Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Van két 30 centis Monarch sp-320ht 300W 8 Ωos hangszóróm. Szerintetek mekkora dobozt csináljak hozzá? A segítséget előre is köszi
XVIII. Bármiféle bejegyzést a fórumba csak egy helyre, egyszer teszünk be. Nem kell azt többször, mindenféle – általunk megfelelőnek tartott topicba – helyre beírni mert nem hülyegyerek a többi fórumozó sem, ha érdekli a téma úgyis látni fogja és valószínűleg ír rá egy választ.
Mire szeretnéd használni őket és hol?
Házibuliba szeretném használni mélynek esetleg még középnek.
Inkább mélynek.. elég rezonáns közepe lehet.
http://www.hifi-forum.de/viewthread-159-2204.html
De most ez monacor?
Csak tipusra kerestem rá.. Monacor sp-320ht tipusra nem talált a gugli képet.. Szóval lehet a német srác írta félre.
Mindenesetre érdeke, mert itt meg másképp néz ki a hsz..
Bővebben: Link
Sziasztok!
Elnézést, ha már valahol meg van válaszolva ez a kérdés is csak annyira hosszúak a fórumok Van egy olyan gondom, hogy reflexcső méretezés! Tudom több adatra van szükség, de az lenne a kérdésem, hogy van e különbség hogy egy 66-os vagy 75-ös (átmérő mm-be) csövet alkalmazok hiszen csak a hossza változik?! vagy másképpen miért van ennyi átmérőjű reflex cső? (kissebből nem indulhatok ki de nagyobb átmérőből?)
Szia!
Ilyen hangszóróm van csak az egyikre másik címke lett rátéve mert le akart kopni. És én pont azt fényképeztem le. Akkor ehhez mekkora láda is kellene?
De akkor, ha jól látom, a membránszél és a porvédő cserélve lett rajta. Ugye?
Hát az az igazság hogy én úgy vettem egy cégtől ahol hangszórójavítással foglalkoznak és aki vitte javíttatni az nem ment érte kb. egy évig és eladták nekem.
Általában mindig az adott doboznál még behangolható legnagyobb átmérőjű csövet érdemes választani a mélytartomány szempontjából. Így érhető el a legynagyobb reflexcső-jóság, és kisebb áramlási sebesség a csőben.
Ha igaz, amit a régi monacor katalógus ír, akkor kb. 91-92dB érzékenységű lehet, és ebben a javított formájában kb. 1-1,5k-ig használható, de ott már van némi (rezonáns) kiemelése is.
A doboz 40-60 literig 45Hz-re hangolva tűnik jónak. Persze ez csak saccolás, nem tudom pontosan, mi változott a javítás után, csak következtetek abból, amit látok.
Van két Videoton dc 3011a hangdobozom ha abba letenném akkor az úgy esetleg jó lenne valamire? (És ha bennhagynám az eredeti hangváltót abból lehet baj?)
Le a kalappal! Aki tud az tud! Köszi!
Már csak a reflexcső hosszával lesz még gondom a hangolásnál, mert nem tudom mi a jó hatás ill. a rossz hatása ha rosszul méretezünk. Itt lehet hogy majd mérni kell programokkal, de jó lenne tudni hogy mit is mérünk ilyenkor? S mit kéne látnunk
A 3011 60 liter körül van, még jó is lehet, de a reflexcső mindenképp módosításra szorul. A váltót bennehagyhatod, csak ne kösd be.
Jó, ha a hangolás illeszkedik a hangszóró lengőrendszerének képességeihez, és a kellő frekvencián csökkenti a membránkitérést. Jó, ha a hangolás a T-S paramétereknek is megfelel, és nem okoz indokolatalan kiemeléseket, vagy hangnyomáscsökkenést mélytartományban, és jó, ha ezek mellé még illeszkedik a szoba elhelyezésfüggő kiemeléseihez is.
Üdv!
Szeretnék építeni egy szubládát, de hangszóró választás terén gondba vagyok. 3 kiszemelt van: SAL SQP3050 / PEIYING PY-PA300F4 és egy AUDIOBAHN. A SAL minenkinek ismerős ezért nem írom (150W, 91Db) a PEIYING (500W zenei, de névlegest sehol sem találtam és 88Db) viszont a membránja nekem valamiért szimpatikusabb. Az AUDIOBAHN meg a legnagyobb kérdés. A neten utánanézve az Audiobahn veri az egészet (kecsegtetőbb képek, nagyobb beruházások, nagyobb hírnév és nem kínai), viszont amit kinéztem jó árban egy helyen az nem az új kiadás, így nem kaptam meg sehol a neten. A cég volt annyira szíves, hogy kérésemre készített pár fotot és feltette. Szerintük 300W-os, de megint nem lehet tudni mi, viszont ha megnézem az új audiobahnokat akkor megfejtem, hogy ez 300W rms és kb 92 Db (ahogy megfejtettem azt is, hogy az AW1251 elődje). Mellékelek a PEIYING és AUDIOBAHN-ról pár képet, sal-t nem küldöm mert ismeritek. Szívem szerint az audiobahn és peiying közül választanék, de azért tettem fel a kérdésem, hogy a vénebb rókák segítsenek Árban a SAL és PEIYING egyforma viszont a lepukkantnak látszó audiobahn egy 2000-essel több. Előre is köszönöm segítségetek.
A reflexcsövet hogyan kellene módosítanom?
Van benne ilyen hangtompító szivacsszerü valami azt is hagyjam benne?
sziasztok nekem ilyesmi láda méretei kénének http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.fender.com.au/proaudi...isch:1 1db ultimate 30 as mélyhez köszönöm előre is
És ha ezeket a hangszórókat beleteszem a 3011a-ba akkor nagyobb basszust tud majd adni mint az eredeti Videoton hangszórókkal?
mit akarsz velük csinálni, azon kívül, hogy szub?
Nem teljesen értem a kérdésed
Próbáld ki.. Azt te tudod, milyen is a te fülednek a nagy basszus.
Sziasztok. Szert tettem egy 12colos mélyhangszóróra, amit az autó csomagtartójában szeretnék használni. A TS paraméterek is megvannak. Tudna valaki segitenni abban, hogy mekkora dobozt épitsek hozzá és hogy milyen reflexcsövet tegyek belel? Hangváltó fogja szürni a jelet, 40-120hz-ig ugy szeretném, hogy valahol 55-60hz környékén emeljen ki, ha ezt meg lehet oldani?
TS Principle / DIN Ř 12“ subwoofer for bassreflex cabinets • Power handling RMS / max. 200/ 400 watts • Impedance 4 ohms • Frequency response 20 - 1,500 Hz • Sound pressure level 93 dB • Outer diameter 307 mm • Cutting out 279 mm • Installation depth 127 mm • Rdc 3.3 ohms • Fs 27 Hz • Qms 6.1 • Qes 0.66 • Qts 0.6 • Vas 106 L • Xmax 10 mm •Basket Steel basket • Cone material PUR woofer cone
Autóban szerintem nem kellene kiemelnie. Mármint nem kellene úgy tervezni alapból. Kicsi a hely, ha feljebb hangolod, mint kéne, nagyon zavaró lesz az a kiemelés.. esetleg feljebb is. Egyenletes mélyhangvisszaadásra kellene törekedni.. Még egy szobában jól behangolt doboz is kiemel az autó viszonylag kis terébe zárva.. szerintem körülbelül ott, ahol te szeretnéd. Egyébként meg szerintem az, hogy épp hol emeljen ki, reflexnél nem olyan egyszerű megoldani.. bár hangolással és mérettel játszva lehet. Bár szerintem ha már púpokat akarsz, bandpassal könnyebb púpokat gyártani
Köszi a segitséget, az egyenletes mély is jó lessz. mekkora ládát igényel egy ilyen hangszóró?
Én úgy tudom ,hogy a cabin-gain rezonancia freki alatti 12dB/okt emelése miatt, csak zárt ládával lehet közelítőleg egyenes a mélyátvitelt elérni. Reflex hangolásnál ,ezt figyelembe kell venni , és ott lesz a púp ahol akarod.
Zártnak én 30-35 litert javasolnék. |
Bejelentkezés
Hirdetés |