Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   114 / 564
(#) mpisti válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Szia!
A 15ohm 10W nagy valószínűséggel az előtöltő ellenállás volt, de nem eredeti az biztos.
Az IGBT-k vizsgálatára(jó-nem jó) korábban tettem fel egy nagyon egyszerű rajzot, ha nem találod, akkor előkeresem,és még egyszer felteszem. A mosást mindenképpen végezd el, a javítást pedig a vezérlő-szabályzóáramkör vizsgálatával kezdjed el. Az elpukkant ellenállás zárlatos IGBT-kre utal.
(#) (Felhasználó 46585) válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Na, ezért utálom a ventillátorokat.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Vagy kondira, meg még a jó fene tudja, hogy mire. Lesz vele munka...
(#) X Sügi X válasza mpisti hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Köszönöm, ma délután neki is látok, sejtettem, hogy jó kis muri lesz. Közben kiderítettem, hogy ez megegyezik a Merkle Te 161DC nevű masinával, ha erről van valakinek valami infoja, ne tartsa magában, csak lelkiismeret furdalást okoz!
További szép napot!
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Igen,akár zárlatos pufferkondi is lehet. Bár az nem olyan gyakori mint a zárlatos IGBT.
(#) X Sügi X válasza mpisti hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Újabb fejlemények..
Kiszedtem az igbt-ket, megvizsgáltam az általad beküldött módszerrel, és sajnos zárlatosak.
Viszont a pufferkondikat is megmértem, hála istennek épek. A teljesítmény diódákat is néztem, semmi bajuk.
Közben rájöttem, miért költözött az örök vadászmezőkre, az egyik igbt páros bordája lelazult a panelen, ami függőlegesen állt a gépben, így a borda teteje hozzáért a készülékházhoz, ott nem kis rövidzárat okozva. A bordák takarításakor vettem észre, hogy egy-két helyen az elcseppent! :eek2:

Sajnos így vennem kell IGBT-t, Debrecenben meg sehol nincs, ill. nem tartanak, marad a web. Addig is új dobozt tervezek neki, kicsit szellősebbet, strapabíróbbat.

Nem tudtok véletlenül olyan helyet, ahonnan vehetnék munkakábelt a géphez? Ugyanis azt nem kaptam. Egy boltot már találtam, 2.5méteres test-munkakábel-pajzs alig több 6000 Ft-nál. Jól hangzik, vagy van ennél olcsóbb? Hobbi hegesztésre lesz, nem kell hiper-szuper..
(#) erbe válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Hát, ha a kábeleken rajta vannak a csatlakozók, fogó csipesz, +a pajzs, akkor már nem is drága.
Persze ha normális puha, legalább 25 mm2 a kábel.
(#) Subwoofer hozzászólása Máj 12, 2010 /

Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem! adott egy inverteres heggesztő ami nem működik van benne egy tranzisztor az IGBT meghajtásánál. BC490 volt benne ,de ez nem beszerezhető számomra. Esetleg ezzel 2sb647 lehet-e helyettesíteni??? vagy mit tehetek be helyette?
(#) mpisti válasza Subwoofer hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Szia!
Igen,jó helyette, de a lábkiosztásra vigyázz! Teljesen más a lábkiosztása, nehogy az eredetivel azonos pozícióba forraszd be.
(#) Subwoofer válasza mpisti hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Hello!
Rendben, odafigyelek köszi az infót!
(#) kralikandras válasza erbe hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Jóllátom-ennek a gépnek sima lemezvason van a fojtója,
(#) kralikandras válasza kralikandras hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

SügiX-nek szántam
(#) X Sügi X válasza kralikandras hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Jól látod.. bár én sajnos nem nagyon értek hozzá, átolvastam a topicot nagyjából, de szerintem nem lehet rossz, ha még mindíg lehet kapni ezt a gépet és elég sokat használták ezt a példányt.
Igaz, kezdek elkeseredni, ugyanis ehhez hozzányúlt valaki, aki még annyira sem ért hozzá, mint én. Már azt is valószínünek tartom, hogy nem HGTG30-as volt benne, amit írtam, hanem kisebb. Ugyanis szétszedtem darabokra a gépet és több "nyom" is arra utal, hogy kisebb, vagy legalábbis más tokozású igbt volt benne.
A mostaniaknak új furat volt a felhelyezéshez, oldalanként egy, azaz ha ez lett volna, akkor gondolom párban egymás mellett egyformán van a furat.
Plusz: A gép 150A-t tudott fénykorában, erre szerintem fölösleges a 4 db HGTG30-as erre, 2 meg kevés.
De javítsatok ki ha tévedek.
Egyenlőre megáll a project, sokba volt a fogorvos..

mpisti:
Milyen igbt-t ajánlanál a gépbe? Nem lenne rossz, ha tudná a 150A ezután is. 2-2 lehet a felállás, a panel így van kialakítva.
A meghajtásról egy UC3845N gondoskodik, ezt egy lm358 egészíti ki, gondolom az anti-stic és arc force funkciókkal.
(#) mpisti válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia Csaba!
A 150 A-hez a 2-2 db HGTG30N60A4 nem sok. Alapvetően a meghajtó áramkörtől függ,hogy milyen IGBT-ket rakhatsz bele. Ha elég "combos", gyors töltési és kisütési időt tud garantálni,akkor akár nagyobb gate kapacitású IGBT is jó lehet bele. De a HGTG vagy az STW;SGW a gyári gépekben gyakran előforduló darab,tehát a te gépedben is megállja a helyét. A meghajtó IC-ről nem gondolom hogy 100kHz-en ketyegne, 30-50kHz környékén meg az említett típusok bőven jók.
Az LM358 nem valószínű hogy az általad említett funkciókat csinálja, én inkább arra gondolok hogy a klixonok szintillesztését végzi.
(#) atti2 hozzászólása Máj 18, 2010 /

Sziasztok!
Ha az áramváltót a főtrafó tetejétől 2cm-re rakom, okozhat valami problémát? A mellékelt képen látható.

P1010130.JPG

(#) mpisti válasza atti2 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Szia!
Szerintem nem okozhat problémát.
De ha a kivezetést úgy hajlítod,hogy a főtrafó szórt mágneses tere(ami-E magról lévén szó-elég csekély) a lehető legkisebb mértékben menjen át a ferritgyűrűn, akkor biztosan nem fog gondot okozni. A legjobb,ha a gyűrű a szórt erővonalakra merőleges.
(#) atti2 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Köszi a gyors választ, bíztam bemme hogy jó lesz így, mert sok lehetőségem nincs, talán állitva még elfér. Nem akartam addíg szétfűrészelni a hűtőbordát még valaki, nem mond véleményt.
(#) X Sügi X válasza mpisti hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Napot mindenkinek! (Ilyen idő után már illene..)

Arra a döntésre jutottam, hogy szétbontom az egész gépezetet és építek egy újat, szépet, jót.
Sajnos, ahogy a cégnél lemostuk a panelt, olyan látvány tárult elém, hogy a lakodalmas kutya ettől csak méghamarabb szabadulna meg a vacsorájától. :szomoru1:
Az egész egy nagy trutymós-lakkos-koszos(lemoshatatlan) valami. Nem szívesen javítgatnám ezt, inkább csinálnék valami újat, amit tudok, hogy én építettem, bízhatok benne. Na meg az építés öröme.

Ezért szeretném a segítségeteket kérni. A cél az egy barkács gép, amivel 3mm-es pálcáig lehet normálisan hegeszteni, esetleg még az alumínium is szóba jöhet. Olvastam itt a fórumon, hogy azt is lehet védőgáz nélkül, speckós pálcával.

Persze alkatrészek adottak, azokat szeretném felhasználni.
A lista a főbb alkatrészekről:
3db 400V 470uF
UC3845N
LM358
80EBU02
150EBU02
KBPC3506A
IGBT az még nincs, de fizetés után teljes a lista.
+ kisebb nagyobb MKP kondik.. Filléres dolgok, de abból inkább újat veszek..

A trafókról és a bordákról teszek fel képet. Borda nem érdekes, az is lehet, szerzek hozzá másikat, hasonlóan képzelem, mint atti2-nek a kialakítása.
Melyik rajzot tudnátok nekem ajánlani? Esetleg tervet.. :nezze:
Kapcsolóüzemü tápokhoz nem sok közöm van, hegesztőkhöz mégúgyse. De ha kell, megtervezem.
Előre is ezer hála és köszönet.
(#) atti2 válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Szia!
Miért nem csinálsz inkább egy új nyákot?
De ha mindenképpen másikat akarsz , a ( Maci féle) néven emlegetett gépet már sokan megépítették, többek között én is, csupán az építés öröméért. 2-3 éve csináltam, a próbahegesztéseken kívül semmire nem használtam . Sokat foglalkoztak vele itt is, ezért sok infó van róla, és a rajz is ki van egészítve magyarázattal, Talán még nyáktervet is tudsz szerezni valakitől, lehet hogy nekem is meg van, de én smd alkatrészekből csináltam.
(#) atti2 hozzászólása Máj 18, 2010 /

ja itt a rajz, hogy ne kelljen keresgélni.
(#) mpisti válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Egyetértek atti2-vel, miért nem rajzolod ki a gép kapcsolási rajzát,és építesz helyette egy másik nyákra gépet. Ennek a gépnek jó paraméterei lehettek,ha 80V üresjárási feszültséget tudott, tehát érdemes utánépíteni.
Egyébként a trutyis nyák problémáját némi nitrohigító meg szokta oldani. De ha az nem használ, még mindig ott a Kromofag. Szép tiszta nyákot csinál,de előtte érdemes minden alkatrész értékét felírni,mert van alkatrészfelirat amit simán levisz. Én a kromofagos módszert szoktam alkalmazni ha pl. a nyákot poliuretán lakkal kezelték leforrasztás után.

Az utanepitessel szerencsesebb helyzetben lennek, ugyanis pont olyan gepen dolgozok, ami nagyfelbontasu kepeket keszit a panelokrol, igy ellenorzi a forrasztasok minoseget, polaritasat, stb..
Igy konnyebb lenne a nyakot lemasolni, mert a kepet tudom menteni ertelmes formatumba.
A javitas elvetve, sajnos aki elottem belenyult a gepbe, leszakitott par vezetosavot. Hala az egnek a helye tisztan latszik.
Na alszok meg ra egyet, aztan meglatjuk. Ill. dolgozok.. ejszakai muszak..
(#) mpisti válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Egész komoly gépekben is javítottam már vezetősáv hibát. Olyant is, hogy SMD IC alatt ment el 3 db egymás mellett. Megfelelően vékony ,jól szigetelt és eléggé merev huzallal simán meg lehet csinálni. Igaz,az SMD lábait kissé le kellett hajlítani,de tökéletesen működik azóta is.(kop-kop , ezt most lekopogom ) Tehát ha nincs a kártyán égés,vagy elöregedett hordozó,ilyennel is találkoztam, akkor simán bevállalhatod a javítást. Lehet hogy a géped régi, de nem Kínában készült,hanem Franciaországban, ezt ne feledd.

Hat, nalunk is javitanak vezetosavot, de a problemam meg mindig a lakk. Holnap megnezem mennyire lehet lemosni. Ha nem sikerul szepen, marad az uj nyak.
Azt el is felejtettem, a fet meghajtoig megneztem a jelet, megvan, tehat megy a pwm, kepet majd holnsp, vagy holnsputan rakok fel, ma nem sokra volt idom, inkabb bolt utan kutattam. Kicsit elkeseritett az igbt ara, nekem meg 4 is kell, na de hat egyszer elunk.
(#) mpisti válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Én még olyan lakkal nem találkoztam(nyáklakkra gondolok)amit a meleg Kromofag meg ne kezdett volna. Én minden esetben a forrasztási oldallal kezdem a lemosást, úgy,hogy papírvattát teszek egy fémtálcába,és arra annyi kromofagot öntök,hogy a rárakott nyáknak csak az alsó fele legyen benne a maróanyagban. időközönként kemény sörtés fogkefével a felmart réteget eltávolítom.
A lemosás után alapos denaturált szeszes majd forróvizes lemosást kell alkalmazni, hogy semmi oldószer ne maradjon a nyákon.
A módszer csak üvegszálas nyák esetén alkalmazható!
(#) X Sügi X válasza mpisti hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Hello.

Kiprobaltam, nitrohigitoval, lejon a lakk szepen, viszont nehol a forrasztasgatlo lakkot is megnyuzta, legalabbis gondolom, mert zoldes szine lett a higitonak. Bar latszani nem latszik. Most egy kicsit pihentetem, nem szeretnek kigyulladni forrasztas kozben
De alkatreszekkel varnom kell fizetesig, addig lehet visszarajzolom, es meg lehet uj nyakot is kap, ha lesz kedvem.
Igbt-t honnan erdemes rendelni? Hq-n, es farnell-en kivul mashol nem talaltam. A munkakabelre meg mar megvan a forras, Hajduboszormenyben van egy aruhaz, ott lehet kapni, aposnak meg pont van egy elektrodafogoja, meg testcsipesze, vadi uj. )
(#) mpisti válasza X Sügi X hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Az IGBT-ket megpróbálhatod az INCOMP-nál is, én náluk is szoktam vásárolni. A forrasztásgátló lakk nem jön le legfeljebb annyi,ami a fedőlakkba átszívódott.
(#) atti2 hozzászólása Máj 22, 2010 /

Szia, mpisti!
Gondolom sok gyári gépet láttál már beüről. Az érdekelne hogy milyem snubbereket alkalmaznak az igbt-s hegesztőkbe, én még csak 500v-os fetes gépeket láttam, azokba szép nagy 5w 47-100 ohmos ellenállások +1-2 nf-os kondik voltak, kell ez a 600v-os ígbt mellé is? suppressor diodát szoktak alkalmazni?
(#) erdgab hozzászólása Máj 24, 2010 /

Sok volt az esős napok száma,nem szép,nem profi,de működik.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

35kHz frekin megy.
Következő: »»   114 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem