Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: Mekkora erősítéssel szeretnéd , mennyi cső,csőfél ? „bevált csöves előfok kapcsolási rajzot”
Luki:
Köszönöm megnézem! CIROKL: Igazából 1,5-2x erősítés nekem elég lenne. 1db ECC83-am van, azt szeretném rászánni.
OK megpróbálom ezt a nyugalmi áramos mérést, csak nem nagyon merem rákötni a hálózati feszre, csak úgy minden nélkül. Kicsit aggódok, nehogy átüssön a kimenő, mint annak idején szegény jó Hapro kollégánál történt, ha jól emlékszem...
1 darab ECC83 -as csővel nem fog menni , főleg sztereóban ! Amit szeretnél annak min kellene csatornánként 2-3 csőfél , ami azt jelenti hogy a sztereóhoz kéne 3darab cső . Meg az ECC 82 -az jobb lenne erre a feladtra.
Hát még nem számítok öreg rókának a szakmában, pláne nem csöves téren, de azért igyekszem tanulni minél többet, főleg Tőletek.
Egyébként ezt tudtam, hogy ez a lecsapás a lemez irányát jelöli, csak arra utaltam, hogy kétféle lemez van a 211-ben, és a 782/A-ban. A 782/A-ban olyan lemez van, amelynek mind a 4 sarka lekerekített, a 211-ben meg olyan van, ami lecsapott sarkú. Egyébként az egyik trafó olyan trehányul van belemezelve ahogy írod, nem is néz ki szépen, nem lehet a lemezeket szépen összerendezni. Össze-vissza állnak benne a lemezek. Már gyárilag így rakták össze. A másik meg szépen gondosan összerakott. Úgyhogy most már tudom, miért nem tudtam összerendezni a lemezeket.
Értem, bocsánat de elfelejtettem megemlíteni, hogy monóban lenne rá szükségem. Közben találtam egy kapcsolási rajzot, csak az a baj vele, hogy néhány ponton nem tudom, hogy össze van-e kötve vagy sem. Bekarikáztam amik kérdésesek. Ha jól értelmeztem akkor a többi ponton össze kell kötni!?
Képzeljétek hogy jártam: Ma jöttem haza, gondoltam hallgatok egy kis zenét. Megnézegettem az erősítőimet, és látom ám, hogy az egyik EL84-nek fehér a teteje, ott ahol a getternek kéne lennie. Na mondom ez begázosodott. Próbálom kihúzni a foglalatból, aztán azzal a mozdulattal elindult lefelé a cső búrája. Hát nem elpattant a cső nyakánál az üveg? De az az érdekes, hogy nem tudom mitől tört el. Ez még most is rejtély számomra. Kb 5 percig vacakoltam vele mire ki tudtam venni a foglalatból. Oda lett a jó kis tugsram csövem... R.I.P. Még azt nem tudom, hogy mi történt volna, ha így bekapcsolom az erősítőt?
Semmi különös, az az oldal néma maradt volna. A cső meg nem fűt fel.
Köszönöm!
Akkor megpróbálom ezt a kapcsolást megépíteni.
Hátha ettől átüt akkor megette fene.
Az ármfelvételből az is kiderül ha menetzárlatos
Jól van, akkor megnyugodtam, csak azt hittem, hogy valami komolyabb baj történik.
Én is jártam így de én egy tv-nél. Nem volt függőleges eltérítés. Ránéztem a PCL82-re, nem fűtött. A getter még meg volt benne. Ki akartam húzni és akkor a kezemben maradt a búra. A fűtőszál nem volt szakadt csak a bejutott levegőtől nem izzott már a katód.
Hát igen, ez a méreg nem a cián, pláne, hogy nincs itthon tartalék csövem, börze meg most volt... Gondolom a sok felforrósodástól, és lehűléstől meggyengül az üveg, és ezért pattan el akár magától is. Hogy miért nem tudott ez történni még a börze előtt, akkor már meglenne a tartalék, és menne az erősítőm. Már megint igaza van Murphy-nek. Nézegettem boltokban iszonyat pénzeket elkérnek az EL84-ért, a vaterán meg csak özönvíz előtti, agyonhasználtat lehet csak kapni.
Gondolom ha mindkét primer tekercsfélen átmegy a 230V, akkor közel 0 áramot kéne mérni az ellenütemű kapcsolás miatt. Ha menetzárlatos akkor nagyobb áramértéket kapunk?
Nem jól gondolod , primerek sorosan vannak bekötve . . Kisebb lesz a gerjesztés mert két tekercs sorosan kapcsolódik , ezért az áram is kevesebb , de nem lesz ellenütem , nem lehet 0 . Azonos bekötésű a 115/115 V-os primer tekercselésű trafó is , közép kivezetéséhez viszonyítva jön létre fázisfordítás . Zárlat esetén természetesen jóval nagyobb áram mérhető .
Így már értem, köszi szépen! A hálózati fesztől egy kicsit félek, kipróbálhatom ezt egy trafóval leválasztott alacsonyabb fesszel, mondjuk 24V-al?
Legyél óvatos , de ne félj ! Fogd fel úgy , mint egy sima hálózati trafót , azt is csak bekötöd , nem . ?
Simán rákötheted a 230V feszültséget , én így is szoktam tesztelni az elkészült kimenőket . Szekuderét még 8 ohm-al terhelve járatom hosszabb ideig is , ha melegszik mehet a kukába . Több paramétere kimérhető ezzel a módszerrel .
Rendben megpróbálom. Milyen paramétereket szoktál így megmérni?
Áttétel (terhelve is ) , primer induktivitása (szimmetriája ), stb. .
6P14P-d sincs? Az teljesen csereszabatos az EL84-essel.
Én adok neked ingyen egy használt EL84-et ha átugrassz érte a X.-kerületbe. A többit privátban ha érdekel.
Helló. Van egy csöves erősítőm, de nem tudom mi a baja.
Bekapcsolom, és kb 2 perc mulva elkezd torzitni, utánna teljesen elhalkul alig lehet hallani, de adig ugyanugy szol, nagyon tisztán, mint ujkorába, még a szomszéd is halja Én arra tippelnék hogy a hangcső(ECL86) haldoklik benne. Ha nem jol gondolom javitsatok ki, mert nem nagyon találtam bele csövet, hogy kipróbáljam. Valaki aki ért hozá, nagyon szivesen várom a tanácsát, hogy mit csináljak vele.. THX
Húú ez nagyon kedves tőled! Köszi szépen. Írok privátot.
Hy
Gyári és már nem egy mai darad. Képet melékeltem.....
Többnyire az ECL86 szokott gázos lenni és amiatt van ez a jelenség.
Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek. Ha megépítettem majd leírom a tapasztalataimat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |