Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   507 / 2499
(#) Alkotó válasza Gery hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /
 
Miért kéne fázisfordító? Az csak akkor kell, ha mindenképpen így akarod bekötni ezt az IC-t. De az alapbekötés nem ez. Ez két darab erősítő 1 tokban.
A hidalás csak "repeta", de semmi kényszer sincs erre.
(Erről az IC-ről szinte semmit sem találtam. Ebből arra következtetek, hogy már nehézkes lenne beszerezni, ezért a helyedben nem ezzel fáradoznék, hanem valamilyen "népszerűbb" típust próbálnék összehozni.)
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Hello.Mi lehet rossz ha a vadi új kimért végtranyót egy másodperc alatt félvezetőből teljes vezetővé tette.Csak az egyik végtranyó melegszik amelyik meghalt.Annak a vezérlője lehet rossz?Íme.A T10Végtranyó halt meg egyből.Én a T8-ra tippelek hogy az zárlatos.Mit gondoltok.Persze így-is úgy is mérés lesz.

100W.jpg
    
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Méregettem:T4 zárlat,T9 zárlat.Veszek újat és meglátjuk.
(#) kanocos hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Ha fázisforditót használok hogyan változik a terhelhetőség? pl két 8ohmos végfok esetén ugyanúgy 8ohmmal terhelhetem? van erre egy képlet?
(#) Alkotó válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Idézet:
„Csak az egyik végtranyó melegszik amelyik meghalt.”
Általában csak a működő alkatrészek szoktak melegedni. Sem a szakadt, sem a zárlatos félvezetők nem csinálnak ilyet. Tehát ha melegszik, akkor az valószínűleg nem rossz, viszont attól hogy hideg, még simán lehet jó.
(#) banyaiakos válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Péter! Nem akarok kiábrándító vagy sértő lenni. De nyomonkövetve az eddigi próbálkozásaidat, azt javaslom, hogy építs valami egysszerű IC-s véget magadnak. Majd olvass és tanulj sokat az erősítők működéséről. Közbe csinálhatsz pár wattos kapcsolásokat amin méregetsz, tanulsz, tapasztalatot szerzel. És ha már tisztában vagy ezekkel a dolgokkal, akkor építs egy nagyobb véget. Hidd el neked is jobb lesz, hogy sikerélményed is lesz. Nem csak a folyamatos szívás... Az anyagiakról nem is beszélve.
(#) saraha válasza kanocos hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Idézet:
„Ha fázisforditót használok hogyan változik a terhelhetőség?”

Ha arra gondolsz,hogy így szeretnél két azonos végfokot hídba kötni akkor:
A hangszóró kapcsain az egy erősítő kimeneti feszültségének kétszerese jelenik meg,s itt is igaz,hogy
P=U^2/R_{h}
Ugyanakkor Rh-t,az egy erősítő eredeti minimális terhelőellenállását a duplájára kell,hogy növeljük.
Így:P^,=(2U)^2/{2R_{h}} doubleright
2P=2U^2/R_{h}

Persze ez csak elmélet, nekem a gyakorlatban még sohasem sikerült 2X akkora teljesítményt kihozni az amp-okból így.
(#) Bandika_23 hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Sziasztok!

Nos az lenne a kérdésem,hogy a Yamaha R-300as rádiós erösítöt akarom egy kicsit átépiteni! Pontosabban átrakni az erösítö részét egy másik dobozba,rádió nélkül! Lefotoztam a benne lévö végfokokat,BD249C FET van rajtuk végfofonként 2! Mivel kezdö vagyok,így lenne egy pár kérdésem!

Hogy tudnám a táp részét külön megépíteni mert az a nagy alaplapra van építve?
Hogy oldjam meg a hangerö,hangszín és balance állítási lehetöséget!
Mi kellhet még ezek megvalósításához?


Elöre is köszi! A képek mellékelve!
(#) peter1995 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Az lehet hogy ez az általános.Vettem új végtranyót kimértem jó.Beraktam egy próba melegedett kivesz tök zárlat.Azon kívül még 2 vezérlő is halálos volt.Azokat kicseréltem de végtranyót még nem vettem újat.
És az a végt.melegedett amelyik zárlatos lett ismét.
(#) Alkotó válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Az én összes tapasztalatom, illetve a logika, valamint a műszaki tudomány ide vonatkozó része, mind-mind cáfolják amit mondasz. Ezért én is hajlamos vagyok kétkedni a leírásodban.
Ha te ezek ellenére mégis ezt tapasztaltad, akkor a kedvenc mondásom tudom idézni: A tényekkel lehet vitatkozni, de érdemes?...
(#) marone hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Üdv !
Azt szeretném kérdezni, hogyha nagyfrekvenciás fojtótekercset szeretnék berakni a kapcsolóüzemű táphoz, mert azt tudom hogy stabilizált, de azt nem hogy van-e benne zavarszűrés, akkor azt a trafó elé (még a 230 V-hoz) vagy utána kell (18 V-hoz) rakni ?
Mert azt olvastam, hogy az induktivitás függ a rajta átfolyó áramtól is.
Illetve mekkora értékűnek kell lennie (Henry) ?
Kösz !
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Felraktam egy másik topikba.
(#) krissz555 hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Üdv! Van egy TDA 7262 ic-m azt szeretném kérdezni, hogy ezt lehet -e hídban használni? Adatlap szerint 2x20w De így van írva "20+20" nemtudom, hogy ez számít e valamit?!? És ha lehet akkor hogyan legyen a kapcsolás? De ha nem az sem baj. Csak 2 mélyláda menne róla! Valaki épített már ilyet? Ahogy eddig keresgéltem, nem sok mindent találtam róla, de azok is csak negatívumok a hangjával kapcsolatosan! Érdemes megépíteni? És az a 2x20w ki is jön belőle?
Előre is köszi!
(#) lapose válasza krissz555 hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Szia!

Lehet hidalni 8 ohm-os hangszóróra. Elfogadható torzítással kb. 18W-ot tud.
(#) kanocos válasza saraha hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
valóban logikus a levezetésed. egy kicsit átgondolva végülis ugyan ott vagy ahol a part szakad. pl van 2x50 végfok 8ohmon, ha ezt fázisforditással hajtom az egyiket akkor 16ohmmal terhelheted és ezt úgy érem el ha a két 8ohmos hangfalat sorba kötöm. Az igy ráadott teljesitmény 100watt. akkor végülis ugyanaz nem ?! vagy a két végfok összteljesitményének a duplája esik a 16ohmra vagyis (2x50)x2?
(#) Abukodonozo hozzászólása Ápr 7, 2010 /
 
Sziasztok!

A tegnap találtam rá egy Mayan fórumtárs által feltöltött, igen egyszerű egy tranzisztoros A osztályú erősítő rajzra, itt. Bár elolvastam a hozzá tartozó válaszokat, van egy pár dolog amit nem értek, ezért kérem most a segítségeteket.
Az első az volna, hogy felmerült a fenti témában is a kérdés, hogy nem-e lenne jobb a hangsugárzót egy kimenőtrafón keresztül csatlakoztatni a kimenethez. Két szempontból is: a 12 volt nem folyna át folyamatosan a hangsugárzón, így a membrán se lenne megfeszülve folyamatosan és talán a hangja is jobb lenne. Ti mit gondoltok?
A második kérdésem: muszáj, a rajzon feltüntetett, 2N3055-öst használnom? Valamelyik hasonló tranzisztorral nem válthatnám ki?
És végül: a bemenetnél az ugye nem elektrolit kondenzátor? Mit kell ott használnom?

Ennyi lenne... Bocs a sok kérdésért, és köszi a segítséget előre is!
(#) kadarist válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 7, 2010 / 1
 
Szia!
A kimenőtrafós megoldást más is pedzegette... Bővebben: Link Nem árt egy trafó!
A tranzisztort kiválthatod hasonlóval is, és a bemeneti kondi nem elektrolit, vagy ha mégis az, akkor bipoláris legyen.
(#) Abukodonozo válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Köszi a gyors választ kadarist! Kimenőtrafónál mekkora prímer és szekunder kéne? Megnézem, mert vannak valami teljesítménytranzisztoraim, hátha kerül valami hasonló!

Üdv. Abu
(#) Abukodonozo válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Szétnéztem itthon és vannak SDT9204-es és STD 9207-es tranzisztoram, szintén TO-3-as tokozásúak. Találtam a neten egy ügyes kis táblázatot, amiben benne van a 2N3055-ös is, így össze lehet őket hasonlítani. Az SDT9207-esnek egyedül a kollektor-emitter és emitter-bázis feszültsége nagyobb, mint a 2N3055-é; szerintem jó lesz...

(Táblázat mellékelve!)
(#) kadarist válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 7, 2010 / 1
 
Hát, talán 1:1-hez áttételű lenne jó. De ismerni kellene az impedanciaviszonyokat a korrekt illesztéshez. Matekban nem voltam erős
Az SDT is teljesen jó a 2N helyett.
(#) Abukodonozo válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Köszi, nagyon sokat segítettél! Összerakom, hátha lesz belőle valami... :vigyor2:
(#) Abukodonozo hozzászólása Ápr 7, 2010 /
 
Ez hihetetlen! Összeraktam és pöcc-röff elindult! SDT-vel az egész kilenc volton, 4 ohm-os hangszoróval, nem eszik többet 0,20 ampernél és nagyon szép hangja van. Sajnos mélyek nem igen vannak benne a fent említett probléma miatt, de vagány!
(#) Kovidivi válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
A trafó "árt"(vagy javít, nézőpont kérdése) . Vannak határadatai(határfrekvencia, stb), a kapcsolásnak pedig az a lényege, hogy semmi ne legyen a hang útjában, csak ami kell, tehát még becsatoló kondi sem.
(#) kadarist válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Csak hogy az előfeszített hangszórós üzem sem egy egészséges állapot (szerintem).
A matekot nem szeretem:
Bővebben: Link
Erről mi a véleményed?MOSFET power follower
(#) krissz555 válasza lapose hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Kössz a választ! Még annyi hogy a 18w-ot stereoba tudja? vagy hidalva?
(#) Mayan válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 8, 2010 / 1
 
Helló! A tranyó tökmindegy hogy milyen, csak lehessen hűteni. Az ellenállás értékével lehet játszadozni, az igényelt áramhoz megkeresni a megfelelőt. Ezen át pici áram folyik, vagyis a legkisebb teljesítményű ellenállás is jó. A bemenetre tehetsz elkót is, nem sokat számít, pl. 100 vagy 220µF teljesen jó, a + lába legyen a bázison. Kisebb inkább ne legyen mert akkor tényleg nem lesz mély hang. Én használtam ezt bd139-el és bemeneti kondi nélkül is, pc-hez, kibírta a hangkártya... de ez már nagymértékű elektronikai eretnekség volt. 2 alkatrészes erősítő...
(#) Mayan válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 8, 2010 / 1
 
Próbáld meg nagyobb bemenő kondival, lehet hogy meglesz a mély is.
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Mayan! Ezúttal is kösz a kapcsolásért! Mind kipróbálom amit mondtál! Máris van egy hibám, méghozzá az, hogy nekem a kondenzátor pozitív lába nem a bázison van, megfordítom, s még próbálok játszani az értékekkel. Még csak deszkaverzióm van, de ha meg lesz a végleges összeállítás, akkor komolyan gondolkodom egy szép, nyákra szerelt változatban is...
(#) Mayan válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Azért azt tudjad hogy ez nem egy életbiztosítás a hangszóró számára ezért csak olyannal használd amit nem sajnálsz ha kinyiffan, pl. régi tesla és egyéb nagy ovál hangszórók, ezekkel tényleg jól is szól. Én is ilyenekkel hallgattam és kibírták ezt az áramot.
(#) Mayan hozzászólása Ápr 8, 2010 /
 
Van valakinek tapasztalata ilyen kínai végfokokkal, pl. mcfarlow, ibiza sound, hollywood, mccrypt, stb. ? Sok ilyen van manapság. Azt tudom hogy a ráírt teljesítménynek kb. 1/5-öd vagy inkább 1/10-ed részét tudják. De hogy szólnak ? Nagyon egyszerű, alap kapcsik vannak ezekben. Akár jól is szólhatnának...
Az egyik fajta, amp-300 nagyon érdekes, 8db bd244 van benne. Kvázikomplementer ?
Következő: »»   507 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem