Fórum témák
» Több friss téma |
Úgy látom nem érted miről beszélek. Így elég nehéz megértetni egy alkatrész fontosságát!
Itt több dologról beszélünk, amire tekintettel kell lenni.
-hatásfok -egyszerűség (te fogod megépíteni a kérdezőnek? Kérdésfeltevése alapján nem biztos, hogy egy kapcsolóüzemű áramkör neki pont olyan egyszerű, mint nekünk) -alacsony Ube-Uki különbség. Hatásfok szerint rögtön ráböksz a kapcsüzemre. Az előbb írtam, hogy normál 6V környékén egy LDO-s stabkockával 80% simán elérhető, sőt, az akku merülésével ez tovább javul. Te megnézted már, hogy az LM2596 például és a többi simple switcher mekkora hatásfokra képes alacsony (2V körüli drop) bemenőfesznél? Nos, 70-75%-ra. Az optimális hatásfokhoz 7-10V körüli plusz szükséges neki. Szerintem nem szükséges indokolni, miért jobb ebben a konkrét esetben egy analóg megoldás.
Nem mindegy mivel indokol valaki valamit, de ebbe ne menjünk most bele...
Megjegyzem még mindig nem tudjuk mi a feladat. Az egyetlen lényegre törő hozzászólás eeddig ez volt: Bővebben: Link
Lehet, hogy az egész csak vaklárma és simán működik csökkentés nélkül is. Az is lehet, hogy nem 1A folyik ott! stb. stb.
Bele-beleolvasgattam, szoval amit eddig leszurtem: 4.7V-os vezerloegyseget szeretne 6V-os akkurol jaratni. Szerintem nem lehet valami tul nagy darab az a hajocska amirol emlitest tett lecso10, azaz relative kis aramok es kis meret lenne elkepzelheto. Furcsallom miert pont 4.7V? A vegen meg kiderulne, hogy van meg egy belso tap is azon a panelen . Sokat segitene, ha pontosabban fogalmazna/hatarozna meg dolgokat lecso10, esetleg egy hasznalhato minosegu fotot feltoltene.
Megjegyzem, pont te kezdet el a kapcsolóüzemet emlegetni, mint ultimált megoldás, a feladat ugyanolyan nem-ismeretében .
Ezt válaszolnám, mert pont aktuális: Bővebben: Link
Szerintem felesleges itt vitatkoznotok, amíg nem tudunk semmi konkrétat, mellesleg egyre több vevőben van olyan táp, melyek akár 9 voltig is üzembiztosan használhatóak.
Görbe tükör? Szerintem alapvetően a fórumozásnak az a lényege, hogy elindul egy párbeszéd. Nem baj az, ha ennek egyes darabjaiból tanulhatnak mások, a beszélgetés menetéből le lehet vonni tapasztalatot arra nézve, hogy az ember mit és hogyan tervezzen meg, vagy akár fogalmazzon meg kérdést. Ezt hívjuk szakmai vitának. Ha te ebből ki akarsz maradni, szíved joga, de ez meg engem nem érdekel túlságosan, viszont akkor tartózkodj annak derogáló megítélésétől is, mondhatni, nem kértél a levesből, hát ne is szidd a szakácsot. Nem tudom, te miért fórumozol, én amikor írok egy választ, azzal elsősorban segíteni szándékozok, és nem paprikajánost játszani, és nem baj, ha beismered, hogy valamit tanultál belőle, ami szerintem egyáltalán nem baj rád nézve, mert mind ezt csináljuk.
Gyerekek!!! Ne vitatkozzatok, főleg hogy a kedves témanyitó még arra sem méltatott bennünket, hogy leírja rendesen a szükséges paramétereket.
A kedves témanyitó meglehet, hogy nem ül gép előtt ennyit .
Igazad van....
Ez a legnagyobb gond, a lustaság.
Elolvastam, van benne igazság.....
De attól még a problémáját pontosabban körülírhatta volna.
Lehet, hogy több cellából áll az akkuja...kösse le egy cellával előbb, megvan a kisebb fesz...
A diódával történő feszültség ejtésről, azt írtad 1A-ert korlátlan ideig elvisel, javaslom járj utána a félvezetők terhelhetőségének, a gyártók mindig hőmérséklethez kötik, vajon miért?( A mellékelt fotót ajánlom figyelmedbe)
Látható 120C fokos réteg hőmérsékletnél és ez réteg nem tokozás, ami ráadásul nem jó hővezető, csak 0,5A-rel terhelhető.1A-rel max 75 fokig. Azon nincs vita, ha hűtve van, terhelhető, de ebben az esetben az 1N4007-et hogy hűtöd? A hűtőfelület mérete körülményessége miatt nem egyszerűbb egy nagyobb terhelhetőségű elemet választani, ami melegen is vidáman elviszi ezt a terhelést. A stabkockát 1A-nél hűtő felületre szerelve is határhelyzetbe járatod, mivel 1A a max terhelés kikapcsolhatja a védelem és ki is fogja. Ez aláméretezés. Semmilyen alkatrészt nem szokás határadatra terhelni! De ha szeretsz hibát keresni javítani tedd! Idézet: „Azon nincs vita, ha hűtve van, terhelhető, de ebben az esetben az 1N4007-et hogy hűtöd? A hűtőfelület mérete körülményessége miatt nem egyszerűbb egy nagyobb terhelhetőségű elemet választani, ami melegen is vidáman elviszi ezt a terhelést.” Akkor hogyan hűtöd pl. az 1N5404-et? Mert a hőveszteség ugyanakkora rajta, mint az 1N4007-en, ugyanakkora áramnál. Idézet: „A stabkockát 1A-nél hűtő felületre szerelve is határhelyzetbe járatod, mivel 1A a max terhelés kikapcsolhatja a védelem és ki is fogja. Ez aláméretezés. Semmilyen alkatrészt nem szokás határadatra terhelni! De ha szeretsz hibát keresni javítani tedd!” Nem, nem fogja kikapcsolni 1A-nál. Kikapcsolni minimum 1,2-1,3A terhelésnél fogja. Az más, hogy a zárlati áramot lekorlátozza akár 1A alá, de amíg nincs zárlat, addig nem fog 1,2-1,3A-ig beleszólni a túláramvédelem. Sőt tipikusan még ennyinél sem, hanem inkább 1,5A felett szól be a túláramvédelem.
Én is úgy tudom, hogy 1.5 amper a kritikus érték, és nem az 1A... :yes:
Némi szórás van benne, példányonként valamennyire változó, de 1A-es stabkocka biztosan nem 1A-nél korlátoz, hanem legalább 20%-al feljebb. De pl. van LM317-em, ami 2,2A-ig nem korlátoz, pedig ugye ez 1,5A-es, ez majdnem +50%.
Elég körültekintő a válaszod.
De ezt is TE írtad:"Az IC egymaga nem bír el 1A-t. " Akkor így nem értem.
Na itt fejezem be!
Nem én ajánlottam az 1N4007-et, hanem te, erre válaszoltam. Ha megfelelő a hűtés az IC nem kapcsol ki, én a védelem közbelépését a hővédelemre értettem. Továbbra sem értem miért kell max-ra terhelni? Talán a kis kínaiaktól megkérdezem, annyi "jó megbízható hosszú üzemidejű készüléket készítenek" Gyártsunk mi is szemetet?
Akkor nézd meg, mire válaszoltam. Javaslatként volt említve egy félamperes LDO stabkocka. Van ilyenből nagyobb áramra alkalmas is.
Ezeket az alkatrészeket kivezetéseiken keresztül hűtjük és igen, hatékonyan, egy relatív vastag rézlábazaton elég jól lehet a környező fólián, ésvagy kellően hosszú lábon hűteni. A nevezett dióda állandó 1A-re terhelhető 75 fokos környezeti hőmérsékletnél, kb. 1cm-es lábakkal, ebben a tokozás adta hőellenállási paraméterek is benne vannak, hiszen akkor miként lehetne 1A-es dióda.
A stabkocka tokjával 2W-ig hűthető és a gyakorlatban ilyen "mostoha" körülményekre nagyszerűen igénybevehető (volt olyan kapcsolásom, ahol a delikvens hosszú éveket töltött áramgenerátoros, vagy állandó hőfokhatárolós üzemmódban, mert képességei és robosztussága erre is alkalmassá tette, príma hővédelem és legegyszerűbb körülbelüli áramgenerátor a 78/79xx!). Félre ne érts, tök igazad van abban, hogy nem méretezünk határértékre, de az indoklásaid pont olyan dolgokat tartalmaznak, amikre éppen gyakorlati oldalról tök máshogy kell, szükséges, lehet figyelnünk, egy do** tokozású diódánál pedig nem túl gyakorlatias feltételezni, hogy a tokon keresztül hűtjük, mikor kiáll belőle két rézdarab.
No egy másik témában majd mesélek erről a tervezett élettartamról, meg hogy mi minden aprósággal lehet ezt az elsőre egyszerű, de gyakorlatban nagyon keszekusza dolgot művelni. Sajnos ijesztő ez az egész, tulajdonképpen még örülhetünk, hogy mennyi sok ilyen hibát egyáltalán fel tudunk deríteni és javítani otthoni színvonalon.
köszönöm mindenkinek a válaszokat és az ötleteket
2 diodával megoldotam . rakok fel pár képet a hajóról akit érdekel .
Igazad van én a környezetit elnéztem, rétegnek!
Kicsit túl bonyolítottuk,de a részletekben.... (Azért írtam (haraptam) a határra méretezést,mert utálom a sok környezetet terhelő kínai szemetet.) Régen gyártottunk évtizedekig jól működő készülékeket, melyek javíthatóak voltak,ha kellett és teljes dokumentációt kapott a vevő is. Ma?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |