Fórum témák
» Több friss téma |
Pár szát mA, ha más nincs akkor az nagyon sok. Itt pár mA lehet. Mekkora a zener soros ellenállása? Mekkora a zener? Mekkora a tápfesz az előtét előtt?
55V ból 2x 3,5K Ohm után egy 15V os zener, vele párhuzamosan egy 2200µF-os kondi.
Hali!
Beleraktam dobozba az előfokot. Minden müködik csak a csatorna váltással nemtudok mit kezdeni. Az előfok kimenetét kapcsolom 2 áram körös kapcsolóval. De szerintem a legnagyobb baj itt az, hogy a gitár jele bármelyik állásban van, a gitár meghajtja mind a 2 csatornát, és nem erősít eléggé. Szóval erre mi a megoldás? 4 áramkörös kapcsoló?
Hány wattos a zener? Lehet csökkenteni kellene az előtét ellenállást. Így ha jól számolom 55-15 = 40V jut az ellenállásra, az terhelés nélkül 40/3,5 = 11,5mA áram a zenernek. Az 15V X 11,5mA = durván 180mW. Ha bír fél wattot, nyugodtan lehetne nagyobb áramot adni neki, mert, ha a jfetes felvesz 6-7mA-t akkor a zenernek nem marad árama! Milyen a zener pontosan? Hány wattos az elleneállás? Melegszik valamennyire?
Hello!
Csoka69 kolléga megoldása ze előző oldalon teljesen korrekt. Igazából szívetek joga úgy kapcsolni, ahogy akartok, csak azt nem tudom, miért nem tetszeik senkinek, amit én rajzoltam? Zsolti
Álljunk meg egy szóra! A 2X3,5kOhm hogy értendő? A 2 oldalon(gyanítom erősítő +/- ról van táplálva) van 1-1 ellenállás, vagy valahogy sorba/párhuzamban? mert akkor a számításom érvénytelen, de át tudod számolni. A rossz az, ha sorban vannak...akkor az egyiket ki és jó eséllyel jó lesz, csak a zener elbírja!
Jó az amit rajzoltál, a relés lesz benne, csak először ki akartam próbálni a sima kapcsolót.
+/- táp kellett az erősítőnek, ahhoz lett tervezve, olyan 1,5-2K kéne most...Eddig nagyon melegedtek, a másik nyákon, a kondik ki is száradtak!!! 3W os, ha jól emlékszem.
Hali!
érdekes a rajz, akkor ha jól értem ezek szerint a zener 2x3,5k azaz kb7kohmot lát. Az sok lesz neki. Egyszerűen a terhelőáram összemérhető lesz a zener áramával és már nem tudja végezni a dolgát. Sajnos a melegedés az ilyen, nálam 30V ból csinál 15öt és az is bitangul melegszik, pedig nem nagy a terhelése. Félek én is a kondi száradás miatt, de kivárom az első meghibásodást, aztán esetleg majd akkor kiötlök valamit. A zener 3Wos vagy az ellenállás? Mert,ha a zener, akkor szép egy darab lehet. Szerintem ezesetben nyugodtan kiveheted az egyik ellenállást, csak a másik akkor még jobban fog melegedni. Egy próbát megér, zárd rövidre a negatív ágban levőt (alsót). Az ellenállás teljesítménye ekkor fél watt lesz, szóval azért egy egy wattos ildomos lenne oda, de inkább 2es. Zárd rövidre kis időre tuti bírni fogja mindenféle változtatás nélkül. Mérj egy feszültséget jó biassal, ha jobb a helyzet, akkor ezzel lesz a gond, át kell méretezni. Vagy a legegyszerűbb lenne pár száz forintért egy kis paneltrafó, vagy valamilyen kis trafó, 4-5 max 6mA-t kell bírni nem nagy szerkezet. Ha relét is akarsz róla üzemeltetni, akkor többet természetesen. Zsolti
Adtam neki 110V ot, így jól működik, az ellenállás 3W os, a zener az valami nagyon kicsi...ki lesz cserélve.
Az ellenállásokat jó magasra raktam, és távolabb a kondiktól, így még nem volt semmi probléma. A hangja elég metálos, még hangolgatok rajta, meg a source kondikat még rá sem forrasztottam, csak ott vannak.Az első bundon az E-A-D húroknál ha csak rárakom a kezem, és megpengetem olyan mély hangot ad, hogy az hihetetlen.A nadrágom berezonált.
Igen, hát a 8 ohm kimeneti ellenállás behozza a gatyaszár lebegtető hangot. Sokak szerint csöves végnél a visszacsatolás nem jó, metálra nem jó a visszacsatolás, pont emiatt, ott is egyből teljesen egyezik a kimeneti impedancia, a mély jóval nagyobb teljesítményt óhajt leadni, meg nem rondítja a hangképet a visszacsatolás.
Ha kiveszed az egyik ellenállást és rövdre kötöd, majd hagyod 55Von, ugyanezt éred el, mintha 110et kapna. Grat! Majd várunk egy hangot, képet, élménybeszámolót, stb Lehet mindjárt pengetek én is valamit... Zsolti
Szisztok!
Na ittvannak a képek. Mostmár minden jól működik, csak nekem nincs min kipróbálni . Kipróbáltam egy 2.1 es hangrendszeren, ahhoz képest hogy nemis gitárhangfal nemis volt olyan rossz. A kábelezés az még nagyon kezdetleges megfogom csinálni olyan ZSozsóó-félére. A dobozt pedig egy régi videómagnó házából hajtogattam.
Szuper!
Nagyon igényes munka, amit kritikaként mondanék, ha elfogadz, hogy vidd közel a potikhoz a nyákot. Ne utaztasd feleslegesen a jelet, ha egy mód van rá. Ha nincs zajod vagy akármi anomáliád, maradhat a kábelezés így is. Csak tedd közelebb ,abból baj nem lehet! Magyarán szabd olyan rövidre a vezetékeket, amilyenre kell, egy centivel sem legyen hosszabb, persze ne úgy, hog pengetni lehessen Épp jó legyen, kényelmes.. Gartula mégegyszer, jól néz ki! Zsolti
Hali!
Ez milyen előfok? Csak nem Kreuzer? ) 9V-os elemről megy??? Egyébként garatula
Dr. Boogey és ZSozsó féle két csatornás előfok. Még most 9V os elemről megy. Majd ha meglesz a trafó akkor majd arról fog 12V ot kapni.
Tisztával egyébként mennyire vagy elégedett? Nyák jó volt? Nem volt vele gond? A relés megoldás nem volt szimpatikus?
Hoy!
Találtam egy mp3 at, amit a miki pozíciójának cserélgetésével csináltam. Miki közvetlenül fél mm-re a szövettől, magassága kb a hsz magasságának felénél, szembe a hsz el (on axis): - papírszélnél - szél és közép között félúton - középen. Ha óvatosan tologatod, akkor jól be lehet lőni, a finomhangolás meg a miki tengelyének mozgatásával lehetséges. Ezek a tapasztalataim Kezelőszerveken, gitáron semmi változtatás közben. Zsolti
Nekem is hamarosan lesz Dr. Boogey-m
Csináltam hozzá egy potis-csatis nyákot, biztos ami biztos.
Hali!
Effekt méretben ez a korrekt az biztos! Grat! Zsolti
Üdv!
Na képzeld, összeraktam a dobozba a dolgokat, megpróbáltam az áram visszacsatolásos végfokon, erre a felső 5A-es bizti kiégett. Kicsit megmozgattam, hátha lelógott valami a lap "szigetelésről" beraktam egy 4A-es biztit, akkor mindkettő kiégett. Még jó, hogy abból az erősítőből szedtem ki a 4A-es biztiket, amelyiken a gép szólt... Valahonnan szerzek biztiket, mert ezek voltak csak itthon...Kiderítem mi lehet a baj...
Hajjaj, ez nem hangzik bíztatóan! Képet dobsz fel a jelenlegi állapotról?
Így néz ki...
Amikor szidtam a hangszórót úgy próbáltam hogy: Előfok- "audió erősítő"-hangszóró, akkor nagyon tompa volt a hangja, arra behangoltuk, hogy legyen benne magas hang.Aztán amikor az áram visszacsatolós végfokon próbáltam, akkor meg túl sok volt a magas. Na most az a lényeg, hogy az audio erősítőnek a saját hangszóróján jól szól: 1x mély + 2x mélyközép+ 1x dóm. És ezen pedig a magas nem is hallatszik. A végfokhoz meg nem találtam biztit, majd hétfőn tudok leghamarabb, vagy kiveszem valami másból...Az a vicces, hogy egy müanyag dobozban "tároltam" meg abba vittem suliba, és ott teljesen jó volt, itthon meg mégsem..?!A vezetékek nem érnek össze, nem zárlatos...szóval nem tudom...talán hétfőn.
Szépnapot.
Problémám akadt bugival, a bemeneten valami nemstimmel, gerjed, sípol, ha elé van kötve egy gyári pedál akkor nem csinálja, eddig föl sem tünt igazán, csak ma mikor egyedül dugtam be :S Megoldható vajon panel bontás nélül, légszerelve valahogy a gondom? Lassan csak ez az egy pedál marad itt és akkor nem lenne jó ha sípolnék Csatolom a hanzót , ha a közepet letekerem kicsit mérséklődik.
Rövidre zárt bemenetnél is jön? Gain poti lehúzásával megszűnik?
Rövidzárnál bekussol, gityóba dugva gityón hangerő 0 ra akkoris, gain poti llehúzásával is bekusol.
A gate és source-k között vannak nálad kapacok?
Próbáld meg azt, hogy az első fokozat drain ellenállására teszel egy 100pF-mondjuk 470pF ig egy kondit.
Kicsit még mindig sok a magasa, valahol begerjed. Milyen szinten vannak árnyékolva a poti vezetékei? Milyen hosszúak stb stb, lehet azon kéne szabni akkorára, hogy épp elég legyen.
Hát, akkor sztornó, ezzel együtt kell élni, vagy a tone stack vezetékeit esetleg árnyékolni, erősítést csökkenteni, magasat még jobban visszafogni. Igazából a megfelelő helyen egy ilyen kapac, amit mondtam, a drainbe hatásos lehet.
Ha beteszel egyet kicsit csillapodik a gerjedés, aztán el lehet menni addig, míg megszűnik. Épp addig. És akkor veszted a legkevesebb magasat.
Az az érdekes ha előtte van egy gyári pedál bypassba , tehát kikapcsolt állapotba, nem csinálja a drága. Vezetékek pár centisek nem árnyékoltak. Kondit kipróbálom. (persze nem mehanikus kapcsolós pedálra gondolok)
Azok akkor bufferrel hajtják meg. Lehet azt is ki kéne próbálni, hogy a bemeneti ellenállást csökkenteni, pl biggyessz oda egy másik 1M ohmot párhuzamba.
A megfejtés az lehet , hogy a gyári kis impedanciával hajtja meg..Ha csillapodik, vagy megszűnik, akkor tegyél be kisebb ellenállót a bemenetre, 500kOhmtól még nem dől össze a világ. Kicsit jobban beterhel a gityónak, minimáliserősítés csökkenés előfordulhat. De nem feltétlenül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |