Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   19 / 54
(#) Novak válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Szia,
valamelyik rádiótechnika évkönyben van egy automata töltő, ami ezt a feszültség-visszaesést figyeli, teljesen analóg módon, viszonylag egyszerű kapcsolástechnikával. Ha gondolod, akkor majd beszkennelem a rajzot és a leírást.
Viszont említetted, hogy télen, -20 °C-ban mondjuk nem praktikus a hőmérséklet alapján tölteni. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy magát az akkut tölteni is rendkívül egészségtelen dolog ilyen hidegben (vagy egyáltalán hidegben 5-6 fok alatt) tölteni. Nagyon nem használ neki, ezt mindenképp érdemes lenne kerülni.
Egyébként ha hőmérős megoldásra is lehetőséged van, akkor jobb lenne azt használni, pontosabban lehet következtetni az akku állapotára, illetve pontosabban jelzi a 100%-os szintet.
A feszültség visszaesés az csak kb. 105-110 %-nál jelentkezik. Nem nagy probléma, de azért minimálisan így mindig túltöltődnek az akkuk.
(#) Milan90 válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Dehát mitől is robbanna fel ?? A kapocsfesz egy határon (mondjuk 1.4v) túl már nem növekszik. Ez mondjuk 1A, ami elég nagy töltőáramnál, is max 1.4W disszipáció. Túltöltés közben. Ez még AAA elemnél is max 40-50 fok. Akkor itt mi fog felrobbanni ?
(#) Norberto válasza Novak hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Sziasztok!

Engem is régóta foglalkoztat egyébként ezen akkumulátortípusok töltése, minél jobb "hatásfokkal", ha lehet így mondani.

Viszont az esetek túlnyomó részében hiába keresünk ábrákat, kapcsolásokat, diagramokat a neten, vagy gyártóknál, az én eddigi tapasztalataim alapján kevés alkalommal kerülhet velünk szembe ilyen, általad is említett hőmérséklet - idő grafikon. Tudnál esetleg példát mutatni, lehet, hogy nem megfelelően kerestem az eddigiekben; s ha valóban ez adja a legjobb töltési paramétereket, ami a végcélt illeti, akkor érdemes lenne ezt az utat esetleg jobban kivesézni, illetve néhány példát gyűjtenünk az internetről, esetleg pár ilyen grafikont. Én is még keresgélek majd ilyesmik után, hátha rátalálok hasonlóra.

Első körben fel kéne térképezni, milyen nagy márkák szerepelnek a piacon, amelyeknek megbízhatónak ígérkező termékei vannak? Nekem a következők jutnak eszembe, és meg is fogom nézni tüzetesebben a weblapjukat, hátha adnak meg jófajta adatlapokat:

- Varta

- Energizer

- Sanyo

- GP

(Ha valakinek jutnak még eszébe nagy és említésre méltó márkák vagy típusok, az ne tartsa magában, később bővítem akkor azokkal ezt a fenti listát.)
(#) Milan90 válasza Novak hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Igen annak a feszfigyelőnek tudnék örülni. Amúgy nem nekem lesz a töltő, ezért kell hogy a legszélsőségesebb körülmények közt is működön.
Ha külön van a feszfigyelő rész, az is elég, mert a kapcsolás többi része már megvan. (szaggatott egyenárammal tölt, áramgenerátoros PWM)
(#) phr3ak válasza Milan90 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

miért jó szaggatva tölteni?
(#) Milan90 válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Hogy miért jó ? Ezt még nem próbáltam, csak olvastam róla hogy kb 20-30Hz-es szaggatott egyenáram a legjobb. Elvileg növeli az akku életartamát.
Ja és még valami. Egyszer NIMH akkut egy egyutasan egyenirányított, ellenállással korlátozott áramú töltővel töltöttem C/2 árammal. 2 hétig otthon felejtettem. Mérés szerint nem csökkent a kapacitása..
(#) pittyu2 válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

A mai normálisabb akksikat ( nem a blue baby-t) lehet 0.1-- 1 C vel tölteni.Gazdaságosság miatt jobb sorosan tölteni, de aki odafigyel a pakkjára időnként cellánként pontosan kisütő tálcával össze süti őket. Könnyebb csinálni minden cellához kisütőt, mint mindhez töltőt.A delta peak akkor tud jobban érvényesülni -- minél több cellát, minél nagyobb árammal töltünk. Ajánlom figyelmetekbe a MC33340 tip. töltő processzort ( A SOSelectronic nál 300 ft/db ) ami időre, hőfokra , cellafeszre éééés delta peakra is figyel.Én négy éve használom 1 és 4 A áramgenerátorral. Az akksi számot tárcsás kapcsolóval választom ki.
Érdemes megnézni az adatlapját, nagyon egyszerű a töltő felépítése.
(#) phr3ak hozzászólása Máj 18, 2010 /

Tudtok olyan bicikli lámpáról ami mélykisütés elleni védelemmel van ellátva vagy valami kapcsolást amit bele lehetne barkácsolni?
(#) Milan90 válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Hát nem tudom. Ennyire alacsony feszültségen nem hiszem(gondolom 2V min). Fetek itt még nem nyitnak, tranyón meg túl sok az a 0.2-0.3V CE fesz. Gondolom sima 2 elemes lámpára gondolsz.
(#) Novak válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Biciklilámpához miért kell mélykisütés elleni védelem? Az nyilván csak akkor ég, amikor használod. Ha pedig használod, akkor látod, hogy mikor merült le, illetve mikor csökkent le a fényerő. Ilyenkor töltheted is az akkukat. Szerintem felesleges ilyennel bajlódni, ott a szemed. .)
(#) phr3ak hozzászólása Máj 19, 2010 /

Mert szemre nem tudom mikor érik el a 0.9V-ot. Egyébként valószínüleg NiCD -t fogok használni annak nem árt ha lejebb esik a feszültség.
(#) proli007 válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Hello!
Megvalósítani nem gond, de ha eléri a 0,9V-ot, akkor kikapcsol a lámpa? Te meg orra esel?
Használd már légy oly kedves a Válasz gombot! Ott van a hozzászólás fejlécében..
üdv! proli007
(#) mrbini hozzászólása Máj 24, 2010 /

Üdv Mindenkinek!
Megépítettem az Oshon féle akkutöltőt.
A problémám vele a következő csak a töltés és kisütés működik a többi funkciónál lefagy.
Tudna valaki segíteni, hogy mi lehet a probléma?
A segítséget előre is köszönöm.
(#) phr3ak válasza mrbini hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Az melyik, url?
(#) mrbini hozzászólása Máj 25, 2010 /

Ez lenne
Bocs nem használtam a válasz gombot

Egyszerre csak egy cellát tud kezelni?
(#) mrbini válasza phr3ak hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Még eddig csak 1 cellával próbálkoztam, de azt rendesen kisüti és feltölti.

Én úgy látom ez csak egy cellát tud kezelni, azért kérdezem.

Szerintem tud többet is, de a nagyobbik gondom, hogy lefagy a program hogyha ma menüben állítani akarok vagy kiolvasni a memóriát.

Több cellát egymástól függetlenül? Nem úgy gondoltam hogy sorba kötöd őket

Igen úgyértve 1 cellát de nekem ez is volt a lényeg csak működne
(#) mrbini válasza mrbini hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Senki?
(#) berkesandor hozzászólása Jún 20, 2010 /

Egy kis segítségre lenne szükségem. Olyan kapcsolást keresek amivel tölteni tudok 10 db sorba kötött 2500 mAh-ás ceruza aksit. Egyszerűt szeretnék, de még is olyat, ami az aksik feltöltésekor csepptöltésre áll át, vagy kikapcsol.
Előre is kösz.
(#) lanti válasza mrbini hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Ez egész korrekt! Csak azt kellene megoldani hogy ha elkészült a töltéssel átkapcsoljon egy másik cellára esetleg párhuzamosan töltsön legalább 2-t
(#) válasza phr3ak hozzászólására (») Aug 11, 2010 /

Kicsit régebben volt itt szó az AA méretű Li-Ion cellákról, és oda nyilatkoztam, hogy ilyesmi szerintem nincs gyártásban. Mint kiderült, tévedtem: Bővebben: Link.
Maga a szabványos méret és forma jó ötlet, csak annyi a probléma, hogy az egybites júzer adott esetben simán bepakolja a szintén szabványos méretű Ni-MH cella helyére, aztán meg mereszti a szemét, hogy miért füstöl a készülék..
(#) lanti válasza hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

És valóban 3,7 V de az 1450 mAh nem tűnik túl soknak
(#) proli007 válasza lanti hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Hello!
Ha a teljesítmény-térfogat arányát számolnád, kicsit más lenne a véleményed. Mert ebben "három darab cella lapul"!
üdv! proli007
(#) lanti válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

? a li ion cellák nem csak egy cellásak? eddig úgy tudtam...csak azért is mert akkor lehetne simán 1,2-3 V-os típus is!
(#) potyo válasza lanti hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

A li-ion cellafeszültsége 3,6-3,7V, vagyis egy 1000mAh-s Li-ion cella az három darab 1000mAh-s NiMH cellával egyezik meg a tárolható energiamennyiség tekintetében.

A linkelt cella viszont tényleg nem valami különleges darab. Azt írja, hogy 750mAh a kapacitása, ami nagyjából 2250mAh-s NiMH-nak felel meg, ami manapság már minden sarkon van. Persze a Li-ion cellának vannak más előnyei az NiMH-hoz képest, nem csak a térfogatra vetített energiatartalom.
(#) lanti válasza potyo hozzászólására (») Aug 12, 2010 /

Mit ki nem találnak! Köszönöm!
Következő: »»   19 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem