Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   32 / 200
(#) didyman válasza mugab hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Nem meglepő, egy törpefeszültségű halogén hidegellenállása és felfutási ideje a rövidzárvédelmet bőven aktiválja. Ehhez vagy a túláram- és rövidzárvédelmet kell átalakítani nagyobb időállandóra és áramgenerátoros határolásra (apró megjegyzés: Laptoptöltőknél eleve áramgenerátoros a határolás, 5A körül "akármeddig" elműködik egy 3,15A-es, ha nem tökzárlatra kell dolgoznia), vagy valami nagy induktivitást sorbakötsz vele.
(#) koma hozzászólása Ápr 28, 2010 / 1

Sziasztok,

hosszas keresés után végre megtaláltam a LC-B300ATX típusú tápom kapcsolási rajzát, amelyet most Veletek is megosztanék.
A tápot úgy szeretném átalakítani, hogy a jelenlegi 12V-os kimeneten 14 Voltot adjon 4 Amper folyamatos és egyenletes terhelés mellet.
Tudna valaki segíteni abban, mely alkatrészeket cseréljem ki és mekkora értékűre?
Előre is köszönök minden segítő hozzászólást.

üdv.
(#) mugab válasza koma hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Legegyszerűbb esetben R31-et kiiktatod és az ic 14-es lába és a test közé teszel egy 100k ohm os trimmert, és elkezded csökkenteni az értékét, míg a kimeneten 14 voltot mérsz. Ha így működik akkor hurrá, nincs szükség több átalakításra.
Ha terhelés alatt nem indul akkor az 5V-os ágtól az ic felé menő fólián szerencsés esetben van egy átkötés, ahelyett beteszel egy 1N4001-et vagy hasonlót anóddal az 5Vfelé. Ha nincs, átvágod a fóliát.
Ha így sem, akkor R58 R47 D24 csomópont és a föld közé teszel pár száz ohm ot (vagy rövidre zárod)
Szerintem...
(#) dddemeter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

ÜDV! Megint lenne egy aprocska kérdésem a sprofán táppal kapcsolatosan :irtad hogy tehetek a p6ke150 es dioda helyett 150 voltos zennert is ,vagy két 75 voltosat sorban. sajna csak egy 130voltos és egy 20 voltos zennerrel tudtam öszehozni a 150 et. müködhet e ez a kapcsolás ezzel a "dioda variációval"? és még valami :van egy pc tápbol kitermelt optocsatolóm amelynek nem találtam meg az adatlapját a datasheeten ,hogyan lehet kimérni a lábkiosztását .és megmérni hogy használható e vagy pedig selejt?

01234.jpg

(#) koma válasza mugab hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Mit értesz az R31 kiiktatása alatt: zárjam rövidre, vagy maradjon szakadás? Nekem egyik megoldás se tűnik szimpatikusnak, nem kellene inkább valamilyen más értékű ellenállás a 43 Ohm helyére?
(#) mugab válasza koma hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

A kiiktatáson az eltávolítást értettem, de ha megnyugtat tehetsz oda egy 1k ohm ot ...
(#) szucsip hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Sziasztok!

Két tápegységet szeretnék használni a számítógépemben.
Egy 300W-os ATX táp adná a |kisebb| feszültségeket, egy 200W-os AT táp pedig adná a |12V| -ot.

Úgy gondoltam, hogy az AT táp egy 2 áramkörös relén keresztül kapná meg a 230VAC -t akkor, amikor az ATX táp már feléledt annyira, hogy az 5V -os kimenete meghúzza a relé tekercsét.

Szerintetek ez így jó lenne...?
Lenne baja a gépnek, ha a |12V| -ot csak "jóval az után" kapná meg, mint az 5, 3.3, -5 voltokat?

További kérdés: Ha egyik tápban sem stabilizált sem a 3.3V, sem a -12V (mert ezeket van ahol stabilizálják), akkor kell-e/érdemes-e stabilizálni őket.
(#) ptesza válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

A power good jelet kell megvariálnod. Az jelzi a gépnek , hogy a tápfeszültségek rendelkezésre állnak. Tehát ha mindkét táp kiadja a jelet akkor lehet elküldeni az alaplapnak a PG-t. Csupán egy kis logika. A relék jó öletek ,de azért ne spórolj rajta. Egyszerübb lenne két ATX-el.

Mit is mondhatnék eléggé elvetemült dolog...

Lehet ,hogy én inkább megerősíteném egy picit a 300W-os ATX táp secunder oldalát. Pl a kettősdiódákat cserélném nagyobbra , a puffereket is. Meg biztosan van még pár dolog, de ebben nincs semmi tapasztalatom.

Szerintem stabilizált feszültségek jönnek ki minden táp-ból.
(#) mugab válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Nem egyszerű megoldás. Szerintem nem is jó.
Ha a teljesítményt gondolod kevésnek miért nem párhuzamos kötéssel próbálkozol? Bár ott is vannak problémák de az is megoldható. Az általad vázolt esetben mindkét táp féloldalasan üzemelne, ami nem az igazi.
Amúgy meg szerintem a két tápot simán egyszerre bekapcsolhatod csak a POWER GOOD jelet kéne kapuzni egy és-kapuval. Mert amúgy az jelzi a gépnek hogy a tápok előálltak be lehet kapcsolódni...
A pc tápok nem stabilak. Tán a 3.3 volt a stabilnak mondható ott van érzékelő vezeték. Az 5 volt 4.8-5.4-ig jó, a 12 meg 11.8-12,6-ig de csak ha egyenletesen van terhelve minden ág!
Régebbi tapasztalataim szerint 4.8 volt alatt hülyülnek meg a számítógépek. Szóval ha az alaplapra megérkezik legalább 4.8 akkor az jó.
(Egyébként nem lenne egyszerűbb venni egy nagyobb tápot?)
Ilyen lassan gépelek hogy közben megelőznek...
(#) szucsip válasza mugab hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Köszönöm az ötleteket!

Ptesza hozzászólására reagálva:

Sajnos nekem sincs elég tapasztalatom, de szerintem azon a trafón már nem lehetne átzargatni 500W-ot. És ha lehetne is, akkor is meg kéne erősíteni a meghajtást, amihez már nagyobb bordákat is illene tenni, stb.

Kedves mugab!

A Párhuzamosítás is jó ötlet lenne, de akkor sok kábelt kéne össze-vissza forrasztani (ami a két tápot köti össze)

Bár most, hogy végiggondolom... Hmm talán ez lenne a frankó megoldás Talán így már semmiféle PG -t nem kéne kikapuznom (egy AT és egy ATX táp esetén, hiszen az AT tápban nincs PG)
Csak a kérdés, hogy nem fog-e így előfordulni az, hogy ha az ATX táp stabilizált feszültsége föntebb megy, mint 5V (hiszen a másik táp is belepumpál abba a pufferba), akkor nem áll -e le az ATX...?

Most a javaslataitokat átgondolva úgy gondolom, hogy párhuzamosítás lesz. Az ATX tápba nem nyúlok bele, viszont az AT a 12V-ot fogja stabilizálni

De hogy érted azt, hogy "mindkét táp féloldalasan üzemel"?

(És igen, egyszerűbb lenne venni egy nagyobb tápot, de arra nem futja a költségvetés.)

És még egy fontos dolog: Mi van a kikapcsolással...? És amúgy a PS ON -amikor megy a gép- állandóan le van téve a földre, vagy csak addig-e, amíg be nem indult a gép?
(#) szucsip hozzászólása Máj 2, 2010 /

És azt sem értem, hogy akkor hogyan van az, hogy az ATX akkor kapcsol be, amikor a PS-ON földre kerül...

Mármint hogy mikor benyomom a gombot, akkor csak egy pillanatra kerül földre, tehát elméletileg le kéne kapcsolnia, miután elengedem a bekapcsolót. Nem?

Vagy az alaplap folyton zárva tartja a PSON - GND áramkört?
(#) hadnagyakos válasza szucsip hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Igen, az alaplap tartja zárva az áramkört, így tudja az alaplap akkor leállítani a gépet amikor akarja.
(#) lanti hozzászólása Máj 2, 2010 /

Sziasztok! Egy E-bikenak kellene töltőt fabrikálnom 50 V kellene neki és kb 2 A Sima PC táp használható lenne-e ilyen célra?
(#) mugab válasza lanti hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Simából 4 kellene és akkor is földfüggetleníteni kéne a kimenetet.
Átalakítani nem lehetetlen, de trafótekeréssel kezdődik...
(#) szucsip válasza mugab hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Szerintem 2 db PC táp bőven elegendő lenne.

A trafót nem kéne áttekerni, csak a földet kéne "kitrükközni"

És ha van otthon egy 20-30W trafód, ami 8-10V -ot ad két utas csúcs-egyenirányítással, akkor talán 1 db PC táppal is meg lehetne oldani!
(#) peter1995 hozzászólása Máj 10, 2010 /

Hello.Hogyan tudom növelni az áramát egy atx tápnak.A 12voltoss ágban kellene nagyobb áram a nagyobb teljesítményhez.Most12A-t ad ki ezt szeretném30A -a növelni.Megoldható?
(#) Medve válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Hello, megoldható úgy, hogy átépíted az egészet. Talán csak a vezérléshez nem kellene hozzányúlnod.
(#) peter1995 válasza Medve hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Aha.Mit kéne átépíteni?Gondolom át kell tekerni stb.
(#) didyman válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Ez olyan kérdés, hogy van egy 50 lovas autóm, szeretnék belőle 120 lovasat. Szóval valami adatot megadhatnál arról a tápról, hogy el tudjunk indulni.
(#) Medve válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Szűrő, egyenirányító, meghajtótranzisztorok, trafó, ami minimum változik. De szakértelmet igényel. Javaslom a vásárlást.
(#) erősáramú hozzászólása Máj 12, 2010 /

Ha egy hozzáértő olvasgatja ezt a fórumot, biztosan meg tudja válaszolni a kérdéseimet.
A lényeg: kaptam egy régi, de jó állapotú tápot, a tipusa ACORP IBP-42, 200 W-os. Olvastam a régi hsz-ban, hogy ne járassuk terheletlenül ezeket a tápokat. Ezen pedig én üresjárásban is a névleges értékeket mértem, a +12V-ot 8-10 A-el terhelve is maradt 11,5-11,6V.
Kipróbáltam, hoy a +5 V-ra rátettem terhelésnek egy 10 ohm/5 W-os ellenállót, de ekkor ha használni akartam a 12 V-ot, akkor kikapcsolt a táp. Ha üresen hagytam az 5V-ot, akkor megint működött a 12 V. Nem értem a jelenséget. Várom a magyarázatot!
Még egy kérdés: lehet-e/ kell-e a fentinél jobban stabilizálni a 12 V-ot? (úgy értem, hogy csak egy minimális beavatkozással) Jelenleg csak az akkus csavarhúzómat használom róla, de ki tudja, mit hoz a jövő? Esetleg egy kapcs.rajz? Én nem találtam.
Előre is köszi: erősáramú
(#) mugab válasza erősáramú hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Az első kérdésedre nem tudom a választ mert általában fordítva szokott lenni, és az a fél amper nem befolyásol általában semmit. Az tény hogy ezek a tápok figyelnek pár dolgot, és egy pillnatnyi impulzus is elég hogy tiltson. Esetleg megmérném a 3.3voltot lehet annak emelkedése miatt tilt le.
A stabilitáson úgy lehet javítani hogy csak az érzékelni kívánt ágra teszed a feszültségfigyelést, ami általában feszültségosztó.
(#) szabics hozzászólása Máj 13, 2010 /

"Olvastam a régi hsz-ban, hogy ne járassuk terheletlenül ezeket a tápokat"

Valaki elmagyarázná nekem, hogy miért nem lehet egy kapcolóüzemű tápot terhelésnélkül járatni? Egyáltalán bármilyen tápot?
(#) fater0827 válasza lanti hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Üdv Lanti
Igen 50*2=100(W).Mivel Én javítottam kb 150-200 Velox márka kerékpárt ,így a méréseim szerint 57-59V-ig ment fel a fesz a töltés végére.Ezek után javítom 60V és 2A az az 120W ,a veszteségek és a segéd 5V 12V úgy 200-250W táptrafó kell.A kínai Akkumulátorok zselés és 14.8-15V-ig Írja a max tötőfeszt.Keresek majd dokut .A 64 hozzászólást még nem olvastam végig!.
Sok sikert a tekeréshez ,porvas törékeny vigyázz vele !!
Üdv János
(#) peter1995 hozzászólása Máj 13, 2010 /

Hello.Ha van 2 ATX tápom és egy kapcsolóval szerteném őket bekapcsolni és a 2 PSON-t meg a 2GND-t összekötöm és azt rakom egy kapcsolóba nem lesz bajuk?

névtelen.JPG

(#) fater0827 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Üdv Péter1995
Szerintem így inkább jó ötlet de nekem most nincs 2 db tápom amivel próbálnám .A rajzon levő diódákat esetleg meg kell fordítani .
Üdv

DSC01724.jpg

(#) KTobi válasza szabics hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Régebbi tápok nem tudtak terheletlenül stabil feszültséget biztosítani, ezért a védelmük letiltott. Ha abszolút nincs terhelés rajta, nincs kimeneti áram, akkor nagyon bajban van a szabályzó. Ezért is raknak az újabb tápokba 3-5Wos terhelést.
(#) peter1995 válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Aha.Hogy rakja be diódát.Értem.Köszi.
(#) mugab válasza szabics hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Lehet, bár már gyárilag meg vannak terhelve...
Inkább az a baj, hogy egyenlőtlen terhelésnél adódnak problémák, mivel a PC tápok speciális tápok és az összes kimenetet figyelik valamint egymásra hatnak a kimenetek. A 3.3 voltnak pl. még sensing vezetéke is van... A 12voltot terhelve egy bizonyos áramerősség felett lekapcsol, ugynakkor ha leterheled a 3.3 voltot is, ez jóval nagyobb áramnál következik be.
De a legmaradandóbb információ ha kisérletezgetsz kicsit velük
(#) fater0827 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Üdv peter1995
A rajz nem volt egyértelmű igaz ,de talán most igen.
Középen nyomógomb a 2db diódának most a gomb felé van a +_ja.Netán fordítva sem működik akkor 2 morze érintkezős gomb kell,én így gondolom a dolgot.
Üdv
Következő: »»   32 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem