Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   960 / 2208
(#) kalmi79 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 14, 2010
Hát hogyne. Szertnék 6 csatornányi egyszerű meghajtófokozatot a DSP-m és a végfokaim közé.
(Aktív váltású multiamplifikált sztereo 3 utas rendszer)

Három dolog a fő cél:

- erősítsen valamennyit, de ne túl sokat
- egy triódás legyen csatornánként
- kicsit "melegítsen" a hangon.
(#) walter válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Ápr 14, 2010
Üdv!
Szkópod nincs?
Az segítene, van-e gerjedés?
A tápfeszűltség szűrő elektrolit kondenzátora mellé tettél
100 nF-os kondenzátort?
Köszi!

Ez visszacsatolt? Azért tud ennyi lenni az erősítés?
(#) hgy válasza walter hozzászólására (») Ápr 14, 2010
Nem akartam senki lelkivilágába gyalogolni, de:
1. A JJ csövekről mindenki azt mond amit akar.
2. A legegyszerűbb egy iker triódát használni végcsövek meghajtásnak, csak más az elvárás az első és a második csővel szemben. Én pl első, feszültségerősítőnek ECC83-at tennék, a második,katodin fokozatba ECC82-t vagy E88CC-t, vagy még erősebb csövet, de két EL84-hez fentiek elegendők.
3. Nem véletlenül gyártja a JJ (nem J-J) az ECC832-őt, ami egy tokban egy 82 és 83-as cső.
4. Amúgy a régi RFT cső jobb, és olcsóbb is.
Cső
Köszi.
(#) hgy válasza kalmi79 hozzászólására (») Ápr 14, 2010
Ekkora tápfesz mellet (200 V) jobb választás az ECC88.
Amúgy a katód kondi hiánya miatt az átblokkolatlan katódellenállás miatt van helyi, fokozaton belüli visszacsatolás.
MAGÁNVÉLEMÉNYEM szerint inkább ez a jobb megoldás, mint 1-2 dB erősítéstöbblet miatt kiadni egy vagyont katódkondira, meg évekig tesztelni a nüanszokat..
(#) kalmi79 válasza hgy hozzászólására (») Ápr 14, 2010
Igazából nekem már 3-4 szeres erősítés is elég. Nem rontanám a linearitást katódkondival....
(#) kalmi79 hozzászólása Ápr 14, 2010
Egyébként mi a véleményetek az SRPP-ről mint vonalerősítőről? Én építettem már E88CC-ől és hát tetszik, csak két trióda (csőfél) kell hozzá.
(#) hgy válasza kalmi79 hozzászólására (») Ápr 14, 2010
Jó, de van 2 hibája:
1. Kétszeres csövet igényel, amit kisebb jelszinten 1 csőfél is simán tud.
2. Nagy jelszintnél majdnem tökéletes, de a lezáró impedanciára érzékeny, és pont nem a legjobb lezárással használják. Holnap tudok mellékelni egy igen tanulságos diagrammot.
(#) Imi65 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Ápr 15, 2010
A VT rádiók egy részében "visszaköszön" egy rugós spirál, ami a csövet teljesen leárnyékolja. Arra is figyelni kell, hogy a két csőfelet elválasztó lemez a pentóda katódjára van kötve (nincs arra külön láb, hogy ezt testre lehetne kötni).
(#) s.sanyi hozzászólása Ápr 15, 2010
Sziasztok.Van-e valakinek eggy egyszerű kapcsolása EM 80-az csővel mint vu meter és hogyan tudnám beilleszteni az el 84-es se be .Rádióból szedtem ki a tápot amiben eredetileg is volt ez a cső szóval a tápnak birnia kellene és szerintem jól mutatna.
(#) Imi65 válasza s.sanyi hozzászólására (») Ápr 15, 2010
A hangolásjelző csövek szinte semmit sem fogyasztanak, ez nem okoz problémát.
Talán - ahogy a rajzon van:
(#) s.sanyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2010
Köszi.Első változat eggyszerűbb majd kipróbálom
(#) s.sanyi válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 15, 2010
Köszi. Nem rossz majd elbibölődöm vele sajnos kevés az időm megyek melózni.
(#) 6C4C válasza hgy hozzászólására (») Ápr 15, 2010
Sziasztok!

Semmiképpen sem szeretnék itt elméletszagú szőrszálhasogatásokba belemenni, de az átblokkolatlan katódellenállással szemben lenne két ellenvéleményem:

1. A cső látszólagos belsőellenállását erősen megnöveli, ez már esetleg kis kapacitív terhelés esetén is magasveszteséget okozhat

2. A fűtés-katód átmeneten sajnos a hálózat felől fokozottabb lesz a zavarérzékenység Ez persze DC fűtéssel elvileg leküzdhető, bár a fűtőtáp rossz esetben újabb zavarok forrása lehet...

Abban viszont teljesen egyetértek hgy kollégával, hogy a katódkondi rettentő kényes alkatrész...

Üdv:
6C4C

Ui: Nehéz megoldani, hogy egy csöves vonalerősítő, néhányszoros feszültségerősítés mellett még fázist se fordítson... Szerintem valami nagyáramú differenciálerősítős elrendezés lenne, ami viszonylag kevés kompromisszummal alkalmas lehetne a feladatra...
(#) hgy válasza 6C4C hozzászólására (») Ápr 15, 2010
Igazad van, valószínűleg ezért volt brummos az ARC VT50 első csöve az egyenfűtés előtt, bármit is próbáltunk.
Szerintem 5687, E88CC, E182CC. Nagy árammal.
A vonalszinthez meg 300 V tápfesz bőven elég.
A csöves differenciál erősítő jó ötlet, de ne továbbb!
(aktiv munkaellenálás, áramgenerátor, ne adj isten fojtó már csak ronthat...)
(#) kalmi79 hozzászólása Ápr 15, 2010
Közben megbékéltem a két triódás vonalerősítővel. Van is két Tungi ECC82-m. SRPP és hagyományos kétfokozatú közt tipródom.

Pl egy nagyon szép hagyományos kétfokozatú!
(#) hgy válasza kalmi79 hozzászólására (») Ápr 16, 2010
DC-be csatolva kicsit kisebb a kivezérelhetőség, de vonalszintnél szerintem nem számít. - 1 kondi.
Ja! és az SRPP is kétfokozatú...
(#) 6C4C válasza hgy hozzászólására (») Ápr 16, 2010
A fojtót nem csak az anódkörbe lehetne tenni... Jelen esetben oda ellenállásokat tennék...

A nagyáramú differősítő katódkörébe, áramgenerátor "helyett" viszont... :yes:

Ráadásul lehetőség lenne szimmetrikus kimenet kialakítására is
(#) hangszoros válasza kalmi79 hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Tényleg nagyon szép, de .....
Vitrinbe jól mutatna
(#) walter válasza hgy hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Az RFT csöveket hol lehet beszerezni?
A J-J nem rossz, miattam lehet JJ is, nem helyesírás gyakorlat, ha javítani akarsz a fórumon van rá lehetőség, sokkal nagyobb hibákra sem reagáltak a többiek. Szerintem nem is ez a téma.
A többivel egyetértek, de azt nem én kérdeztem , hanem
dragon073.
(#) hgy válasza walter hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Bocs.
RFT csöveket vagy az elektroncso.hu oldalon, vagy olcsóbban ha véletlenül valahol rábukkansz.
Az Ebay sem feltétlenül drágább, mint a fenti forrás, csak a járulékos költségeket utólag vesszük észre.
Amúgy a JJ szerintem sem rossz, de nem akarok lavinát indítani a különböző hívők között.
Ha mág ráadásul tudnánk, hogy melyik csőgyártó, melyik másiknak, milyen licenc, és milyen felirattal gyártott oda-vissza csöveket...Sokan meglepődnének. És most nem a jelenlegi gyártókról beszélek, hanem régi márkanevekről.
Köszönöm!
Igen a mai világban sok a hamisítvány.

Nekem azt a gyártmányt kell előnyben részesítenem, amelyik megfizethetőbb, de nem gagyi.
Nehéz eligazodni.
A félvezető gyártásban igen gyakoriak a hamis gyártásúak, vajon a csöveknél is ez a helyzet?
(Az ár erre ösztönözhet.)
Üdv!
(#) djhans válasza walter hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Ha olcsót és jót akarsz akkor ott vannak az orosz csövek.
(#) hgy válasza walter hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Én még nem találkoztam hamis csővel, mert már régóta a saját készletemet használom csak. De sajnos hallani már hallottam róla. Volt, aki a NOS csövek 80%-át hamisnak nevezte, szerintem ez azért túlzás
Az orosz csövek sem rosszak, de mint említettem, nem akarok lavinát indítani.
De mondjuk az Ebay-on keress rá az E182CC-re. Kidob vagy 80 találalatot, De mindnek a címe az alábbi:
6N6=EEC99=E182CC eladó. Ez még a jobbik eset, mert legalább leírják, hogy mit árulnak valójában. Egyszerűen nem találtam eredeti NOS csövet, hogy a sajátom reális árát be tudjam lőni....

E182CC.JPG

Kösz!
Körül nézek!
(#) walter válasza djhans hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Kösz!
Az tényleg jó ár érték arányban van, abból is használok 3 db-ot. Nem rosszak!
(#) hangszoros válasza walter hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Nyugodj meg, mert régebben 30-40éve is ment a kalózkodás
Anno ember hozta a RIM elektroniktól Münchenből a 6L6 GC-ét súlyosért, mert neki nem kellett a Szu.
Mivel kiváncsi voltam mit hozott, elötte kihúztam a dobozból az ugyanolyan Szut mint amit kináltam Baromi szerencsém volt, mert az isten nem mosta volna le rólam, hogy eloptam a csöveit
Van itt egy garnitura Fender Made in USA 6L6-os valahol. Ezüstel felirt halvány (Csak az üveggel lehet lecsiszolni )
USSR látszik !
Egy fényképet fel kellenne dobni,hogy a pótlolag felragasztott foglalat kiegészités látszodjon. Ha meglelem lehet, hogy felteszem
(#) hgy válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 16, 2010
Azért olyan durva különbségek még nem voltak az akkori csöves piacon, mert sokkal többen értettek hozzá!!
Most meg kérdezzél egy tranzisztorról egy hozzáértőt...
De (ez sem idevaló) azért vannak kiváló tranyók, és kapcsolások is.
Csak hát valaki mutason két aktív elemmel működő jó hangú RIAA-t, vagy előfokot félvezetővel...
(#) Gory hozzászólása Ápr 16, 2010
Két toroid kimenőm van. Ha egymás fölé teszem őket az okozhat gondot? Máshogy lehet hogy nem fognak elférni.
Következő: »»   960 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem