Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   545 / 2499
(#) petemazi hozzászólása Máj 20, 2010 /
 
Sziasztok!
Tud valaki faék egyszerűségű, lehetőleg ic-s kapcsolás, amibe filléres az IC, és bírja az 54 voltos szimpla tápot? Havernak kéne mélyhez. De lehet áttekerem a tápot középcsapolásúra, és akkor 2x27 körül lenne. Én egy hidalt TDA2030-ra gondoltam, de ahhoz vissza is kellene tekerni a trafóból.
(#) nagy_david1 válasza petemazi hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szia!
Talán STK IC-k közt keresgélj. Én csak ezt az IC-s megoldást ismerem ekkora feszre, de ez nem filléres. Sőt szerintem filléres IC-s megoldás nincs is ilyen korlátokkal. Vagy használsz tranyókat is vagy adsz többet IC-re. Áttekerést jobb ötletnek látom ha össze tudod hozni szépen.
(#) petemazi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Sima szétcsavarozható EI magos trafó, szóval szerintem könnyen meg lehetne tekerni. Mondjuk van itthon 130W-os toroid 2x22-re tekerve, de az majd a VF2-be lesz bepakolva, mert a dual-mono táp volt mindig is a vágyam.
(#) szilva válasza petemazi hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Eléggé faék egyszerűségű, és még hangra is jó az LM1875. Ennek 60V a maximuma, az adatlapon 50V-ra vannak megadva az adatok. Talán nem nevezhető "filléres"-nek, de nem is STK-szintű az ára. Mivel ez gyakorlatilag egy teljesítmény-OPA, az adatlapon szereplő, szimmetrikus táplálású megoldást könnyen lehet egytáposítani az ismert módszerekkel (pozitív bemenetre féltápfeszes előfeszítés előállítása, a kimeneten kicsatolókondi).

Szerk.: ahogy nézem, az LM1875 egyébként pont olyan bekötésű, mint a TDA2030, azaz a TDA2030-ra gondolt hidalt kapcsolásba gyakorlatilag simán betehető.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Az a baj szerintem neki az 54V az váltó szóval még ha pufferelődik ez az érték akkor az LM1875 is esett.
(#) unitraman válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Az biztos. Meg a bukszája is megsínyli a 100 voltos pufferkondikat... :yes:
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
"54V-os szimpla táp"-ról volt szó, én ebből nem gondolnám, hogy a trafóról lejövő AC az 54V. Ha mégis így lenne, akkor vagy a trafóáttekerés vagy egy másik trafó beszerzése tűnik a célszerűnek, mert ilyen irdatlan nagy (~74V), szimpla feszültségről egyszerű erősítőt bajos lesz járatni.
(#) petemazi válasza szilva hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Az 54V az már pufferelt érték.
Azért gondoltam először TDA2030-ra, mert pont van elfekvőben itthon két darab. Szerintem trafótekerés lesz ebből.
(#) nagy_david1 válasza petemazi hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Azért gondoltam én 54VAC-t mert azt írtad, hogy ha középleágazást alakítasz ki akkor 2*27V lesz, és valahogy én transzformátornál, főleg ha már középleágaszást s mindent nézünk akkor nem pufferelt értékekkel dolgozok. De ha így van akkor szilva ötletét megpróbálhatod. De én még mindig az áttekerést javasolnám, és mint írta unitraman is, amivel még nem is számoltunk az az, hogy 100V "sok uF"-os kondi kell, mert az 50V-os szerintem egy idő után elkezd púposodni és ezeknek megint áruk van.
(#) janimester hozzászólása Máj 21, 2010 /
 
Sziasztok ! van egy trafóm (EI) amit toldani szeretnék szekunder oldalon mivel nem 2x23.5 v kellene hanem 30 és abból szeretnék +- 40-41 v-ot , a tarfó elég nagy 200W 5 kg körüli, kb. 1.5 réz van benne a Sec oldalon , kérdés= csak a két 23 voltos kivezetés után tekerjek ugyanannyit vagy még kell tekernem a közös 0-a pontra is , és szabad utántekernem 1mm rézből vagy csakis kizárólag ugyanojan vastagságű rezet használjak? köszi előre is a választ
(#) hapro válasza janimester hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Mindegy melyik végére tekered, a vezető keresztmetszete bírja azt az áramot amire használni szeretnéd és kész.
(#) janimester válasza hapro hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Köszi, egyébként 2 tda7294 kihajtására lesz , (többen is irták hogy 44v ig szabad hajtani de akkor már brutálisan szól) szóval mégjobban muzsikálna 40v on mint 30v on ,és akkor nyugodtan tekerhetem a két kivezetésre nem (nem a közösre)?
(#) gleccser16 hozzászólása Máj 21, 2010 /
 
Helló!

Megépítettem egy Vf2 dual stereo modult. Az alkotós átrajzolatot készítettem el. Mind a két oldal kitűnően működik és szól, de olyan mint ha nagyon melegednének a fetek.
Egy L idomra lettek szerelve a félvezetők, (az aljukra tedtem szigetelést és pasztát is) és onnan rácsavaroztam a bordára, ami 8x30cm. Nagyobb hangerőnél ( 30W ) a fetek nagyon sütnek, kb kétszer melegebbek mint a borda.
Nem gerjed, nyugalmi áram 60mA és nyugalomban nem is érezni a fetek melegedését.
Azért írtam, mert nem tudom hogy ez most normális dolog-e, hogy a fetek melegebbek mint a borda, hiszen ha jó a hűtés együtt emelkedne a hőmérsékletük, nem?
Sajnos ez az első "diszkrét" elemekből felépülő erősítőm és nincs sok tapasztalatom benne.

Valaki segítsen. Köszönöm!
(#) J-O-E válasza gleccser16 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Az természetes hogy a FET-ek meklegebbek mint a hűtőborda hiszen ott keletkezik a hő és ahogy távolodsz a forrástól csökken a hő. Az már más kérdés hogy ez még normális hőmérséklet-e ezt csak hőméréssel tudod kideríteni. Ami nem túl jó hogy nem aluminium profit használsz hanem egy L alakúra hajlított alu db.-ot. és ennek a vastagsága nem árt ha minnél vastagabb kb. 6-7mm vastagság jobb hatásfokú, de a legjobb ha egy anyagból van a hútőborda nincsenek felesleges illesztések, a képen látható bal alsó a leg ideálisabb.
Ha nem tudsz ilyen bordát alkalmazni talán állítva kellene megpróbálnod a FET-eket közvetlenül a bordára erősíteni, ügyelve a filmrétegnyi hővezető szilikon pasztára!

hutoborda.jpg
    
(#) water válasza gleccser16 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Az idom és a borda közé is kell paszta raktál oda is? Ha jól látom nincs is egészen egy síkban a kettő, vagyis alig vezet át hőt és még ott van a festék is (ha az festék).
(#) gleccser16 válasza water hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Nos igen. Szerintem az L idommal van a gond. Az a baj, hogy hajlított idomot használtam, és a vastagsága is csak 4mm. Nem véglegesem raktam rá a bordára, csak kipróbáltam a végfokot, közé is tedtem pasztát.
Elég sok a hőmérséklet külömbség is. A fet és a borda között 43C-fok negyed kivezérlés mellett. Lehet az lesz amit J-O-E tanácsolt. Közvetlenül a bordára az egész.

Köszönöm a segítségeket!
(#) J-O-E válasza gleccser16 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
És ami csak most szúrt szemet nekem "kicsit homályosak a képek" szürke szilikon szigetelőt használtál az alá nem kell + paszta, az üveg csillám alá kell egy nagyon vékony filmréteg.
A túl sok paszta ront a hűtés hatásfokán, és a hűtőbordán lévő festék, és egyenetlenség is.
Amúgy nem lett rosz, a hűtési probléma könnyen megoldható.
(#) Directors hozzászólása Máj 21, 2010 /
 
Sziasztok!

Az mitől lehet,hogy egy erősítő tranzisztorai nagyon melegszenek?
A borda mérete megfelelő és ha halkan hallgatom a zenét akkor is nagyon melegszik.
A nyugalmi áram 15mA.
Rendesen szól nagy és kis hangerőn is.
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Hőátadás nincs rendben a tranyótokozás, és a hűtőfelület között.
(#) janimester hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
Sziasztok Na ugye toldani akartam a trafót de az a plusz 18menet szimmetrikus oldalanént éphogy nem fért fel, de volt rajt még pluszba 2x5 v azt letekertem hátha elég lett volna a hej , de ez a szekeunder 2x23 kimenetek alatt volt , kérdésem hogyan tudnám szépen visszatekerni a 2x23 v os részt egymás mellé spirálisan úgy hogy ismét elférjen . Tudnátok adni tippet hogyan tudnák szép meneteket csinálni?
(#) janimester válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Köszi áttettem és várom a tippeket mert akkor neki is állok ,csak a 1.5 rezet elég nehéz hajtogatni
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Teljesen rendben van.Eddig is ugyan így volt és több órán keresztül hallgattam teljes hangerőn és nem melegedett fel ennyire mint most kis hangerőn vagy 30mp alatt.
(#) janimester hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
Sziasztok na végeztem nagynehezen a trafóval is most halál pontosan +-40V na és ugye arról döngettem a tda7294 es erősítőmet és egyszer csak azt veszem észre hogy "elveszik a mély" és a hangerő csökken és csak kilengenek a hangszórók mint állat szólnak szólnak de nincs basszus nem lehet hogy besokalt a 2ic -m ekkora fesztől ?
(#) Bassmester válasza janimester hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Nem sokalt be. Valami más lehet a hiba oka.
(#) janimester válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Észrevettem valamit ugye 2IC vel sztereó de mindegyiknek szimm. táp kell , és párhuzamosan van kötve a kettő, ha leveszem az egyik hangszórót akkor a másik jobban szól megszűnik a recsegés , nem lehet hogy a tápegységem gyengusz ? pedig a trafón 1.5-2mm réz van és 5kg amúgy 2x4700 µF +3300Uf puffereli ......
(#) csovalek hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
CSá.
Lenne pár kérdésem.
1. Van egy TVből EI trafóm 4x8.5x7cm +-1mm ez szerintetek megvan 100Wos?
2. Lead 7V 20V 40V. A 40Vos részre szeretnék egy tda7294 es végfokot amit ugy félig vezérelnék ki.
3. Mellékelek egy rajzot ahogy gondolom az egészet megoltani(SUB) Szerintetek mehet ez így majd, ha megcsinálom?
Alaposan át kellene nézni a rajzomat, hogy hol vannak hibák vagy kisebb változtatnivalók.
A táp, a hangszóró (akciós 3500ft kb. hétfőre lehet el is fogy :eek2: ), a szűrő- ezeket kellene 2x is átnézni valakinek aki nagy tudással bír.
Kösz.
(#) janimester válasza csovalek hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Vigyázz !!! remélem nem a 40V váltót akarod nekiereszteni egyenirányítva az közel 56V +- azzal tutira kinyírod füstté lessz az egész cucc, nekem is most pont 40V+- van 2IC!! és már rakoncátlankodnak..... jah és most nézem a kondenzátorok 25V osak ?csakmert = robbanás 56V+-al bocsi ha leordítottalak de ha további segítséget akarsz msnen nagyon sokat tudnák segíteni imserem mint a rossz pénzt ezt az ic-t
(#) csovalek válasza janimester hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Hát igasság szerint, ha jobban megnézed a rajzom akkor szerintem ez nem +-56V inkább csak sima 56V és azt hallottam, hogy az elkókat így bekötöm akkor középen lesz a föld a fesz pedig +- ban fele-fele.
Ebből mennyi az igaz?
És szerintem 35V mégis csak kell az elkóknak, mert terhelés nélkül felszökik a fesz úgy is.
(#) janimester válasza csovalek hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
A táp bekötésével nincs gond de az elkók el fognak robbani valószínüleg ..nem bírják 25-35V nál nagyobb feszt azért kellene bele 50-63V os nekem is elszálltak miután utánatoldottam a trafóm úgy hogy pont -+40V re jöjjön ki csak a 63V -os ak maradtak meg akkorát szólt hogy beleremegett a dobhártyám b..meg...a tápszűrésre kerámia vagy 150nF fóliakondit ajánlanák
(#) janimester hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
akármijen váltó tápból meg lehet kapni az egyenirányított értéket --egyszerűen szorozd be a trafó szekunderén mért feszültséget gyök2 vel így általában 1-2V pontossággal meg lehet határozni ...
Következő: »»   545 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem