Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos tisztító

Témaindító: mtomihun, idő: Júl 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) ssszzz válasza mukika2 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Hálás köszönet a tippért.

A repedés igazából két repedés, V alakban fut az érintkezők helyétől az átellenes oldalra. Szép barnára égett. Tehát finoman csiszoljam (vagy dremel-ezzem) addig, amíg tiszta nem lesz, aztán szilikon? Műgyanta nem teszi meg helyette?

Amennyiben nem javítható:

Átmérő: 50mm
Vastagság: 3-4 mm közt, mivel be van ragasztva, nem tudom ennél pontosabban megmérni roncsolás nélkül.
Belső furat nincs, tömör, ilyen, mint a csatolt képen.
A specifikáció szerint 42kHz-en üzemel, gondolom, ez segít valamit.

Hogyan tovább?

Kösz még egyszer!
(#) mukika2 válasza ssszzz hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Hello!

A piezo más mint gondoltam, de nem baj. A lényeg, hogy az elszenesedett (barnult) részt eltávolitsd! Hogyan azt Rád bizom. UHU plusz is jó csak keveréskor melegitsd fel egy kicsit, hogy higfolyos legyen és a levegö eltávozzon belölle. Majd öntsd ki a repedésst és az áthúzás helyét.
Ilyen piezom sajnos nincs.

Üdv.
(#) ssszzz válasza mukika2 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Köszönöm a gyors választ! Közben felmerült bennem, hogy ha végigrepedt kerámia, akkor hogyan fog a kiöntés után érintkezni a két fele, illetve, hogy ez a fajta javítás mennyiben változtatja meg a frekvenciáját?
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Jún 1, 2010 /

Kész áramkörök mosására lehet ilyet használni? Én nem akarok ultrahangos tisztítót építeni, mert 10ezer körül már láttam olyat, ami nekem megfelelne, csak nem tudom, hogy ha megépítek egy áramkört, azt bele lehet tenni ebbe? Mosókoncentrátumon írták, hogy jó áramkörmosásra is. Már nagyon unom az alkohol + ecset technológiát, gyanta befolyik alkatrészek alá, nagyon macerás.
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Jún 1, 2010 /

Kipróbáltam, nem túl meggyőző az eredmény. Az SMD lábak között ottmaradt a gyanta illetve folyasztószer maradvány. Ha víz helyett izopropil alkoholt öntenék bele? Jó nagy betűkkel ráírták, hogy gyúlékony anyagot nem szabad haszálni, de nem hinném, hogy baj lenne belőle.
(#) mukika2 válasza ssszzz hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Hello ssszzz!
Természetesen a két felet össze kell kötni egy vékony drottal (forrasztani). A piezo felülete remélem ezüst bevonattal rendelkezik. A másik polus rendszerint egy kisebb felület elszigetelve (ezüst nélküli árok).
A ragasztó, ha nem vastag nem fogja a müködést zavarni.
A rendszer frekije a korong átméröjének és vastagságának függvénye. A repedés itt elhanyagolható, persze remélem,hogy alul nem károsult a piezo.
A piezo hangszorókat felejtsd el.
(#) mukika2 válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Hello nevesincs!
Az ultrahan olyan kefe mely mindehova befér,
de az oldószer nélkül szinte tehetetlen! Keresned kell egy oldószert ami oldja a gyantát de az alkatrészeket nem.
Izopropanol-alkohol esetleg megfelel. Okvetlen kell egy kondenzátort és elszivót épiteni a kád felett az alkohol göz (tüzveszély) ellen. Az iparban ismert és bevált alkalmazás. Ha érdkel talán segithetek a beszerzésben.
A komplett gép használt, de nem olcsó.
A házi barkácsolás veszélyes!
(#) izenahogyishivnak válasza mukika2 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Azért ennyire nem vagyok nagy gyártó. Heti 10-20 panelt kell mosni. Van egy kész gyári tisztítóm próbára, 0,75 literes, szóval kicsi, de nekem elég. A gőznek szerintem nincs nagy jelentősége, mert van jól záró fedele. Meg majd figyelek rá, olyan helyen csinálom, ahol nem lehet gond.
(#) ssszzz hozzászólása Aug 30, 2010 /

Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Adott egy Aldis ultrahangos tisztító, persze ezer más név alatt is fut. Tegnap meghalt valami az elektronikában. Nem egy nagy összegű gép, szóval vennék még egyet, de jelenleg nincs és nem tudni mikor lesz, nekem meg kell, mert rendszeresen használom.

Vagyis meg kellene találnom a hibás komponenst. Idáig jutottam:
- Szétszedtem, biztosíték kiment. Megörül, kicserél, bekapcsolás után egyből kiég megint.
- Eljutottam a két BU 406 tranzisztorhoz, ezek, vagy ezek egyike valamitől elszállt(ak).
- Kicseréltem mindkettőt, kb. 20 mp-ig működött, rezgett rendesen, majd ismét biztosíték kiég, bizti csere után, bekapcsolás előtt pedig már egyből kiégeti, tehát valószínűleg megint elszállt(ak) a tranzisztor(ok).

Ha valakinek van ilyen, vagy tud tippet adni, hogy mit és hol keressek (nem vagyok valami nagy szakértő, alap szerszámokkal), azt nagyon megköszönném.

Ha fotó segít az áramkör két oldaláról, természetesen csinálok.

Előre is nagyon köszönöm a tippeket!
(#) Josi777 válasza ssszzz hozzászólására (») Aug 30, 2010 /

Sokat segítene. Nekem olyannal volt dolgom, amiben a végtranzisztorok hűtőbordája közvetlenül volt egy ventillátorral hűtve.
(#) ssszzz válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Íme!

Az enyémen nem pont ugyanígy vannak elrendezve az alkatrészek, de ugyanezek. Azért ezt teszem be, mert ezen be van rajzolva a lap hátoldalára a kapcsolás is. Egy külföldi fórumon találtam, hasonló problémával, megoldás ott sincs. Nálam a két, bordára szerelt tranyó, vagy azok közül az egyik szállt el. kérdés: miért?!

Ma a Q3, Q4, R12, R13, R9, R10 (utóbbi 2 ellenállás picit elégett még előző körben, akkor meg már a másik tranyó ellenállásait is ugyanolyanra illene cserélnem, nem?), illetve a D11, D12 diódákat cserélem.

Ha ez sem oldja meg és nem kapok innen valami tuti tippet, feladom...

Kösz még egyszer!

U.i.: Itt, a 34-es hozzászólásban írnak érdekes dolgokat, hátha segít beh...olgot.
(#) ssszzz válasza ssszzz hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

Nos, kicseréltem ezt a sokmindent, a jutalmam kb 3 másodperc működés, majd valami ismét elszállt. Érzésre az egyik tranzisztor megint. Ránézésre semmi nem égett el, sőt ezúttal a biztosíték is túlélte (talán a megnövelt teljesítményű diódák miatt?!? FR155 helyett csak FR307-et kaptam a boltban), de nem rezeg.

Van még innen tovább, vagy adjam fel?

Esetleg, ha valaki Bp-en tudna ajánlani olyat, aki meg tudja normális áron javítani, hogy még megérje, azt is megköszönném.
(#) ssszzz válasza ssszzz hozzászólására (») Aug 31, 2010 /

FR155-el is elpukkantott még egy szett tranzisztort. Azt hiszem, ha nincs másnak jobb ötlete, feladom.

Ha mégis lenne tippetek, örömmel veszem!
(#) Baxi hozzászólása Márc 9, 2011 /

Hi
Sikerült szert tennem egy ilyen masinára hibásan. Kicseréltem benne a meghajtó tranyókat és megyen
Az lenne a kérdésem hogy milyen "löttyel" szoktátok használni. Mert láttam hozzá folyadékot de az nekem elégé drága. Van valami alternatív olcsóbb megoldás?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) iamrob hozzászólása Jún 18, 2011 /

Sziasztok!

Most kaptam egy ilyen készüléket, ami még működik is, de eddig nem használtam ilyet, tehát nincs tapasztalatom.
Viszont ez a példány gyanús zümmögő hangot ad ki. Megnéztem a piezokra jutó jelet, a kb. 40kHz megvan, de szaggatva kb. 15ms jel, majd 15ms szünet arányban. Az lenne a kérdésem, hogy egy jól műlödő készülék is ad ki alacsony frekvenciás hangot (tehát ilyennek kell lennie), vagy nézzem meg, hogy mi okozza ezt a szaggatást, mert nem normális a jelenség?
Köszi a segítséget.
Ja, és olyan 0,5-1 literes és 50W-os a készülék.
(#) laszlo987 hozzászólása Jún 29, 2011 /

Tegnap kaptam hasonló készüléket javitásra, eddig egy FR155 dióda egy BU406 tranyó és egy telj. 10 ohm ellenálást méret em ki rossznak, ma javitom és mondom mi a helyzet. A piezó kérdéses, hogyan lehet megtudni jó-e?
(#) laszlo987 válasza laszlo987 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Nagy mázli, hogy csak ezek mentek tönkre, kicseréltem és egyből beindúlt, azóta is jó.
(#) bodgabo válasza laszlo987 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /

Gratula!
A piezó külső nyomok nélkül nem szokott tönkremenni. Leginkább elreped és a repedés mentén ívet húz, aminek a nyoma jól látszik.
Én "kukáztam" egyet (a munkahelyemen az e-hulladék tárolóban találtam), ami a nyomokból ítélve be volt ázva. Az elektronika kitisztítása és bizticsere után egyből beindúlt, aztán az edény vízkőmentesítésekor tűnt fel egy először karcolásnak hitt hajszálrepedés, ami a beázást okozta. Azt behegesztettem, és szépen üzemel.
(#) papppista hozzászólása Okt 24, 2011 /

Sziasztok!

A tervem az hogy egy boltban kapható, 9-10ezer forintos ultrahangos tisztító teljesítményét növelem meg, ugye a gyári oszcillátor adott, a végfokot szeretném nagyobbra, vagy többre cserélni.Csinált már ilyet valaki?szerintetek lehetséges?

üdv
(#) bodgabo válasza papppista hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Ezekben az olcsó sz..okban így is tiszavirág életű a piezo, szeret elrepedni. De miért is nem elég neked a teljesítménye? Ha erősen elkezd kavitálni, még a vasat is "megrágja".
(#) papppista válasza bodgabo hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Hello!

Piezo-t is szeretném cserélni többre (4), azt olvastam már, hogy nem valami jófélék vannak bennük. 2300-ért láttam egy helyen megfelelőnek tűnő piezo-t, Injektorokat szeretnék tisztítani, gondoltam megközelítem a gyári tisztítók teljesítményét. a befecsiknek csak a hegye lógna bele, az meg saválló...csak nem enné meg!
(#) korgs2 hozzászólása Dec 28, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy ultrahangos tisztítót. Karburátorok tisztítására kellene.Olvastam,hogy piezo lapka kell hozzá. Egy 15x15x20 cm-es edénybe minden tisztítandó beleférne. Milyen piezok/piezok kellenének hozzá? Valakinek van esetleg,vagy meg tudná mondani honnan tudok szerezni? Köszönöm a segítséget előre is!
(#) hirsch hozzászólása Jún 5, 2012 /

Üdv!

Hozzám került egy ilyen UH tisztító, valami bóvlinak tűnik, semmi márkajelzés, csak két gomb (ein,aus), Hamburgban gyártották, és a típusszáma DMV-5800. Próbáltam tisztítani vele, de nem volt meggyőző. Elvégeztem az alumínium fólia-tesztet, aminek az lett az eredménye, hogy megjelentek a kis lyukak (8-10 db), és egy vagy két nagyobb, ahol teljesen átvágta a fóliát, az eloszlás totál random (nem pedig egyenletes, amilyennek lennie kéne), kivéve, hogy a nagyok a középvonal közelében vannak. Ez mitől lehet?
(#) ha1us hozzászólása Nov 18, 2013 /

Üdv!
Most került hozzám egy GT-7810A típusú ultrahangos tisztító. Szőke gazdája folyadék nélkül hagyta működni. A panel megégve, a teljesítményellenállások kiforrasztották magukat, és ledobták külső ruhájukat, így nem tudom, milyen értékűek, a pozíciójel sem látszik az égett nyákon.stb. Még a végtranyókat megmérni nem volt időm. Van valakinek kapcs rajza erről a ketyeréről?
Előre is köszönet!
Kósa Tibi
(#) GFI hozzászólása Máj 23, 2014 /

Sziasztok!

Vettem e Bay ról egy fejet + panelt. Ma meg is érkezett, és a nagy izglomban gyorsan bekötöttem. Kb 1 perc után füst lett a vége. A panel lehetett hibás vagy nem lett volna szabd üresen járatni. Mivel szokták a fejet a trtályhoz rögziteni?
A fet szált el, de a fej is viszonylag meleg volt.
(#) RatRider hozzászólása Jún 10, 2014 /

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Vettem a Conrad-ban egy tök alap ultrahangos tisztítót. Jól is működik, nincs vele semmi gond. Amire megoldást keresek, hogy mindössze 1db bekapcsoló gomba van rajta, és így 3 percenként oda kell sétálni, és újra elindítani. Szóval mi a legegyszerűbb módja annak, hogy ez "állandóan" menjen , mondjuk amikor be van dugva? Kapcsolási rajzom nincs hozzá, még szét sem szedtem. A típusa: Weinberger SU-739

Előre is Köszönöm!
(#) gabesz34 hozzászólása Jún 24, 2014 /

Sziasztok!
Van nekem egy ipari UH mosom,pontos tipusa Bandelin RM 110 UH, csak szétvagdosták a vezetékeket, a transducerekrol, odáig eljutottam hogy 2x10 fejet párhuzamba kötöttem, de a generátorra nem tudom hovakell rákötni. Képeket tudok mellékelni mindenröl, akinek van ebbe tapasztalata az irjon nekem. nokia8@freemail.hu
Képeket ide sajna nem tudok mellékelni mert max 2Mb enged, de e-mailben mindent eltudok küldeni.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) elektrorudi válasza RatRider hozzászólására (») Jún 24, 2014 /

Szia!
Lehet, hogy nem véletlenül korlátozzák a működési időt 3 percben. A nem professzionális gépeket úgy méretezik, hogy X idő után túlmelegszik. Lásd: kávédaráló, turmixgép stb. Megadják, hogy mennyi használat után, mennyi pihentetés kell neki.
Szóval, én átgondolnám ezt a folyamatos üzemet a helyedben.
(#) mukika2 válasza gabesz34 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /

Szia Gabesz!

Az ultrahangos generatorok galvanikusan csatlakoznak a 230V-os hálozatra
ÉLETVESZÉLY Csak akkor nyulj hozzá ha van képesitésed.
(#) gabesz34 válasza mukika2 hozzászólására (») Jún 25, 2014 /

zia Mukia2!
ne félj 30 éve erösáramu villanyszerelö vagyok, 10 Kv hálozatokkal is dolgozok. Tudom mit csinálok.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem