Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfok javítás

Témaindító: microfrost, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 12
(#) djhans válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Valami gerjedés lehet. Ahogy a képet nézem az egyik végtranyó biztos hamis.
(#) 187BodyGuard válasza djhans hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Most ebben az esetben mind 2 félvezető tranyó egészvezető lett. Teljesen átszakadt a BCE Átmenete. Az erősítőben található többi 9 tranyót átvizsgáltam, kimértem és azok működnek.
(#) 187BodyGuard válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Holnap megyek majd boltba, és ha van megveszem őket. Ha nincs akkor megyek a Lomex-be. Aztán holnap kiderül minden.
(#) szamóca válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Hová kéred az áthelyezést? Ide, ide, ide, netán ide.
(#) 187BodyGuard válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Nem szeretném áthelyeztetni sehova se, mert volt már vele rossz tapasztalatom, hogy át lett helyezve és senki sem válaszolt rá . Remélem sikerül minél előbb megjavítani mert eléggé sürgős.
(#) szamóca válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

1 Már megkaptad a választ a kérdésedre.
2 Ezt az általános erősítős topikban is megkaptad volna.
3 Pontszerzés-adás szempontjából mindegy a válaszadónak hogy hol teszed fel a kérdést, mert szólsz egy modinak, és adja pontot neki. Ezért nem kell új téma.
(#) lapose válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Szia!

A középső kis BD-t mindenféleképpen cseréld ki!
(#) 187BodyGuard válasza lapose hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Megvettem a BD tranyókat, egyelőre kísérletezni jók lesznek, aztán ha stabilan működik akkor jöhet bele a drágább fajta amit simpi írt. Kaptam simpitől olyan ötletet is hogy tegyek be valamit ami fogja az áramot, amíg tesztelek, nehogy megint drótba menjen át a két tranyó és esetleg füst és fényjelenséget is produkáljon . (itt megjegyzem hogy volt szerencsém látni anno amikor a Videoton Cleopatra-m ban elvillant a 2 végfok tranzisztor XD volt füst effekt és a másik csatornán meg szólt a zene is, így igazi live koncert volt) Nos ez 2db fénycsőfojtóban valósul meg majd. Pont van 2db 18W-os előtét itthon, úgyhogy a hétvégén szerintem nekiállok eljátszadozok vele.
(#) kadarist válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Szia!
Egy izzólámpa sokkal jobb lenne áramhatárolónak, mint egy fojtó. Ráadásul így vizuálisan is kontrollálhatod az aktuális áramfelvételt (fényerő).
(#) 187BodyGuard válasza kadarist hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Valóban van benne valami, de mekkorát tegyek oda?
100W-os vagy 60W-os jó?
(#) kadarist válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Hatvanas jó. Persze a trafó primer oldalába építsd be. Viszont ha csak nagyobb hangerőnél pusztulnak el a tranyók, akkor szimplán alul vannak méretezve, és akkor tényleg valami normális típust kellene beépíteni
(#) 187BodyGuard válasza kadarist hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

A tranyók a bekapcsolás pillanatában pusztulnak el, akkor, ha az előfok egy picit is fel van tekerve. Én arra gondoltam hogy az IC bekapcsolásnál lő egyet a jelen és ezt nem bírják ki a bédék.
(#) kadarist válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Igen, lehet, hogy az előfok egy jó nagy DC löketet ad a végfoknak, amit nem képesek feldolgozni a tranyók. Jó lenne a rajzát látni ennek a kis aranyosnak.
(#) 187BodyGuard válasza kadarist hozzászólására (») Máj 30, 2010 /

Ezzel egyet értek, de nincs hozzá rajzom. Kerestem gugli barátommal torrentet, komplett rajzot, és sehol nem találtam. Mondjuk a végfokot elnézve nem egy alkatrésztemető a Quad 405 höz képest.
(#) 187BodyGuard válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Van valakinek esetleg valami mentő javaslata hogy mit csináljak vele hogy ne kapja meg azt a jókora DC lökést?
Mert én arra gondoltam, hogy esetleg egy koppanásgátló cuccot lehetne bele relével kialakítani, ami az előfokot a bekapcsolás után 2-3 másodpercel kapcsolja a végfokra.

Anno ezért nyitottam ennek külön topicot, mert ide alig érkezik válasz és ez elég sürgős lenne.....
(#) kadarist válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Építs be kondenzátort az előfok és a végfok közé.1-2 µF-ossal próbáld ki.
(#) didyman válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Az hidegen prímán rövidzár lesz abban a pillanatban, amikor az előfok lök egyet. De valami nem kóser abban a végfokban, nem kéne tönkremennie egy ilyen manővertől. A némítást egy egytranzisztoros dologgal oldanám meg, valahogy így:

némító.jpg

(#) kadarist válasza didyman hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

A kisebb kapacitású kondi beépítése csak egy ötlet volt. Az sem biztos, hogy egyáltalán van ilyen "lökés". A végtranzisztorok is lehetnek alulméretezettek feszültségben-áramban. A bekapcsolás nagyon kritikus folyamat egy komplementer.szimmetrikus erősítőnél.
(#) 187BodyGuard hozzászólása Jún 1, 2010 /

Igen ezt az alul méretezést már mondták nekem. Csak azt nem értem hogy volt képes üzemelni a cuccos éveken át gond nélkül? Mert így vette a zenekar akitől kaptam javításra. És akár hogy is nézem a Powerstate az márka, nem mutatna jól a márka mellett ha mindig ilyen miatt füstölne el...
(#) kadarist válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Esetleg nem volt javítva a közelmúltban? Egy nem odaillő alkatrész okozhat zavarokat. Az is érdekes, hogy feltekert poti állásnál pusztul el a végfok,ráadott jel nélkül.
(#) 187BodyGuard válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Tuttommal csak nálam volt elöször javítva másfél éve. Akkor a végtranyókat cseréltem csak benne, és azzal el is ment egészen idáig. De ezek szerint van ott másprobléma is hogy azok elcsattantak...
Amit írt Simpi, azok a japcsi tranyók, addig nem szeretném beletenni őket amíg nem tudom biztosan, hogy működik az egész cuccos hibátlanul, mert azokat drága mulatság lenne dróttá változtatni vagy kipattogtatni.
(#) ChoozLee válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

A szilikon sem örökéletű. Értsd ezalatt, hogy a sok hőváltozás visszafordíthatatlan folyamatokat indít el a lapkán. Ha ez egy basszus erősítő, akkor pedig különösképp igénybe van véve, hisz itt igen nagy áramok folynak a hangszóró felé. Én is azt javasolnám, vegyél valami strapabíró tranzisztorokat.
A tesztelésnél ne a primer körbe köss izzót, hanem a végfok tápágába. Egyszerű autóba való féklámpa megteszi; így mindjárt látszik az is, melyik tápágban van hiba.
A bekapcsolási gond több rétű lehet. Elképzelhető egy, az előfokból jövő impulzus is, mint, ahogy már fel lett vetve, főleg, mert műveleti erősítős fokozat van az elején. Ezek nagy része elég érdekes dolgokat tud produkálni tápráadás, -elvétel esetén.
De a végfokban is lejátszódhatnak ilyen események, elsősorban a feszültség erősítő körben. Bekapcsoláskor, ha nincs jól kiegyensúlyozva a tápágak éledése, a feszerősítő könnyen telítésbe mehet. Jobb esetben csak egy pukkanás hallatszik az elején (persze, ha nincs koppanásgátló a hangszóró előtt), rosszabb esetben telítésben is marad, ezzel túlvezérelve a végfokozatot.
Erről viszonylag könnyen meg tudsz győzödni, ha bekötöd az izzókat a fentebb említett helyre. Javítani úgy lehet a problémán, ha a fesz erősítő áramát némileg lecsökkented. Ez rizikós kicsit, de, amennyire ismerem a powerstate cuccokat, nincsenek tervezésileg túlbonyolítva, nincsenek annyira átgondolva.
Remélem segítettem valamicskét.
(#) nkextreme hozzászólása Jún 14, 2010 /

halihó!

az lenne a problémám, hogy az erősítőm végfokjának tranzisztorai mindig elszállnak, csere után egy-két percet megy és elszáll, ez vajon mitől lehet? (BDT62B és BDT63B)
a probléma úgy jelentkezett hogy este kikapcsoltam, reggel meg már nem volt hang előre is köszönöm a választ.
(#) didyman válasza nkextreme hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Sokat, igen sokat segítene, ha arról a végfokról tudnánk is valamit, anélkül nehéz tapogatózni az okokat illetően.
(#) nkextreme hozzászólása Jún 15, 2010 /

Philips 70FR 310/00G erősítőben van, kb. 10 éves.
(#) djklein hozzászólása Jún 24, 2010 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem, van egy Yokville AP2040-es végfokom. Hibásan vettem az egyik odala elszállt. Ezzel bírkózom már egy ideje de nem sikrül rendbehoznom. A kiégett alkatrészeket kicseréltem, minden alkatrészt egyenként teszteltem a legutóbbi indításkor kétszer átnéztem mindent. Amint bekapcsolom kis búgás és csatt mindíg elszáll valami.
nem olcsóak a végtranyók szóval muszáj segítséget kérnem hátha ti meg tudjátok mondani mit nézek el.
Szinte az összes taranzisztor ellenállást diódát és kondenzátort kicseréltem ami elégett vagy az értéke nem felelet meg a gyárinak. Egy MAC224-es triacot BTA41-el helyettesítettem.
Most ismét elszállt pár végtranzisztorom de más nem a meghatókkal és az elejével nincs probléma.
Azt szeretném kérdezni hogyan fogjak hozzá most már minden lépést megkérdezek mert nem akarok átsiklani semmin. Jelenleg annyit csináltam hogy kivettem az összes végtranzisztort és a multiméterem hFE tesztjével átnéztem őket az MJ21195-ös tranzisztorok 145 körüli értéküek a vadonat újak és a régi épek is az MJ21196-os tranzisztoraim viszont mind 50 körüli értéket kaptak. A rosszak természetesen 0-át. Ez az 50-es érték normális? Ebből jelenleg nincs szűz tranzisztorom hogy összehasonlítsam.
A rosszakból rendelek újat. Milyen alkatrészt nézzek még meg és hogyan?

A végfok részletes javítási útmutatója itt megtalálható:

AP2040
(#) ljusdr hozzászólása Júl 18, 2010 /

Sziasztok!

Önálló topik indítása helyett itt teszem fel a kérdésemet:
Ahogy korábbi hozzászólásokat olvastam, találkoztatok már Castone cpa800-as végfokkal.
Szeretnék segítséget kérni hozzá.
Az egyik oldalon égésnyomok sehol, mértem a vég és meghajtó tranyókat de jónak tűnnek, viszont védelem előtt kint van kb+65V. (teljes táp 74V)
Melegedés, áramfelvétel(jelentősebb) nincsen.
Rajzot sajnos nem találok hozzá, de nagyon hasonlít a BEAG APT100-ra, csak duplázott végfoktranyókkal.
Bekapcsoláskor van valami ciripelő hang, de csak néha.
Hol kutassak tovább?
A meghajtók MJE10030, a bázisukon majdnem teljes tápfesz.
Néztem az előttük levő MJE340-es tranzisztorokat, de ők is jók.
Ötlet?
(#) 77htomi válasza ljusdr hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia!

Én nemrég javítottam 1 castone végfokot hasonló hibával. Ott az okozta a gondot, hogy magán a végfok panelen van 1 rész ami kisebb tápfeszről működik. Ezt 2 soros ellenállás állítja elő a 74V-ból, és az egyik szakadt volt, ezért tolódott el a kimenet! Semmi más gondja nem volt. Az ellenálláson sem látszott semmi!
Ha jól emlékszem ez 1 CPA600 volt, de lehet itt is ez a probléma!

Üdv.:
T.
(#) ljusdr válasza 77htomi hozzászólására (») Júl 18, 2010 /

Szia!

Köszönöm, de úgy tűnik, hogy az előerősítő (tipusát nem tudom, lecsiszolták) +- tápja jó. Egy 5,6 kOhm-os ellenálláss után 15V-os Zener dióda. +14,4V és -14V. Nem túl szimmetrikus.
Nem tudod, milyen ic-t használtak benne?

Üdv: Balázs
(#) ljusdr hozzászólása Júl 18, 2010 /

Tovább méricskéltem, a pozitív oldalon az összes elkót kicseréltem. Eredmény: változatlan helyzet, kimeneten +65V. Hogyan tovább?
Következő: »»   5 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem