Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   9 / 23
(#) Ződfülű válasza fonix2 hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Szia Főnix! szélturbinát +napelemet 2 féle képpen tudsz hibridben feltáplálni:
1: hibrid töltésvezérlőre kötöd őket, amiben egy microkontroller dönti el, melyik irányból jövő feszt engedi át, ezáltal szabályozza az elektronika,hogy a töltés a 2 irányból ne zavarja egymást. Ekkor csak 1 inverter szűkséges. Ez neked jó is lehet elvileg. Így akkor a napelemeket , meg a szélkerekeket a hibrid töltőbe kötöd, azt pedig az inverterre, ami fellövi az órához.
2.
Mivel sok esetben a napelemek és a szélgenerátorok nem azonos munkaponton dolgoznak, így mindkettőhöz külön-külön inverter kell, a munkapontjuknak, és a rendszer feszültségnek megfelelően.
Lásd képek lent:
3.
Létezik egy méregdrága hálózatra tápláló inverter, ami tudja fogadni mindkét modult, ez esetben a működési elv az 1.es számú pontban megfelelően működik. De ez horror áron megy, valamint egyedi megrendelésre gyártják, németeknél.

A kérdésedre válaszolva:
elméletileg kivitelezhető, hogy a fentieket szem előtt tartva a napelemekkel + inverterrel felterhelsz úgy, hogy a turbinát te készíted hozzá, mert ugye az inverternek meg van az engedélye. Csakhogy ha a géped lapátja elszáll, és anyagi-emberi életben kárt tesz, azért te mész dutyiba. Másrészről a szolgáltató bármikor leellenőrizheti, ez áll a szabályban, valamint nyilatkoznod kell, még a csatlakozási dokumentációban, hogy milyen termékeket használsz, és milyen beállítási paraméterekkel működnek, milyen minősítéseik, engedélyeik vannak az adott termékeknek. Tehát erősen veszélyes, de megoldható elviekben. Minden ötletről meg kell kérdezni előtte a szolgáltatót, technikailag lehetséges-e, és hogyan?
(#) fonix2 válasza Ződfülű hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Kösz a választ!

A két invertert kerülném, ahogy nézegettem egy db is 300-400 ezer körül mozog... ez, plusz a 2 db 100 ezres napelem csak akkor térülne meg, ha a saját szélgépet is rá lehetne kötni. Úgy kb. 3-4 év alatt megtérülne (20 ezer a havi villanyszámlám). Szélgép nélkül a soha meg nem térülő kategória.
Szél az van dögivel, a legszelesebb helyen lakom az országban, az ablakból látszik a legnagyobb magyar szélkerék. A nap viszont kevesebbet süt itt az országban, évi 300 órával...

Amit néztem, az a WindyBoy 1100 LV, pont azért mert ez szélgépekhez csinálták, de az alacsony feszültség miatt napelemet is rá lehet kötni, ahogy a nagyon rövid leírásában olvastam.

A bemeneti feszültsége 21-60 V, a generátort ebbe a tartományba próbálom építeni, bár így a veszteség is elég nagy, drágább a generátor is.

A lapátok nem tudnak elszállni, soklapátos függőleges tengelyűről van szó, ami nagy szélben levédi magát a vortex hatás miatt, és jelentősen túlméreteztem mindent, terheletlenül is átvészelt már 3 90 km/h-s vihart, fél éve tesztelem a kertben. Lesz köré egy terelő rész, ami ha mégis elszabadulna róla valami, akkor abba ütközik, plusz lesz még egy drótkerítés is , ami szintén egy biztonsági elem.
Pont azért építettem függőleges tengelyűt, mert sokkal biztonságosabb a felépítéséből adódóan.

Csak azok a papírok....

Tudtok valakiről, aki saját szélgépről visszatápál a szolgáltatónak ?
(#) pudding1 válasza fonix2 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Kapható még egyáltalán a WindyBoy 1100 LV? (Nekem mindenhol csak a leírást mutogatták, de állítólag már nem gyártják és nincs is raktáron...)
(#) fonix2 válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Az abwind.hu n - Ződfülű reklámozza...

http://abwind.hu/letoltes/abwind_ujinverterek_arlista_2008_07.pdf potom 413 ezerért.
(#) fonix2 válasza fonix2 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Ugyanott másik áron:

http://abwind.hu/shop/?135,windyboy-1100lv-sma-wb-1100lv

"Rendelésre, szállítási idő 3 hét"... 441.000 Ft
(#) Ződfülű válasza fonix2 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Hello!

A webshopos ár a napra készebb, azt kell alapul venni.Más itthoni kereskedő nekem is mondta, hogy állítólag nem gyártják, de ez nem biztos, hogy így van.Ha szeretnétek, örömmel lekérdezem, gyártják-e, és mikorra jönne meg, és mennyiért pontosan. De szerintem az ár ( webshopon ) valoszínűleg tartható lesz. ( kivéve, ha tovább drágul a Forintunk az Euro-val szemben.
(#) Ződfülű válasza fonix2 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Ja, és a függőleges tengelyű gépeket nem ajánlom, de te tudod, mit miért építesz Főnix2.
Ha a Windyboy 1100LV-nél maradsz, az egyébként azért is jó, mert a Windyboyoknak állítható a bementi teljesítmény görbéje, vagyis, hogy mennyit engedjen át az inverter. Így könnyedén ki tudod tapasztalni, mennyit termel a géped, és hogy milyen termelési függvényt tudsz belőle kihozni. Bár ez időigényes, de muszáj mindig belőni, hogy minnél többet tudj kihozni belőle..
(#) fonix2 válasza Ződfülű hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Vizszíntes tengelyűt max vennék, csinálni nem mernék hátha elrepül róla valami.
Ez volt a döntő érv. A másik fontos az volt, hogy ehhez szinte minden volt itthon, nem került sokba, pár csavart, meg szegecset kellett vennem. A lapát a maradék vápaanyag, csapágy volt fater padlásán, csapágyház is, tengely is, szögvas is, tárcsa is, fagerenda is volt ).

A terelőhöz (superbooster) kellett vennem némi vas anyagot, az most készülget.

Az inverter majd akkor jön szóba, ha már kész a generátorom, működik a rendszer, és van lehetőség a visszatáplálásra (szerződés kérdése az energiaszolgáltatóval).
(#) Amperas válasza balogh hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
A támogatás mértékét a Nemzeti Energiatakarékossági Program(NEP) Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) részeként lehet megtekinteni, az Energiaközpont Nonprofit Kft honlapján.
A támogatás mértéke elérheti a beruházás értékének 70 %-át.
(#) Amperas válasza balogh hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Nézd meg az említett honlapot............
Ott konkrétumok vannak.
Bárkinek szívesen segítek a pályázat kitöltésében, de ugyanezt megteszik az Energia központ Nonprofit Kft-nél is, pesten a Váci úton.
(#) Amperas válasza fonix2 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Polikristályos elemek hatásfoka sokkal jobb..........
UPS és akkus rendszer olcsóbb, és lehet tárolni a megtermelt energiát.Egyfázisú 1 kW-ostól 3 fázisú 25 kW-osig akár. De ez már azért drágább mint 400 lepedő
Napos időben megtermeli, este amikor kell el lehet használni
(#) balogh válasza Amperas hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Sajna, ismét nem tévedtem.
A szokásos szélhámosság.
Csináltasd meg a kijelölt haverral háromszoros áron.
Ha te is haver vagy, visszakaphatod a pénzed felét. Ha nem, hát így jártál.
A nyílászárócserés átverés következő átirata.
(#) Amperas válasza balogh hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Lehet Te így gondolod, én nem vagyok "haver" Pályáztam, nyertem, megvalósítottam fizettek.
Kell ennél több?
(#) balogh válasza Amperas hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Nem személyeskedni akartam.
Egyszerűen ilyen az élet ma és holnap és holnapután nálunk.
Az esetedtől függetlenül.

Én, balogh béla a boltban csak háromszoros áron tudok megvenni dolgokat.
Jön egy bizottság, amelyik ki tudja milyen szempontok szerint eldönti, hogy kapok, vagy nem kapok vissza a pénzemből. Hol is ebben a „támogatás”.
De inkább ki is kapja a támogatást. Nem a kivitelező ugye? Aki, egy véletlen folytán nem én vagyok.
(#) Ződfülű válasza balogh hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Kedves Béla!

Jó is, meg nem is a meglátásod. Jó, mert én is ezeket tapasztaltam többször. Valamint konkrétan mesélték is. ( Igen tudom, ez tényleg ismerős cég haverjának az ismerőse mondta. De ő komolyabb ismerettségi körrel rendelkezik, így "hiszünk neki" mert elég nyilvánvaló... )
Akinél nem, az pl:-ul elnyerte a NEP2008at, megcsináltatta a saját pénzéből ( nem elnyaralta, vagy új autót vett ) és a mai napig nem fizette még ki neki a leszámlázott termékeket, az Energiaközpont Kht...
Másrészt a 3 szoros ár nem mindig 3 szoros, csak akkor, amikor megvezetik a vevőt, mert nem ért hozzá. Vagy a vevő összejátszik az eladóval, hogy több pénzt kapjanak a beruházáshoz. Ilyenről is hallottam már... Hiába, ez Europa, ez Magyarország.
Szerinted hova tűntek a nemrégiben eladott Co2 kvótánkból bejövő milliárdok?? Mert hogy nyoma sincs, az tuti, egyetlen tiltakozás volt a hírekben, amikor is pár egyetemista tüntetni próbált a minisztérium előtt, azt csendesen elvitték őket a Markó utcába, egy kis üregmotozásra...
Sajna hiába politizálunk, beszélünk róla, amíg nincs hivatali ellenőrző szerv, apparátus, ember, aki az ilyeneket ellenőrizze, addig esélye sincs, hogy ez változzon.
Bízzunk benne, hogy a választások után az új kormány tényleg felkarolja a mi "zöld" törekvéseinket, és odafigyel erre, nem csak a szájtépés lesz ebben a témában is megint, hanem tényleg hoznak a fentiekhez hasonló komoly módosításokat, rendeleteket...
(#) balogh válasza Ződfülű hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
A világért sem akartam politizálni!
Egyszerűen, kinéz ablakon és ha nem vak, ezt látja.
Azért a módszerben túl nagy változásra ne számíts, csak a nevekben.
Örüljünk, hogy Neked sikerült és kész.

Bár, én az életben nem fogom megérteni, hogy egy kétcolos, hat méter hosszú csőben mi tud közel 90 ezerbe kerülni? Van rajta 3 hegesztés?
Fel is adnám ezt.
Beszélgessünk másról.
(#) FREDDI hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Régóta olvasgatom a topicot, és régen írtam is bele. Nem fogok én sem politizálni, de néhány megjegyzést hozzáfűzök. Ez a csapat már futott egy szezont, én erre emlékszem (10 éve volt) : . . . és a15 milliós támogatással hőszigeltük a panziónkat . . .---szólt a reklámból. A "mezei parasztnak", mint amilyen ÉN, és még itt páran, nem "jár", és nem is "jut" semmi, se magyar, se EU pénzből. Azt leginkább a zsírosbödönhöz közel lévők kapják. A kevés kivétel pedig csak a szabályt erősíti. Én ezt tapasztalom, ahogy többen is. Aki komoly változást vár, az csalódni fog ! A nevek változnak, ahogy már írták . . . Bár ne lenne igazam !

De ha már szó van Co2-ről . . . A környezetvédelem átfogó, hosszútávu erőfeszítést igényelne. Ami ma folyik, az többnyire nem más, mint "parasztvakítás", és aki nem rendelkezik elég ésszel és ismerettel, be is dől neki. Mire is gondolok ? Amíg gyártani és forgalmazni lehet silány minőségü árukat millió tonna szám . . . Mitől is szennyezés ez ? Elhasznáták az energiát rá (nyersanyagra, szállításra, előállításra), a nyersanyagot, és egy év múlva szemétként kell feldolgozni újra . . . A mai újrahasznosítás is csekély, a statisztikákat meg szépen "kozmetikázzák". Hogyan ? "Feldogozott" hulladékként exportáljuk ! Mit jelent ez ? Mi beírjuk újrahasznosításnak, és megy a harmadik világba szemétnek . . . sokszor ez az igazság, csak senki nem akarja látni. Egy példa ? Hát minket is megtömtek a németek, ez is így ment ! Ott beírták "újrahasznosítottnak" !

Energia és gazdaság. Mivel szinte minden energiát importálunk, ez meghatározza a gazdaságot. A fő feladat a takarékoskodás lenne, ez jelentősen dobna az országon. Az első és legfontosab lenne a lakáshőszigetelés országos szinten. Mi történt eddig ? Társasházaknak állami támogatás, a többinek semmi, illetve zsíros "jó fekvésü" vállalkozóknak szintén támogatás (elfér a többi lóvé mellett ). Ha csak 1/4-el csökkenne a gáz import, már óriásit lépnénk előre. Ezen kívül sok munkaerőt is lekötne hoszabb távra, plusz haszon. Az elmúlt 20 év alatt már lemehetett volna egy ilyen program. Eddig még egy agyas pártot sem érdekelt az "ország haszna" (ha csak zsebre nem kellett tenni). Ezután sem fog történni semmi, ahogy a nagyapám mondta, "nem akarásnak nyögés a vége" . . .

A témához is hozzászólok azért. Mindenkit csak biztatni tudok, hogy minél inkább próbáljon önellátásra törekedni, aki csak tud. Én nem vagyok jós, de 10 éve is megmondtam előre a gázár felfutását, a többi energiával egyetemben, és bejött. Ez után sem fog változni a tendencia, tehát a mai befektetések az idő előrehaladtával növekvő megtérülést hoznak a jövőben is. Ez csak a jó minőségü, hosszabb távuakra igaz (min 15 év). Rövidtávra csak időtöltésnek, hobbynak jó. Tehát mindenki fejlesszen, aki tud. Sajnos az igazi fejlesztések komoly tudást és műszaki hátteret igényelnek. Én a műszakival állok hadilábon, de remélem sikerül átlépnem az idén több problémát. (nem az új, és nem is a régi kormány miatt )
(#) pudding1 válasza Amperas hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Képeket és adatokat tudnál feltenni a rendszeredről?
(#) Amperas válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Természetesen igen, melyik része érdekel a legjobban?

A rendszer 2,8 KW-ot termel ideális esetben, ez a maximum. 12 A-os terheléssel folyamatosan lehet és kell is terhelni 9-10 órától du 3-4 óráig. De a Mai napon (borult esős idő) is folyamatosan 3-4 amperrel lehet terhelni. Az éjszaka áramszünet volt a településünkön, semmit nem vettem észre belőle

Akinek segítségére lehetek az árajánlat elkészítésében és beadásában, a pályázat megírásában, szívesen teszem.

A pályázat elbírálása nem puszira megy, ha az megfelelően elő van készítve és nyer, akkor biztosak lehettek a pályázaton nyert összeg átutalásában, amit a PÁLYÁZÓ kap meg. Figyelni kell arra is, hogy a pályázatban szereplő feltételeket betartsuk, és a pályázott összeg a kiutalási határidőn belül megérkezik a Pályázó számlájára.

Azt hogy ki milyen ajánlattal ostorozza a pályázót az mindenkinek saját maga keresztje.
Egyet kijelenthetek: a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásához, és a pályázat beadásához bárkinek segítek.

Én nem tapasztaltam olyat, hogy nem kapták volna meg a pályázati összeget, ha minden feltételnek eleget tett a nyertes pályázó.
(#) Amperas válasza FREDDI hozzászólására (») Máj 18, 2010 /
 
Szia Fredi!

Olvasva a leveled befelyező részét, ez a tendencia soha nem fog megállni, hogy az energia mindíg drágább és drágább lesz.......

Jómagam a saját kivitelezésem miatt a megtérülési idő nem lesz 5 év. Amióta kiépítettem a rendszert 2 x emelték a villamos energia árát.

Műszaki segítségért a neten sok oldal áll a rendelkezésedre.

Annyit azért szeretnék elmondani, hogy a napelemeknél drasztikusak az áresések. Kb. olyan mértékű, mint a televíziózás területén a plazma és LCD készülékeknél volt tapasztalható.

Gyakorlatilag a támogatások növekedésével az én több mint 5 M Ft-os beruházásom kevesebb mint 4 M Ft-ból ma megvalósítható lenne. Azaz 7-800 ezer forint önerővel megvalósítható.

Bármi konkrét kérdésre szívesen válaszolok, tapasztalataimat megosztom
(#) Ződfülű válasza Amperas hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Drága Amperas!

Ezt nem hiszem, hogy komolyan gondoltad!
"Gyakorlatilag a támogatások növekedésével az én több mint 5 M Ft-os beruházásom kevesebb mint 4 M Ft-ból ma megvalósítható lenne. Azaz 7-800 ezer forint önerővel megvalósítható. "

Amit pl. tavaly 5miliobol összehoztál a előfordulhat, hogy idén esetleg kijön 4 Millábol, mert drasztikusan visszaesett a napelemek ára, én is olcsóbban tudom adni.
Züld beruházási programnapelem a legolcsobban náalm:


De a 4 M. Ft os rendszert nem hozod ki az életben 7-800E Ft-bol, a támogatás max.60%
bővebben:

Züld beruházási program


Mielőtt belevágnál már előtte zsebbe kell nyúlni, a lakcímkártyát meg kell csináltatni, ami alapján berangsorolják a lakást,(pl: D, C, B, A...) az alapján, hogy milyen energiafogyasztással bír. Majd a végén ugyanezt még egyszer, ami 50.000Ft-os költség./felmérés.Az már eleve egy 100-as.

És ha valaki meg is nyeri a pályázatot, akkor a termékeket előre ki kell fizesse, illetve meg kell vennie, és UTÓLAG FOG FIZETNI -AZ ÁLLAM, számlák bemutatásakor. már ha fizet.
A beépítés munkadíját nem támogatja a pályázat, tehát az megint a vevő költsége.

Nekem, mint már írtam 2008-as NEP pályázaton nyert vevőm is van nem egy, aki elnyerte a pályázatot, kiépítettük a rendszert, kifizette, leszámláztuk, de nem utalnak neki semmit, hiába jár a nyakukra jogosan.
2009-ben "elkapkodták" a kiírást: általában minden évben Áprilisban kiírt NEP lakossági pályázatot addig húzták, míg jött egy áfa-emelés, majd Augusztus 5.-én kidobolták, hogy "igen, mi megcsináltuk":NEP2009 pályázatokra lehet beadni az év novemberéig, mint lenni szokott, erre aug. 25.-én bejelentették, hogy sitty-sutty Augusztus 31.án lezárják a beadási határidőt. Hajnali 4ig álltam jómagam is sorba, hogy az éjjel-nappali postán leadhassam a vevők pályázatait, ( annyian voltak , hogy a postás kisasszonyoknak köszönhetően átvették még hajnalban a levelet) , mindre egytől egyig elutasították!
Idén megint nagy hallgatás van, bármikor, mikor érdeklődők a már leadott anyagok iránt, "hívjon vissza később kérem"-el elhajtják az embert.
Erről ennyit. Az eladott Co2 kvótánkért Milliárdokat kapott az ország,de úgy ellopták, mint a huzat, a kirakat színjáték az megy!
Az új kormánytól mindenki sokat vár, de egyenlőre csak a szájuk jár a nyilatkozatháborúval. Aztán majd kíváncsi vagyok, mi lesz, amikor nem tudják az üres kincstárból kipengetni a pénzeket. Vajon lesz-e érdemi intézkedés?

Ennek ellenére szokták mondani a "remény hall meg utoljára" továbbra is mi is ostromoljuk őket a pályázatokkal, minálunk INGYENESEN segítünk a pályázat megírásában, valamint ha külön embert kérnek fel a vevők, csak akkor kell díjat fizetni a pályázatíro emberkének, ha sikeres a pályázata a kedves vevőnek. Állok minden Forumozo szolgálatára ezen a téren is,( elérhetőségek az adatlapomon)
bár én nem az ilyen ígéretekkel próbálom rávenni a vevőimet a vásárlásra!

Egyedül abban értek veled, és Freddi-vel is egyet, hogy muszáj a megújuló, alternatív áramellátó, vízmelegítő, hőszigetelő, fűtési stb. rendszerek kiépítésébe belevágni, mert folyamatosan nőnek az energiaárak, és egyre jobban bizonytalanabb az ellátás (pl: tavalyi gázhiány, benzin ára már megfizethetetlen! ).
Bár ma még nem látható pontosan minden típusú energiatermelő rendszer megtérülési ideje, pl: napelem-szélturbina, ahol van áram, ott kb. 10-20év közé esik a megtérülési idő. Mégis, amikor NEM LESZ áram, vagy gáz, akkor fog megtérülni, mert másnak nem lesz, égetheti a petroleum lámpát, fagyoskodhat a panelben a sötétben, de akinek ott lesz a tartalék pl:
Vegyes tüzelésű kazán, akkumulátoros napelemes rendszer, stb. az csak lemegy, és begyújt, mint apáink, és az akkukról üzemelteti tovább a keringtető szivattyúját, világítást, és megnézi a tv-ben, hogy fagytak össze az emberek a panelban...
(#) pudding1 válasza Ződfülű hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Pedig komolyan gondolta! A vásárlók megtévesztése nagyüzemileg megy és aki nincs résen azt könyörtelenül csőbe húzzák. (beígért de soha ki nem fizetett támogatások, hamis megtérülési idők , eltúlzott termelési adatok.)
(#) balogh válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
A „pályázati” kiírás is MAX 30 százalékot ígér. A kolléga, meg tuti hatvanat sejtet.
A pályázatokban (ami a köznépnek szól) utófinanszírozós.
Vagyis. Fizesd ki! Aztán, majd rájössz.
A haveroknak, meg vissza NEM fizetendő támogatás.
Innen lehet felismerni, hogy mi a helyzet.
Pl. adok neked egyszáz millát sertéstelep létesítésére. Mikor a sertést nálunk nem igazán vásárolják árában. Csak példa volt.

A tanulság, hogy nem kell bedőlni az ilyennek. Ha lát a dologban fantáziát és van pénze, vágjon bele. De előre ne igyon a medve bőrére.
Jól mondom?
Mert ha van anyagilag lehetősége az embernek, érdemes beruházni.
(#) FREDDI hozzászólása Máj 20, 2010 /
 
Ződfülű, te nem csak egy dologban értesz velem egyet, legfeljebb nem látod át a többit, amiben szintén ugyan azt mondod.

Azért látom, hogy vannak többen is, akik nem ma kezdték, meg a földön járnak. Nálunk sógor-koma-jóbarát alapon megy úgymond a "Pályázat", valamint így is fizetik. Ez most sem fog változni, csak mások lesznek a "barátok" (ahogy a teljes vezetést is cserélik "saját elvhű elvtársakra", régi jó szokás szerint(minden párt "szokása")).

Beleolvastam ebbe a Klímabarát Otthon 2 programba (szándékosan nem olvasok ilyeneket, a nyugalmam és biztonságom érdekében). Újságíró stílusban van írva, vagy is a 2/3-a csúsztatás (hazugság!). Már a címe egy hazugság, hamis illúziót sugall. Ebben a "világ megmentője" címben szeret tetszelegni minden vezetés, de a valódi produkció az 0 ! ! ! Egy halom pénzért, aminek a felét még el is lopják, minimális eredményeket tudnak elérni, ezt viszont hatalmasnak feltüntetve "fényezik magukat". Nevetséges.

Most nézzük hol is vannak a kiskapuk a fazékhoz közel ülőknek: 1. nincs meghatározva limit a lakásokra, tehát a 80 millás ingatlanokra is simán igényelhető (akinek sok van legyen még több) ! 2. Idézet: "A pályázók az önerő fedezésére kedvezményes hitelre vagy más támogatás – önkormányzati, uniós - igénybevételére is jogosultak." Lefordítva: máshonnan ajándékba kapott lóvé is önerő (önkormányzati, vagy más "ajándék" lóvé, aki közel ül a húsosfazékhoz) !. . . . Nem is folytatom, olvassatok a sorok között ! Szégyen és gyalázat !

Akkor "Panel program" ! Idézet: "A Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több száz pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk folyamatos. A Klímabarát Otthon panel pályázatának beadási határidejét a pályázók kérésére 2009. október 30-ról december 31-ig meghosszabbította a tárca, hogy minél többen tudjanak eredményesen pályázni. Több önkormányzat és a Panelszövetség is ezzel a kéréssel fordult a tárcához, többek között azért, hogy a pályázók az önkormányzatok által e célból nyújtott (a beruházás 1/3-adát kitevő), előkészületben levő támogatást is igénybe tudják venni."
Lefordítom annak, aki nem értené: 1/3 költség állambácsitól, 1/3-ad költség önkormányzattól, az állam fizeti a panelosok költségének 2/3-át ! ! ! :eek2:

Folytatom: tudomásom szerint demokratikus államban élek, ahol minden ember egyenlő ! Kérdem én, a nem panelban élők mit fognak kapni ? Megmondom én: semmit !

Mi lesz a több mint 1 millió nem panel és nem társasházi lakással ? ? ? Hol is van egy átfogó program, amibe az ország másik 2/3-a is belefér ? ? ? Hány Marinéni és Jóskabácsi fog tudni "pályázni" ? ? ? Mi lesz a többivel ? ? ? . . . . Le sem merem írni a véleményem . . . . Az egész pályázósdi semmi másra nem jó, mint remek korrupciós alapot teremt, és "kiskirályként" az elbírálók olyan döntést hoznak, amilyet akarnak. Mellesleg a lakosság nagy részének lövése sincs egy ilyen pályázathoz, nem hogy belekezdjen. És akkor a jól menő vállalkozók elintézik helyette, és úgy lehúzzák lóvéval, hogy bele sárgul. Na ez egy "országos program", amibe mindenkit "szeretettel" várnak"! Köszönjük szépen, hasonló jókat kívánunk visszafelé is !

Néztem már sok képet a különböző fejlesztésekről, mindenhol szép új házak, ahol van pénz . . . . Hol vannak a középszerű házak, amik az ország 3/4-ét teszik ki ? Sehol ! Nem lesz rajtuk se napelem, se kollektor, se hőszigetelés !

Ez az egész magyar környezetvédelmi, energia és "zöld"program egy humbuk, és fényévekre van a valóságtól !

Számoljunk egy kicsit. 1 millió egyedi házból 300.000 viszonylag rövid időn belül hőszigetelhető lenne. Lakásonként a fűtés átlag 8-10 m3 fa fűtéssel egyenértékű évente. (ne gyertek a gázzal, azzal is takarékoskodni kéne, mert véges a készlet, és az is szén alapú !) Másrészt csak hőszigetelt házra szabad (érdemes) napkollektoros fűtéskiegészítést tenni, tehát amúgy is ez az első lépés. Akkor (minimum) 3t x 300.000 = azaz 300.000t szénalapu (gáz, fa, szén) energia igény csökkenés (ennél több ugye a CO2 csökkenés). Ez lenne egy kezdet családi házakra (tégla, vályog, minden, és ne gyere, hogy a vályog szuper, és nem kell, meg hogy nem lehet, de igen lehet, és kell(ene) is). Ez tovább nőne napkollektoros kiegészítéssel.
Nézzük mi az ország haszna: javul a CO2 kvóta, javul a pénzügyi mérleg (élet és halál ura az országnak), és élénkíti a gazdaságot a lekötött munkaerő (mert nem két napig tart megcsinálni).
Ami jelenleg van az a nullával egyenlő!.

Ide terveztem még írni számos gyakorlati elképzelést "valódi" programokról, de nem teszem. Nincs értelme, ehhez fel kéne nőni az országnak (meg a pártoknak).

Aki tud fejlesszen, de magunkra vagyunk utalva, a "vezetésre" nem kell számítani. Egymást próbáljuk segíteni amiben tudjuk, ennyit tehetünk. És nagyon alaposan átrágni mindent fejlesztés előtt, hogy megérje, és hogy valóban hosszú időre szóljon, mert ez az igazi zöld gondolkodás, nem pedig az, hogy pár évvel későbbre (elbontás) egy halom feldolgozandó / elhelyezendő szemetet gyártani. :eek2:
(#) Ződfülű válasza FREDDI hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Látod FREDDI, én is látom, mások is látják...
Én konkrétan Amperas-szal ellenkeztem.

A panel program nem véletlenül van erőltetve, ugyanis annak idején párt közeliek kaptak a legtöbben szinte "ingyé" panel lakást, kiutalva. Nem esett még le senkinek, hogy innen fúj a szél? Azok a "nagy tömeg munkás közép-osztály" mindig is butítható volt,és a pártnak rengeteg szavazatot hozott mindig, mert megkapták érte a jó lehetőségeket!...
Aztán ott az érem másik oldala, újítottunk fel panellakást, ahol a ( nem párt szurkoló ) tulaj mesélte, hogy a szomszéd 10emeletes megnyerte a pályázatot, felvették a hitelt hozzá,- mindezt nagy nehéz civódások után, ugyanis ennyi lakóval nehéz egyszerre szót érteni, közös nevezőre jutni- a vállalkozó elkezdte az ablakcserét, és egyik napról a másikra lelépett a lóvéval! Azóta se kapták el...
A zsét meg a banknak attól még fizetni kell, és ugye a semmire fizeti jelenleg a lakóközösség.

Szóval szerintem is jól látjuk a dolgokat, ezek így mennek Magyarországon.
Pontosan azon voltam én is kiakadva, amikor elolvastam a pályázati kiírást, hogy ez gyakorlatilag annak biztosít anyagi forrást, akinek egyébként is lenne rá pénze. Ráadásul a lakása ettől többet is ér!-

Nem annak, aki egyébként meg alig tudja kifizetni a gáz-villanyszámlákat, hogy legalább a hőszigetelést és egy vegyes tüzelésű kazánt betegyen a házához akár egy fűtési meg egy HMV tartállyal, és később majd ha még gyűjtöget csináltathasson napkollektort, meg napelemet a tetőre.

Pont ezért nincs is kint a honlapunkon reflektorfényben a pályázati lehetőség, elvből, de a kollegánkkal folytonos vita, hogy tegyük ki, mert hozhat guugle találatot. Ha mésért nem, ezért lehet ki fogjuk tenni, és a "korrekt tájékoztatás " érdekében
Maga az alapelv jo lenne, hogy a Co2 kvótából befolyó lóvét osszák vissza, ami újabb Co2 kvótát eredményez, ha ez így lenne, hatványozódna az ebből befolyo bevétele az országnak, és FEJLŐDNÉNEK Az Emberek, családok, vállalkozások...de amint mondtam, azt már az utalás előtt ellopták pártközeliek,és a felett álok, nemhogy az országnak adnák...
Ne adj isten a rengeteg általunk adónemekkel évtizedek óta megfizettettet (de mások által felvett) kölcsönök kamatait, vagy törzstőkéjét fizetnénk vissza!!Hogyisne! Még a végén talpra állna az Ország, abből meg nem él meg a nyugat (sem ...... népe ).
(#) balogh hozzászólása Máj 21, 2010 /
 
Igen Tisztelt Fórumtársak!

Mivel ez egy többé-kevésbé természettudományos fórum, ezért maradjunk inkább a valóság talaján.
Célzás történt arra nézve, hogy a tényleges uralkodó osztály a panelproli.
Remélem, hogy ezt senki nem gondolta komolyan.
Én 18-35 éves koromig panelben laktam. Talán ezért van némi rálátásom a dolgokra. No meg, rokonságom, ismeretségi köröm egy része még most is ott kénytelen lakni.
Ezért, ki merném jelenteni, hogy a panelprogram NEM a panelban lakók kedvéért lett kitalálva. Ugye, nem hisszük, hogy a tízmillás végkielégítésekkel távozók a 40-50 négyzetméteres lakásokban képzelik el jövőjüket?
A panelprogram lényege nem az volt, hogy ezzel a bentlakók jól járjanak.
Egy olyan szigetelés, ami vagy meggyullad, vagy a szél viszi el, az kicsit sem a bentlakók érdekeit szolgálja. Hanem azokét a kliensek érdekeit, akik megkapják ezeket a zsíros beruházásokat.
A benne lakóval felvetetik a hatalmas kölcsönöket azok kicsit sem barátságos kamataikkal és örökre eladósítják őket. Elmondanám, hogy ezen panellakások értéke egy forinttal nem fog növekedni és az „állami támogatást” nem a bentlakó, hanem azok a cégek kapják, akik megkapják ezeket a látszat beruházásokat.
35 éves korom óta falun, majd tanyán laktam, lakom.
Az igazi lehetőséget ebben látom.
Engem nem ráz meg egy gáz áremelés, mert nem vagyok rákényszerítve gázt használni. Számtalan fűtőanyag létezik azon kívül, de ezt egy panelben lakó nem tudja kihasználni.
Ne bántsuk a panelben lakókat, mert van azoknak bőven bajuk nélkülünk is.
(#) pudding1 válasza balogh hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
És ahol van gáz az még a jobbik eset. Itt Szombathelyen van olyan lakótelep ahol a 4 megy 10 emeletes házakban csak távhő meg villany van. (A távhő ráadásul nem egyedi mérős hanem a ház fogyasztását osszák le) Ott próbálj meg takarékoskodni! Nyugodtan ki lehet írni hogy -ki ide beköltözöl hagyj fel minden reménnyel-mert innen esélyed nem lesz továbblépni. (Egyébként a vállalkozókkal kapcsolatban tökéletesen igazad van:egy 13millás beruházáson a vállalkozó 3-4 millát szakít és ez nem sacc, hanem tény.....véletlenül pont olyan helyen dolgozom egy ideje ahol ajánlatokat készítenek a felújításokhoz.)
(#) FREDDI válasza balogh hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Ezzel tudva vagy tudatlanul most az utolsó enyhítő körülményt törölted a védelem asztaláról. Akkor kihirdetném az ítéletemet, hangsúlyozom, az enyémet, csatlakozni lehet, ha úgy gondolod. Tehát örök feledésre ítélem az elmúlt 20 év összes politikai erejét. Ez alól csak egyetlen mostani múlt nélküli erő kap felmentést átmeneti időre, ha rövidesen felveszi a már korábban felvázolt utat.
Indoklás: mivel a nem tisztelt politikai erők az elmúlt évtizedekben az energia fejlesztés (90-óta, főleg hőszigetelés, + alternatív energia felhasználás) terén elkövetett borzasztóan súlyos hanyagság miatt legalább 50 évvel vetették vissza az országot. Ez kiterjed az ezzel lényegesen összefüggő versenyképesség romlással, és gazdasági hátránnyal. Az ítélet végleges, felmentés nem lehetséges.

pudding1: ez adózott vagy adózatlan?
(#) pudding1 válasza FREDDI hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Adózatlan..... de akkor is durva! Arról már nem is szólva ha a kis trükkök és mesterségesen nyitva tartott kiskapuk mibenléről is fel vannak világosítva akkor már a számok is másképp alakulnak. A pártok elmehetnek a sunyiba. Az elmúlt 20 évben csak az állami cégeknél kifizetett pénzekből gatyába lehetett volna rázni az országot és most nem érezném úgy az osztrák határt átlépve hogy ott még a levegő is más.........visszatérve az eredeti témára, rendesen működik a visszatáplálós napelemes rendszerem és ha minden jól megy akkor még az idén elkészülök a 2kW-os szélgenerátorral, szintén visszatáplálással. (Ja....és nem pályáztam , viszont k..va sokat dolgoztam és dolgozom érte és abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy a munkámat általában ki is szokták fizetni.)
(#) balogh válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Én saját fülemmel hallottam a „polgitól”, hogy a közeli kisvárosban azé a panelprogram, aki leadja NEKI a tizedet. ZSEBBE. Legalább ötvenen hallottuk akkor. Nem egy szégyellős fazon.
pl. Hogyan lehet ezt lekönyvelni? El lehet ezt számolni költségként?
Következő: »»   9 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem