Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   53 / 227
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Mivel táplálod a minitesládat?
Nekem valahonnan 80-90kV rémlik-lehet h ez alatt van,passz.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Bővebben: Link
Egyenirányítva 8-9 centit visz át, saját tapasztalataimból kifolyólag ez 65-70kV (DC), ha pedig effektív értékét nézzük a kimeneti feszültségnek, akkor ez még kisebb (nem feltétlenül gyök 2-ed része).
Idézet:

A primernek hol kell lennie a szekunderhez viszonyítva?”

Bővebben: Link
Idézet:
„(sikerült 4 centire feltornásznom az ívhosszt)”

Az ív az mást jelent.
(#) gabrinator válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Hali
hát nemsok uj , most jottem haza koleszbol . es a dobozaban probalgaqttam , de vlmi naon nem stimmelt vele , valami ki is ment benne :S pl.:amikor a potenciometeren tekertem , a kezemre utottek a szikrak , a szekunderen meg nemvot semmi ..
hat nemtudoom most megnezem mi a tonkrement alkatresz , kicserele, es meglatom h mitfogok a dobozzal csinalni :S
(#) _BiG_ hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Megvan a négy egyforma MOT!
Már megvan a négy higanygőzös dióda, úgyhogy kettős-kétutas egyenirányított VTTC-re fel!

4MOT.jpg

(#) Hodinka válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Szervusz!
Jónak Igérkezik,úgyhogy hajrá!
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Sziasztok!

A válaszod első felét köszönöm, egyenlőre nem egyenirányítva használom. Még a tetőkapacitást is meg kell oldanom, mert szerintem több is ki tud jönni belőle, mint amit most produkál. A második felével semmi újat nem mondtál, inkább az antipátiádat fejezted ki vele. Legalábbis az én olvasatom szerint.

Már szinte teljesen kész vagyok fele, ami még nem sikerült az a tetőkapacitás. A befőttesüveg tetők ráhelyezése után csak akkor adott szikrát, ha kb 0,2-0,3 centire közelítek pl egy csavarhúzóval. Nélküle rendesen megy. Az alufóliából csinált golyónál is ez a helyzet, az átmérője kb 5 centis. Találkoztatok már ilyennel?

Nézegettem csöves teslákat, lehet később belevágok egybe, de most még megpróbálkozom a 24 voltos verzióval. A szekunderhez lenne kérdésem. Skori 1800 menetet javasol 0,1 mmes huzallal, én ennél vastagabbal szeretnék, mert szenvedés azt kézzel tekercselni.... Létezhet, hogy 0,2 mmes huzallal több mint 40 centit kellene megtekernem, hogy megkapjam ugyanazt a rezonancia frekvenciát?
Amúgy ha nagyobb a rezonancia frekvencia az, hogyan befolyásolja a tekercs működését? Milyen összefüggés van a kettő között?

Köszönöm türelmeteket,

Pisti
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Szia!

Tennél fel pár képet a jelenlegi állapotról?
Miről hajtod a tesládat?Próbáld nagyobb teljesítményű tápról...
(#) BULL1988 válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Szia!

El is felejtettem megemlíteni, hogy a tekercs egy 18 V-os laptoptápról üzemel.

Pisti

Most nézegettem laptop tápot,igaz csak kivülről,teljesítményben jónak kellene lennie.Azért kérdeztem,mert nekem ilyen "búgósat" akkor játszott befőttes kupakkal,amikor a legkisebb tápomat(nem laptop,sima kis trafó,egyenirányítva,fesz.stab ic,puffer elko) kötöttem rá,csak szórakozásként.Kupakkal búgott,anélkül működött-tehát ebből gondoltam,hogy a tápod a gyengus,de lehet valamiért lehorpad és nem ad ki annyit magából,amennyit illenék..
(#) BULL1988 válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Hát én sem tudom az okát. A táp amúgy 4,7 amperes, szóval bőven elég kellene, hogy legyen. Majd megnézem ma egy pc táppal is, de az csak 12 voltos....

Nincs véletlen egy nem kapcsüzemű tápod?
(#) BULL1988 válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Sajnos csak ezek vannak... Igyekszem beszerezni egyet...
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Idézet:
„Létezhet, hogy 0,2 mmes huzallal több mint 40 centit kellene megtekernem, hogy megkapjam ugyanazt a rezonancia frekvenciát?”

Létezhet,egyébként 2x-es huzalátmérő mellett úgy Is megkaphatod azt a frekvenciát,ha a csévehossz helyett az átmérőjét növeled.
Üdv!
(#) Hodinka hozzászólása Ápr 14, 2010 /

Egész dekoratIv kis cucc,Bővebben: Link
(#) belganarancs válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Nekem most ez a kedvenc.:
(#) Hodinka válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Hmm.a nappalimban jól mutatna.
(#) Collector hozzászólása Ápr 15, 2010 /

Combos VTTC : Bővebben: Link
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Elképesztő..Ezt meg hogyan?Érdekes hangja lehet élőben.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Mi hogyan? Staccato és 833A.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Igen,lusta voltam a kis nyílra kattintani,már látom.Őrült jó!
(#) TheBartucz hozzászólása Ápr 15, 2010 /

Üdv!

Lassan kész a driver része a Teslának, mindösszesen annyit szeretnék megtudni, hogy a C4-L4 rezgőkör frekijének meg kell egyeznie, a szekunder frekijével, ami az én esetemben 323.69 kHz, tetőkapacitás nélkül... hogy kapom meg akkor ezeknek az alkatrészeknek az értékét?

Köszi!
(#) belganarancs válasza TheBartucz hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

keresgélni luxus. Bővebben: Link
(#) BULL1988 hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Sziasztok!

Az elmúlt napokban a 12 voltossal szórakoztam, illetve a 24 voltos elemeit vettem meg. Ami számomra hihetetlen változásokkal járt az a L4-C4 beépítése, addig 3 centiset szikrázott, így pedig 4,5-5 centit de néha nagyobbat is. Elképesztő. A tetőkapacitást még így sem szereti... Közben szereztem egy 12 voltos akkut, de róla nagyon kicsiket szikrázik, max 1-1,5 centit, ami viszont megmaradt az az, hogy itt sem megy tetőkapacitással.... Eddig csinált olyat, hogy csak úgy leállt (általában maxon volt a potméter) és nem indult újra, csak 1-2 perc elteltével. Semmire sem reagált.... Gondolom, hogy beépítettem a plusz rezgőkört ilyet nem fog produkálni....

Még azzal akarok kísérletezni a hétvége folyamán, hogy mennyire számít a primer két menetének csavarodása, ha egyáltalán számít.... (valamennyit biztosan, mert nem hiába írta Skori, hogy csavarjuk össze....)

A 24 voltos szekunderét 0,1 mmes huzallal fogom megcsinálni, remélem nem lesz gond, hogy ez is csak lakkozott, nem pedig zománcozott. Úgyis lefújom nitrolakkal.

Üdv, Pisti
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Képek?
(#) BULL1988 válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

El is felejtettem, de este csinálok és felrakok, mert nappal nem olyan látható.

Amúgy hány ampert fogyaszt a 24 voltos? Én olyan 6-7re emlékszem.
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Én a szerkezetre vagyok leginkább kíváncsi,ahhoz pont jók a fényviszonyok.
Este meg majd jöhetnek a szikrákról a képek.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Szevasz!
Idézet:
„Ami számomra hihetetlen változásokkal járt az a L4-C4 beépítése, addig 3 centiset szikrázott, így pedig 4,5-5 centit”

Hát igen,ugyanis az L4-C4 rezgőkör a rezonancia frekvencia stabilizálásában játszik nagy szerepet,és ezáltal magától érthetődik,hogy a szikra is stabilabb lesz.
Idézet:
„A tetőkapacitást még így sem szereti...”

Milyen tetőkapacitást használsz?A tetőkap. formája,és mérete döntő szerepet tölthet be.
Idézet:
„...mennyire számít a primer két menetének csavarodása, ha egyáltalán számít.... (valamennyit biztosan, mert nem hiába írta Skori, hogy csavarjuk össze....)”

Hát valamennyit számIt mindenképp,ugyanis ezáltal akarva-akaratlanul egyfajta kapacitIv ellenállás jön létre a két tekercs között.
Üdv!
(#) pimi9 válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Idézet:
„Hát valamennyit számIt mindenképp,ugyanis ezáltal akarva-akaratlanul egyfajta kapacitIv ellenállás jön létre a két tekercs között.”

Hát nem.

A primérek összecsavarása csökkenti a köztük kialakult szórást, és így a szórási induktivitást ill. a benne tárolt energiát.
Előnyök:
- Sokkal jobb csatolás elérése (prim-szek között is)
- Kevesebb feszültség tüske a feteken, amit nemkell elfűtenie az áramkörnek.
(#) BULL1988 hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Sziasztok!

Lassan kész vagyok a tekercseléssel is, már csak 8 centi kell....

Csináltam egy új primert, sokkal sűrűbb a csavarása, talán egy hajszállal jobban is muzsikál a tekercs. Tetőkapacitásnak egy befőttesüveg tetejét használnám, kb 8 centi az átmérője, a festéket lekapargattam róla. A tekercs kivezetését pedig forrasztással erősítettem hozzá. Bekapcsoláskor nem szikrázott, csak ha 1 centire közelítettem hozzá.... Minden esetre nekem így is tetszik.

És itt vannak a tegnapra ígért képek is. (még a régi primerrel)

Üdv, Pisti
(#) Hodinka válasza pimi9 hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Nos ezzel gyakorlatilag semmi újjat nem mondtál kedves barátom,mivel én egy szót nem ejtettem a szórt,és semmiféle induktivitásról,sem csatolásról,pont ezért most itt nem fogok hosszasan magyarázkodni neked,mert sem kedvem,sem idegem nincs hozzá, nemtudom tisztában vagy-e azzal a fogalommal,hogy"tekercs kapacitás",na én speciel erről beszéltem,igaz itt mindössze csak két menetről van szó,de nagyobb frekvencia tartomány mellett ennek a két menetnek is viszonylag nagy impedenciája lehet,ami épp elég ahhoz,hogy a menetek közt lévő potencálkülömbség a huzal szigetelésével egyfajta kapacitást alkosson,amit összesodrással csak fokozni tudunk,egyébként a kapacitIv ellenállást én nem mint negatIv tényezőt hoztam fel,hanem arra utaltam vele,hogy valamelyest csökkenti majd a tekercs frekvenciáját,még ha ez elhanyagolható is,hát röviden ennyi.
Üdv!
Következő: »»   53 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem