Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő

Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 50
(#) highand válasza janocsi hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Ha lesz még egy kis időd erre, akkor vizsgáld meg ezeket a kondikat, mert lehet, hogy ezek polaritásos kondik, un. elkók. Mérd meg, hogy amelyik lábához a "-" van írva, tényleg azon van-e a negatív feszültség. Figyelj, mert lehet, hogy csak millivoltokat, vagy annyit sem fogsz mérni, de akkor is a helyes polaritással legyen bekötve. üdv.
(#) janocsi válasza highand hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Szia Highand!
Kicsit foglalkoztam az erősítővel, és mindegyik elektrolitot lecseréltem újra. (Természetesen polaritás helyesen!). Átalakítottam a (Lamalas) féle nyugalmi áram beállítás kapcsolására is mindkét végfokot. A közös földponthoz 1.5mm átmérőjű rézzel pótoltam minden áramköri bekötést, az eddig 0.6mm-es volt.
Sokat nem várok a működés javulásától, csak reménykedek. Az a gerjedés egyelőre nincs jelen, majd később fogom bekapcsolni ismét.
Szia.
(#) janocsi válasza highand hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Szia Higland!
Megvan a hiba. Azt a tranzisztort kellett még cserélnem, amely a munkapontot, ill. nyugalmi áramot állítja be. Ez egy BC182 tranzisztor, amely néhányszor "felforhatott" működése során. (Többször átnézve sem találtam meg ezt a "szarvashibát"). Amikor átalakitottam a Lamalas féle módosításokra, a régi 10K helyett 1K Ohm trimmert találtam. Erre már tovább nem volt szükség, de ez okozhatta a tranyó megfutását. A mostani beállításokkal kitünően működik a szerkezet.
Egy kép a végfokról, hol is volt az a hiba...
Köszönönet a jószándékú hozzászólóknak, megoldódott ez a probléma is.

Vegfok.jpg

(#) lamalas válasza janocsi hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Nem egyszeru dolog a hibakereses, ebben is gyakorlat teszi a mestert! Ahogy korabban irtam nehez az olyan jellegu hibakkal mit kezdeni ami nalad is elofordult. De okos es szisztematikus keresessel rajon az ember mi okozhatta azt. Nekem is volt mar hasonlo problemam (nem pont ugyanilyen) es az alapjan javasoltam par dolgot.

A lenyeg, hogy sikerul megjavitani az erositot. Gratula
(#) highand válasza janocsi hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Én is gratulálok, logikusan, higgadtan csináltad. További sikeres építést és önfeledt zenehallgatást kívánok.
(#) run hozzászólása Máj 2, 2010 /

Sziasztok
A Skori féle TEXAS-t építettem meg,
annyit változtatva hogy nem +-20 hanem 35V-ról szeretném használni.A 2 teljesítmény ellenállást 0.47ohm-ra növeltem, viszont a zénerek előtétjén még nem változtattam.A BGSF oldalán lévő erősító ugyan ekkora tápról jár de a kapcsolási rajzban a zénerek előtétjei nem változtak,maradhat 3.3K vagy cseréljem nagyobbra?
A végfok tökéletesen működik +-20v-ról 50mA nyugalmi árammal.
A segítséget előre is köszönöm
(#) bgsf válasza run hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Maradhat a 3k3, de a Skori féle rajzról hiányzik egy ellenállás, mégpedig a visszacsatolásnál egy 68k a 100mikrós elkóval párhuzamosan kötve. Növeld meg a feszt és ellenőrizd hogy a zénerek nem melegednek-e, de nem fognak, és hogy stabil a zénereken a feszültség.
(#) hgy hozzászólása Máj 2, 2010 /

Csak segítésképpen, hogy ne fussunk annyi kört feleslegesen.
Ez az erősítő nem ér annyit, hogy komolyan vegyétek.
Régen vagy 8 db-ot építettem belőle, az egyik egy 5 csatornás zenekari gép volt. MINDIG volt valami probléma! Gerjedés, kiülés féltápfeszre, stb. SGY sok helyen propagálta, de ennyi energiával sokkal jobbat lehet építeni
Amúgy a vége jó, stabil, csak IC-vel nem szabad hajtani. Csővel lehet, lásd Ágoston könyv, De ez már más kategória.
(#) lamalas válasza hgy hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Erdekes tapasztalatod van. En is epitettem ebbol az erositobol tobbet (igaz nem 8db-ot) de tobbfele IC-vel es felvezetokkel es nem volt soha problemam egyikkel sem. Megfelelo alkatreszekkel, gondos szerelessel, odafigyelve tokeletesen hasznalhato, stabil erositot lehet epiteni ebbol a Texas kapcsolasbol.
(#) run válasza bgsf hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

ok köszönöm a segítséget.
Veled fordult már elő hogy gerjedt a égfok?
Ilyenkor általában mi a hiba forrása,az IC környékén lehet valami vagy a visszacsatolásnál?
Az egyik fele nem akarja az igazságot.
A segítséget köszönöm.
(#) hgy válasza run hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Mondtam. Ráadásul úgy gerjed, hogy nem mindig. Egyszer csak elfüstöl a 0.33 ohm, meg elszáll a vége. Kijavítod, jó, aztán 1hét-1év múlva megismétli.
(#) lamalas válasza hgy hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Csak ugy, minden ok nelkul nem kezd el begerjedni egy erosito, foleg nem ugy, hogy 1 hetig, 1 evig (ki tudja meddig) jo aztan egyszercsak elfustol. Ha rossz a szereles, rosszak a forrasztasok amik idovel elengednek, oxidalodnak stb. akkor termeszetesen elofordulhat ilyesmi. Ahogy korabban irtam gondos szerelessel, megfelelo huzalozassal, jo alkatreszekkel stabil az erosito. Hogyhogy nekem soha nem volt gond a gerjedessel ennel az erositonel ...
(#) hgy válasza lamalas hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Akkor miért írják fentebb többen ugyanazt a problémát?
(#) lamalas válasza hgy hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Honnan tudjam? Egy erositonel sokat szamit a megfelelo szereles, megfelelo NYAK/aramkor/tapegyseg kialakitas, alkatreszek minosege, stb. stb. Ahany ember annyifele szereles, igy en nem tudhatom (mert nem is latom) ki hogy kesziti el az aramkort.

Az, hogy tobbeknek is gerjedekeny az erosito nem jelent semmit, hisz sok mas embernek pedig tokeletesen mukodik ... par velemenybol nem tanacsos altalanositani!
(#) scooby_ válasza lamalas hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

A nyugalmira nagyon oda kell figyelni,a 0,33R pedig 5W-os legyen. Maxon kihajtva kijön belőle(kicsi átalakítással) 60W is. Ilyenkor a tanzisztorok sokat vesznek fel,nem csodálom hogy elfüstöl. A gerjedés gondolom a műveleti erősítőből származik,lehet hogy nincs stabilizálva. 15V-os zener+ 100µF elkó+ 100nF hidegítés. Egyszer én is összerakom Skori weblapján szereplő nyákon. Ha kell valakinek addig is felrakom a nyákját,szerintem szép terv lett! Én most csövesekkel vagyok elfoglalva,nem rég épült meg az első.
(#) water hozzászólása Máj 11, 2010 /

Ez tipikusan erre a végfokra jellemző probléma. Ahogy lamalas írta nem gerjedhetne be csak úgy, pláne hogy előtte hetekig-hónapokig ment.
De ez bizony megteszi.
Kb. 10-15 éve nekem is volt belőle, gondosan összerakva, jó nyáktervvel, alkatrészek válogatva, élesztés után nyugalmi beállítás, DC 0 ellenőrzés, gerjedés, sávszél vizsgálat szkóppal. Ment is gond nélkül kb. fél évig, ekkor az egyik fele minden látszólagos ok nélkül elpukkant (szobahangerőn!).
Végtranyók párban csere, emitterellenállás szintén.
Két hét elteltével (éppen filmnézés közben (szintén szobahangerőn)) fura égett szagot érzek. Ahogy állok fel hogy megnézzem mi az, egy halk pukkanás és most a másik fele hallgatott el, a hűtőborda tűz forró volt.
Ekkor dobtam ki az egészet a francba.
(#) hgy válasza water hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Én is hidegítettem többféleképpen, többször megépítettem Ugyanezt tapasztaltam mind 709-el, mind TL sorozattal. Egy idő után meguntam, csináltam a Sípos könyvből új, másik TEXAS? diszkrét áramkörös végfokot, azóta is megy.
(#) bgsf válasza run hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Szia, nekem sosem gerjedt. Csak akkor mikor a hűtőborda nincs testelve. Amit 20 éve megépítettem az megy ma is. A visszacsatolásban lehet csökkenteni az ellenállás értékét, vagy a kondit növelni. Nálunk a műhelyben vagy 20 db készült belőle több paneltervvel, az enyém sosem gerjedt. Volt egy kollégám aki nem bírt zöldágra vergődni vele, és URH is lehetett fogni a zenét amit rákapcsolt. Még a tele testfóliás nyákot nem próbáltam ki, de egyszer azt is meg fogom építeni
(#) run válasza bgsf hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Megoldottam, én voltam a hülye nem ok nélkül gerjedt
véletlenül összefojt az ón a kimenet és a negatív tápfesz között ami elhúzta tápot. Amint megszüntettem a hibát beindult (semmi nem szált el) a nyuglmi áramot 50mA lőttem be áganként. Szerintem nagyon szép hangja van úgyhogy kap egy dobozt.
(#) Zenner válasza water hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Akkor mondhatjuk a VF3-ra is, hogy gerjed és nem szabad megépíteni...
Nekem 1 évig hibátlanul működött, fullra tekert poti mellett sem volt semmi zaj alapjáraton. És egyszer csak elkezdett begolyózni és melegedett DC volt a kimeneten.
Félre értés ne essék! Nagyon megvagyok elégedve a VF3-al valószínű rejtet hiba volt.

Ami a texas-t illeti nálam egy VF3-at cserélt le. Nem melegszik annyit stabilabb is szerintem(hőmegfutásra nem annyira érzékeny).
Csatlakozom lamalas kollégához. Tényleg sok múlik a a szerelésen. Egy jó nyákterv(pl skori-féle) aranyat ér.
(#) Lacika hozzászólása Máj 15, 2010 /

Sziasztok.
Ajándékba kaptam egy egységcsomagot, amelyet a tesla cég gyártott úgy 25 évvel ezelőtt.
Abban az időben mint egységcsomagot árusították C17 számú egységcsomag, texan 20W erősítő néven.
A csomagban úgy nézem megvan az összes alkatrész hozzá, a hűtőlapon és a kapcsolási meg a beültetési rajzon kívül.
Nincs valakinek véletlenül beültetési rajza ehhez a panelhoz?

c17 nyák.jpg

(#) kadarist válasza Lacika hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia!
Itt hová kerül a műveleti erősítő? Én nem látom a helyét. Az egységcsomagban van IC?
(#) Lacika válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

MAA 748, az fémtokozású.
Tranzisztorok: KD617, KD607, KFY46, KFY18, KC508
zener: KZ260 tipusú, 15V-os -2x
(#) peterpan válasza Lacika hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szia!
A c17 nyák nem a Texan erősítőhöz készült. L03az igazi
Megtalálható: AR A12/76,1/77,2/77
Ajánlom mások figyelmébe is ezt az oldaltBővebben: Link
(#) kadarist válasza Lacika hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Látom már a helyét.

IC helye.JPG

(#) Lacika válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Azt én is láttam, csak az a bajom, hogy kicsit emberfeletti meló lesz ezt összerakni beültetési rajz nélkül. Megpróbálok még szerencsét próbálni más fórumon.

peterpan:
mint azt már írtam, ez egy úgy 25 évvel ezelőtt, gyárilag kiadott egységcsomagban van. A Tesla cég saját számozást használt, és saját tervezésű panelokat. Annyit már találtam a neten, hogy jelentése a c17-nek: C sorozat a végfokok, a szám pedig hogy ez a x számu egységcsomag ebben a sorozatban.
(#) varttina válasza Lacika hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Eddig jutottam, jó kis kirakós játék volt. A további alkatrészek elhelyezése meghaladja a képességeimet/türelmemet.

texas_2.png

Szívesen folytatom a kirakós játékot, ha küldessz egy listát arról, hogy milyen alkatrészek vannak hozzá.
(#) Lacika válasza varttina hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Kimértem az ellenállásokat és a kondikat. A komplett alkatrészlistát felteszem ide, már ami a zacskóban van.
Ha megkérhetlek, legközelebb egy képernyőképet kisebb felbontásba tegyél fel. Gondolni kellene azokra is, akiknek lassú netük van.
Közben elkezdtem én is kirakosgatni, igaz én papíron. Lehet hogy estére lesz belőle valami. Mellesleg én úgy álltam neki, hogy felülre raktam a -, majd úgy gondolkodtam, hogy akkor még adtak a dizájnra, semmi sincs görbén.
Tehát a lista:
2x- 15Vzener,.1x- KD617, KD607, KFY46, KFY18, KC508, MAA748.
2x- 5G, 50M, 33p,
1x- 10p, 100M, 47p, 100n.
2x- 680ohm, 22ohm, 150ohm, 220ohm, 4k7,
1x- 22k, 82k, 2k2, 100ohm, 10ohm, 100k.
1x- trimer 1k.
Ez volt a zacskóba a nyákkal együtt.

Bocsáss meg a nagy felbontésú kép miatt, siettem, ezért a kicsinyítésről meg is feledkeztem. Valószínű holnap neki látok megint a kirakósnak.
Az az 5G ill. 50M mi akar lenni? Jól sejtem,hogy 5000µF ill. 50uF?
Következő: »»   23 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem