Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Egy barátom csinálta , neten találta a rajzot hozzá
, Szóval akkor rendelhetek majd bele 12AT7-et
Nézegettem az ECC83 és a 12AT7 (ECC81) adatlapját, hát ebben a kapcsolásban (kb 400 V-os anódfeszt feltételezve) lehet hogy a csúcson fog járni az az ECC83.
Ügyes, korrekt, egyszerű kapcsolás. Csatlakozva az előttem szólókhoz, az ECC83-at én sem találom túl jó választásnak, ECC81 kellene a fázisfordító összesen 60 K munkaellenállása miatt, de szólni fog a 83-assal is, méghozzá nagyon szépen. A hálózati trafója 2*225 V/ 2*75mA-esnek látszik (450 Vct/75 mA), tehát a nyugalmi árammal terhelt feszültség 280 V körül lesz, a 130 ohmos közös katódellenállás AB osztályra utal szerintem (egy csőre vetítve 260 ohm sok az A osztálynak), 25-35 mA közötti nyugalmi árammal. A trafó a jelzett áramterhelhetősége alapján elbír AB osztályú erősítőből kettőt is, de ha csak 60 W-os, akkor azért ellégé magas hőfokon.
Esetleg el lehetne gondolkozni ECC85-ösön is, eléggé elterjedt csőtípus.
Egyetértek, az ECC85 közelebb áll az ECC81-hez.
Sziasztok.Lehet hogy nem jó topic-ba írok de nem találtam jobbat.Tehát az lenne a kérdésem hogy csöves erősítőhöz milyen hangszóró-hangdoboz kelene?Az erőlködő kb 1X8w-os.
Nagy legyen az érzékenysége, de a 8W az már nem is olyan kicsi. Hangszerhez kellene (gitár)?
Érdeklődnék hogy a JJ Electronic csövekről mi a véleményetek ?
http://www.etronic-parts.com/product_info.php/info/p256_12AT7---ECC...c.html Gábor
Semmi jó, ennyi pénzért vadi új RFT-t is kapsz (szállítással)… Sokkal szimpatikusabb, mint egy kisipari JJ (szerintem!)
Tudnál ajánlani linket ? Sajna nem találtam
Hol lehet RFT csöveket kapni?
Ez engem is érdekelne.
üdv!
volna egy,az az 2 kérdésem esetleg nem tudja e valaki hogy ha a hangfalam fázis menete nem minden frekvencián fasza,az az nem tiszta ohmos impedancia látszik az erősítő felől akkor azt a csöves erősítő vagy elsősorban a kimenő trafó hogyan fogadja,mert ugye félvezetős erősítőnél nem szerencsés? a második az volna hogy egy régi beag tranzisztoros vonalerősítő kimenő trafójának vasmagjára volna e értelme megtekerni egy csöves pp-nek a kimenőjét,tehát elsősorban az érdekelne hogy a vasmag elég jó minőségű e?és hogy pp erősítő kimenőjén ugye a 2primert ellentétes fázisban kell megtekerni ugye? előre is köszi!
Beag kimenő anyaga jó minőségű tehát ha a keresztmetszete megfelel akkor jó lesz. Tekerheted mindet egyirányba de akkor a kivezetéseket kell megfordítani. A hangfalas dologhoz nem tudok hozzászólni.
Nem hinném, hogy van olyan hangdoboz, aminek "fasza" a fázismenete a teljes átviteli sávban. Ezen felesleges aggodalmaskodni.
Nekem J-J EL 84 van a végerősítőben szerintem jók, bár nem rég kb. egy hónapja használom nagyon jó hangú mérve is jó eredményt ad. Bekapcsoláskor a fűtőszál hirtelen felizzik majd vissza áll a narancs színű izzás. (gondolom a hideg ellenállása kisebb ez okozhatja)
Ezért két lépcsőben kapcsoltatom a fűtést, először egy diódán át majd direkt, és ezután jön az anód feszültség. Sajna drága a cső.
A BEAG vasak jók.
A hangsugárzók fázismenetét meg inkább ne nézzük, sem csöves,sem félvezetős, sem akármivel hajtva. Inkább maradjanak meg az illúzióink..... Meg kell hallgatni, ha jól szól, akkor oké.
Elkészültem a pcl 86 se erősítőmmel. Probléma csak annyi hogy amikor kézzel közelítek,majd megérintem valamelyik csövet , fütyülő sípoló hangok jönnek a hangszóróból. Lenne valakinek ötlete mit tegyek ellene?
(árnyékoljam a csöveket?)
..Ja amúgy szép jó estét mindenkinek.
Az nem a riasztó benne?
A viccet félretéve, ha nem nyúlkálsz ott, akkor minden oké, vagy csak akkor kerül a hangfrekis sávba a gerjedés? Ezt nézd meg..... Többször is látni gyári rajzokon, hogy kompenzálják, nem véletlenül, anélkül elég gerjedékeny a PCL.
Nem vállalkoznék bonyolult hangváltó készítésére, szerintem minél egyszerűbb, annál jobb. Hat dB oktávos kétutast használok ennek szerintem jobb a fázismenete mint az agyon bonyolított váltóké.
Én meg azt hittem azért, hogy meg ne égesse a kezét...
Talán lennél szíves bővebben!
Egyébként a kérdésre válaszoltam. Ott a J-J -ről kérdeztek. Biztosan van jobb, és mennyiért és miben jobb? A lehetőség adott, fejtsd ki a véleményed dragon073 kérdésére! A saját tapasztalatom írtam le, de a beszólás egyszerűbb, mint segíteni?
Talán egy nagyon halk kis valamit hallok tapizás nélkül is.
Sziasztok!
Szeretnék csöves vonalerősítőt építeni egyetlen triódával. Az SRPP kapcsolást kipróbáltam már és bejött, de most olyat szeretnék amihez egyetlen trióda elegendő. Az erősítés mértékével van baj, mert tulajonképpen anódkövető jöhet csak szóba, de a hagyományos csövekkel közel 40 dB erősítés történik. Kaptam egy tippet kis erősítésű 12B4A csővel, amivel kb 6 szoros erősítés érhető el, de saja nem beszerezhető itthon. Tudnátok tippet adni olyan kapcsolásra és csőre, ami megvalósítható egyetlen triódával, és nem óriási az erősítése? 6 csatornára van szükségem, ezért lehet duplatrióda is, és akkor abból 3 kell. Várom a tanácsokat, előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |