Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-vel lehet-e?

Témaindító: Carter, idő: Máj 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 14
(#) gyuszóka válasza mex hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Igen,a program sem tökéletes. Tizedével......ezredével számolgattam es akkor kijött.
(#) mex válasza gyuszóka hozzászólására (») Márc 11, 2010 /

Na mostmár csak az a baj, hogy a 100µF szivárgóárama nagyobb mint a töltőáram..... Még tantálkondiból is válogatni kellene a megfelelő példányt.
(#) Baxi válasza gyuszóka hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Hi
Most látom sikerült megoldani a problémát

Köszönöm szépen.
(#) proba válasza Baxi hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Igazából 4060 -nal csinálnám 15*4 + 15*2 az pontosan 90 s tehát simán összekapuzható pl a Q10 meg a Q11 kimenetekből .Egy kicsit több alkatrész kell hozzá de stabilabb .
(#) nyitraitomi hozzászólása Márc 12, 2010 /

Sziasztok! Nekem egy olyan kapcsolás kellene, ami nagyon pontosan tud előállítani 100Hz-es nénygszögjelet. Nem baj ha nem szimmetrikus.
(#) _JANI_ válasza nyitraitomi hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

"Nagyon pontos" csak a quartz oszcillátor leosztott jel jel lenne. Bár az 555-is viszonylag stabil ha a körülmények nem változnak.
(#) BZoli94 hozzászólása Ápr 15, 2010 /

Sziasztok! Monostabil kapcsolásra van szükségem melyet 555el valósítok meg. Ehhez használom a betűjelöléseket.

C= 220uF
R= 270K + 4700K(poti)

Így a potval elviekben 1perctől tudnám állítani az időzítést egész 20percig... Azt hallottam, hogy minél kisebb a kondi kapacitása, annál pontosabb... Vajon működhet az időzítő ilyen nagy ellenállással/időzítési idővel? Nembaj, ha nem pontos az utolsó másodpercig...

Mik a tapasztalatok, meg lehet csinálni ilyen hosszú időzítést 555el? Van maximum ellenállás korlát az R-re?
(#) Bell válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Az adatlapjában az szerepel, hogy 15 V-nál 20 MOhm, 5 -nél 6,7 a határ.
Bővebben: Link
Szerintem a kondenzátor vesztesége a meghatározó, nem az értéke.
Legegyszerűbb megmérni az adott alkatrészekkel.
(#) mex válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Nem fog menni az általad számolt értékekkel. Igyekezz a kondenzátor értékét minél kisebbre választani, és valami jóminőségű, kis szivárgó áramú, tantálkondit szerezz be. Gyakran előfordul, hogy a kondi szivárgóárama nagyobb mint a töltőáram, igy aztán az inditás után sosem jár le az időzités.
Proli mesternek erre is volt orvossága, impulzustöltést alkalmazott, a rajz itt van valamelyik időzitős topicban.
(#) Bell válasza mex hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Áramgenerátort használtam, amikor nagyobb veszteségű kondival volt dolgom. Ráadásul ez az időzítés beállítást is egyenletessé tette.
(#) mex válasza Bell hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Ez megoldás lehet,ha nincs nagy hőmérsékletváltozás. De ez már más kapcsolás.
(#) proba válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Ajánlom a CD4541 ic-t . Igaz kicsit nagyobb, de hosszú időkhöz szerintem megbízhatóbb.(kisebb poti kisebb kondi ,kevésbé számítanak az apró paraméterek.)
(#) BZoli94 válasza proba hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Szia! Pont ahhoz keresek kapcsolást, meg a leírást nézegetem, de sajnos nem teljesen tiszta, sajnos még kezdő vagyok... Te nem tudsz valami kis kapcsolást hozzá? Kösz, üdv!
(#) Bell válasza mex hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

A hőmérsékletváltozás hatása egy diódával gyakorlatilag kiküszöbölhető. Ha lényeges a hosszú idő, a nagyobb stabilitás, gondolom nem nagy áldozat a néhány plusz alkatrész.
(#) proba válasza BZoli94 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Ez szerintem elég. A 6.oldalon lévő módon bekötöd az ellenállásokat,kondit (1,2,3 láb) ,az A,B bemeneten az osztást állítod (ha A=B=0V akkor az oszcillátor frekvenciáját 8192 vel osztja ,ha mindkettő magas akkor 65536-tal (lásd második oldali táblázat).Az 5 lábat 0V ra a 9 lábat attól függően hogy a kimeneten milyen polaritású impulzust akarsz.A 10 lábon pedig azt állítod be hogy oszcillátorként vagy csak monostabilként működjön.A 6 lábon pedig indítani tudod.
(#) BZoli94 válasza proba hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Köszönöm, így már világosabb, szerintem sikerülni fog! Üdv:Zoli
(#) BZoli94 válasza Bell hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Ha jól tudom, az én problémámról beszéltek. Köszönöm a segítséget, de úgy néz ki, hogy CD4541-el fogom megvalósítani az időzítőt.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Ápr 16, 2010 /

Sziasztok!
Valamelyik este megártott a gondolkodás, és ez lett az eredménye (melléklet)... Tulajdonképpen ez egy megoldás szeretne lenni a pulzusszélesség-modulációra... (~100Hz)
Ennek van értelme, vagy vessem el az ötletet?
A válaszokat előre is köszi!!

555.JPG

(#) mex válasza Bell hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

A járulékos dióda is OK, (igy szoktam én is ha tranyóval épitkezem), de az elkók hőmérsékletfüggésére gondoltam.
(#) peter1995 hozzászólása Ápr 16, 2010 /

Hello.Valaki tudna egy olyan astabil rajzot adni ahol beállítok egy 1 másodperces ki-be kapcsolást és a kimenetre 12v 20w-ot kötök 5ször.És 12V kéne legyen a bemenet is.
(#) peter1995 válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

(#) proba válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Igazából ez frekvenciát is változtat , ha a második 555 időzítését rövidre veszed ,és az elsővel a közöttük lévő szünetet szabályzod,akkor a szabályzás frekvenciája a szabályzott (1) 555 frekijével együtt változik.Ez addig nem is gond amíg kicsi az átfogandó változás,de ha nő akkor eléggé szaggatottá válik a kimenet.
Ha pulzus szélességet akarsz modulálni talán egy adott frekvenciájú háromszög (esetleg fűrész) jel változtatható ponton történő komparálása a legegyszerűbb.Pl 555 oszcillátor módban a 2-6 lába egy műveleti erősítő + bemenete a - bemenet pedig egy potenciométer közepe.A kimenet pedig a müv. erősítő kimenete.Amíg a kondin lévő feszültség magasabb mint a potival beállított,a kimenet magas.A potival a billenési szintet tudod állítani a 0V-tol (mindig magasabb) a maximumig (sosem billen) (Csak vigyázz, mert sok műveleti erősítő a tápokhoz közeli bemeneti feszültségekre eléggé egzotikus módon reagál)
(#) polyakdav hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Sziasztok!
Meg lehet fordítani az 555-ös ic müködését? Azaz olyan kapcsolást keresek, ami 0-6khz ig szaggatott jelet kap 0-12v-ig ad ki egyenáramot. Bármilyen megoldás érdekelne.
Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza polyakdav hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hello!
Egyszerűbb lett volna, ha a problémádat vázoltad volna fel, mit is szeretnél készíteni.
De gyanítom, hogy valami frekvencia-feszültség konvertert szeretnél készíteni, pld. fordulatszám méréshez. Ha igen, olvasd el, ezt a hozzászólásomat..
üdv! proli007
(#) polyakdav válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Igen, fordulatszám méréshez kellene.
Ez igy elég bonyolult. LM2907 -tel próbálkoztam de nem tudom kiszámolni sehogyan se hogy miből mekkorát kell beletenni, mert az adatlapon a kiszámítási kplet nem irja a mértékegységeket. És már nem tudtam másra gondolni csak az 555-re hátha... de ugytünik ez sem olyan jó megoldás.

Hello!
Az azért elég fura lenne, ha semmi nem jó. Nem?
- Az igényeket kell megfogalmazni (pontosság, mit mihez illesztünk..) és ahhoz megválasztani a kapcsolást.
- És miért is kellene a maximális fordulatból 12V-ot készíteni? Nem látom értelmét. Minek nincs meg az adatlapon a mértékegysége?
- És miért is nem jó, az 555? Az hogy "úgy tűnik" számomra nem műszaki paraméter.
- Egyébiránt, a 6000 fordulat, nem 600Hz, csak akkor ja a fordulatjeladón 60-as impulzus tárcsa van. Mert az f=n/60 tekintve, hogy a frekit másodpercben, a fordulatot percben adják meg..

Bocs, csak azért kötözködök, mert az elektronika műszaki jellegű tárgy, tehát objektív dolog. Itt konkrétan kell fogalmazni, szabatosan. Nincsenek varázslatos dolgok, legfeljebb a tudásunk hiányos. A fizika mindig tudja a dolgát... Általánosítani, meg nem igazán lehet.
üdv! proli007
(#) polyakdav válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Elnézést kérek, kicsit nehezen fogalmazok.
Nos lenne egy mérőórám. Elméletileg fordulatszám mérő, de nem úgy viselkedik. Két érintkezője van. Ha ezekre adok áramot, a mutató 0 voltnál 0 fordulatot mutat 12voltnál maximumot. Mintha voltmérő óra lenne.
Ezt szeretném használni.
Kispolskim van, 2 hengeres 4 ütemü. De a dugattyúk egyszerre járnak, csak különböző ütemek játszódnak le. Felváltva gyújt. De egy gyújtás/fordulat.
A megszakítóról szeretnék jelet levenni és egy frekvencia-feszültség átalakítóval átalakítani ugy hogy 6000 f/perc fordulatnál adjon az órának 12voltot. Kisebb forulaton kevesebbet.

Az lm2907 adatlapján van egy képlet. Vout=fin x Vcc x R1 x C1. Ezt nem tudom használni, mert nics megadva hogy az Fin az hz, khz esetleg f/p. Az ellenállás ohm, kohm, Mohm; a kondenzátor uf, ill pf.

Hello!
Nos, így már sokkal érthetőbb a dolog.
- 12V tápfeszültségből elég nehezen lehet 12V-ot előállítani, a félvezetők maradék feszültségei miatt. (Kivétel a Rail-to-Rail erősítők.)
- Viszont azt is meg kellene mérni, hogymennyit fogyaszt az a műszer 12V-on, mert régebben bimetálos műszereket használtak, és azok ettek keményen.
- Ha 555-ből készíted, akkor egy monostabil multi kell, és annak kimenetén egy integrátor. De 100% kitöltésű jelnél sem lesz 12V a kimeneti feszültség, mert alapból az 555 kimenete nem adja ki, legfeljebb Ut-1V-ot. Ráadásul stabilizálni is kel a tápfeszültséget. Szóval, ha mindenképpen 12V kell, akkor célszerű az 555-öt 6V stabilról járatni, a kapott kb. 0..4V kimeneti jelet, meg felerősíteni 0..12V-ra. (Nagy fordulaton a generátor úgy is felviszi az aksit 14V-ra)
- A kétütemű kéthengeres motor, valóban minden körülfordulásra az egy gyújtást. De így a 6000 fordulat, 100Hz-nek felel meg. Ez 10msec periódus idő, tehát a monostabilt kb. 8msec-ra kell méretezni.

Természetesen a "fin" van írva, az frekvenciát jelent, tehát Hz-ben kell megadni. De a villamosságnál, még az SI bevezetése előtt, is alapegységekben kell megadni az értékeket. Tehát Vcc:Volt, R:Ohm és C:Farád.
Az természetes, hogy nem fordulatról beszélnek még akkor sem, ha azt mér. Mert mint látható, honnan tudnák, hogy neked milyen autód-jeladód stb. van. Így kerek a világ..
üdv! proli007
(#) kiskacsa2009 válasza proba hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Nem értem mit akarsz ezzel mondani!
Esetleg egy rajzot küldenél?
Amúgy meg az első (astabil) ic frekije állandó (100Hz), a másodikkal szabályoznám a kitöltést (1-10ms)...
Üdv!
Következő: »»   8 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem