Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Értem,a hatásfokot nem tudtam hogy hol az optimális,hol a maximum. Ezt hogy lehet mérni? Vagy csupán adatlapból lehet tippelni? mtomihun! NFSW036CT típusú meleg fehér smd power led. Ha az apróhirdetésekhez mész,beírod hogy 'led' akkor kidob párat...ezek közül a típusszám alapján könnyű megtalálni. Ha esetleg mégsem menne,dobj PM-et és segítek. Üdv Kicsa
Hatásfok alatt itt azt értem, hogy adott bemenő telejesítmény mellett hány lumen a kivehető fényteljesítmény. Ez közel azonos a bemenő áram, kimenő fény karakterisztikával.
Ott jól láthatóan kis áramnál meredekebb, nagy áramnál laposabb a karakterisztika. Vagyis ha 100 mA-el hajtod, az például ad 30 lument. De ha 1 A-nál megemeled 100 mA-el, pl. csak 20 lumennel fog nőni a fény.
kicsavartam a ledes lámpákat, íme néhány kép.
a kicsi 1 W körüli a nagyobb kb3,5w-os , ennek megfelelö fénnyel. mint sokan , én is döglött kompakt fcsö házába építettem, a nagyobbik furatraszteres panelre lett aplikálva , FBS-sel beragasztva.
Helló
Jól néznek ki! Arról is tennél fel képeket, hogyan világítanak?!
még képek,a ledes lámpáról
és végül a ledes próba lámpa , kb 270 mA körüli árammal.
na itt már melegedett rendesen , valóban kellett a nagy hütöfelület, langyos lett a réz lemez. azt hogy miért a réz lemez csíkokra forrastottam a ledeket : a tokozás kialakítása olyan , hogy alul viszonylag nagy hütöfelület van -szigetelten- kialakítva a led alján, amin keresztül lehet hüteni. kb 2 milis réz lemezre lett felforrasztva ami kb 3 milis alunak felel meg.azon kivül önállóan , a többi led megolvasztása nélkül tudtam egyesével felrakni .a forr.ón viszonylag jó hövezetö , a ledek biztonságban vannak. végül néhány zoomos kép a póruljárt ledek tetejéröl.
Helló
Akkor mégiscsak kellett az a nagyobb hűtőborda. Én a max 350mA-t bíró ledeket 250mA-ról járatom és van melegedés szépen. Világítás közbeni kép?
a fényképezö gépek dinamikája kicsi ehhez , össze kéne hasonlítani kompakt fcsövel , csak akkor meg nem látszik h melyik fény melyiktöl van.
láttam a neten összehasonlító képeket , ahol egyszerre megy a halogén és a ledes lámpa, a halogén 90-120 fokban világít , a led kb 15 fokos nyílásszöggel (ezeknél az 5miliseknél), ott viszont szemböl vakít.csak a próba alapján lehet összehasonlítani , akkor is erösen szubjektív a vélemény, inkább pontszerü vagy kis terület megvilágítására való a led , (pl bringa elsö lámpa) a szín hömérséklet szobai világításnál fontos , profi módon be lehet állítani a kívánalmaknak megfelelö színü világítást egyszerüen,és vékony méretben pl smd ledekkel kb 5 mili vastag világító testeket lehet alkotni, ami izzó v fcsövel nehezen érhetö el.
Hello!
Nekem a 10W-osból van egy működő példányom! Épp ma tudtam 1A-rel meghajtani! Dögös fénye van! Egy 50W-os halogén helyére próbálom beépíteni. Jobb a fénye mint annak, bár nincs infóm arról, hogy egy 50W-os GU10-es halogénnek hány lm lehet a fénye!? Hűtés kell neki, de nem vészes. Egyenlőre egy átlagos prochűtőm van, és csak percek után langyosodik. Bagi
Ezt örömmel hallom. Ha jól tudom akkor egy 60W-os izzót kilehet vele váltani.
Gondolkodtam már én is rajta, hogy kiváltok pár izzót de még nem igen sikerült valami frankó kapcsolást találnom hozzá. Hosszú távon azért gazdaságosabb szerintem egy 10W-os led mint mármi más fényforrás. Arról nem is beszélve, hogy már 3300Ft körül már hozzájuk lehet jutni.
Áruld el nekem is, hol kapsz te 3300 ft-ért 10 w-os ledet?
Elküldöm privátba, mert nem szeretnék az apróhirdetés rovaton kívül hirdetni.
Ebay.
kb 3k hozzá a meghajtó áramkör, sztem nem érdemes ennyiért barkácsolni.
viszont mivel ezek a ledek pont úgy működnek, mint a fénycső, ráadásul a fénykibocsájtó réteg jobban igénybe van véve, mivel kisebb fellüten adnak le kb azonos lumen-t watt-ra vetitve. akkor, hogy lehet az, hogy a fénycsőnél 6 hónap után kb felére csökken a fényerő a lednél meg 50k órákat adnak meg élettartamának? lehet hogy jobb lenne rgb ledekből épitkezni? mert ott nincs "foszfor" eleve jobb a hatásfok is emiatt, illetve nincs öregedés.
Örömmel látom hogy mások is a Cree ledeket találják meg, nekem is ez a gyártó jön be.
A nappalinkba teljes világítást építettem belőlük 2009 dec folyamán, akkor került a piacra itthon az MX-6. Azóta a LED-ek majdnem minden nap kb. 6 órát mennek, más lámpát ott nem használunk : TÖMÖR ÖSSZEFOGLALÓ Hangulatos, teljes értékű szobai világítás. 36 db egyedi Power-LED, indirekt módon felfelé a mennyezetre irányítva. LED-sor elhelyezése: egy vonalban a falon körben a 3,7×5,4 m méretű szobában (kerület = 18 m), a mennyezet alatt 15 cm-rel, 50 cm-es távolságonként, polisztirol díszléc takarásában LED-ek típusa: CreeŽ XLampŽ Power-LED • Gyártó: CREE (www.cree.com/xlamp) • Cikkszám: MX6AWT-A1-0000-0009E8 • Paraméterek: Meleg fehér 2700K, névleges fényárama 80...87 lumen (P4), névl. vetítési szög 120°, névleges áramfelvétel 300 mA (max. 350 mA), névleges feszültség 3,3 V (max. 3,8 V), kivitele négyzet alakú, 5×5 mm méretű, eredetileg hűtőfelület nélküli • Besz. forrás: ChipCAD Kft, Budapest (http://www.chipcad.hu/) (sajnos változott az elérhetőség) Kialakítás: • 36 LED-ből 6 sort állítottam össze, mindegyikben 6 db hűtőlapra forrasztott Power-LED-et sorosan kötöttem. • Két-két sort párhuzamban kötöttem össze, így 3 db 12-es LED kör keletkezett • 3 db áramszabályzó készült, egy szabályzó 2×6 db LED-et hajt meg • A hálózati tápegység 20,4 V-os (max. 50W) – egy régi notebook tápegység A LED-eket hűtőlapra forrasztottam, a hűtőlap nyáklapból vágott 10×1,5 cm méretű lap. Egyes vélemények szerint a hűtés esetleg kevés, de a mért hőmérséklet a részletesen megadott gyártói előírások szerint elfogadható. A hat lámpasort kellő hosszú vezetékkel összekötve helyeztem el körben a fal mentén, névl. 50 cm-es osztással (ld elrendezési rajz). Áramszabályzók: IRF-520 FET-tranzisztorokból készítettem, a candlepowerforums candlepowerforums fórumon talált igen egyszerű leírás alapján, fix áram biztosítására, az opcionális fényerő-szabályzó nélkül. Kapcsoló: A lámpasort 3 szakaszra osztottam, és három kapcsolót használtam fel. Az első a hálózati tápegységet kapcsolja ki/be, a második+harmadik kis fesz.t kapcsol. Áram- és feszültség értékek: • Tápegység 20,4 V-ot szolgáltat; a kimenő áram itt összesen 1850 mA • Szabályozók árama (egyenként) 620 mA körüli (két két sor LEDen oszlik). Egy-egy szabályzón eső feszültség 1,2 ... 1,3 V • 6 db sorba kapcsolt LED összegeként kb. 18,8 V mérhető • Vezetékeken mérve esik kb. 0,4 V. (1,25 mm2-es) Érdeklődés esetén szívesen közlöm vagy elküldöm a részletes tapasztalatokat is (pdf) üdv.
Gratulálok! Nagyon tetszik a megoldásod.
Én is használom ezeket a LED-eket GU10-es lámpatestben. Sajnos chipcad-től már nem lehet beszerezni. Esetleg nem tudsz valami beszerzési forrást hasonló áron?
a kivitel tényleg igényes, de ez ránézésre csak hangulatvilágitásnak jó.
bár érdekes, hogy a hollandok egy 15W-os mezei izzóval is emgelégedenk ha szobavilágitásról van szó, ott ez fényár lenne. szokás kérdése az egész. nekem a 3x100 W halogén jön be, ahogy nagyapám mondta leszek eleget sötétben a föld alatt.
Nem feltétlenül kell sötétben lenned a LED-ekkel.
Két db. 10 W-os LED lámpa kb. egy 150 W-os wolframszálas izzónak felel meg. Azért ez már nem semmi. Nekem a hálószobában ez van, és tök világos. Igazából van még egy tartalék, szintén 10 w-os LED, és ha azt is felkapcsolom, akkor 30 W-ért annyi fényesség világít nekem, mint 200 W-ért hagyományos izzóval. A színspektrumukat meg úgy választottam meg, hogy kiegészítsék egymást: az egyik hideg- a másik melegfehér. Kell-e ennél jobb?
Azért ha utánaszámolsz 36db LED esetén 3100 lumen, ami azért nem kevés. A megoldás meg azért is tetszik, mert kiküszöböli a ledek egy pontból jövő fényét, és az ebből következő éles árnyékokat
Az én 36×1W MX-6-om persze nem ér fel 3×100W halogénnel, de annyi nem is kell folyton. Tesz-vesz az ember, játszik a pici lányával, beszélget, stb. Amolyan átmenet a hangulatfény és a munkalámpa között, praktikus optimum, és folyamatosan megy.
Olvasgatáshoz pl. még épp alkalmas, huzamosabb odafigyelős feladathoz úgyis ajánlatos a helyi megvilágítás. Alternatíva lenne az egész szoba elárasztása 500 lux-szal padlószinten, s akkor az EON lesz a legboldogabb Nem tudom hogy az enyém hány luxot ad, csak azt hogy a mennyezetnél 3100 lumen-ből a visszavert rész kb. 2100 lumen indul útnak. Kinek-kinek milyen magasságban kell a fény, át lehet számolni. Számításhoz alapul vehetjük a szakmai ajánlásokat (MSZ EN 12464:2003 szerint), mely alapján kb. 300 lux megvilágításra méretezhető egy ilyen helyiség, mint a nappali (kívánt magasságban). Íráshoz munkafelületre ajánlott érték az 500 lux (itt nem lumen-ről beszélünk), amihez mindenki szpotot használ. Egyébként, a lámpák egyik legjobb előnye úgy általában a szépség... ha még jól is világít, mint ez, az kész ajándék! És ez úgy szép hogy nem is látszik
36×1W MX-6 világítás 2100 Lum.itt a részletes leírásom...
ha hiszel akatalógusnak... tapasztalatom szerint jó ha a felét tudják a ledek a való életben. mert ha megnézed 25C-os chip hőfokra van megadva az adott lumen, a gyakorlatban meg 40..80C korül van a chip.. 25C-re hűteni meg kb lehetetlen.
Heló!
A 85°C-al vigyázz mert az élettartam rohamosan csökken a hőmérséklet növekedésével.
igen, láttam hőmérs.re vonatkozó diagramokat a Cree pdf-jeiben, mind az élettartam mind a fényerő vonatkozásában. Nem aggódom miattuk, mert csak egy lednél mértem ilyen magas hőt (de egyébként limiten belüli). De el tudom képzelni hogy majd megerősítem a hűtést, csak nem nagyon szeretném ki- majd újra be-forrasztani a ledeket. Vagy egyszerűen lejjebb szabályzom az egészet, hiszen a fényerő bőségesen elég, így is általában egy vagy két sor megy a háromból ...
üdv
Nézegettem már katalógusokat, főleg CREE-t. Néztem a karakterisztikákat és azért eléggé túlzás, hogy csak a felét tudják.
Tegnap voltam varosi turan es bementem minden uzletbe .Hat lattam hogy mar von kesz profi lapocska LED-ekkel szerelve meg valami kicsi SMD alkatreszek latszanak .A kb. 2 x 5cm nagysagu lapocskak 1 -tol 4 LED-el voltak szerelve. 230 V-ra direkt lehet kotni , fogalmam sincs mi es hogy nem latszik semmi kulonos,Bővebben: Link.
Az ara viszont borsos. ugy 50 Euro itt Temesvaron a boltba.. Itt az adatlapfele Bővebben: Link Ebbe az uzletbe foleg ilyen Koreai aru kaphato ,de mashol se nagyon lattam mas valamit.
nem az, inkább egy optimista becslés. sajnos ez van. elkurvultak már az alkatrészgyártók is, már nem csak erősitőnél van ppmo teljesitmeny ahol még a forrasztópáka teljesítményét is beleszámolják amivel készült.
Az SMD ledekről azt olvastam én is, hogy nem melegednek. Hogy miként van ez megoldva, én sem tudom, de emiatt azért egyszerűsödnek ott a dolgok.
Van egyébként egy blogbejegyzésem a LED-es világításról, ha még nem linkeltem be ide, akkor most megteszem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |