Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Nem végfok csere volt, hanem komplett panel. Kaptam egy 4151II-est, meg egy 4142II-est. Mindegyik a gyári paneljén, tehát csak a tápot, bemenetet és a hangsugárzókat kell ráakasztani. A 4151II-es egy Samsung hifiből való, a másik egy Sonyból. A 4151II-est kellene beépíteni, de kis hangerőn torzít. Ugyanabban a környezetben a 4142II-es panellel semmi gond. Ezért gondolom, hogy a gyári panelen lehet valami bibi. Az előfok (1036N) is jó, azt kipróbáltam több TDA előtt is, meg ugye a 4142II-essel is, nem volt gond. Kizárásos alapon marad a 4151II, amivel gond van. Ezeknek faék áramkörük van, ha a nyugalmi kevés, akkor elment egy ellenállás esetleg? Mert külső alkatrész csak az van rajta, meg pár kondi, de azok jók. Ezeken még Bucherot-tag sincs a gyári rajzon. Szóval semmi extra. Mégsem megy. Nagy hangerőn meg szépen és tisztán szól, dehát nem akarja az ember folyamatosan üvöltetni...
Én azért ellenőrizném a gyári ajánlás alapján, hogy hogy van összerakva az a végfok: Bővebben: Link
Ezen a rajzon van Boucherot-cella jelölve a kimeneten, igaz, semmi más extrát nem látok rajta én sem. Szkóppal lehet, hogy érdemes lenne megnézni, nem gerjed-e.
Kinyomtatom, és leviszem a műhelybe... Nekem is megvannak az STK-rajzok, azért köszi szépen. Csak még a net nincs lent a műhelyben, meg a gép is darabokban...
Szkópom nincs, annyira mélyen nem vagyok benne a dolgokban, de nem hinném, hogy gerjed. Mikor a másik panelt, a 4142II-t próbáltam, lemaradt egy földvezeték, na az gerjedt rendesen, 5 mp alatt forró lett a borda... Szerk.: Most nézem, megint keverem a Boucherot-ot a nem tudom mivel. Boucherot tényleg van rajta, én arra a L-R tagra gondoltam, a nagyobb és jobb STK-k kimenetére szoktak rakni légmagos tekercset meg pár ohm ellenállást párhuzamosan. Na, az nincs ezeken... :yes:
Megoldottam a problémát. Kiforrasztottam a 4151II-t a paneljéből, meg a 4142II-t is, és előbbit beleraktam az utóbbi nyákjába. Most minden oké. Majd ha lesz időm, megnézem a 4151-es nyákot, hogy mi lehet a bibi.
Azért megint csak szembesülnöm kellett azzal, hogy a nagy cégek milyen tróger módon használták régen ezeket a végfok modulokat. A 4142II panelje ugye egy Sony hifiben volt, amit még nem bontott meg senki. Mikor kivettem a végfok modult, a 4142II-t, előtűnt egy felirat, amit addig takart a modul: 'only for STK4231'. Az eddig általam berhelt gyári STK-paneleken a kapcsolás a legritkább esetben hasonlított a gyártó által ajánlottra, mindig lehagytak valamit, vagy túlbonyolították tök feleslegesen...
Örülök, hogy előrébb tudtál lépni a dologban, akkor talán csak érdemes megnézni azt a panelt, hogy milyen kapcsolás is van rajta kialakítva...
Most én is épp egy STK-s cuccal bíbelődök, már ha van időm. A történet elég rémisztő lehet első hallásra, de a fejembe vettem, hogy most már csak azért is a végére járok. Licitáltam nemrég egy AKAI erősítőt, amit talán úgy hirdettek hibásként, hogy nem szól az egyik oldala. Gondoltam, hogy végfokos, legfeljebb cserélem, és rendbe szedem, vagy ha nem gazdaságos az eredeti végfokot megjavítani, akkor van itthon pár cucc tartalékban, aminek csak normális doboz kellene. Aztán mikor megjött a csomag, hetekig nem is tudtam ránézni, félre volt téve a sarokba. Mikor rászántam magam, majdnem elsírtam magam, szegény erősítővel kegyetlenül elbántak. (Bővebben: Link - itt vannak képek róla). Az alappanel gyakorlatilag ketté van törve, úgy foltozták össze a fóliát, és az egyik végfok IC-nél össze-vissza van repedezve a panel. Gondolom, hogy ott, azon a ponton kaphatott alulról egy pofont, mert még a panel alatti szerelőlukat takaró szellőzős acéllemez is össze-vissza van hajolva. A panel olymértékben sérült, hogy nem érdemes foltozgatni, viszont az STK-kat kivettem és a műhelyasztalon összelógattam tesztkapcsolást nekik. Igaz, hogy csak +/-12V-tal dolgoztam, de mindkét végfok jónak tűnik! Úgyhogy most ott tartok, hogy a hétvégén beszkenneltem(!) és le is fotóztam a panel fóliaoldalát, majd ezt háttérképnek betéve a Sprint Layout-ba megrajzoltam az eredeti fólia rajzolatát géppel. Egyelőre még nem nyomtattam belőle panelt, mert neki kellene ülni végigellenőrizni, hogy minden jó-e, de úgy tervezem, hogy az eredeti panelt újragyártva az eredetivel megegyező állapotba hozzam össze a masinát. Remélem, sikerül feléleszteni, mert a kapcsolási rajza alapján azt kell mondjam, hogy egy nagyon gondosan, korrektül megtervezett és kivitelezett erősítő, kimeneti ponton figyelt túláram- és hangszóróvédelemmel. Ha hinni lehet a trafóra írtaknak, akkor 2x35V~ jön le róla, ami egyenirányítás után kb. 2x48V lesz; a vasmag keresztmetszete alapján a trafó kb. 180VA-es, így teljesen reális a 2x50W RMS, amit erre a készülékre találtam a neten, de lehet, hogy megvan az 2x60W is.
Szép darab, és jó csúnyán összebarmolták... Valószínűleg leejtették, nem? Érdekesek azok a pufferkondik, 55 voltossal még nem találkoztam eddig.
Hát, ahogy írtad, tényleg komolyan veszed a megjavítását, remélem sikerül. Az a fotós/beszkennelős fogás nem semmi, nekem eszembe sem jutott volna, vagy ha igen, neki sem kezdek. Elismerésem, sok sikert...
Sziasztok! Hátha tudtok segíteni......adott egy STK4050V végfok. Van egy erős brumm a kimeneten,és 125mV-ot mérek rajta.
Kicsit kisebb tápfeszt kap mint az ajánlott....+/- 58V-ot... Ez okozhatja a jelenséget? Esetleg más ötlet...?
Tápszűrő elkok rendben vannak?Min.2db.4700µF/63V kell bele.
Gerjedésgátló/hidegítő kondikat sem szabad kihagyni,+-táp.és test között. 2db.150-220nF/160V kerámia,és 2db100µF/63V,a végfok panelon. Minél közelebb legyen az Ic.lábaihoz
Köszi. Már szól...de elég zajos.
Amúgy kapcsitápról megy...plusz a kétszer 4700uF...
Alapvetően nem kellene gondot okoznia a kapcsolóüzemű tápegységnek, nekem is van erősítőm, ami kicsit módosított PC-s tápról megy. Viszont a kapcsolóüzemű táp kimenetére nem illene többezer µF-ot tenni, maximum 1-2 száz µF-ot, viszont a párhuzamosan kapcsolt kerámia (és esetleg még fólia is) fokozottan szükséges ilyenkor. Ahogy leírtad, hogy a végfokpanelen van 100uF+220nF, az szerintem elég kellene, hogy legyen.
A tápban eredetileg is van 4X1000uF.....a két 4700-est már kínomban tettem rá....de nem igazán mérséklődött a brumm.
Mit lehet még kipróbálni...?
Eleve furcsa, hogy kapcsolóüzemű tápegységnél brummot tapasztalsz. Gyanús, hogy nem a tápfeszről jön a zaj. Rövidrezárt bemenetnél is brummog? Nem lehet, hogy valahonnan szórt mágnesességből szedi össze? Egyébként az IC kisebb áramú fokozatainak tápfeszültségszűréséről az 5-ös és 15-ös lábakon lévő elkók gondoskodnak, de gondolom, hogy azok a helyükön vannak.
1.:a kondikat megnézem...
2.:van egy ferrit gyűrű a tápkábeleken... 3.:elég messze van a két cucc egymástól... 4.:ha van a bemeneten jel,akkor nincs brumm de marha zajos... Ja,és a 125mV DC-t sem értem....
A nagy zaj (és a kimeneti offset) utalhat nagyfrekis gerjedésre is, jó lenne megnézni egy szkóppal a kimenetet.
Az gáz.....egy multiméteraz összes műszerezettségem...
Rövidre zárt bemenetnél is van zaj, és ofset hiba?
Tápot próbáld lecserélni próba erejéig másikra. Hagyományosra.
Zaj van....de az erős brumm megszünik.A DC-re majd rámérek....
A 125mV DC rövidrezárt bemenetnél is megjelenik a kimeneten...
Viszont kipróbáltam egy másik ferrittel a tápkábelen...egyel több menetszámmal.....a DC 125 felment 135-re.... Nagyon úgy néz ki,hogy a táppal lesz a gríz.....
Üdv
Kérdezném az okosabb, tapasztaltabb fórumtársaktól, hogy kivett STK0040-nél, normális, hogy a 1, 10-es lábon közel a teljes tápfeszültség van? Kis kompakt Wega végfokozatban van ez az IC, de úgynézki rossz. Mielőtt megvenném bele az STK0040-et szeretnék valamenyire meggyőződni róla, hogy a "vezérlő" panel jó.Semmi nem utal arra, hogy a "vezérlő" panel hibás lenne, viszont azt nem tudom, hogy normálisak-e a fentebb említett feszültségértékek az ic 1, 10-es lábán? Alkatrészeket mérni nemigazán tudtam a "vezérlőpanelon" mert annyira összevan épitve eme kis szerkezet, hogyha azt szét kell szedni akkor inkább hagyom.Az STK IC lábaihoz viszont könnyű hozzáférni. u.i:Olyan STK-val még nem volt dolgom aminek külön van a meghajtása. köszi üdv
Sziasztok.
Építettem egy erősítőt STK086-al, sztereóban. Hallgatgatom egy ideje és most bekapcsoltam valamelyik nap reggel olyan 1-2 napig nemhasználtam eddig semmi baj nemvolt de most ha bekapcsolom elsőre akkor elkezd sercegni.Ezt egy fél percig csinálja aztán abbahagyja.Ja és ez az egyik felénél van csak a 2 ic nemteljesen ugyanolyan mer van egy 3 karakterből álló sor: egyik PAI (ezt már egyszermegis bontottam és ez a jó fele)a másik P9J(ezzel van kisebb probléma)Lehet, hogy nemolyan nagybaj ez de eddig nemcsinálta élesztve volt már a legelején bár eztis nemtudom ki hogyan csinálja. A válaszokat előreis köszönöm.
A kimenetet megnézted?Nem hangszóróval hanem mondjuk multiméterrel feszültséget mérni.És még annyi, hogy ezt mennyire használtad?Ja és ha nemis látsz külsérelmi nyomokat pl.:a tranyókon attól még lehet rossz énis jártam így.
És ha majd venni szeretnél (de előbb szerintem mérj)akkor itt olcsón tudszSTK 0040
Ha!
Gábor túl van már ezen a szinten elhiheted. :yes:
De szerintem ezek nem eredetiek
Szerintem azok az eredetiek amelyiknek a műanyag kupakba belevan égetve(sütve) egy sorszám. Örököltem valakitől egy erősítőt azis STK ugyanaz a kapcsolási rajz is mint az enyémnek de az eléggé kókányolt cucc.Az alkatrészek se adatlap szerint vannak teljesen.pl.:a 2pF-os kondi helyett 3pF-os... És nemtudom de aztis méregettem az egyik felénél van a kimenetn egy pár tized Volt DC de a másikba amibe bevan sütve az a szám annak a kimenetén a DC fesz 0/0 semmi.De lehet azis, hogy szerencse mert másmilyen értékű alkatrészt rakott bele az a valaki.Ja és a tipusa azoknak a végfokoknak STK078.
Ja és egy olyan kérdésem lenne ennél a 078-as nál, hogy az a valaki rakott be 2egyendiódát a + tápfeszről a hanszórókimenetre záró irányba, a - tápfeszről a hangszórókimenetre nyitó irányban. De ezeket nemtudom miért.A válaszokat előreis köszönöm.
(A diódák 1n4007-esek)
Esetleg lehet kábelhiba is (kontrakt...). Ha megint csinálná ezt akkor megnézhetnéd, hogy ha nincs rajta semmilyen kábel és csak bevan kapcsolva akkor mitcsinál.(mármint a bemenetnél RCA...)
Ugy látom valamikor novemberben inditotam utnak ezt az erősítőt , azóta már sok idő eltelt de még csak most lett összerakva . Az alkatrészek már réges régen a polcon pihentek , gyakorlatilag minden elő volt készitve . Tegnap megtörtént maga az erősítő összeszerelése amit a ki mit épített topikban bemutattam ,Bővebben: Link
de még a tegnapi nap a meghallgatás nem történt meg. Ugyan is még a beüzemelése csak ma történt meg , egy kicsit félve de elinditottam szépen megy minden . Az első bekapcsolásra minden ugy működik ahogyan kell neki lennie , a tápfesz stabil , az anódfesz csak CRC szűrést kapott és a csövek fűtése azok DC - ről mennek . Alapzaj semmi tökéletes zajtalan , viszont a hangzása az első benyomásra valami elképesztő , ez volt a meglepő az egészben . Az eddigi STK -ás tapasztalatom az az volt hogy csak szól De ez a fölépitmény meglepett rendesen , még a további tesztelés folyamatban .
Üdv!
Nagyon nem foglalkoztam ezzel az "IC"-vel csak az adatlapokat egyszer nézegetve feltünt valami. Hogy értsem azt, hogy MIN power? Máshol mindig a MAX power-t tüntetik fel, itt meg még csak meg sincs határozva. Most akkor, hogy is van ez?
Melyik az az IC?
Találomra kiszúrtam egyet mivel soknál így láttam feltüntetve. Bővebben: Link. Vagyis értem, hogy ekkora torzításnál ekkora tápfesznél erre képes de miért nincs felső adat?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |