg az ábrán a 12V bemeneti feszültség, ott is ugyanúgy vacak, és 7,2V -on is kéne működnie a doksik szerint) kösz
Diódának schottky-t használtál? A tekercsed nagyáramú is kis ellenállású típus?
Elmentem a lomexbe, és kértem azokat az alkatrészeket amik az ábrán vannak. A dióda nyitófeszültsége a műszerem szerint 0.137V, az induktiviásról pedig csak azt tudom hogy 33uH...
multiméterrel megmérem az ohmmos ellenállást akkor többet fogunk tudni? megmértem. 1.6 ohm. az egy induktivitástól elég kicsi?
Hali
Azert meg kellene probalni valami tapegysegrol, mert lehet hogy a telepek terhelesre nem tudjak leadni a 7 voltot es akkor nem tud rendesen mukodni a szabalyzo. Udv Vili Ps A tekercsnek valami vastababb drotbol kellene lenni 3 A-hoz. Pl.: 1 mm.
Szassz
Tápról próbáltam természetesen, tehát nem a terhelhetőséggel van gond. 1A a maximum amit tudnia kell. Az induktivitásban nem tudom milyen vastag a drót, de kivülről egy 1,2cm magas, 8mm átmérőjű fekete henger...
Megmértem mindent mégegyszer. Nem igaz amit írtam a felvett és a leadott áramról, igazából az rendben van. Az egyetlen baj, hogy nem tudja tartani tápegység esetén sem az 5V -ot, hanem terhelésre nagyon leesik. 1A -nél 4.4V -ot ad ki, ami nagyon kevés...
A leggyakoribb hiba az ilyen tápoknál a rossz nyákterv.
Valamit tegyél fel a tiedről, hogy átnézhessük.
Üdv! A lehető legkevesebb veszteséggel járó stabilizátor kéne. A bemenő feszültség 3.3V - 12V-ig terjed az áramerősség 50mA alatt van bőven. Szivesen barkácsolok, ha kevesebb veszteséggel meg lehet oldani, mint bolti stabilizátorral.
Szia! Erre a széles bemeneti feszültségű a táplálása fel-le konvertáló kapcsolóüzemű szabályzó kell. Egy ilyen buck-boost üzemmódra is alkalmas szabályzó az LM2578A típusú szabályzó. A dokumentum alján található egy buck-boost példakapcsolás.
A kulcsszó: "buck-boost regulator" vagy "buck-boost converter".
Köszönöm a javaslatot, de három boltot végigjárva (hiába) maradtam az MC7805BTG-nél. Vettem KA7805-t is. Tud valaki ez utóbbihoz bekötési javaslatot adni?
(melyik a bemenet, kimenet.... +/-... A választ előre köszönöm.
Sziasztok,
tudnátok valami kapcsolást, alkatrészt ajánlani ami 24V-ból csinál nekem 5V-ot.
Ez így nagyon általános. Mekkora terhelésre kell (áram)? A legtöbb stabilizátor IC ('stab.kocka') tudja ezt teljesíteni. Mivel elég nagy a fesz. különbség, ajánlatos ún. step down IC-t használni (mivel nagy disszipáció lenne mér 0.5A-nál is). Vagy 2 lépésben csinálni, 24>15>5; ez 2 stabkocka, kisebb disszipáció. Továbbá nem írtad; DC-DC, AC-DC, AC-AC, DC-AC? Kiegészítő-tranzisztoros megoldás is lehet, egy 'kocká'-val.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
Hello,
DC 24V -> DC 5V cca 0.5A max. 7805-os IC-t akartam használni de ennek túl sok a bemeneti feszültség és amiket olvastam nem is pontosan 5V-ot ad a kimeneten. Mondjuk most nézem épp hogy a 74HC595 ICm amit hajtatni akarok vele 3-tol 6V-ig működőkepés. Valami Step-down converterre gondoltam de egyelőre fogalmam sincs hogy működnek, többnyire LM317 vagy 78xx es IC-kel oldottam meg ezt a feladatot. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
Nézz át a DC-DC konverter rovatba! A rajzok között találsz több megoldást is akármelyikkel. A stab. IC-k adatlapjain is vannak megoldások. A 78xx-eknél csak a min. fesz különbséget adja meg (a működéshez), amúgy az 'absolute rating'-nál 35-40V-okat ír!
Tudok neked egy jó megoldást! nekem bevált! Pár alkatrész az egész! kb 1000 ft és megvan belőle.
Remélem 'johny99' is olvassa, merthogy neki kell.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
* Bocsi benéztem! Elnéztem!
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
Sziasztok!
Nekem 24V AC ről kéne 5 V DC 1 A terhelhetőségű egyszerű kapcsolás. A lényeg az, hogy ne legyen a kimenőfeszültégben impulzus mert kétutasan egyenirányítva a 24 V-ot és egy 5V -os stab kocka és kinyírtam egy LCD kijelzőt.
Ott valamit eltákoltál.De használj bármilyen 'step down' IC-t. Pl: M2575T vagy hasonló.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |