Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   981 / 2208
(#) djhans válasza klemo86 hozzászólására (») Máj 18, 2010
Szép az erősítőd! Jól mutatnak a csövek mogött a fütyülős üvegek!
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Máj 18, 2010
A fütyülős az fincsi
(#) klemo86 válasza Müszi hozzászólására (») Máj 18, 2010
Köszönöm Majd egy szép doboza lesz vaslemezből, selyemfényű feketére festve! Majd annak a tetejére (hátra a trafókra) teszem a Fütyülősöket (még mindig a csúnya orosz "EM84"-ek vannak benne, az RFT-vel sokkal jobban néz ki, de abból csak egy van, még nem sikerült neki társat kukázni)(ja, meg még mindig felemásak az egyenirányítók - nekem a noname bal oldali jobban tetszik)
(#) marciart hozzászólása Máj 18, 2010
sziasztok!

Megépitettem ezt az erősitőt: http://www.elektroncso.hu/cikkek/modern.php
sajnos valamit elronthattam, mert nagyon halkan szól tompán és egy kicsit torz. Magasok nem igazán vannak benne. Átnéztem hátha valamit elrontottam vagy valami össze ér de nem. Az anod fesz 250 volt, és néztem a fütés se megy 6 volt alá terhelésnél. Sajnos kezdő vagyok ez a második csöves erősitő amit épitek, sajnos nincsen tapasztalatom e téren. És az első ellen ütemü, de lehet hogy túl nagy falat nekem. Várom a válaszotokat.
(#) klemo86 válasza klemo86 hozzászólására (») Máj 18, 2010
Ja, és akkor még a 6Н2П-ЕВ-k voltak benne
(#) CHZ válasza marciart hozzászólására (») Máj 18, 2010
Nem biztos , hogy Te hibáztál .
Gyenge kapcsolás , még gyengébb kimenővel .
Kész átverés az az erősítő , feltüntetett paramétereket véletlenül sem fogja teljesíteni , akkor sem ha hibátlan munkát végeztél .
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Máj 18, 2010
Hát igen, szegény ECC83-akat 22K munkaellenállásra dolgoztatni. 15W-hoz már 300V kellene amúgy is. A kimenő is rossz. Nekem ez volt a kiinduló kapcsolás csak sok értéket módosítottam benne.
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Máj 18, 2010
Azt a kapcsolást azokkal a paraméterekkel , több mint bűn közzétenni . Nagyon jóindulattal , kb. 100Hz-12KHz , 6W teljesítménynél 5% torzítás mellett .
Sajnos sokat kell azon javítgatni , első a kimenő áttervezése .
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Máj 18, 2010
Igen tudom. Az enyémet te számoltad 12cm2es EI-re. Szintén ilyen vasakra akarok csinálni egy PL82 PP-t. Ez lesz a csupa "P" erősítő. 4xPL82, 2xPCF80, 2XPY82 csövekkel. Természetesen a fűtések sorba lesznek kötve. A hálótrafón lesz majd megcsapolás a fűtőtekercs végén, hogy pár volttal +- lehet majd állítani.
(#) Imi65 válasza marciart hozzászólására (») Máj 18, 2010
Érdekes tapasztalatot szereztem, mikor lassan egy-két éve a csöves fórum akkor aktív tagja - szintén tizenéves ifjú titán - elhozta PCL-es erősítőjét, meglehetősen hasonló kapcsolástechnikával. A kapcsolást meghallgatta, de nem volt lehetősége "műszeresen is vallatni". Mikor megmértük 1kHz-en a teljesítménye 3-4W körülire adódott, elég tetemes torzítással.Hamar kiderült, hogy a kimenőt elkötötte, a fázisfordító a megadott értékekkel nem igazán "állt be, és a csövek is gázosak voltak (legalább az egyik). Mikor meghallgattattam vele a Junoszty kimenőkkel - Janival fél óra alatt fejből - összedrótozott "erősítőnket", szegény nagyon elcsodálkozott. Másnap - itt a csövesen - is leírta, hogy mi történt. Nekem az volt az érzésem, eddig még nem hallott hasonlót sem.
Ezzel azt akarom mondani, hogy erre is rá kell érezni, mit miért csinálunk. Sajnos sokan nekiállnak, valamit összeraknak, és nem akar jól működni. Ez - leginkább - akkor következik be, ha a kivitelező több dolgot is hibásan épít fel. Sokkal könnyebb dolga van - persze - ha eleve a rajz sem korrekt. Szerintem ez sem nehezebb, de több lehetőség van a tévesztésre. Nem tudom, mit ronthattál el, de a rajz sem igazán okés, mint ahogy azt már Jani, és CHZ is említette.
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Máj 18, 2010
[OFF]Én ezért nem tekintem "etalonnak" az elektroncso.hu oldalt. Egy-két jó cikk van ott is (pl. Ecopityuéi), de ezt csak alapos ismerettel rendelkező emberke látja át.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 18, 2010
Szia Imi!

Voltál a boltban a csövekért?
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Máj 18, 2010
Nem sikerült eljutnom, talán holnap.
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 18, 2010
Erről már esett itt nemrég szó. Én azt kérdezném, hogy hogyan lehet helyesen kimérni a kimenő bekötését? Egyszer megcseréltem és mintha jobb lett volna (nekem a GU50-nél nincs nvcs).
(#) sturbi válasza marciart hozzászólására (») Máj 18, 2010
Hát ha azzal a kimenővel csináltad ami a leírásban van, nagyon halkan is kell szólnia, mert (gondolom nyomdahiba miatt) a szekundernek csak 37 menetet ad meg, ami teljesen nonszensz (60-as áttétel) 87 menet kellene (25-ös áttétel, akkor a két sorbakötött primer közé jön a 87 menet szekunder). Ezt a hibát már nagyon régen fel is említettük itt a topikban. Attól eltekintve, hogy maga a kapcsolás nem a tervezés remeke, és a kimenőtrafója a helyes menetszámokkal is gyengécske, (javított kimenővel) elfogadható hangot kell produkálnia kiindulásnak.
(#) walter válasza CHZ hozzászólására (») Máj 18, 2010
Miért írod ezt megépítetted?
Én igen és kitűnően működik!
Mi az a katasztrofális hiba?
Nálam miért jó?
Feltettem az RMAA-val készített torzítás, frekvenciavitel dinamika... fotóit , akkor mikor elkészült és megmértem igen jó eredményeket látni.És most is azt hallgatom egyáltalán nem gyengécske! :yes:
(#) sturbi válasza walter hozzászólására (») Máj 18, 2010
Kimenőtrafónak mit tekertél ?
(#) walter válasza marciart hozzászólására (») Máj 18, 2010
Szia!
Mikor először kérdezted a véleményeket, írtam a kimenő min 10-12cm2 legyen az elkészítésében ,ha nincs lehetőséged vagy jártasságod javasoltam Fletát.
A kimenő nálam 2X1500me/100me,0,2/0,6 mm cuzz huzallal.Nyugalmi áram 32mA
12cm2 vasmagon.
A végcsövek párba válogatottak?
Mennyi a nyugalmi áram az EL84-eken?
Az EL 84 csövek áramai egyenlőek legyenek.
Egyenlőre ezeket nézd át szerintem.
Biztosan vannak jobb mérési eredményekkel működő csövesek, de ez szerintem "csöves viszonylatban "nem rossz.Itt nem szokott ezreléknyi torzítás lenni, mégis jobb a hangja mint a tranzisztoroké.
(#) walter válasza sturbi hozzászólására (») Máj 18, 2010
Kettővel lejjebb most írtam.
És Fleta volt a tettes.
Nem írtam : 3-3 réteg az N1/N2 tekercs.
És most találtam meg, 94 menet a szekunder az előbb emlékezetből írtam, "de későre jár".
(#) nikolatesla hozzászólása Máj 18, 2010
Hali!
Azt szeretném meg kérdezni tőletek,hogy a képen látható EL 84 pp erősítőnek mi a kapcsolása?
Mivel nekem csak a beültetési rajzz van meg.
Illetve ha meg van valakinek akkor a nyák rajz is jól jönne.

el 84 pp.gif

(#) hangszoros válasza gkari hozzászólására (») Máj 18, 2010
Akkor voltam Gelkás a Rháday utcába mikor ezek mentek
(#) bakos13gab válasza nikolatesla hozzászólására (») Máj 18, 2010
Szia!

Ez CHZ munkája, szerintem keresd meg privátban, de hátha ide is ír mindjárt. Elvileg Cirokl albumában is megvan. Én már összeraktam, de nem jutottam el idő hiányában az élesztésig.

Itt is van: CIROKL 6p14p PP
(#) llaci56 válasza walter hozzászólására (») Máj 19, 2010
Ha már a képet doc -ba teszed, akkor legalább tömörítsd is össze, - pl. RAR -ral! Aztán majd még találunk ki valamit, hogy legalább 8 programot kelljen elindítani egy kép megnézéséhez.
A JPG már annyira uncsi, - csak úgy ráhúzzuk az egeret és már látszik is a kép...
(#) CHZ válasza walter hozzászólására (») Máj 19, 2010
Elég a dokumentációját megnézni és nem szabad hozzáfogni az alapján a megépítéséhez , ezért nagy hiba lenne , ha megcsináltam volna .
Te pontosan a leírást betarva építetted meg ?
Durvább hibáit már többen leírták .
Három rétegre osztott PP kimenő eleve magában hordozza a magas torzítást , akkor is ha nagyobb vasra helyesen méretezet menetszámokkal készíted .
Nekem elég lenne egyetlen mérés a meggyőzésemre , ha be tudnád mutatni , generátor / szkóp , 10KHz négyszög , esetleg még 100Hz-en is .

Ezek a paraméterek , több mint nevetségesek , kamu kategória !

Po: 15W Zo: 4Ω
SR: 12V/ľs THD: <1%
TID: <0,2% S/N: >65dB
∆f: 30 – 20.000Hz>
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 19, 2010
Nekem is pontosan ez a véleményem , jó cikkeket is nagyon rombolják a gagyi , minden műszaki szempontot nélkülöző leírások , kevesebb több lenne .
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Máj 19, 2010
Te szakértelmednek köszönhetően , észrevetted hibáit és megcsináltad azokat a változtatásokat amik nélkülözhetetlenek ahhoz , hogy ez az erősítő hallgatható minőségben megszólaljon .
Vannak néhányan akik csupán a dokumentációra támaszkodva építhetik meg és biztos a kudarc . Ezért tartom veszélyesenek az ilyen cikkek bemutatását .
(#) marciart válasza walter hozzászólására (») Máj 19, 2010
sziaaztok

Én egy 2*1000 menetes primerü és 85 menetü sekunderü kimenő trafóval csináltam, a trafó bizto jó mert ezzel a trafóval tökéletesen ment a mullard 3-3 erősitő.
Ha tudtok más kapcsolást ellenütemüre el84 el azt megköszönném, mert akkor hagyom ezt a kapcsolást.
(#) Imi65 válasza marciart hozzászólására (») Máj 19, 2010
Itt a rajz, hányszor tegyük még be? Ez tuti, CIROKL megépítette, műszakilag is korrekt, ha akarnánk, se lehetne belekötni.
A két 1000 menetes primer nem elég, legalább 6 felé kéne osztani, ez azért mégis 8k körüli impedancia.
(#) marciart válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 19, 2010
szia

Egy két dolgot nem értek, van esetleg magyarázat a rajzhoz?
(#) Imi65 válasza marciart hozzászólására (») Máj 19, 2010
Szerintem nincs, de nem is van rá szükség. Inkább kérdezd meg azt az egy-két nem érthető részletet.
Következő: »»   981 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem