Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   96 / 316
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Nem, már kész a nyák is, csak azért csináltam egyet a beültetésről, mert a szövegben hivatkozok pl a ts_csrx-re és így szemléletesebb. Csak a nyákon még javítani akarok, természetesen ezzel változik majd a beültetés is.
Eagle-t használok nyáktervezésre!
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Arról a progiról már hallottam.
Na bent van a 3. fokozat, beállítottam őt is munkapontra, kipróbáltam, mostmár az Eminencén, és láss csodát, eszméletlen jó hangja van.Source kondi egyenlőre nincs sehol, kicsit torzulgat, de játszadozok még az áthidaló kondikkal is.
Újra beleszerettem a hangszóróba, szerintem csak az erősítő hangszínével volt a baj, és azért nem tetszett...
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Végülis melyik topológia mellett döntöttél, a végére a vol, vagy a fokozatok között?
Osztót, ha használtál, mekkorát?
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
kivettem a Vol potit, és oda beraktam egy osztót áthidalással, ugyan az mint a 2. fokozat.

390K-k osztónak, áthidalásnak 470pF egyébként 100K-s potit használok vol-nak.

Így még talán sok is a magasból, nagy hangerőn nagyon terjed ebbe a szobában.
Most hogy jobban belehallgattam rájöttem, hogy kis gainnél is torzít...
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Persze, ha itt is van blokkoló kondi, akkor az már nagyon agresszív lesz. Fogj vissza az osztón, a föld felé menő tagot csökkentsd le 100kra pl. Vagy egyszerűen a bent levő ellenálláshoz forrassz párhuzamba egy 100k-sat vagy hasonló értéket. Ezt ki kell sakkozni, erre recept nincs, a fetek is más más erősítésűek, máshol torzítanak, a lényeg, hogy megtaláld a balanszot, hogy kis gainen is jó legyen, meg nagyon is csak épp, hogy torzítson, de a jelszintek rendben legyenek.
Szerintem nem kell az áthidaló, nyugodtan kiveheted, csak egy ötlet volt, kinek mi tetszik.

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A hangal semmi bajom nincsen, tetszik, csak nem tiszta csatornába való..
Beraktam párhuzamosan 100K a föld felé menő ellenállathoz, mostmár nem torzít annyira, csak ha nagyon erősen pengetem a mély húrokat, amikor a kondit kivettem akkor is ilyen torzítás volt.
(#) csoka69 válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
De így nem tetszik annyira a hangja, megpróbálom nagyobb kondival mit csinál.
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Figyi a gitár olyan szinten tranziens, hogy semmivel, azaz semmivel nem tudsz olyan előerősítőt csinálni tisztára, ami ezt nem fogja csinálni. Kivéve az elektroncsövet. A gitár erős megütésekor még egy gyengébb pickup is több voltot adhat le. A lecsengésnél meg már csak mVokat. Hát ez a nagy feladat. Erősítésed van bőven, ossz vissza addig, amíg jó nem lesz. Olyan viszont soha nem fog összejönni, hogy kis gain állásnál is elég hangerőd lesz, meg nagynál sem fog torzítani. Így ezt egyszerűen lehetetlen.
Esetleg növeld meg a 3ik fkozat source ellenállását...

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Ennek a gitárnak amúgy is erős mély hangja van, próbáltuk Marshall JCM2000-en, Fender frontman nemtudommi, meg Roland Cube 30X-en, és mindig hangos, és mély volt.
Ez a kis torzítás nem zavar különösebben.
Szerintem nem csak a 3. fokozat torzul be, hanem inkább a 2., mert a 3.-ban már kb beállítottuk hogy ne vezérlődjön túl, amit változtatunk az már csak a hangszínt állítgatja.
a 2. fokozatban megpróbálom lejjebb venni az osztó alsó ellenállását, vagy a felsőt megnövelem...aztán ha segít segít, ha nem így marad.
Most arra gondolok, milyen lesz ha elékötök valami effektet, mondjuk egy akkusztikusat, akkor mi lesz...
A 3. fokozat source ellenállása 1Kohm, ha megnövelem nagyobb erősítés lesz csak,nem? source kondik nincsennek sehol...
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A nagyobb source ellenállás kisebb erősítést adhat adott munkapontban, meg lehet még azzal visszafogni a hangon. 1k helyett 2,7k pl.
Ha a 2ik torzul ,akkor helyes a meglátás, ott is lehet osztani még. Nyilvánvaló, ha csak a méllyel van baj, akkor segít, ha csökkented az osztó "alsó" tagját. próbálkozz, aztán köss elé effektet, kíváncsi lennék, a torzítóknak jót tesz azt tudom, próbálgattam már, jó irányba tereli a hangjukat.
Csak ügyesen! Érted te ezt Lelécelek mára, jó kísérletezést, számolj be, ha van valami újdonság!

Zsolti
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Allitsad lejebb a hangszedöket ,távolab a húroktol.Source ellenallas noveleskor a negativ visszacsatolás nö ,vagyis csokken az erösités.A kondenzátorok váltoáramban áthidalják ezeket az ellenállásokat így megnö az erösités.Minnél nagyobb a kondenzátor értéke egy bizonyos határig jobban erösiti a mély hangtartományt.
(#) Kepa hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Van nekem egy Roland Cube 60 gitárkombóm meg egy kis gondom. Lábkapcsoló kéne hozzá de a gyári megfizethetetlen. Eddig nem is volna baj mert egy sima kapcsolósat még össze tudnék hozni valahogy de ide vmi latch-es kell. Ez elvileg rövidzárral kapcsolgat. Tehát vmi olyat keresek ami a kapcsoló nyitására és zárására is ugyanúgy reagál vagyis ad egy impulzust mondjuk egy relének. Na meg az se volna baj ha egy LED tájékoztatna az aktuális helyzetről. A BOSS FS-5L vagy 6L lenne az igazi megoldás de azokról meg nem találtam rajzot.

Előre is köszönöm.
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Ez így teljesen korrekt, bár jFetnél, pl a j201nél egy 820Ohmos már nagyon közel jár a "nyílt" hurokhoz, és egy egy source bypass kondi nem hoz akkora válozást, mint a csövesnél. Kimérhető/szkópolható, csináltam ilyen méréseket, arányaiban nézve nem nagy a változás, a source bypassal már tényleg csak a finomhangolás a célom mindig, igazából inkább azokon a frekiken jobban torzít. Jfetnél az az ideális(ha hatást akarunk a source bypasstól), ha "nagy" a source ellenállás, pl 2-3kOhm, ilyenkor kicsi az erősítés, de a blokkoló kondi hatása így markánsabb. Arányaiban nagyobb lesz a különbség a "visszacsatolt" és a kondi által bypassolt erősítés között.
Igazából jFettel nekem a legjobb hangzás, ami a csőre is már nagyon hasonlít a 82-220ohm környéki tartomány(j201nél), de a bypass kondi ott már tényleg hatástalan.(fenti okok miatt). A gáz csak az, hogy hamar torzul (kicsi az Ugsoff, nincs visszacsatolás, csak minimális).
A csatoló elemekkel többet lehet kerekíteni/sarkosítani a hangon, nem egyszerű egy jó balanszot elérni.
A hangzás a gitárostól indul és nála végződik. Azt kell megérteni, hogy nincs olyan, hogy szuper erősítő, hanem egy adott célra van szuper. Ami az adott gitáros, játékstílus,gitár,kábel,erősítő,láda kombinációjából kijön, ha egyetértesz. Ezért ajánlott mindent hangolgatni, soha nem elégszek meg egy egy gyári kapcsolással. A nagy rock sound is egy Gibson LP meg egy marshall jtm45, greenback412 mert egyszerűen arra "rezonál" a cucc.
Érdekes dolog ez a jFet én mindig azt mondom, mikor azt mondják, ez csőhang: nem, ez nem csőhang, ez jfet hang. Az én fülemnek kellemesebb, mint az opampok hangja (nagy visszacsatolások miatt szerintem agyonvágja a hangképet), jobb, mint a bipoláris tranyóké, egyszerűen jFet

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza Kepa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Neked valami tárolós megoldás kell akkor, rengeteget lehet neten találni, a régi boss effektekben multivibrátorral oldották meg, manapság már integráltban ez jóval ízlésesebben megoldható.
De mondjuk nem értem, mert ez elvileg akkor jó, ha csak "pillanat" kapcsolód van, és az egy impulzusra ad ki neked egy folyamatost. De mi van, ha ezt a folyamatos impulzust te egy lábkapcsolóval adod? Szerintem ugyanaz az eredmény. Az meg, hogy földet ad, vagy valami + tápot, az felhúzó ellenállssal megoldható. Szerintem...aztán én csak uatom a kultúrát Utána olvasok milyen is kell bele..

Zsolti
(#) Kepa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Zsolti!

Először is boldog névnapot tegnapra! Másodszor pedig kösz a gyors reagálást. Az a baj, hogy szerintem magának a kombónak csak egy pillanatnyi rövidzárra van szüksége nem negatív vagy pozitív imp.ra Legalábbis valami ilyesmit magyaráztak nekem. "Kepa! Beledugsz egy Jack dugót a kombó kapcs. bemenetébe és ahogy zárogatod rövidre úgy váltogatja a tiszta és a torz csatornát"
(#) ZSozsóó válasza Kepa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Szia!

Köszi!

Betenném ide, amit találtam a llábkapcsolóról:

There are two types of BOSS footswitches to chose from depending on the application. The FS-5U (momentary type) engages a function while you hold down the switch. The FS-5L (latch type) changes the on/off status each time you press the switch.

Nem vagyok túl jó angolból, de a latch típus, ha jól értem, akkor annyit csinál, hogy "megváltoztatja a ki/be státuszt, minden egyes gombnyomásra".
A momentary meg csak egy impulzust ad.
Ha neked latches kell, akkor annyit csinál, hogy a benne levő pillanatkapcsoló egy latch áramkört billeget ide/oda. Megnyomod egy pillanatra és akkor mittudomén egy földet kiad a kimenetre. Megnyomod még egyszer, akkor meg elveszi a földet a kimenetről. Ha a gyár fejével gondolkozok, ez azért van így, mert nem akarták áttervezni, 1 féle kapcsoló jó mindegyikbe. Csak ez egyikben van még egy plussz elektronika. Van effekt, ami csak pár pillanatig, másodpercig kell, van meg ami hosszabb ideig.
Nagyon egyszerűen le tudod ezt próbálni.

Ha valóban bedugsz egy jacket és rövidre zárod, akkor vált csatornát, ha mégegyszer, akkor vissza, akkor neked nem a latch-es kell, hanem egy egyszerű pillanat kapcsoloót (nyomógombot) beépítesz egy dobozba és kész is a lábkapcsoló. Ha a másik kell ,akkor nem pillanat kapcsoló kell, hanem sima kapcsoló. A led visszajelzés meg több áramkörös kapcsolóval megoldható, bár abba lehet kell elem, mert rajz nélkül nehéz eldönteni, hogy jön -e ki a kombóból valami feszültség a lábkapcsoló aljzatból, amit lehetne led vlágítására használni.

Zsolti
(#) Kepa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Na most már tényleg kipróbálom. Majd beszámolok. Remélem nem füstölöm el a kis drágámat.
(#) ZSozsóó válasza Kepa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Biztos, hogy nem füstölöd el, csak egy pillanatra zárd össze. A kérdés az, hogy ott is kell-e majd tartani a csatornaváltáshoz, vagy miden egyes érintésre vált.

Most belegondoltam, azért a korrekt működéshez egy kis elektronika lehet nem ártana a lábkapcsolóba sem, az ilyen prell jelenségek megszüntetésére!
(#) Kepa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Na füst az nem volt. Volt viszont váltás minden rövidzárra. Mi az a prell jelenség? Valami kapcsolási bizonytalanság? Más. Aljzatból nemigen jön ki fesz úgyhogy ha kell LED akkor elem is.
(#) ZSozsóó válasza Kepa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Na, az jó hír, tehát, ráérinted, vált, elveszed, úgy marad. Megint ráérinted, vált. Ez teljesen jó, akkor egy sima mezei nyomógomb jó neked, persze prell mentesítő ajánlott, akkor már van feszültséged, ledezhetsz is. Ahhoz viszont kell valami latch áramkör, hogy a led folyamatosan világítson..hát nemtudom, kell az a led? Mit váltasz? Torz /tiszta? Mert azt azért igen csak hallja az ember, hogy melyiken van Nem feltétlenül kellene led, de persze megoldható, csak kicsit bonyolódik az áramkör.
A prell az igen, ilyen kapcsolási bizonytalanság, jobb, ha korrektül formált impulzust kap a cucc. De akkor meg az a baj, hogy feszültséget kell neki adni, szóval tudni kéne, a jack hova kéri a feszültséget, a meleg pontját a földre kell -e vajon lehúzni?
Kéne keresni olyan effektet vagy erősítőt, amihez ez a lábkapcsoló jó és van hozzá kapcsi rajz, onnan már látszik hogy működik a zsivány és akkor nyert ügyünk van. Ráállok ,egy pár perc.
(#) ZSozsóó válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Akkor sima nyomógomb a megoldás, tovább nem is kell gondolkozni.
(#) Kepa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Ezen a modellen 3 FOOT SW aljzat van: tiszta/torz, Efx igen/nem, delay/reverb. Én szeretném használni mind a hármat ezért kellenének a ledek, hogy mindig lássam hányadika van
(#) ZSozsóó válasza Kepa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Hát ez így már nehéz ügy, esetleg ha nézed a kombón a ledet?
Itt valóban a szinkronizálás a lényeg, meg lehet csinálni, hogy ha bekapcsolod, alapállapotban legyen, gondolom a kombón is alapállapotba áll minden, innen már csak tényleg egy latch, de egyszer essen ki, akkor aztán össze vissza lesz minden.
Szerintem ne erőltesd a ledet, a kombó kijelzi gondolom, jobb ötletem nincs, a kapcsolónak meg jó egy sima nyomógomb!
(#) Kepa válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
A kombó nézegetése színpadon elég nehézkes, ráadásul ennek a tetején van a kontroll panel. Nem baj majd kitükrözöm. Csak ne süssön nagyon a nap Na ez volt a hülye vicc.
Köszönöm, hogy segítettetek eljutni a bonyolult kapcsolási elképzeléseimtől az egyszerű - Conrádéknál 2.490,- ért megvásárolható - nyomógombos pedálig. Igaz ebből 3 kéne de legalább fejben helyre vagyok téve. A ledeket meg majd helyettesítem a füleimmel ahogy Zsolti javasolta. Szóval kösz mindent, innen már elboldogulok valahogy.

Üdv. Kepa
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Az első osztónál is megpróbáltam lejjebb csökkenteni az alsó tagot, de a torzítás nem szűnt meg, csak halkabb lett...úgyhogy így marad.
A hangja így is megfelel.
Elkezdem a Lead csatornát, jövőhéten meg rendelek hozzá FETeket...
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Csö jellegröl van szó a FET esetébe .Nagy bemeneti impedancia ,realativ kis aram ( valoszinüleg nem okoz akkora termikus változast mint a bipoláris esetébe),nem határol olyan ''meredeken'''mint a bipolaris hanem a csöhöz hasonloan ''kerekiti a sarkokat, kicsi az IMD akarcsak a csönél igy nagyon nagy torzitánál is lehet teljes akkordot is lefogni és türhetö a hangzás. Illetve a páratlan harmonikusak nagyon kis nívójuak.

Ezek nagyjábol a csöhöz hasonló tulajdonságok.
(#) csoka69 hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Sziasztok!

J201-es FET kifutott típus, már csak drágán tudok hozzájutni, nem tudnátok valami ilyesmit ajánlani helyette?
(#) Rafael válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Helyette, mint ahogy többször is írtuk nincs más. Mármint ilyen hangkaraktert más nem produkál.
Pár hónapja innen a HE-Storeból rendeltem; beszélni kéne a fiúkkal, hátha mégis valahonnan lehetne szerezni...
(#) virtualvt válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Hali!

Itt még van egy pár: Bővebben: Link
Aztán nem elvinni az összeset, még nekem is kell
(#) Rafael válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Hello! Így ránézésre melyik trafót használnád wah-tekercsként, kisebbet vagy a nagyobb fémkereteset? /Tudom, hogy ki kell próbálni..., de mégis?/
Úgy gondoltad, hogy összerakom a VOX ill. Cry Baby wah-ot és csupán trafókat (tekercseket + kondit) cserélgetek? Tehát elvileg nem kell mindenféle más elemeket változtatgatni a működés érdekében?
(Amúgy pár tekercs nélküli IC-és wahot már készítettem, de azok nem valami nem számok...)
Következő: »»   96 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem