Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia strubi,
én is ezzel a csővel (6N2P-EV) terveztem megépíteni a DJ Jani féle EL84 SE kapcsolást, mert a fletának volt nagyon jó áron és beszórt egy marékkal az amúgy is postázandó trafók közé. A túl nagy erősítése miatt Imi át is számolta nekem hogy a katód komplexumban 1,1-1,2K és 47-100 mikró farad, az anódban pedig 100K legyen. Milyen gond adódhat ha ezt a csövet ezzel a beállítással használom az EL84 meghajtására, hamarabb megeszi az előfokot? Nagyobb áramra van szüksége az EL84-nek? Természetesen nem Imi szavaiban kételkedem, mert ha nagyon nem illene oda ez a cső akkor nem számolgatott volna, de tisztába szeretném tenni ezt a kérdést :yes:
Szerencsére az EL84 könnyen hajtható cső, nem kell neki túl nagy jel. Az is igaz, hogy egy ECC83 (6N2P) egy CD-játékost követően is (túl) sokat erősíthet. Ez ellen a következőket tehetjük: Katódkondenzátorok elhagyása, végcső katód bekötése a szekunder tekercsbe, átfogó visszacsatolás alkalmazása, végcső UL kapcsolástechnikája. Több dolog most nem jut eszembe....
Ezen cő alkalmazása semmiféle hátránnyal nem jár egyéb vonatkozásban. Ez a cső többet "tud", mint a tényleg gyengécske ECC83.
Nem lesz gond. Meg tudja hajtani az EL84-et. Az erősítés se gond ott az átfogó negatív visszacsatolás.
Idézet: „A túl nagy erősítése miatt Imi át is számolta nekem hogy a katód komplexumban 1,1-1,2K és 47-100 mikró farad, az anódban pedig 100K legyen.” Barna, ezt a más görbesereg miatt számoltuk át. Azért, mert ez a cső különbözik a Jani által méretezett ECC85-östől, tehát más külső elemek szükségesek a helyes munkapont eléréséhez.
...ami a PCL86-nál is olyan 6-700 ohm
Nem tehetek róla így lett megfelelően kicsi a bemenet érzékenysége alkatrész cserélgetés nélkül, a nvcs potit csak tekergetni kellett még jó hogy előrelátóan 470 ohm fix és 2,2Kohm potit tettem oda sorbakötve. Amúgy köszi a választ,
Sia.Bocsi nem akarok vitát inditani,de én ECC83-mal épitettem meg Jani kapcsolását ami megegyezik az orosz 6n2p vel de nekem az ecc hangja nem tetszett ,túl agressziv volt mostb 6n3p van benne és szerintem a hangja sokkal természetesebb szinte tökéletes.
Igen, de a piros egyenes egyik pontja a 2,5mA-es Ia-nál van amit "tud" a 6N2P. Ha nem lett volna elég nagy áramérték a koordinátában a meghajtáshoz akkor közlöd, hogy felejtsd el... Jól kombinálok?
Na most kezdem azt hinni hogy ez lesz az első csőcserélgetős projectem
Azt a pontot gyakorlatilag soha nem éri el a cső. A sárga egyenesek metszéspontjából "mozog" a piros egyenesen le-fel a munkapont, valamennyit (a vezérlőjeltől függően).
S.sanyi készüléke - gondolom - átszámolás nélkül készült, úgy nem voltak igazán a helyén a feszültségek, a cső nagyobb torzítással dolgozott, ez lehetett bántó számára.
Szerintem az ECC83-nak nem lehet agresszivitással jellemezni a hangját. A 6N3P-t viszont nem ismerem hangilag.
Doncsónál ez nem az EL84-et hajtja, hanem a hangszínszabályozón keresztül az EF 86-ot, és az a 84-est (ha jól értelmeztem), ebbe a pozícióba nem tartom jó választásnak a nagy erősítés miatt, EL 84-el párba jó választásnak tartom a 84-es meghajtására.
Így van, a hangszín áramkörhöz nem az igazi, legalábbis akkor, ha anódból vesszük ki a jelet. Oda ettől "izmosabb" kell, vagy ennek egy katódkövető beállítása.
"Szükség" volt a munkahelyemen a munkámhoz egy kis teljesítményű végfokra (valójaban alig tudtam normális minőségű passzív hangfalakat kunyerálni hozzá csak hogy behozhassam ), így behoztam otthonról a kis PCL86 SE-t mondván úgyis ott van még a Loctal project zenehallgatásra. Végül két Absolute 2 Spirit monitort kaptam amiket a képi effektek miatt max a beszédhangerő duplájával-triplájával kell hajtanom. Olyan de olyan szépen szól ez a kis kütyü a hozzá "méltó" hangerőn hogy csak na!
Elméletileg a P(E)CL-ben is a trióda "fél" ECC83-as. :yes:
Igaz ami igaz nem sokat számolgattam de azt tudom, hogy 0.95 miliamperen dolgozott az ecc 83 de nekem túlságosan csengő hangja volt a 6n3p sokkal lágyabb hangot ad.
Ilyenben úgy sem érdemes vitába szállni senkivel. Ha az jobban tetszik, akkor itt vége az érveknek, akkor azt kell hallgatni. Kinek a Pap, kinek a Papné, kinek a sekrestyés.....
Tényleg. De balhét én sokkal inkább Jani kapcsolására és a köbzoli által tekert 6 ncm-es kimenőkre kenném
Ebből igazad van nem is akarok vitázni csak a véleményemet fejlesztettem ki.Seretnék tapasztalatokat szerezni mert még kezdő vagyok és minden komment és észrevétel jól jön.tőbb fül többet hall.
Itt bátran kifejtheted a véleményedet, mert a Tiéd is fontos számunkra. Nem megcáfollak, mert amit Te hallottál, azt Te hallottad, én meg nem. Ki tudja akkor jobban? Aki ott volt.....
Köszi a bátoritást ezért is tetszik ez a fórum,itt össze tartanak a tagok ezért is működik jól.csak igy tovább.
A 6N2P-EV ugyanolyan gyengécske, mint az ECC83, mert majdnem azonosak. (bekötés)
DE a gyöngécske ECC83 árát hasonlítsd össze 6N2P-EV, V, VI, stb árával. Ha olyan jó lenne az orosz (az igazság kedvéért abból is van igen jó), akkor nem kerülne BÁRMELYIK NOS RFT, TU, TE cső 5-10-szer annyiba.
No, azért a reklámnak is szerepe lehet ebben, mert az EL34 is drága, de azért a hangja nincs ezzel arányban. A 6N2P-ről nincs nagy tapasztalatom, nemrég szereztem be pár példányt belőle. Azt gondolom, ez a szegény ember ECC-je lehet, mint ahogy az orosz csövek általában sokkal olcsóbbak, mint európai (amerikai) megfelelőjük. Lásd EL84-6P14P, 6L6-6P3Sz.
Ennek ellenére én az ECC-t nagyon jó kis csőnek tartom, de vannak feladatok, amik meghaladják a képességeit, ezért ott más ("izmosabb") csöveket kell alkalmaznunk. A 6Sz3P-ről mi a véleményed?
Helósztok.EF732-es mini csővel lehetne épiteni gitártorzitót?Vagy csak előfokot hangszinnel?Előre is köszi ha valaki tud segiteni.Longa.
Van igazság abban amit irsz, de mi van ha a hallható nem mindegy a fázis másból fakad ?
Az RFT ECC 813-as is hasonló feladatra nagyon jó. Talán jobb is
Kérdezném : A NOS mit jelent ? gyártó? vagy kategoria ?
NOS = New Old Stock (kb. azt jelenti, hogy új állapotú raktárkészleten megmaradt eredeti cső)
Olyan csöveket jelölnek ezzel, amelyeknek a gyártója már időközben meg is szünt, vagy a márkanevet más birtokolja, de ez még az eredeti gyárban készült.
ECC83 és rokonai igen jók-kis jelszintekre. De katodinként végcsövet hajtani...Max EL84-nél.
Melyik 6P3SZ? A sima változat leginkább a 6L6GT-nek felel meg, a hangja jó. A 6P3SZ-E érdekes cső, semmi köze a 6L6-hoz, (legfeljebb annyi, hogy ez is sugártetróda) és nem is 5881, mint az oroszok árulják, más beállítást kíván. Leginkább egy legyengített 6L6GC-nek felel meg, az El34 4K-s illlesztését kívánja. A gyári adatokkal ellentétben 400 V-ig simán használható. Szerintem igen jó hanja van.
Miért ne lenne jó ?
Kár "elpocsékolni", mert csöves mikrofonba belefér. Persze nagyon le kell válogatni -ha van miből -mikrofoniára, rácsáramra |
Bejelentkezés
Hirdetés |