Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „Nincs erre valamilyen egyszerű teljesítmény elem? Mondjuk amit simán lehetne pwm-mel meghajtani?” Pl. graetz átlójában mosfet.
Igen, jól látod. Tehát magasabb hőmérsékletnél magasabb fordulatszámot kell produkálnom, de:
A felhasználó adja meg, hogy hol legyen (fok Celsius) a 100%-os fordulatszám, a 80%, 60%, etc... Mivel nem bízom a laikus felhasználóban mindenképpen célszerű lenne leválasztani a fázisról az áramkört. Miért kellene float? Mondjuk a tized fokok miatt. Persze szorozhatok meg oszthatok. Csak nem akartam bonyizni...
Lehet, hogy hülyén fogalmaztam és igazad is van. Akkor a nullátmenet után késleltetek és indítok. Így a bekapcsolt állapot a következő nullátmenetig tart. Ha a puputeve púpján kapcsolom be, akkor kvázi 50%-os a kimenő teljesítmény, igaz?
A kérdés jó, halvány lila f*ngom sincs. Nincs lefixálva, de ha ez segít, mint a hengeres elszívó ventilátor, olyan lamellás fajta. (Na ezt jól elmagyaráztam.)
... és ha triakot használnék ssr helyett? Jó az elgondolásom?
Tyűha! Nem gondoltam volna, hogy nem lesz ilyen egyszerű... A francba.
Köszi.
Nekem ez jött be: bcf RCSTA,CREN movfw RCREG ;FIFO kiuritése movfw RCREG ;FIFO kiuritése bsf RCSTA,CREN Ha a FIFO-t nem üritem ki kétszer akkor összemosodnak a csomagok eleje és vége.Nekem ugy tünik hgy a FIFO-t nem törli a bcf RCSTA,CREN és igy a csomag elejére kerül a FIFO-ban maradt byt és igy csuszik a csomag.
Én úgy tudtam, hogy már napokkal ezelőtt tisztáztuk, hogy a FIFO buffert ki kell olvasni.
Szia!
Ez már a feladattól függ... Ha az egyszeri kiolvasás után van még karakter a fifo-ban, a megszakítási rutinból kilépve ismét belép a megszakítási rutinba. Ott megint ellenőrzéssel kezd. Legfeljebb kétszer hajtja végre a rutint. A fontos inkább az, hogy a vett karakterek és a státusuk is bekerül a fifo-ba. A status (RCSTA) értékét egyszer olvassuk ki, a hibaellenőrzést a kiolvasott és elmentett értéken végezzük el (a btfsc vagy a btfss is olvasásnak számít). Egy karakter feldolgozásához az RCREG -et is csak egyszer olvassuk ki, az értéket mentsük el, a további műveleteket a mentett értékkel végezzük. A többszöri kiolvasás léptetné a fifo-t.
Igaz igaz,csak mindig 1x olvastatam ki a FIFO-t és még marad benne karakter
Nálam pont az a lényeg hogy ha valamilyen hibára fut a rutin akkor ez a csomag már hibás és el kell dobni,thát ki kell üriteni a FIFO-t és várni az ujabb csomagot.Az uj csomag első karaktere a megfelelő helyre kerüljön.Eddig az is volt a problémám,hogy a FIFO-ból csak 1 karaktert olvastam ki,és igy ha még volt valami a FIFO-ban az a követhező csomag első karaktere lett és igy összemosódott a csomag az előzővel.A progim még elég fapados és nem rugalmasan kezali a hibákat.
Hellótok!
Lenne egy problémám remélem Ti tudtok nekem segiteni. Van ez a fordulatszámmérőm évek óta a motoromon, tökéletesen működik. Most szeretném a 7 szegmenses led kijelzőt egy 4 digites lcd-re kicserélni, de hogyan? Megköszönném ha valaki tudna segíteni! : :
Ez egy LCD uveg, ehhez meghajto is kell. Legegyszerubb, ha olyan PIC-et valasztasz, amiben mar benne van ilyen meghajto. Utana mar csak meg kell tanulnod lekezelni -- olvasd el az LCD elmeletekrol szolo leirasokat, hogy megersd mi a kulonbseg pl statikus es mutexes meghajtasok kozt, egyaltalan hogyan mukodik az LCD. Na, es akkor ezek utan mar csak at kell irnod a firmware-ed megfelelokeppen -- vegulis csak a kijelzes reszet kell atirnod...
Sajnos ennyire még nem vagyok belemélyedve a dolgokba.
Ettől kicsit több segítségre lenne szükségem. De amúgy köszi.
Mi a konkret kerdes? Hol akadtal el az LCD-k tanulmanyozasaban? Ugye nem tolunk varod, hogy megtervezzuk?
Azt sem tudom, hogy elektronikaban mennyire vagy otthon, de azt irod nem vagy bele melyedve. Ha pedig nem vagy, akkor nem javasolnam, hogy egy ilyenbe bele kezdj. Ez elegge magas szintu dolog. Konkret kapcsolast mar csak azert sem tudok adni, mert az uveg meghajtasa nem annyira trivialis, mint egy hitachi LCD modul-e (ami gyakorlatilag tartalmazza az LCD drivert es a PIC fele mar csak egy univerzalis interfeszt szolgaltat). Ha megis meg szeretned tanulni, akkor ahhoz, hogy egy ilyen aramkort megtervezz, bele kell melyedned az LCD meghajtas rejtelmeibe. Tobb fajta meghajtas letezik, valoszinuleg a legegyszerubbet, a statikusat kellene valasztanod.
Ha nem várhatom el Tőletek, hogy megtervezzétek akkor ha valaki tudna egy ilyen vagy hasonló kapcsolást akkor felrakhatná ide./4 digites 7 szegm. lcd kijelzővel/
Idézet: Itt a kitűnő lehetőség a belemélyedésre: „Sajnos ennyire még nem vagyok belemélyedve a dolgokba.” AN658 - LCD Fundamentals Using PIC16C92X Microcontrollers (elvi alapok) AN649 - Yet Another Clock Featuring the PIC16C924 (egy gyakorlati alkalmazás) Driving LCD directly from PIC (egy másik konkrét projekt LUMEX LCD-S2X1C50TR megjelenítővel)
Udv.
Ha beleszólhatok én javasolnám ,hogy 1 egysoros 8 kar karakterkijelzőt kasználj(persze nem tudjuk hogyon álsz a PIC programozással)mert az mindenféleképpen kell ha ilyen projit akarsz késziteni. 1.PIC progizást itt a HE-n tanulhatsz elhajlásig. 2. LCD vezérlést is találsz de linkLink én itt tanultam meg a kar kijelzőt használni. 3.Nem tünik bonyolultnak a kapcsi .Szerintem 1 sima freki mérő .Nem bonyolult ilyet összedobni és leprogizni fordulatszám mérésre.
Sziasztok!
Ha egy PIC-nek 4 VDD és 4 GND lába van, akkor mindegyikre kell külön szűrő kondi és mindet be kell kötni, vagy ezek belül közösek? Mert az adatlapon azt rajzolják, hogy mindet külön szűrjem és mindet kössem egyesével a tápra. Nekem viszont helyet kellene spórolnom és most a legkisebb smd kondi is sok. Köszi!
Szia!
Nem véletlenül rajzolják úgy, ha elhagyod, bizonytalanná válik a kontroller működése...
Gondolkodj így: ha nem kellene mindet bekötni, akkor nem plusz portlábat tettek volna oda, ahová táplábakat raktak?
Szerintem ha elég rövid úton össze tudja kötni a vdd ket, és külön a gnd ket, akkor szerintem egy szűrő kondi elég lehet.
Én meg nem kockáztatnám az áramkör stabil működését, inkább szorítanék helyet annak a néhány kondenzátornak.
Van olyan kicsi 100nF is, hogy majdnem elfér két láb között, de három között biztosan! Túl nagy rizikó kihagyni.
Nem kihagyni akarom őket. Hanem ha pl tqfp tok alatt összekötöm a vdd ket, és külön a vss eket, akkor átmenve a nyák másik oldalára, közvetlen a tqfp közepére lerakható 1db kondi. És így mindössze pár mm-re van a lábaktól, és szűri mindet. De ha kevesellnétek a 100n -t, akkor lehet picit nagyobb kondit is rakni.
A 100nF az egy jo atlag szokott lenni. Vannak akik az 1µF-ra eskusznek (nyilvan az is smd keramia). Megint masok ket vagy akar 3 szurot is alkalmaznak kulonbozo ertekekkel ezzel kitolva a rezonancia frekvenciat (amit ugye a kondi kapacitasa es belso ellenallasa kepvisel), tehat igy nagyobb tartomanyban kepesek megszurni az elektromagneses zavarokat.
Nyilvan neked nem kell elmagyarazni, hogy lehet, hogy epp a laborodban fog mukodni az a kutyu amit epitesz, es lehet a felhasznalonal nem. De az is lehet ott is mukodik majd az elso ket honapban, aztan "megmagyarazhatatlan okokbol" elkezd hibazni. Szerintem az utolagos kiszallasi koltsegek meg a fejtores tobbe kerul, mint most ezen sporolni. Nem is beszelve a reputaciorol (hogy valamit kiszallitottal ami megadja magat). Valahol a hely sporolasnal meg kell huznod a vonalat: Mi az amit ki lehet hagyni, mi az amit nem. En a helyedben a szuro kondik szerepet nem becsulnem alul, inkabb pl 0603 helyett hasznalnek 0402-t vagy akar 0201 -et is (nyilvan ez utobbit mar csak geppel lehet beultetni). Vagy atterveznem a keszuleket, hogy ne legyen neki gond par extra alkatresz.
Szia!
Sajnos nem lesz jó... A lényeg a táp és a föld vezetékek impedanciáján is van. Nagyobb sebességen működő eszközöknél még a másik oldalra sem szabad áttenni a kondenzátorokat - sőt a tápátvezetés és az ic között kell legyen a kondenzátor forrasztási felülete - nem lehet leágazáson sem. Ahogy a többiek is mondták, van nagyon kicsi 100nF smd, ami biztosan odafér közvetlenül a lábakhoz...
Sziasztok
Még sose kötöttem PK2-t EEprom-ra, így kellene egy kis megerősítés, nem szeretném elszúrni. 24LC02B tipusú EEprom-ról van szó, amit elméletileg a PK2 támogat, szóval ezt a bekötést találtam hozzá:
Ennek így mennie kell? Max milyen hosszú ICsp kábel használható? Köszi.
Sziasztok!
Kezdő vagyok, kérlek ne röhögjetek! Az lenne a kérdésem, hogy MPLAB 8.5 verzióban a szoftveres szimulációnál lehet valahogy értékeket beírni adott portba? Ugyanis csináltam egy feltételes ugrást, ha PORTA 0. bitje log. 1. Ezt szeretném tesztelni, de a hw. még nincs meg (alkatrészeket várok) A portot bemenetnek állítottam TRISA-ban. Köszönöm előre is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |