Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   949 / 2208
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Ez igaz , de nem ezért egyenirányítják a fűtés feszültségét , közvetett fűtésű csövek esetén .
Nagy erősítésű , néhány mV bemeneti feszültségű erősítőket az odavezetett AC megszórhatja , főleg nem gondosan kivitelezett huzalozás esetén .
DC fűtés ezért sok esetben az egyszerűbb megoldás , könnyebb huzalozni , lágy indítás is egyszerűen megoldható , felvillanások nem jelentkeznek , kíméli a fűtőszálat .
Persze a hangra gyakorolt hatását sokan vitatják.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Számít ! De a rács, és fűtőszál között is van kapacitás, és az még többet számít ... jobbára ez a "rácsbúgás" az amit fűtéstől származó (igen jól hallható ) brummot okoz, mert ez ha kapacitíve a rácsra kerül, erősítve is lesz, főleg nagy erősítésű, kis jelű ( 1mV-100mV ) fokozatoknál okoz problémát ! Nyilván, 1 V eff vezérlőfeszültségnél hatása elenyésző, de akkor is kell "brummkompenzálás"
Rosszul szűrt DC fűtés még rosszabb is lehet, mint egy AC, 100 Hz-es búgófeszültséget visz a rendszerbe. Én azt tapasztaltam, hogy a puffer jó, ha van legalább 20 mF, ésmég jobb, ha CRC pí tagból áll ! Természetesen nagyáramú diódák alkalmazása is jó dolog, mert hiába 300mA pl egy ECC83 fűtőárama, a hideg fűtőszál ennek a többszörösét veheti fel !
de ez magánvélemény
szokták az előerősítő csöveket aláfűteni is ! Ezt még nem próbáltam ...
(#) lpcollector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Idézet:
„... te meg csak írsz...írsz...”

Ha okosságokat ír hadd írjon, abból tanulnak a Többiek
(#) Gery78 hozzászólása Ápr 3, 2010
Kedves Srácok!

Mindenkinek Izzó katódokban gazdag, Nagyon boldog Húsvétot kívánok!

Üdv: Geri
(#) lpcollector hozzászólása Ápr 3, 2010
A katalógust böngészve jól gondolom, hogy a 6ZS52P az E810F-nek az orosz megfelője?

Sikerült néhány darabra szert tennem (bár amilyen nagy szórást enged meg a katalógus a meredekségre, lehet hogy nem elégre).
A mikrofóniás zajértéke ugyan jó négyszerese a 6E5P-nek (pedig az is tud csilingelni), de hátha valami ügyes konstrukcióval mégis használható lenne MC előerősítőnek...
Esetleg valakinek ehhez használható ötlete?
(#) lpcollector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Ezt lehet, hogy nem nekem szántad, én ugyanis Neked semmit sem írtam ezzel kapcsolatban...
Mindössze arra tettem célzást, hogy ha Kócos használható dolgokat ír, hadd tegye...
(#) fleta válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Neked is! És mindenkinek!
(#) mark.budai válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Én is Mindenkinek Kellemes Húsvétot kívánok!
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Idézet:
„...Szóljatok melyik része az, az írásomnak, amit ugandai nyelven írtam ...”

A francba...Malájra tippeltem.
Kellemes ünnepeket mindenkinek !
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Szép munka, gratulálok.
Az enyém még mindig nincs kész, bár lehet hallgatni. Lemaradtam. Nem is tudom van-e benne valami ami végleges...itt a tavasz, a kezemet már feltörte, ideje erősítőzni is kicsit, hátha jobban halad, ha nem áll.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Idézet:
„.... van otthon víz, nem lesz probléma a hétfővel?...”

Nem vagyok én gonosz, a nagy klasszikust használom. :gonosz2:

kölni.jpg

(#) walter válasza fleta hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Szintén kellemes nyuszikát kívánok mindenkinek!
És természetesen Húsvéti ünnepeket !
(#) fleta válasza walter hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Egy igazi playboy nyuszit!
(#) hgy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Először is kellemes Húsvétot Mindenkinek.
A válaszom: Én is próbálkoztam mindennel anno ARC VT-60-nál, mégis csak az első cső gyári egyenfűtésétől lett zajtalan.
Viszont hang szempontjából nem jó a stabilizásás, és felesleges is. Ajánlott megoldás (csak az első csőnek)
Graetz, soros 10 ohm, 4.700 µF és egy soros ellenálás a pontos fűtőfesz beállításához. Az ac lehet a közös
6,3V-os fűtés, födrekötésnél vigyázni.
(#) pucuka válasza kocos hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Csak azt mondom, bajok vannak a képleteddel, nem tudom honnan szedted. Eleve nem stimmelnek a dimenziók, (már ezen elgondolkodhattál volna) és a kapacitás váltóáramú ellenállás képlete sem.
Hogyan lehet feszültség, ha két ellenállás értékét összeszorzod egymással, és egy feszültséggel. Biztos, feszültségosztót szerettél volna, de ez nem az.
Egyébként az EF86 Cg1f kapacitása 0.0025 pF, ami 50 Hz -en1027 Mohm. (Zc= 1/j omega C, azaz 1/ 2PíFC)
Egyébként csatolom a Mullard gyártmányú EF86 katalógusából az idevonatkozó részt, amiből látszik, hogy 1 uV a bemeneti fűtésből származó brumm, (hum) ami 1 mV erősítése esetén 60 dB jel/brumm viszonyt jelent.
Ebből is látszik, hogy normál körülmények esetén még ennek a csőnek sem szükséges a fűtését egyenfeszültségről járatni.
(#) tungsram válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Csatlakoznék Feri bátyó hozzászólásához. Nem egy két csöves gépet javítottam de amit Feri leir az fedi a valóságot. Tehát kedves KOCOS kollega mielött írkálunk előtte megnézzük , hogy mi a pálya. Én is tudnék itt képletekkel hadonászni de semmi értelme mert előttem szakszerűen leírták. Az egyenáramú fűtéstől pedig a jel-zaj viszony alapvetően nem fog megjavulni. Ezek a csövek NEM DIREKT fűtésűek. Tehát a "csendesítést" csak a cső megfelelő munkapontba való beállításával lehet elérni. Pl kissebb anódfesz mert ez a csö miután pentóda van un. TÉRTÖLTÉS zaja is ami feszültségfüggő. Az egyenfűtéssel gyakorlatilag nem sokat lehet elérni. Régebben a studiókban az előcsövek fűtését nagyfrekvenciás oszcillátorral oldottál meg. Értsd ezalatt a mikrofonerősítőket.
(#) hgy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 3, 2010
Eszem ágában sincs vitatkozni, pusztán a tapasztalatomat írtam le. 2 napom ment rá.
GYÁRI kapcsolás, próbáltam okosabb és egyszerűbb lenni, mint az ARC mérnökei, akik szerintem túlbonyolítják/bonyolították erősítőiket.
Nem jött be, valószínűleg (áraik ) alapján ők járnak jó úton.
És akkor még igen fontos megemlíteni, hogy a VT-60 a legegyszerűbb, gyakorlatilag minimalista felépítésű végfokuk, ennél még a Rádiótechnika is bonyolutabb kapcsolásokat közöl...Az ördög a részletekben lakozik.
(#) lpcollector hozzászólása Ápr 4, 2010
dr. Tarnay Kálmán vélekedései...
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Örömömre szolgál, hogy Neked is tetszik.

Mint az orosz csövek nagy ismerőjének erről mi a véleményed?
(#) tungsram válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Valamit szögezzünk már le. Ez az irodalom 1000 éves. Azóta csak a méréstechnika plusz a csövek változtak meg. Nézz meg egy 30-as évek rádióját mennyi szűrés volt benne. DE mi volt a hangszóró is. Ez most kedvelt téma elővenni régi szakik tudományát. Az elv nem változott csak az eszközök lettek modernebbek ami törvényszerű. Tehát ne lapokat idézgess hanem ÍRDD le a tartalmát is. Na én erre volnék kíváncsi.Életemben nem egy két csöves motyóval találkoztam. Ha pedig érdekel a fél számítógépem CSÖVES szakirodalom, mert én a félvezetőt nagyívben le..Várom a HSZ-et.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Ezzel nagyon megleptél , azt hittem Neked is fontos a minőség .
Brumm még mérve sem elviselhető mV-os szinten sem , hallgatni meg pláne szörnyű.. .
Nagy baj lenne ha csöves erősítő paramétereihez az 50 -100 Hz zúgás kritérium lenne . Nekem nem ez jelenti a csöves hangzást , tudom számodra sem , ezért találom elhamarkodottnak ezt a véleményed .
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Valaha -még boldog Pacsirta tulajdonosként - "rákényszerítettek" a fejhallgatós zenehallgatásra. Egy svájci (Audax) fejhallgatóm volt akkoriban, és ezt kötöttem be a rádió Din aljba. A hangszóró leválasztást egy kapcsolóval oldottam meg, ez kapcsolta a műterhelést is rá. Mikor bekapcsoltam, már hallható volt egy 50Hz-es búgás, ami a kimenő, és a hálózati trafó kölcsönhatásából adódott. Mikor az EZ, és az EL felfűtött, megváltozott a brumm hangszíne, jött bele egy 100Hz-es összetevő is, de inkább halkabb lett eredendően. Nem tudom, ki hogy van vele, de engem ez borzasztóan zavart, az ezt követő félvezetős, közepes minőségű [TDA2020] asztali készülék jóval gyengébb zaját sokkal elviselhetőbbnek találtam, a sztereó hangzásról már nem is beszélve.
Amikor az 1. csövest összeállítottam, mindenki csodálkozott, hogy nem búg, "Mert a csöves erősítők mind búgnak".
Lehet, hogy tényleg van a dolognak valami múltidéző szerepe is?
(#) tungsram válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Zoli! Ebben a dologban MAXIMÁLISAN egyetértek. Neked nem kell mondani, hogy a CSŐ lélektanához a zümike hozátartozik. Akinek nem tetszik építsen félvezetőst. Ott ez nincs de hang se..
(#) llaci56 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Próbáltad búgató porral is?
(#) tungsram válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Nem csak egyrészt az idő a dolgokat megszépíti. Másrészről az alkatrészek minősége is megváltozott. Lásd kondenzátorok amik a régebbi csőgépek haláláért 99%-ban voltak bűnösek. Az első átépített APX 100-somban 1200mikró szűrés volt. Minden fokozat egyenként. És mégis picikét morgott nyitott bemenetnél. Tegyem hozzá az érzékenység 20mv volt gitárhoz. És nem volt egyenfűtés. Csak az előcsöveknél volt fűtésközepelő trimmer. Nagyon sokat nyomultam vele de hűséges jószág volt. Ha pedig azt kerestem mi ami zajos na az volt a tranyós REGENT100.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Olyan kicsi búgás nem tud lenni, ami nem zavaró.
(#) sturbi válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Nincs ezzel az irodalommal szerintem semmi gond, csak azt kell elolvasni, ami le lett írva. Hol változtak meg a csövek és a méréstechnika ?...sehol, csak az eszközök változtak, mint ahogyan említed is.
Nincsenek bajok szerintem a képlettel sem, ugyanis abban a közelítő képletben már nem Zc-nek kell szerepelni. A dimenziók stimmelnek, mert nem két ellenállást szoroz, hanem egy vezetést (A/V) egy ellenállással (V/A). Az eredeti képlet egy gyakorlati közelítő képletre lett átalakítva, abból az apropóból kiindulva, hogy az (1/omega*C) sokkal nagyobb mint Rg, ezért az erdeti képlet nevezőjéből Rg el lett hanyagolva, majd át lett rendezve a beírt formára (mert Uf*(Rg/(1/(omega*C))=Uf*omega*C*Rg).
(#) tungsram válasza sturbi hozzászólására (») Ápr 4, 2010
Na akkor ezt mondd az aszonynak, hogy őt a "búgás" zavarja-e. Nálunk az ilyen "mérések" után van totális nyugalom. Plusz megkérdezi: drágám nem vagy éhes pisi kaki minden jó?
(#) Gory hozzászólása Ápr 4, 2010
Sziasztok!
Tudom hogy az apróban lenne a helye, de ide írnám inkább. Van 4 darab egymáshoz válogatott teljesen új EL34 csövem. Ha valakit érdekelne keressen privátban.
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Ápr 4, 2010
A 6ZS52P sokkal nagyobb meredekségű mint az E180F, a 6ZS9P-t szokás helyettesítőjének tartani inkább, a 6ZS11P-t meg a E280F helyett. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet jó helyette alkalmas munkapontban.
Következő: »»   949 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem