Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 182
(#) Kicsa válasza Bell hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Üdv!
Értem,a hatásfokot nem tudtam hogy hol az optimális,hol a maximum. Ezt hogy lehet mérni? Vagy csupán adatlapból lehet tippelni?

mtomihun!
NFSW036CT típusú meleg fehér smd power led. Ha az apróhirdetésekhez mész,beírod hogy 'led' akkor kidob párat...ezek közül a típusszám alapján könnyű megtalálni. Ha esetleg mégsem menne,dobj PM-et és segítek.
Üdv Kicsa
(#) Bell válasza Kicsa hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Hatásfok alatt itt azt értem, hogy adott bemenő telejesítmény mellett hány lumen a kivehető fényteljesítmény. Ez közel azonos a bemenő áram, kimenő fény karakterisztikával.
Ott jól láthatóan kis áramnál meredekebb, nagy áramnál laposabb a karakterisztika.
Vagyis ha 100 mA-el hajtod, az például ad 30 lument. De ha 1 A-nál megemeled 100 mA-el, pl. csak 20 lumennel fog nőni a fény.
(#) jucsaba válasza fassenkugel hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

kicsavartam a ledes lámpákat, íme néhány kép.
a kicsi 1 W körüli a nagyobb kb3,5w-os , ennek megfelelö fénnyel.
mint sokan , én is döglött kompakt fcsö házába építettem, a nagyobbik furatraszteres panelre lett aplikálva , FBS-sel beragasztva.
(#) mtomihun válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Helló

Jól néznek ki! Arról is tennél fel képeket, hogyan világítanak?!
(#) Bell válasza mtomihun hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Heló!
Sajnos nem nekem van.
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

még képek,a ledes lámpáról
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

és végül a ledes próba lámpa , kb 270 mA körüli árammal.
na itt már melegedett rendesen , valóban kellett a nagy hütöfelület, langyos lett a réz lemez.
azt hogy miért a réz lemez csíkokra forrastottam a ledeket : a tokozás kialakítása olyan , hogy alul viszonylag nagy hütöfelület van -szigetelten- kialakítva a led alján, amin keresztül lehet hüteni. kb 2 milis réz lemezre lett felforrasztva ami kb 3 milis alunak felel meg.azon kivül önállóan , a többi led megolvasztása nélkül tudtam egyesével felrakni .a forr.ón viszonylag jó hövezetö , a ledek biztonságban vannak. végül néhány zoomos kép a póruljárt ledek tetejéröl.
(#) mtomihun válasza jucsaba hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Helló

Akkor mégiscsak kellett az a nagyobb hűtőborda. Én a max 350mA-t bíró ledeket 250mA-ról járatom és van melegedés szépen.
Világítás közbeni kép?
(#) jucsaba válasza mtomihun hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

a fényképezö gépek dinamikája kicsi ehhez , össze kéne hasonlítani kompakt fcsövel , csak akkor meg nem látszik h melyik fény melyiktöl van.
láttam a neten összehasonlító képeket , ahol egyszerre megy a halogén és a ledes lámpa, a halogén 90-120 fokban világít , a led kb 15 fokos nyílásszöggel (ezeknél az 5miliseknél), ott viszont szemböl vakít.csak a próba alapján lehet összehasonlítani , akkor is erösen szubjektív a vélemény, inkább pontszerü vagy kis terület megvilágítására való a led , (pl bringa elsö lámpa) a szín hömérséklet szobai világításnál fontos , profi módon be lehet állítani a kívánalmaknak megfelelö színü világítást egyszerüen,és vékony méretben pl smd ledekkel kb 5 mili vastag világító testeket lehet alkotni, ami izzó v fcsövel nehezen érhetö el.
(#) Bagi Zoltán válasza fassenkugel hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Hello!

Nekem a 10W-osból van egy működő példányom! Épp ma tudtam 1A-rel meghajtani! Dögös fénye van! Egy 50W-os halogén helyére próbálom beépíteni. Jobb a fénye mint annak, bár nincs infóm arról, hogy egy 50W-os GU10-es halogénnek hány lm lehet a fénye!?
Hűtés kell neki, de nem vészes. Egyenlőre egy átlagos prochűtőm van, és csak percek után langyosodik.

Bagi
(#) tbence3 válasza Bagi Zoltán hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Ezt örömmel hallom. Ha jól tudom akkor egy 60W-os izzót kilehet vele váltani.
Gondolkodtam már én is rajta, hogy kiváltok pár izzót de még nem igen sikerült valami frankó kapcsolást találnom hozzá. Hosszú távon azért gazdaságosabb szerintem egy 10W-os led mint mármi más fényforrás. Arról nem is beszélve, hogy már 3300Ft körül már hozzájuk lehet jutni.
(#) juppi válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Áruld el nekem is, hol kapsz te 3300 ft-ért 10 w-os ledet?
(#) tbence3 válasza juppi hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Elküldöm privátba, mert nem szeretnék az apróhirdetés rovaton kívül hirdetni.
(#) Sir-Nyeteg válasza juppi hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

Ebay.
(#) fassenkugel válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

kb 3k hozzá a meghajtó áramkör, sztem nem érdemes ennyiért barkácsolni.

viszont mivel ezek a ledek pont úgy működnek, mint a fénycső, ráadásul a fénykibocsájtó réteg jobban igénybe van véve, mivel kisebb fellüten adnak le kb azonos lumen-t watt-ra vetitve. akkor, hogy lehet az, hogy a fénycsőnél 6 hónap után kb felére csökken a fényerő a lednél meg 50k órákat adnak meg élettartamának?

lehet hogy jobb lenne rgb ledekből épitkezni? mert ott nincs "foszfor" eleve jobb a hatásfok is emiatt, illetve nincs öregedés.
(#) tony68 hozzászólása Ápr 21, 2010 /

Örömmel látom hogy mások is a Cree ledeket találják meg, nekem is ez a gyártó jön be.
A nappalinkba teljes világítást építettem belőlük 2009 dec folyamán, akkor került a piacra itthon az MX-6.
Azóta a LED-ek majdnem minden nap kb. 6 órát mennek, más lámpát ott nem használunk :

TÖMÖR ÖSSZEFOGLALÓ

Hangulatos, teljes értékű szobai világítás. 36 db egyedi Power-LED, indirekt módon felfelé a mennyezetre irányítva.
LED-sor elhelyezése: egy vonalban a falon körben a 3,7×5,4 m méretű szobában (kerület = 18 m), a mennyezet alatt 15 cm-rel, 50 cm-es távolságonként, polisztirol díszléc takarásában

LED-ek típusa: CreeŽ XLampŽ Power-LED
• Gyártó: CREE (www.cree.com/xlamp)
• Cikkszám: MX6AWT-A1-0000-0009E8
• Paraméterek: Meleg fehér 2700K, névleges fényárama 80...87 lumen (P4), névl. vetítési szög 120°, névleges áramfelvétel 300 mA (max. 350 mA), névleges feszültség 3,3 V (max. 3,8 V), kivitele négyzet alakú, 5×5 mm méretű, eredetileg hűtőfelület nélküli
• Besz. forrás: ChipCAD Kft, Budapest (http://www.chipcad.hu/) (sajnos változott az elérhetőség)
Kialakítás:
• 36 LED-ből 6 sort állítottam össze, mindegyikben 6 db hűtőlapra forrasztott Power-LED-et sorosan kötöttem.
• Két-két sort párhuzamban kötöttem össze, így 3 db 12-es LED kör keletkezett
• 3 db áramszabályzó készült, egy szabályzó 2×6 db LED-et hajt meg
• A hálózati tápegység 20,4 V-os (max. 50W) – egy régi notebook tápegység

A LED-eket hűtőlapra forrasztottam, a hűtőlap nyáklapból vágott 10×1,5 cm méretű lap. Egyes vélemények szerint a hűtés esetleg kevés, de a mért hőmérséklet a részletesen megadott gyártói előírások szerint elfogadható.
A hat lámpasort kellő hosszú vezetékkel összekötve helyeztem el körben a fal mentén, névl. 50 cm-es osztással (ld elrendezési rajz).
Áramszabályzók:
IRF-520 FET-tranzisztorokból készítettem, a candlepowerforums candlepowerforums fórumon talált igen egyszerű leírás alapján, fix áram biztosítására, az opcionális fényerő-szabályzó nélkül.
Kapcsoló:
A lámpasort 3 szakaszra osztottam, és három kapcsolót használtam fel. Az első a hálózati tápegységet kapcsolja ki/be, a második+harmadik kis fesz.t kapcsol.

Áram- és feszültség értékek:
• Tápegység 20,4 V-ot szolgáltat; a kimenő áram itt összesen 1850 mA
• Szabályozók árama (egyenként) 620 mA körüli (két két sor LEDen oszlik). Egy-egy szabályzón eső feszültség 1,2 ... 1,3 V
• 6 db sorba kapcsolt LED összegeként kb. 18,8 V mérhető
• Vezetékeken mérve esik kb. 0,4 V. (1,25 mm2-es)

Érdeklődés esetén szívesen közlöm vagy elküldöm a részletes tapasztalatokat is (pdf)
üdv.
(#) kbalazs018 válasza tony68 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Gratulálok! Nagyon tetszik a megoldásod.
Én is használom ezeket a LED-eket GU10-es lámpatestben. Sajnos chipcad-től már nem lehet beszerezni. Esetleg nem tudsz valami beszerzési forrást hasonló áron?
(#) fassenkugel válasza kbalazs018 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

a kivitel tényleg igényes, de ez ránézésre csak hangulatvilágitásnak jó.

bár érdekes, hogy a hollandok egy 15W-os mezei izzóval is emgelégedenk ha szobavilágitásról van szó, ott ez fényár lenne. szokás kérdése az egész. nekem a 3x100
W halogén jön be, ahogy nagyapám mondta leszek eleget sötétben a föld alatt.
(#) juppi válasza fassenkugel hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Nem feltétlenül kell sötétben lenned a LED-ekkel.
Két db. 10 W-os LED lámpa kb. egy 150 W-os wolframszálas izzónak felel meg. Azért ez már nem semmi.
Nekem a hálószobában ez van, és tök világos.
Igazából van még egy tartalék, szintén 10 w-os LED, és ha azt is felkapcsolom, akkor 30 W-ért annyi fényesség világít nekem, mint 200 W-ért hagyományos izzóval. A színspektrumukat meg úgy választottam meg, hogy kiegészítsék egymást: az egyik hideg- a másik melegfehér.
Kell-e ennél jobb?
(#) kbalazs018 válasza fassenkugel hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Azért ha utánaszámolsz 36db LED esetén 3100 lumen, ami azért nem kevés. A megoldás meg azért is tetszik, mert kiküszöböli a ledek egy pontból jövő fényét, és az ebből következő éles árnyékokat
(#) tony68 válasza kbalazs018 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Az én 36×1W MX-6-om persze nem ér fel 3×100W halogénnel, de annyi nem is kell folyton. Tesz-vesz az ember, játszik a pici lányával, beszélget, stb. Amolyan átmenet a hangulatfény és a munkalámpa között, praktikus optimum, és folyamatosan megy.
Olvasgatáshoz pl. még épp alkalmas, huzamosabb odafigyelős feladathoz úgyis ajánlatos a helyi megvilágítás. Alternatíva lenne az egész szoba elárasztása 500 lux-szal padlószinten, s akkor az EON lesz a legboldogabb
Nem tudom hogy az enyém hány luxot ad, csak azt hogy a mennyezetnél 3100 lumen-ből a visszavert rész kb. 2100 lumen indul útnak. Kinek-kinek milyen magasságban kell a fény, át lehet számolni. Számításhoz alapul vehetjük a szakmai ajánlásokat (MSZ EN 12464:2003 szerint), mely alapján kb. 300 lux megvilágításra méretezhető egy ilyen helyiség, mint a nappali (kívánt magasságban). Íráshoz munkafelületre ajánlott érték az 500 lux (itt nem lumen-ről beszélünk), amihez mindenki szpotot használ.

Egyébként, a lámpák egyik legjobb előnye úgy általában a szépség... ha még jól is világít, mint ez, az kész ajándék! És ez úgy szép hogy nem is látszik
(#) tony68 válasza tony68 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

36×1W MX-6 világítás 2100 Lum.itt a részletes leírásom...
(#) fassenkugel válasza kbalazs018 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

ha hiszel akatalógusnak... tapasztalatom szerint jó ha a felét tudják a ledek a való életben. mert ha megnézed 25C-os chip hőfokra van megadva az adott lumen, a gyakorlatban meg 40..80C korül van a chip.. 25C-re hűteni meg kb lehetetlen.
(#) cimopata válasza tony68 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Heló!

A 85°C-al vigyázz mert az élettartam rohamosan csökken a hőmérséklet növekedésével.
(#) tony68 válasza cimopata hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

igen, láttam hőmérs.re vonatkozó diagramokat a Cree pdf-jeiben, mind az élettartam mind a fényerő vonatkozásában. Nem aggódom miattuk, mert csak egy lednél mértem ilyen magas hőt (de egyébként limiten belüli). De el tudom képzelni hogy majd megerősítem a hűtést, csak nem nagyon szeretném ki- majd újra be-forrasztani a ledeket. Vagy egyszerűen lejjebb szabályzom az egészet, hiszen a fényerő bőségesen elég, így is általában egy vagy két sor megy a háromból ...
üdv
(#) kbalazs018 válasza fassenkugel hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Nézegettem már katalógusokat, főleg CREE-t. Néztem a karakterisztikákat és azért eléggé túlzás, hogy csak a felét tudják.
(#) karpi hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Tegnap voltam varosi turan es bementem minden uzletbe .Hat lattam hogy mar von kesz profi lapocska LED-ekkel szerelve meg valami kicsi SMD alkatreszek latszanak .A kb. 2 x 5cm nagysagu lapocskak 1 -tol 4 LED-el voltak szerelve. 230 V-ra direkt lehet kotni , fogalmam sincs mi es hogy nem latszik semmi kulonos,Bővebben: Link.

Az ara viszont borsos. ugy 50 Euro itt Temesvaron a boltba..

Itt az adatlapfele Bővebben: Link

Ebbe az uzletbe foleg ilyen Koreai aru kaphato ,de mashol se nagyon lattam mas valamit.
(#) fassenkugel válasza kbalazs018 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

nem az, inkább egy optimista becslés. sajnos ez van. elkurvultak már az alkatrészgyártók is, már nem csak erősitőnél van ppmo teljesitmeny ahol még a forrasztópáka teljesítményét is beleszámolják amivel készült.
(#) juppi válasza karpi hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Az SMD ledekről azt olvastam én is, hogy nem melegednek. Hogy miként van ez megoldva, én sem tudom, de emiatt azért egyszerűsödnek ott a dolgok.

Van egyébként egy blogbejegyzésem a LED-es világításról, ha még nem linkeltem be ide, akkor most megteszem.
Következő: »»   28 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem