Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   9 / 28
(#) kadarist válasza mate_x hozzászólására (») Nov 15, 2009 /

Szia!

Megadtad a választ magadnak. Ha a trafó kettős szigetelésű és nincs a trafó fémváza a fémburkolathoz rögzítve fémesen, akkor nem kell. A Te esetedben nincs hová kötni a védővezetőt.
(#) ramsey hozzászólása Máj 26, 2010 /

Sziasztok!
Abszolút laikus vagyok, de olyan szinten, hogy a zseblámpát is gumiszőnyegen szerelem Szóval olyan problémám van, hogy mi régi házban lakunk, a vezetékek még aluk, és a szobában összvissz egy konnektor van, és az sincs leföldelve, vagy a védőföldelés vezetéke valahol eltört, a lényeg,hogy nincs védőföldelés, mert ma megfogtam a számítógépházat és úgy megrázott,hogy majd letépte a karom. A falat nem akarom szétverni,kábelt behúzni,mert nem az enyém a ház, és a kérdésem az lenne,hogy ha egy ilyen FI relés hosszabbítót vennék,megoldaná-e a problémát?Vagy akkor is rázna a gép?Illetve hosszú távon jó-e mert ha hozzáérek és leold,akkor minden kikapcsol, és indíthatok el minden gépet újra.Légyszíves segítsetek.
(#) potyo válasza ramsey hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Nem úszod meg a földelés kialakítását. Próbáld a ház tulajával letárgyalni, hogy a felújítás árát vagy legalább nagyobb részét vonja le a házbérből.
(#) ramsey válasza potyo hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Na és ha el van szakadva a védőföldelés vezetéke?Nem hinném,hogy lesz belőle valamiféle felújítás vagy falbontás,hogy újrahúzzák a vezetéket,ezért gondoltam erre a megoldásra.A nullavezetővel összekötni tilos és életveszélyes, ezért azt nem akarom csinálni.Valamiféle megoldás csak van.Ez az FI relé nem jó?
(#) ramsey válasza (») Máj 26, 2010 /

Átolvastam,de nem tudtam belőle kivenni használhatót.Legalábbis magamnak nem.
(#) Villanypasteur válasza ramsey hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia!

A fi relé nem helyettesíti a megfelelő védőföldelést. Hívj ki szakembert, aki kiméri a földelési ellenállást (már ha van).
A számítógéped földelt kialakítású aljzatba dugtad?
(#) ramsey válasza Villanypasteur hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Igen abba dugtam, az összes hosszabbító ilyen, de ha rossz a védőfüldelés akkor semmit nem érek vele
(#) ramsey válasza ramsey hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

A készülék házára mekkora áram folyhat át?Életveszélyes is lehet?
(#) ramsey válasza potyo hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Kivettem a konnektort és megnéztem, van védőföldelés behúzva,szóval tévedtem,mikor azt hittem,hogy nincs,de ezek szerint akkor valahol el van törve a vezeték,vagy nem érintkezik már befogató papucsokkal,mert mint mondtam alu vezetékek,és ezek hajlamosak a kúszásra sajnos,amit gondolom sok szerelő ismer.Máshonnan behúzzam a védővezetéket vagy mit csináljak?
(#) ramsey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Igazából,már lehet meg tudom oldani,mertt szerintem egy villanykapcsolóról fogom levenni,mert azon jó.
(#) potyo válasza ramsey hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Villanykapcsolón nem szokott lenni földelés...
(#) kadarist válasza ramsey hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

A villanykapcsolónál milyen védőföldelés van? Tessék szakembert hívni, és nem kontárkodni!
(#) ramsey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

No para,mindig áramtalanítok.
(#) tilde válasza ramsey hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Áramtalanítás után visszakapcsolsz, és ha valamit félrekötöttél akkor ugyanolyan veszélyes. Nemcsak rád, hanem másokra is akik a hálózat közelében vannak.
(#) quite válasza ramsey hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Húha Ramsey!

Nem vagy kispályás! De marha nagy mákod van, hogy köbzoli volt a moderátor, mert ha rajtam múlt volna, simán durvább szankciót alkalmaztam volna egy ilyen akcióért, és ilyen reakcióért!

Egy létező topicot átolvasol, nem találsz benne számodra használható infót, és erre nyitsz inkább egy tök ugyanolyan címmel új topicot.
Mégis mire számítottál?

Édes Istenem, hogy mik vannak, menten kifordulok a székemből.
(#) ramsey válasza quite hozzászólására (») Máj 27, 2010 /

Ki nem sz***a le,akkor b*****l ki innen te lúzer.
(#) pingu hozzászólása Máj 31, 2010 /

Sziasztok,

most költözöm egy panelba. Megnéztem a biztosítódobozt (3 kismegszakítós, 2x15A és 1x22A), hogy meghúzzam az esetleg laza csavarokat. A lakásba ill. dobozba két vezeték érkezik, egy fázis és a null. A dobozon a föld és a nulla síne össze van kötve, tehát a biztosító doboztól válik külön a nulla és a föld.

Két kérdés merült fel bennem ezzel kapcsolatban:
- ez így szabályos földelés, esetleg ez a TN-C-S rendszer?
- sokat emlegettétek az FI relét, érdemes a kismegszakítók elé bekötnöm egyet? Az egyik bejegyzésben az szerepel, hogy rendes földelés nélkül az FI relének nincs értelme és nem tudom, hogy ennek a lakásnak az esetén ez jó-e ha van vagy sem?

Köszi előre is!
(#) TheBartucz hozzászólása Jún 3, 2010 /

Üdv!

Igaz nem hálózati földeléssel kapcsolatban lenne kérdésem, de konkrétan ilyen topic nincs. A telek végébe, a háztól elkülönülve, készítettem egy fém tetővel fém szerkezettel és falakkal, egy (belül OSB-s) házikót. úgy gondoltam erősen kivan téve a villámveszélynek, leföldelem.
Két darab 2 m-es U-vasat akartam lenyomni, de valami kőbe elakadt, megállt, így mindkettőből kb 0.5m levágtam végül is az a vége hogy van két 1.5 m és két 0.5 m sorban, és a tetején egy laposvassal össze vannak kötve, hegesztve: ezt csak azért írtam le mert azt szoktak javasolni hogy egy 2 m-es rudat üssünk le. Nem tudom, hogy a felület számít igazából, vagy pedig hogy milyen mélyen van, bár a felület lehet a lényeg gondolom, egyébként kb 3 m(2)-es összeadva így.
Nade nem is ez a lényeg. Két dolog miatt akartam elkészíteni a földelést, egyszer, hogy az épület biztosítva legyen villám ügyileg, a másik dolog pedig, hogy a kísérletezgetés helyszíne lenne a fészer és pl az éppen elkészült Tesla tekercsemet tilos hálózati földre kötni, de gondolom még sok dologgal van ez így.

Összegzésül a kérdéseim:
- Elég-e a felület, mélysége a levert vasrudaknak?
- Ha a ház tetejével és/vagy fém szerkezettel összekötöm a földet az úgy megfelelő, vagy készítenem kéne egy kitörési pontot valahol a tető közepére, és ezt összekössem a házzal, vagy külön, mert ugyebár nem biztos, hogy pont a kitörési pontba csak a villám?!
- Ha nem viharban használom, akkor gondolom megfelelő lesz földelni az elektrós dolgokat?

Köszönöm!
(#) mugab válasza TheBartucz hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Villámra biztos nem jó így. A villám energiáját nem vezetheti a tető. Nézz meg néhány megvalósítást, a villámvezető vastag anyag, kiemelkedik a környezetből és nem árt ha el van szigetelve. (Ellenkező esetben tűz, élet és egyéb veszélyek merülnek fel)
Azt hogy a földelésed mit ér megnézheted úgy hogy arról üzemeltetsz egy hősugárzót pl. . Ha nagyjából ugyanannyi áramot vesz fel mintha hálózatról menne akkor jó lehet. (De én kétlem) A minél mélyebb szonda arra jó, hogy ott nem szárad ki a föld. Mert a száraz föld nem vezet. Szóval a felület és a mélység is fontos.
(#) dobo válasza TheBartucz hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

A tető vezetheti a villámáramot nyugodtan.
Az a lényeg hogy csinálj felfogót monduk egy 2 méteres rud a tetőgerincre hogy abba csapjon a villám .
A lemezhez szegecseléssel csavazozással hegesztéssel csatlakozhatsz.
Alul a földelőszondákhoz oldható kötéssel ha mérni akarod.
A vas bódé legyen a hálózati földelővel is összekötve és ha futja rá akkor egy B+C típusú tulfesz levezető a betápra.
Ezzel egy teljes villámvédelmi rendszert építettél ami a bent lévő berendezéseket és téged teljes mértékben véd.
Ha van a padlóba betonvas azt is jó bekötni mert akkor nem alakulhat ki lépésfeszültség és a földelés értékét is javítja.
(#) dobo válasza mugab hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Vezethet villámáramot a lemez mert nagyon nagy a felülete ezért jól hül és kicsi benne az áramsürüség.
Csak felfogóval kell ellátni hogy abba csapjon a villám.
(#) mugab válasza dobo hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

A lemez anyagára és vastagságára, valamint a felfogó és a levezető közötti távolságra tekintet nélkül? Hm...
(#) dobo válasza mugab hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Na jó a lemez vastagság legalább legyen 0.5 mm feltehetően van is annyi .
A lemezel szerintem csavarozva vannak a fém tartószerkezethez ami természetes levezető.
Annyi levezető amennyi lába van a tartószerkezetnek az alapba betonozva.
Lehetne itt kockázatelemzést végezni de felesleges illetve kevés hozzá az adat.
(#) TheBartucz hozzászólása Jún 4, 2010 /

Nos, úgy látom akkor ez mégsem olyan egyszerű, ha megengeditek, leírnám az alapoktól.
Mellékelek egy képet: 6.5m x 2.3m-es a lapos tető, 0.8 mm-es alumínium hullámlemezből. A vasgerendákhoz, popszegeccsel van rögzítve. Írtátok, hogy ha van lehetőség kössem rá a vasbetonhálóhoz. Elég low-budget épületnek mondható, tehát csak úgy beledobáltunk vasdarabokat, némelyiket hozzáhegesztettük a főoszlopokhoz. de nem olyan mintha egy háló lenne alul sajnos, de akkor ezt hagyjuk is.
Mint látható, nincs gerince a tetőnek, így valamiféle keret lehetne a megoldás, mondjuk a szélektől fél méterre egy 5.5m x 1.8m-es kb. Ez ki kell hogy emelkedjen, vagy mehet rá közvetlen? Tegyek a négyszög csúcsaihoz kitüremkedéseket tehát valami tüskeféleségeket, vagy a keret maga felfogja?
Ha ez így jó, akkor erre rákötöm közvetlen a földelést, de maga a ház is rá legyen kötve gondolom.
Ha esetleg feltétlen szükséges, még ütök le, ill megpróbálok, egy legalább 2 méteres rudat leütni, és azt is a vashoz kötöm.

Illetve még annyit:
"A vas bódé legyen a hálózati földelővel is összekötve és ha futja rá akkor egy B+C típusú tulfesz levezető a betápra."

Erről írnál esetleg még pár szót, ha megkérhetlek?

Köszönöm még egyszer!
(#) kzolt hozzászólása Júl 4, 2010 /

Sziasztok!

Sajnos a következő kérdésemre nem találtam választ a fórumban. Azt szeretném kérdezni, hogy ha két földelt fali konnektort párhuzamosan bekötök, igaz-e, hogy a földvezetéket úgy kell bekötni, hogy mindkét konnektorhoz külön-külön földvezetéket kell húzni a mérőszekrénytől és nem pedig egy szállal kötöm össze őket. Ezt hallottam.

Köszönöm a válaszokat.
(#) potyo válasza kzolt hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Nem kell külön földelőszálat húzni, a konnektorokat megelőző elosztódobozig közös földelőszál megy ugyanúgy, mint a fázis és a nullánál, és csak az elosztódobozban ágazik szét.
(#) kzolt válasza potyo hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Köszönöm a választ, még azt szeretném kérdezni ezzel kapcsolatban, hogy mi a különbség, ha a két konnektort kötöm össze egy rövid kábellel és onnan húzok egy szálat az elosztóig, ahogy írtam, vagy két külön szállal megyek az elosztóig és ott kötöm össze, ahogy Te írtad. Így is, úgy is összekötöm őket, csak a vezeték hossza változik. Szabvány miatt van így, vagy ez veszélyes megoldás.
Köszönöm.
(#) potyo válasza kzolt hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Bár így most pontosan nemtudom, de szerintem tilos ilyet csinálni azért, mert elosztást, kötést csak elosztódobozban szabad csinálni. Ha másért nem, akkor az utólagos áttekinthetőség miatt. Esetleg ha a két konnektor közvetlenül egymás mellett van, vagy pedig egy fal két oldalán egymással "szemben", akkor mondjuk nem ront sokat az áttekinthetőségen a közvetlen kábel. De ha pl. falfestésről-felújításról vagy új építésről van szó, akkor az utóbbi esetben is külön kábellel mennék fel a fal két oldalán és ott mennék át a falon egy elosztódobozba.
(#) kzolt válasza potyo hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Köszönöm!
(#) balazswo hozzászólása Júl 28, 2010 /

Sziasztok!

Házfelújítás közben, a vakolatot leütve, előkerült a ház védőföldelésének kábele: egy hajszálvékony alumínium drót, ami az előszobában megy le valahova...
Nem igazán bízok már ebben a védőföldelésben, ezért úgy döntöttem, hogy egy normális, szabványos védőföldelést alakítok ki, melyek akár az ELMŰ is elfogad a későbbiekben. Tudnátok abban segíteni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy földszonda kialakításnak? Milyen előírások vannak az ELMŰ területén? Kívülre, a ház fala mellé szándékozom leütni egy 10-es köracélt. Van valami irányadó a leütött rúd hosszával kapcsolatban? A horganyzott köracélnak nagyobb az ellenállása, mint a simának?
Úgy tudom, hogy egy elosztódobozban kell össszekötni a földkábelt a szondával. Ennek van valami bevált gyakorlata vagy szabványa?
A villanyszerelők hogyan ellenőrzik a védőföldelés jóságát? Összekötöm a fázist-védőföldet egy ellenállással és mérem, hogy elegendően nagy áram folyik át rajta?
Köszi előre is a válaszokat!
Következő: »»   9 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem