Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légturbinás kisautó
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Zyst hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Üdvözlök mindenkit!

Néhány ötletre volnék kiváncsi. Adott egy kisautó a kövtkező kritériumokal: Nem lehet sem elektromos sem belső égésű motoros hajtása, de termelnie kell elektromosságot és ezt a leglátványosabb módom kell bemutatnia valamint nem lehet több 1,5Kg-nál és méretei nem haladhatják meg az 500x500x500 mm-t ezen felül 20m-t max 25mp alatt kell teljesítenie.
Több ötletem is van pl.:egy légtartályból kiáramló levegő megpörget egy turbinát ez áttételen keresztül beghajtja a kerekeket és a generátort. A fények tekintetében előre2 reflektorra (pl.: 2db 1W-os ledre ) és egy kisebb knight riderre gondoltam hátra pedig féklámpákra. Szeretném a levegő ki/be kapcsolni (valamilyen szeleppel) és az irányítás problémáját megoldani. Ehhez szertnék segítséget kérni. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Zyst hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Üdvözlök mindenkit!

Néhány ötletre volnék kiváncsi. Adott egy kisautó a kövtkező kritériumokal: Nem lehet sem elektromos sem belső égésű motoros hajtása, de termelnie kell elektromosságot és ezt a leglátványosabb módom kell bemutatnia valamint nem lehet több 1,5Kg-nál és méretei nem haladhatják meg az 500x500x500 mm-t ezen felül 20m-t max 25mp alatt kell teljesítenie.
Több ötletem is van pl.:egy légtartályból kiáramló levegő megpörget egy turbinát ez áttételen keresztül beghajtja a kerekeket és a generátort. A fények tekintetében előre2 reflektorra (pl.: 2db 1W-os ledre ) és egy kisebb knight riderre gondoltam hátra pedig féklámpákra. Szeretném a levegő ki/be kapcsolni (valamilyen szeleppel) és az irányítás problémáját megoldani. Ehhez szertnék segítséget kérni. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) zsoltee0001 válasza Zyst hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
A kérdés, találsz-e olyan légtartályt + kompresszort ami tud kb 200 bar nyomást, ha nem akarod, hogy 10 másodperc alatt elszisszenjen a levegő.
(#) Syn7h37ic válasza Zyst hozzászólására (») Ápr 17, 2010 / 4
 
Stirling motor. .Bővebben: Link Bővebben: Link
Nem belső égésű, külső hőmérséklet kell hozzá, akár egy gyertya, vagy napenergia,pl. egy homorú tükör. elég jó hatásfoka van, kicsi, könnyű, viszonylag egyszerűen megépíthető otthon is.

Vagy CO2 motor. Bővebben: Link A legtöbb modellezéssel foglalkozó boltban kapható, kicsi, erős, bármit meg tudsz vele hajtani. És szerintem elég látványos
(#) rascal válasza Zyst hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Hello!

Ezek csak ötletek:
Belső égésű nem lehet, külső igen? Pl. valami gőzgép. (gyertya, víztartály, kávéfőző)
Sűrített levegőnek lehetne használni dezodort, vagy kosz/por kifújásra használt sűrített levegős sprayt, és akkor nem kell azzal vacakolni, hogy töltsd fel a tartályt.
Felhúzós rugós motor? (mechanikus vekkerből, gyerekjátékból)
Szerk: Van fél méter magasságod. Egy súly is lehetne az erőforrás (pl kakukkos óra). Igaz az tömegkorlát elég szigorú.
Nem tudom mennyi energiát tudsz felhalmozni, de szerintem a 2 db 1W-os "turbó" LED helyett elég lehet sima "nagy fényerejű" is. pl ezek. Az irányítást hogy akarod megoldani? Szaladsz utána, és tekergeted rajta a gombokat, vagy távolabbról bovdennel, vagy már elektromosan mint a játékautóknál?
Lego Technic kéne neked! Annó azért nagyon csorgott a nyálam
(#) Szebence válasza rascal hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Vagy egy sokkal költségesebb módszer és szerintem e célra nem is igazán kivitelezhető házilag, de beírom mint ötlet, hátha valaki tiovábbgondolja...
Mint a repülőgép anyahajókon, ahogy a repülőket gyorsítják fel, felszálláskor. Ott elektromágnesességgel van megoldva, úgy ahogy Kínában az új vasút.
Csak itt magát a 20 méteres pályát is meg kell építeni.
(#) z2s válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
A repülőgép anyahajókon hírül nem elektromágnesességgel van megoldva.
Bővebben: Link
A kisautóra pedig a szódapatron is lehet megoldás szerintem. Ha kilukasztod, elég gyorsan áramlik ki belőle az anyag, csak vigyázz hozzá ne fagyjon a kezed.
(#) nikovics válasza Zyst hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Van még egy módszer, amivel elég nagy gáznyomást lehet elérni. (Remélem jól emlékszem) Az Apolló programban használta először a NASA, kémiai úton állít elő nagy nyomást: Hidrogén peroxidot és kálium permanganátot kell keverni. VIGYÁZZ! Nagyon heves a reakció.
Egy kicsit gyengébb esetleg: az ecetsav plusz a sütőpor.
(#) Szebence válasza z2s hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Szerintem kitaláltam a legegyszerűbb megoldást, feltéve ha nem szabályellenes és szerintem nem az.

Vízzel kellene meghajtani, mégpedig olyan formában hogy a hajtott tengelyre lapátokat kellene tenni és ezt egy zárt hengerbe helyezni amibe két cső csatlakozik. Egyik ahol bemegy a víz a másik pedig ahol kijön. Kellene egy kis vízforgató, valamivel erősebb mint az akváriumokban van meg egy kis vizes tartál, ami mikros doboztól kezdve bármi lehet és folyamatosan keringetné a vizet a pumpa és ezáltal meghajtaná a tengelyt.
Szerintem ezt a legegyszerűbb kivitelezni és ha ügyes vagy még a sebességét is lehet állítani.

Ha valami nagyobb dolgot csinálsz, kihasználva a méreteket, akkor meg víz helyett olajat ajánlanék.


Ha meg nem jú ez a megoldás, akkor helyedben egy nagyon kicsi négykerekűt csinálnék és hasonlóan a tengelyre szerelt lapátokat ajtanám meg, de levegővel. Valaki írta a nagynyomású levegős dolgot, amitl ehet kapni.
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Másik megoldás, bár nem biztos díjaznák a versenyszervezők. Ez a rakétás megoldás lenne. Igaz most illegális a petárdák meg tűzijátékok haszunálata, de biztos beszerezhető egy. Csak rá kellene erősíteni egy rakétát a kocsira egy kisebb légterelőt rátenni, hogy valamennyire egyenesen menjen és hogy leszorítsa az autót és az egyik tengelyre meg generátort kötni, ami az áramot szolgáltatná.
(#) szkrep válasza Zyst hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /
 
Szerintem kizárólag a co2 motoros verzió lenne jól műköködő rendszer. Ha jól értem, 20m-t kell tudnia menni max 25mp alatt.
1db gázmotor hajtana 2 kereket, és 1 villanymotort (tehát generátort.) Szerintem jó nagy fordulatszáma van, elég gyorsan végighúzna a 20m-en. A patronok számával (meg valami nyomáscsökkentővel) be tudnád lőni, hogy optimális legyen a max sebesség-bejárható út.
Ha 2db LED (ami semmiképp nem 1W...) a fogyasztó, akkor a motor szerintem nem is fogja túlzottan lefogni a gázmotort.
co2 patron helyett egy 2l üveggel is kipróbálnám, amit felpumpáltam kb 3 barra (ha jól tudom 5 bar a gyári nyomáspróba, azt nem kéne megközelíteni). Könnyebb tartály, és jó nagy, meg ingyen van az utántöltés.
(#) BioToN hozzászólása Ápr 17, 2010 /
 
Csak nem az Audi Kreaktivity versenyre készülsz teis?
(#) varttina válasza Zyst hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Ha a légtartály helyére gőzkazánt raknál, lenne egy gőzturbinás kisautód. Egyetlen gond vele, hogy verseny előtt negyed órával alá kellene fűteni.
A vezérléshez szerintem próbálj meg ipari mágnesszelepet szerezni. Amit én ismerek 10 bárra van hitelesítve, működtetéséhez pedig 24V szükséges.
(#) Flasher hozzászólása Ápr 18, 2010 /
 
Nekem anno napelemes autót kellett csinálni és a gyorsabb nyer alapon fontosnak tartottam az erőátvitelt, és építettem bele egy CVT váltót. Ajánlom neked is, mert problémák lehetnek az indulással vagy a sebességgel!
Első helyezést nyert.
(#) Zyst válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
A stirling motor jónak tűnik de a nyomatékában nem vagyok biztos vagy talán ha több hengert összekapcsolnék akkor jó lenne
(#) Syn7h37ic válasza Zyst hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Van ott azért elég erő, persze egy megfelelő lendkerék sem árt.Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) Bulldog1796 hozzászólása Ápr 18, 2010 /
 
Bővebben: Link Ez elég gagyi de valahogy hasonlóképpen kellene megoldani szerintem.
(#) Zyst hozzászólása Ápr 19, 2010 /
 
A másik megoldatlan probléma a féklámpa. Úgy szeretném megoldani hogy amikor megáll az autó akkor világít a led, ha elindul akkor kialszik. Én egy érzékelőre gondoltam a kerekeknél pl egy optokapura de szerintem ez forgás közben villogna.
(#) rascal válasza Zyst hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Az optokapu kimenetéről jövő változás esetleg újraindíthatna egy időzítőt, ami addig tiltja a féklámpa működését amíg az időzítés le nem fut. Az időzítő önmagától nem indulna újra. Ha az időzítés kicsivel hosszabb mint az optokaputól érkező jel periódusideje a kocsi haladásakor, akkor nem lenne villogás menet közben.
(#) Mallar válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
A stirling motor elképesztően jó ötlet szerintem mind hallotuk fizikaórán a tanártól, h "és akkor R. Stirling feltalálta a motort amely a hőkülönbséget kihasználva állít elő mechanikai erőket." nagyjából le is vázolta a máködési elvet, de bonyolultabbnak hittem.
Annyira megfogott a dolog, hogy el is kezdtem tervezgetni egy motort magamnak is. Mire nem jó a fórum
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem