Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   165 / 608
(#) skul0 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

De jártam ott...
Viszont megkapartam egy kicsit és végre megszólalt, ám kb. 5 perc után valami bibi jelentkezett, mivel néha elhallgatott, aztán egyre sűrűbben hallgatott el és csak néha szólt, közben néha pattogott a hangfal, néha elhalkult, és a sok próbálgatásnak hála végleg elhallgatott.
Megnéztem a dióda számát, t4148-at adtak az eredeti helyett, nem tudom ez okozhat-e ilyen problémát, de nem hiszem. Most azon vagyok hogy marok ki egy másik nyákot hátha azzal volt a gond...
(#) ODU válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Magáról a NYÁK-ról tehetnél fel képet. Ja és a hűtőbordáról is amit használtál próba közbe, mert én a hűtésre gyanakszok. Milyen fesz.ről hajtottad?
(#) skul0 válasza ODU hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Én is a hővédelemre gyanakodtam, de ventit is tettem rá, és még csak langyosnak sem volt mondható.
Viszont kiderült hogy öcsém "szikráztatni akart" ezért kisütötte a 10.000µF-os kondikat Mivel látta hogy én kisütöm, csak én ugye előtte lekötöttem az erősítőről. Milyen jó hogy van az embernek egy öccse is Szóval ic az szerintem kuka, nem nem tudom hogy le lehet-e valahogy ellenőrizni hogy jó-e. Viszont a többi alkatrész szerintem még használható, főleg az 1000µF-os kondik remélem, mert jó áruk van.

De arra mi a magyarázat, amit írtam, hogy egyszer szólt, egyszer nem, majd később ilyen fél másodpercekre meg megszólat, majd elhallgatott?
(#) MPedro válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

T4148 = 1n4148 = 1n914 (ez az amcsi azonosítója).

Egyébként tökmindegy, milyen dióda. Lehetne 1N4001-7, is, vagy akármi más hasonló. Azért 1N4148, mert kicsi és olcsó.

P.
(#) ptesza válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Huh az öcsédre vigyázz nehogy megrázza a 220. Sose hagyd ott szétszedve a cuccaidat. :eek2:

Az elkóknak nem lessz baja , csak akkor ha ellenkező polarítással kötöd be , vagy a névleges feszültség felett használod... (pukk)

A hővédelem oldott le. Csak megfelelő hűtéssel lehet működtetni . Ha nincs más akkor egy P4 hűtőre kell rátenni , és egy 8 centis ventillátorral 5 -7 voltrol hűteni.
(#) skul0 válasza MPedro hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Okés, akkor rendben van, kössz MPedro!
Holnap veszek egy új ic-t, csak ic-t, a többi passzív alkatrésznek semmi baja nem lett a kisütés végett, egyedül az 1000µF-os kondikat nem tudtam lemérni, remélem azok is jók. Vagy nem éri meg zsákbamacskázni, vegyek azokból is újat?

És lenne még pár kérdésem, ha nem túl nagy gond:
-feltétlen kell hangerő poti?
-annak a földjét is a közös földpontra kell kötni?
-a közös földpontnak jó lesz-e a trafó két szekunder tekercsének illetve a puffer kondik közös pontja?
Majd teszek fel képet az első bekapcsolás előtt, hogy láttok-e rajta valami hibát, persze nagy összevisszaság lesz egyenlőre.
(#) skul0 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Mondtam neki hogy inkább az öngyújtót szikráztassa legközelebb, a csavarhúzó is odakötött mikor kisütöttem...

Azt mondod jó az ic?? A hővédelem csinálhat ilyet mint amit pár hsz-el előbb írtam? Azt hittem az hosszabb ideig tilt le, és nem így akadozva.
Hővezető pasztát csak az ic és a szilikon lapka közé tettem, ez okozhatotta a nem megfelelő hőétvitelt és ezért nemes egyszerűséggel letiltott? De elszállni akkor is elszállt szerintem kisütéskor, mert vártam vele hogy hűljön és utána sem kapcsolt be.
(#) MPedro válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Szia !

1- Akkor nem kell hangerő poti, ha jó neked hogy mindig max hangerővel megy...

2- Igen, a poti földjét is - miként az össze többi földet - mindig a közös földpontra kell kötni.

3- az egész kapcsolás "legföldebb" pontja a puffer elkók közös pontja, tehát ez legyen a "közös földpont".

"néha elhallgatott, aztán egyre sűrűbben hallgatott el és csak néha szólt, közben néha pattogott a hangfal, néha elhalkult... "
4- A hővédelem igenis csinálhat ilyet, tudnillik pimaszul gyors. Zoka futott bele ilyesmibe egy hidalt példánnyal 4 Ohm-al, tudna mesélni róla.

5- Az IC - szvsz- valószinűleg elszált.

P.
(#) zoli_cso hozzászólása Ápr 12, 2010 /

Sziasztok.Na végre elkészültem a sztereo tda7294 végfokkal és mit mondjak szól mint állat nagyon meglepődtem kur_ára nagyot szól.A kérdésem a következő még készülőben van egy mono tda7294 es +_35voltrol megy de a probléma ,hogy egy 3 ohmos mélyhangszorom van és azt szeretném hajtani,ha tennék neki egy brutális kb.5000cm2 hüttőbordát akkor működne,bekapcsolna a hővédelem,vagy ilyensmi?
(#) Amarton válasza zoli_cso hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Kisebb feszültségről kellene járatni.
Hiába a nagy borda, az IC belseje már régen tűz forró és a hővédelem is kapcsolgat, míg a borda esetleg csak langyos.
Ebben a tekintetben is az adatlap az irányadó.
(#) ptesza válasza zoli_cso hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

+- 35 V ról van esély, hogy jó lesz.
(#) Bassmester válasza zoli_cso hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Ha a hangszóród DC ellenállása 3 Ohm, akkor jó lesz a szimpla modul +/-35V-ról, de akár +/-40 -ről is. Még csak fél m2-es hűtő sem kell rá A hűtő méreténél sokkal fontosabb a jó hőátadás, ezért használj csillám helyett vékony szilikon lapot és jó minőségű (elektromosan nem vezető!) kontakt anyagot. A PC-s hűtőpaszták nem mindig jók, van amelyik a grafittartalmánál fogva vezető.
Azt úgy is észre fogod venni, ha már a csúcson dolgozik a végfok és nem kell feljebb tekerni a gombot.
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Régi AT vagy ATX tápokból lehet olyant bontani , de ha jól megnézegetem akkor abban is lehet csillám. Nekem bevált.
(#) zoli_cso válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Azért kérdeztem mert az adatlap szerint +-35voltra 8ohm ajánlott,de akkor ha igy is működik akkor minden faxa,nagyobb lessz a teljesitmény
(#) skul0 válasza MPedro hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Köszönöm a válaszaid!

Bassmester,
Hővezető pasztát az ic és szilikon lapka közé tettem, illetve a szilikon lapka és a borda közé is kell tenni, szépen, egyenletesen elkenve? Mert akkor kénytelen leszek venni még mert kifogyott...
(#) ODU válasza zoli_cso hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Hello!
Én azt mondom hogy működni természetesen fog. Itt a hővédelem az ami akadályt jelent, szerintem ezt egy egyszerű hangerő potival be kell állítani, méghozzá úgy hogy amikor elkezd bekapcsolnia hővédelem, az legyen a maximális hangerő. Így a gépen vagy a kocsiban lévő egységről szabályozhatod a hangerőt és maxon se fog bekapcsolni a hővédelem.
Nem tudom mennyire voltam érthető, csak a tapasztalatok alapján mondom ezt
(#) skul0 hozzászólása Ápr 12, 2010 /

IC csere után a helyzet ugyanaz mint eddig, vagyis szinte semmit nem csinál. Meg se mukkant, aztán egy kicsivel később pár másodperc erejéig szólt, aztán elhalkut, és ez váltakozott picit, majd megint hoszabb ideig elhallgatott. Az ic-n kívül minden ugyan az, mint az előző áramkörben, mérések alapján nem volt gond velük.
Valami ötlet?
(#) ODU válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Esetleg ellenőrizd a bemeneti jel kábelt. A NYÁK-al nincs gond szerintem. Kösd rá poti nélkül is a bemenetet
(#) skul0 hozzászólása Ápr 12, 2010 /

Az már azóta ki lett cserélve, valószínűleg amiatt volt egyszer hangosabb, egyszer halkabb. Gondoltam nah végre jó akkor járatom egy kicsit, de 5 perc után elhallgatott ismét. És sajnos a táp bekapcsolásakor, bemenő jel rákötése nélkül már búgás sem hallatszik a hangszóróból, ami annak a jele volt, hogy ha akkor jelet kap akkor szól, sajnos úgy néz ki ez is megszűnt.
Sok lenne neki az a +/-35V? 8 ohmos hangszóróval hajtottam, elméletileg nem kéne hogy sok legyen. Esetleg a hűtés ami letilthatott, de az egy idő után gondolom visszaold, és újból szólnia kéne...
Azért köszöntem a segítséget!
(#) ODU válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

A táp biztos hogy nem sok neki. Sőtt a hűtés se tűnik olyan kicsinek ha nem hallgatod max-on. Az a hangszóró tuti jó? azzal is lehet baj, vagy a kábelek kontaktosak. Sokszor csak ilyen primitív hibák vannak. A hővédelem gyorsan visszakapcsol ha jó a hűtés, ha meg rossz akkor trotyognia kéne a a hangszórónak (kopogó hang).
(#) DJ Szabcsa válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Nem a mute\stand by funkció szórakozik?
(#) ODU válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Nem, ahogy néztem az jól meg van csinálva
(#) MPedro válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Milyen dátum van a puffer elkókra írva ? Jól látom, hogy azok még "MM"-esek ?

P.
(#) skul0 válasza ODU hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

A hangszóró jó, kipróbáltam egy gyári erősítőn, azon kifogástalanul működött. A hűtő nem a legnagyobb, de van még mellette egy 8cm-es venti is(lehet hogy a képen nem látszik). Tegnap még megpróbáltam egyszer, szólt is elsőre, aztán egyik pillanatról a másikra ismét csak lenémult úgy kb 4 perc után, pedig nagyon halkan hallgattam anyám fel ne kelljen, utána már hiába kapcsoltam be újból, mostanáig nem szólalt még meg. Szóval tud szólni, csak ritkán akar . Mérni akartam rajta pár feszültséget, de nem tudom mennyire jó ötlet, ha valami nagyobb gond van mégiscsak, nem akarom hogy még egy IC mehessen a kukába...

MPedro,
Igen, "MM" van ráírva, padláson találtam, anno fater erősítő tápként akarta használni a trafóval együtt, aztán valamiért abbamaradt. Sok minden van ráírva, de olyat amiből dátumot tudnék leolvasni nem igen találtam.

Lehet abból, hogy bemenő jel nélkül nem jön a hangszóróból az a búgás, következtetni arra, hogy nem jó az IC?
(#) ODU válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Komolyan mondom, semmi más nem jut eszembe, mint a hővédelem. Lehet hogy a hűtőbordádnak nem valami jó a hővezető képessége. Nézd meg mennyire vezeti a hőt. (Van olyan bordám aminek az egyik oldalát felmelegítettem vagy 150 fokosra és a másik pedig percekkel később is teljesen hideg volt... Na az kuka). Melegítsd valamivel és nézd meg egyenletesen és gyorsan melegszik-e.

Kíváncsi vagyok a szakértők véleményére is

A hővédelem véleményem szerint már csak azért sem jöhet szóba, mert ha innen közelítjük meg akkor egész este úgymond "hűlt" a borda meg az ic, vagyis átvette a szoba hőjét, és reggel mikor ki akartam próbálni meg se mukkant, semmi, annyi hangot lehet hallani, ami a trafóból jön. Az a baj hogy mást már én sem tudok elképzelni
A nyák Pedro féle, az rendben, tettem fel képet a nyákról és a forrasztásról amire Te is azt mondtad hogy okés, de részemről is le lett szakadás vizsgálózva forrasztás előtt, szóval rövidzár nem kéne hogy legyen. Az alkatrészek közül (amik az előző nyákban is benne voltak, amin öcsém kisütötte a kondit) az ellenállásokra is rámértem, azok rendben, a kondik közül csak a 10µF-osat tudtam lemérni, nagyobbat nem mér a műszer, esetleg próbáljam meg a többi cseréjét hátha segít?
De a legidegesítőbb valóban az, hogy valami védelem/letiltás gyanús, hogy szólt és egyik pillanatról a másikra hallgatott el.

Nekem volt mute/standby problémám, méghozzá hasonló módon mint neked. Csak én sütöttem ki a puffer kondikat úgy hogy rajta voltak a hangszórók az erősítőn, na az az IC ment is a kukába. Esetleg szakadás vizsgálóval rámehecc így forrasztás után is. A nagy puffereket meg úgy mérheted meg hogy feltöltöd őket és nézed hogy milyen gyorsan esik a feszültség (elég lassan kell hogy essen!). Sőtt a szakadásvizsgálóval vizsgáld meg a bemeneti kábelt is. Olyan problémám volt nekem hogy el volt törve a jack-jack kábel, már mindent átnéztem, és végül kiderült hogy csak ennyi volt a baj...

Nálam is volt kondi kisütés úgy hogy rajta volt az erősítőn. Azóta már új IC-t vettem, de a régi passzív alkatrészekkel használom, a probléma ugyanaz végülis mindkét esetben. Ezt nézve meg lehet hogy a kondik cseréje lenne megoldás...
A bemeneti kábel orvosolva lett, én is belefutottam az elején ebbe a hibába de szerencsére hamar rájöttem.

Szerintem a puffereknek tuti nincs baja

Bocs, nem fejeztem ki magam elég jól, én az erősítőben lévő kondikra gondoltam...
Következő: »»   165 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem