Fórum témák
» Több friss téma |
Igen,a program sem tökéletes. Tizedével......ezredével számolgattam es akkor kijött.
Na mostmár csak az a baj, hogy a 100µF szivárgóárama nagyobb mint a töltőáram..... Még tantálkondiból is válogatni kellene a megfelelő példányt.
Hi
Most látom sikerült megoldani a problémát Köszönöm szépen.
Igazából 4060 -nal csinálnám 15*4 + 15*2 az pontosan 90 s tehát simán összekapuzható pl a Q10 meg a Q11 kimenetekből .Egy kicsit több alkatrész kell hozzá de stabilabb .
Sziasztok! Nekem egy olyan kapcsolás kellene, ami nagyon pontosan tud előállítani 100Hz-es nénygszögjelet. Nem baj ha nem szimmetrikus.
"Nagyon pontos" csak a quartz oszcillátor leosztott jel jel lenne. Bár az 555-is viszonylag stabil ha a körülmények nem változnak.
Sziasztok! Monostabil kapcsolásra van szükségem melyet 555el valósítok meg. Ehhez használom a betűjelöléseket.
C= 220uF R= 270K + 4700K(poti) Így a potval elviekben 1perctől tudnám állítani az időzítést egész 20percig... Azt hallottam, hogy minél kisebb a kondi kapacitása, annál pontosabb... Vajon működhet az időzítő ilyen nagy ellenállással/időzítési idővel? Nembaj, ha nem pontos az utolsó másodpercig... Mik a tapasztalatok, meg lehet csinálni ilyen hosszú időzítést 555el? Van maximum ellenállás korlát az R-re?
Az adatlapjában az szerepel, hogy 15 V-nál 20 MOhm, 5 -nél 6,7 a határ.
Bővebben: Link Szerintem a kondenzátor vesztesége a meghatározó, nem az értéke. Legegyszerűbb megmérni az adott alkatrészekkel.
Nem fog menni az általad számolt értékekkel. Igyekezz a kondenzátor értékét minél kisebbre választani, és valami jóminőségű, kis szivárgó áramú, tantálkondit szerezz be. Gyakran előfordul, hogy a kondi szivárgóárama nagyobb mint a töltőáram, igy aztán az inditás után sosem jár le az időzités.
Proli mesternek erre is volt orvossága, impulzustöltést alkalmazott, a rajz itt van valamelyik időzitős topicban.
Áramgenerátort használtam, amikor nagyobb veszteségű kondival volt dolgom. Ráadásul ez az időzítés beállítást is egyenletessé tette.
Ez megoldás lehet,ha nincs nagy hőmérsékletváltozás. De ez már más kapcsolás.
Ajánlom a CD4541 ic-t . Igaz kicsit nagyobb, de hosszú időkhöz szerintem megbízhatóbb.(kisebb poti kisebb kondi ,kevésbé számítanak az apró paraméterek.)
Szia! Pont ahhoz keresek kapcsolást, meg a leírást nézegetem, de sajnos nem teljesen tiszta, sajnos még kezdő vagyok... Te nem tudsz valami kis kapcsolást hozzá? Kösz, üdv!
A hőmérsékletváltozás hatása egy diódával gyakorlatilag kiküszöbölhető. Ha lényeges a hosszú idő, a nagyobb stabilitás, gondolom nem nagy áldozat a néhány plusz alkatrész.
Ez szerintem elég. A 6.oldalon lévő módon bekötöd az ellenállásokat,kondit (1,2,3 láb) ,az A,B bemeneten az osztást állítod (ha A=B=0V akkor az oszcillátor frekvenciáját 8192 vel osztja ,ha mindkettő magas akkor 65536-tal (lásd második oldali táblázat).Az 5 lábat 0V ra a 9 lábat attól függően hogy a kimeneten milyen polaritású impulzust akarsz.A 10 lábon pedig azt állítod be hogy oszcillátorként vagy csak monostabilként működjön.A 6 lábon pedig indítani tudod.
Köszönöm, így már világosabb, szerintem sikerülni fog! Üdv:Zoli
Ha jól tudom, az én problémámról beszéltek. Köszönöm a segítséget, de úgy néz ki, hogy CD4541-el fogom megvalósítani az időzítőt.
Sziasztok!
Valamelyik este megártott a gondolkodás, és ez lett az eredménye (melléklet)... Tulajdonképpen ez egy megoldás szeretne lenni a pulzusszélesség-modulációra... (~100Hz) Ennek van értelme, vagy vessem el az ötletet? A válaszokat előre is köszi!!
A járulékos dióda is OK, (igy szoktam én is ha tranyóval épitkezem), de az elkók hőmérsékletfüggésére gondoltam.
Hello.Valaki tudna egy olyan astabil rajzot adni ahol beállítok egy 1 másodperces ki-be kapcsolást és a kimenetre 12v 20w-ot kötök 5ször.És 12V kéne legyen a bemenet is.
Igazából ez frekvenciát is változtat , ha a második 555 időzítését rövidre veszed ,és az elsővel a közöttük lévő szünetet szabályzod,akkor a szabályzás frekvenciája a szabályzott (1) 555 frekijével együtt változik.Ez addig nem is gond amíg kicsi az átfogandó változás,de ha nő akkor eléggé szaggatottá válik a kimenet.
Ha pulzus szélességet akarsz modulálni talán egy adott frekvenciájú háromszög (esetleg fűrész) jel változtatható ponton történő komparálása a legegyszerűbb.Pl 555 oszcillátor módban a 2-6 lába egy műveleti erősítő + bemenete a - bemenet pedig egy potenciométer közepe.A kimenet pedig a müv. erősítő kimenete.Amíg a kondin lévő feszültség magasabb mint a potival beállított,a kimenet magas.A potival a billenési szintet tudod állítani a 0V-tol (mindig magasabb) a maximumig (sosem billen) (Csak vigyázz, mert sok műveleti erősítő a tápokhoz közeli bemeneti feszültségekre eléggé egzotikus módon reagál)
Sziasztok!
Meg lehet fordítani az 555-ös ic müködését? Azaz olyan kapcsolást keresek, ami 0-6khz ig szaggatott jelet kap 0-12v-ig ad ki egyenáramot. Bármilyen megoldás érdekelne. Előre is köszönöm!
Hello!
Egyszerűbb lett volna, ha a problémádat vázoltad volna fel, mit is szeretnél készíteni. De gyanítom, hogy valami frekvencia-feszültség konvertert szeretnél készíteni, pld. fordulatszám méréshez. Ha igen, olvasd el, ezt a hozzászólásomat.. üdv! proli007
Igen, fordulatszám méréshez kellene.
Ez igy elég bonyolult. LM2907 -tel próbálkoztam de nem tudom kiszámolni sehogyan se hogy miből mekkorát kell beletenni, mert az adatlapon a kiszámítási kplet nem irja a mértékegységeket. És már nem tudtam másra gondolni csak az 555-re hátha... de ugytünik ez sem olyan jó megoldás.
Hello!
Az azért elég fura lenne, ha semmi nem jó. Nem? - Az igényeket kell megfogalmazni (pontosság, mit mihez illesztünk..) és ahhoz megválasztani a kapcsolást. - És miért is kellene a maximális fordulatból 12V-ot készíteni? Nem látom értelmét. Minek nincs meg az adatlapon a mértékegysége? - És miért is nem jó, az 555? Az hogy "úgy tűnik" számomra nem műszaki paraméter. - Egyébiránt, a 6000 fordulat, nem 600Hz, csak akkor ja a fordulatjeladón 60-as impulzus tárcsa van. Mert az f=n/60 tekintve, hogy a frekit másodpercben, a fordulatot percben adják meg.. Bocs, csak azért kötözködök, mert az elektronika műszaki jellegű tárgy, tehát objektív dolog. Itt konkrétan kell fogalmazni, szabatosan. Nincsenek varázslatos dolgok, legfeljebb a tudásunk hiányos. A fizika mindig tudja a dolgát... Általánosítani, meg nem igazán lehet. üdv! proli007
Elnézést kérek, kicsit nehezen fogalmazok.
Nos lenne egy mérőórám. Elméletileg fordulatszám mérő, de nem úgy viselkedik. Két érintkezője van. Ha ezekre adok áramot, a mutató 0 voltnál 0 fordulatot mutat 12voltnál maximumot. Mintha voltmérő óra lenne. Ezt szeretném használni. Kispolskim van, 2 hengeres 4 ütemü. De a dugattyúk egyszerre járnak, csak különböző ütemek játszódnak le. Felváltva gyújt. De egy gyújtás/fordulat. A megszakítóról szeretnék jelet levenni és egy frekvencia-feszültség átalakítóval átalakítani ugy hogy 6000 f/perc fordulatnál adjon az órának 12voltot. Kisebb forulaton kevesebbet. Az lm2907 adatlapján van egy képlet. Vout=fin x Vcc x R1 x C1. Ezt nem tudom használni, mert nics megadva hogy az Fin az hz, khz esetleg f/p. Az ellenállás ohm, kohm, Mohm; a kondenzátor uf, ill pf.
Hello!
Nos, így már sokkal érthetőbb a dolog. - 12V tápfeszültségből elég nehezen lehet 12V-ot előállítani, a félvezetők maradék feszültségei miatt. (Kivétel a Rail-to-Rail erősítők.) - Viszont azt is meg kellene mérni, hogymennyit fogyaszt az a műszer 12V-on, mert régebben bimetálos műszereket használtak, és azok ettek keményen. - Ha 555-ből készíted, akkor egy monostabil multi kell, és annak kimenetén egy integrátor. De 100% kitöltésű jelnél sem lesz 12V a kimeneti feszültség, mert alapból az 555 kimenete nem adja ki, legfeljebb Ut-1V-ot. Ráadásul stabilizálni is kel a tápfeszültséget. Szóval, ha mindenképpen 12V kell, akkor célszerű az 555-öt 6V stabilról járatni, a kapott kb. 0..4V kimeneti jelet, meg felerősíteni 0..12V-ra. (Nagy fordulaton a generátor úgy is felviszi az aksit 14V-ra) - A kétütemű kéthengeres motor, valóban minden körülfordulásra az egy gyújtást. De így a 6000 fordulat, 100Hz-nek felel meg. Ez 10msec periódus idő, tehát a monostabilt kb. 8msec-ra kell méretezni. Természetesen a "fin" van írva, az frekvenciát jelent, tehát Hz-ben kell megadni. De a villamosságnál, még az SI bevezetése előtt, is alapegységekben kell megadni az értékeket. Tehát Vcc:Volt, R:Ohm és C:Farád. Az természetes, hogy nem fordulatról beszélnek még akkor sem, ha azt mér. Mert mint látható, honnan tudnák, hogy neked milyen autód-jeladód stb. van. Így kerek a világ.. üdv! proli007
Nem értem mit akarsz ezzel mondani!
Esetleg egy rajzot küldenél? Amúgy meg az első (astabil) ic frekije állandó (100Hz), a másodikkal szabályoznám a kitöltést (1-10ms)... Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |