Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Nemtudom, ez annyira egyszerű áramkör, hogy illene tudni magadtól végigkövetni, hogy hol nem az jelenik meg, aminek kellene...
Megint fordítva csinálsz mindent. Nem olvastad el a linkelt cikket? Teszteled mikor unom meg?
Idézet: „Az RB6 tökéletes, azaz pipa nélkül 0V alatt, pipával 4 fölött, az RB7 ugyanígy.” Ezután: Idézet: „- RB6 pipa RB6 = 0,12 V RB7 = 5 V // fordítva vannak bekötve?” Most akkor mi van? Először mértél rosszul vagy utána? Szerinted, ha ezt nem tudod megoldani, mire fogsz menni a PIC áramkörével?
Idézet: „Most építettem egy tüskesoros csatit az iscp-re, hogy pontos legyen a mérés.” Amit ezek szerint fordítva kötöttél be az előzőekhez képest. Ennyi hiba kicsit sok nem? Az elektronikában hibátlanul kell dolgozni, különben nem sok jót ígér!
Igen, fordítva cimkéztem fel a kábeleket :no:
De ha ettől eltekintünk a mérés eredménye szerint az D1 - RB6 vonal működik, a D0 - RB7 nem működik.
Végigméricskéltem a D0 - RB7 vonalat: Közvetlen a gépből bekapcsolva 0,48 V jön ki, kikapcsolva 0,07. A program érzékeli, hogyha kapcsolgatom.
Szerk. Most ugyanazt csináltam, most viszont jó. Valami hol érintkezik, hol nem?
Megvan: ha a vdd, vpp be van kapcsolva, akkor a gépből d0-on túl kevés jön ki, viszont ha az égető nincs csatlakoztatva, a gép D0-ja is jól működik.
És az nem rossz, h a gép gnd-je össze van kötve a táp gnd-jével?
Az nem baj, hogy a GND-k össze vannak kötve sőt, az a jó.
Idézet: „ha a vdd, vpp be van kapcsolva” Melyik? A Vdd/Vpp kapcsolóról beszélsz, vagy mindkét kapcsoló bekapcsolásáról? (Vdd/Vpp + Vpp) Ha a Vdd/Vpp kapcsoló bekapcsolása után(ekkor a Vpp fesz még nincs bekapcsolva!) a D0-on nincs meg a fesz, azt jelenti, hogy a 7407 tönkrent, és vigyáznod kell, nehogy a PC portot is tönkrevágd! Remélem ezeket a próbákat PIC nélkül teszed(már ez sem egyértelmű ezek után)?!
Én úgy építettem, hogy nincs főkapcsoló, csak simán Vdd, és Vpp kapcsoló. A cikkben azt írtad, hogy az csak arra jó, h nehogy véletlenül a Vpp-t kapcsoljuk be előbb.
Ha a gépet mérem ( égető nélkül ) Minden oké. Viszont ha rárakom az égetőt, és bekapcsolom a gépet ( de még mindig a gépnél mérem - lpt ) akkor a D0 0V alatt lesz, de amikor a progiban bekapcsolom a PGC-t kicsit nő az értéke, de még mindig 0V alatti.
Akkor mi okból kapcsolod be a Vpp? Csak a képet zavarja össze, mert felesleges információ, mert úgy tűnhet, hogy csak akkor alacsony a D0, ha mindkettő be van kapcsolva és nem derül ki, hogy a Vdd, vagy a Vpp okozza-e a bajt(minden bizonnyal a Vdd).
De már ne próbálkozz, mert rossz a 7407, cseréld ki, mert leterheli a D0-t. Persze ha netán nem jó lábra kötötted a D0-t a 7407-en, akkor még az is lehet, hogy a 7407 jó... A D0 nem a PGC. Ettől még lehet bármi más oka, hogy a PGC a D0-ra hat! A D0 melyik 7407 lábra megy? Inkább kezd előről és nézz át minden csatlakozást, hogy hová kötötted a rajz szerint, gondosan. Papírra vezesd, hogy mit néztél át, és mit hová kötöttél. Nehéz szülés lesz ez, lehet a baba bele is hal!
Ha a D0 tutira jó lábon van, akkor 100% hogy a 7407 a rossz? És azt mivel nyírtam ki, az lpt hibás bekötésével?
Igen, és nem tudom.
Ok, fogok venni egy másikat, és még 1* köszi a segítséget!
Idézet: „Ok, fogok venni egy másikat” Miért is? Már ilyen gyorsan megnézted, hogy jól van bekötve minden? Vagy ha megnézted, nem árulod el, hogy megnézted és minden rendben van? Lehet, hogy csak elkötötted! Azt is nézd meg, hogy a programban nem kutyultál-e el valamit a port kiosztása körül, mert fura, hogy a PGC hatására a D0 változik! Vagy akkor, amikor a Vdd nincs bekapcsolva, akkor a PGC a D1-et a PGD a D0-át vezérli?
A megnézés abból állt, hogy összehasonlítottam a cikkedben lévő képpel, hogy a D0 a 7407 megfelelő lábán van -e.
Még jó, hogy én IC foglalatba raktam a 7407-et. Már megrendeltem hestore-ból, kedden, vagy szerdán talán már mehetek érte. Ha "csak" elkötöttem valamit, lesz egy tartalék 7407-em... És valószínű, hogy a progiban nem kutyultam el semmit, csak rosszul írtam le, de azért mindenképpen elvégzek egy újabb mérést, rendesen leírogatva, majd hétfőn, és megírom mire jutottam.
Hali!
Megvettem az IC-t, és egy új lpt csatit, és kicseréltem őket. Megmértem az ICSP portot: * Vdd kapcsoló bekapcsolva RB6 = 0,35 V RB7 = 0,34 V * RB6 kipipálva RB6 = 5V RB7 = 0,27V * RB7 kipipálva RB6 = 0,31V RB7 = 0,35V Ezek szerint az RB7 rosszul van bekötve? Jelenleg így néz ki a dolog: D0 => 3.láb =74Ls07=> 4.láb => ICSP-RB7 A gép LPT portja jól működik, azt külön kipróbáltam. Most hogyan tovább?
Bocsi, véletlen kétszer küldtem el...
Ha a D0-t méred(vagy a 7407 3. lábát), akkor ott hogyan változik a fesz? (Az RB6 az jó.)
off: Ha elküldesz egy üzenetet, megjelenik rajta két hivatkozás szöveg. Egyikkel módosíthatod egy ideig, a másikkal törölheted. Ezért nem kell magadnak sem választ írni, ha még módosítható a szöveg! Arra is figyelj, hogy ha más módosít, azt is érdemes elolvasni(ez gyors váltásoknál szokott gond lenni, hogy nem veszik észre a hozzáfűzéseket...)
Itt az újabb mérés eredménye:
Csatlakoztattam az égetőt a géphez, és az LPT csatlakozó hátuljánál mértem: * Vdd kapcsoló kikapcsolva - RB7 nincs kipipálva: D0 = 0,07V - RB7 kipipálva: D0 = 4,87V * Vdd kapcsoló bekapcsolva - RB7 nincs kipipálva: D0 = 0,08V - RB7 kipipálva: D0 = 0,48V Az LPT mostmár biztosan jól van bekötve, a 7407-et kicseréltem az újra. Ha az égető nincs a gépre csatlakoztatva, akkor hibátlanul leadja az 5V-ot bekapcsoláskor, kikapcsolt állapotban pedig 0V lesz. Ezek szerint elkötöttem valamit? A D0 - RB7 vonal elvileg jó... Mi lehet a hiba oka?
Szerintem még mindig rosszul kötöd be a 7407-et.
Idézet: „Mi lehet a hiba oka?” Fogalmam nincs! Ahogy potyo írja, egyszerűen valamit elkötöttél, vagy nem kötöttél be, vagy zárlat van, vagy nem tudom. Próbálj olyan képeket készíteni, ahol jól látszik a 7407 bekötése, mindkét oldalról. Valamint az LPT csatiról is úgy, hogy látható legyen mit hová kötöttél! Kábeleket is úgy rendezd, hogy látható legyen mi hová megy és Paint-ben íratozd fel, hogy szerinted melyik mit csinál, főleg, ha nem fér egy képre minden, lehessen követni a kábeleket. Nem a képek száma, hanem a minősége fontos, és a jó beállítás!
Íme néhány kép, remélem ez segít.
Amennyire lehet, megpróbáltam jó képet csinálni + odairogatni hogy mi-micsoda. És itt vannak a korábban feltöltött képek is.
Ezek eredetileg is ilyen kis felbontású képek, vagy a fórummotor méretezi át őket? Ha a motor a ludas, akkor png-be tedd át, azt nem méretezi át elvileg! Így sajnos nem látom a 7407 bekötését. Arról kéne két olyan kép az alkatrész és a fólia oldalról, ami az egész képet kitöltené! Jobban meg kell világítanod, mert nagyon sötétek a képek, semmit nem lehet kivenni. Kivétel az LPT csati, ami ha jól látom jól van bekötve.
itt van egy korábbi kép a 7407 ajláról.
Csak sajnos az a 3 ellenállás elég sokat eltakar. Megpróbáltam feloltani a villanyt, és úgy fotózni, meg nemlekicsinyíteni, de a fotó elég vacak lett, jobb lenne természetes fénynél, de már kezd sötétedni. Elmentettem pngbe, de túl nagy volt a feltöltéshez. Érintkezési hibákat már kerestem, de nem találtam, 1 helyen kicsit megigazítottam a forrasztást, hogy biztosan ne érintkezhessen a 2 láb. A mérés (nem működik az RB7, és a gép D0-on csak 0,47V-t ad le, ha Vdd be van kapcsolva.) alapján nem lehet kikövetkeztetni, hogy hol lehet a hiba?
Próbáld meg feliratozni a kábeleket.
Az a fura, hogy ha minden kábel jól van bekötve, akkor nem értem mitől terhelődik be a D0 a Vdd bekapcsolásakor! Ennek nem szabadna megtörténnie! Minden GND pont ami a rajzon van össze van kötve egymással? Próbáld meg, hogy lehúzod az LPT csatités a 7407 3. lábát, amire a D0 megy, felhúzod 10k-val Vdd-re(5V-ra). Majd bekapcsolod a Vdd-t és méred, hogy a láb fenn van-e 5V-on, és a 4-es láb is 5V-on van-e. Ezután lehúzod a 3. lábat testre, és méred a kimenetet, ahol szintén 0V közeli feszt kell mérj. Ha nem így lenne, akkor ott valami nagy árulás lesz! Ha netán ez így működik, akkor vedd le a 10k-t és csatlakozz, a PC-hez. Ha ekkor ismét rossz, akkor valami biztosan nem jól van kötve a tápoknál, pl. nincs összekötve a GND(test), vagy egyéb elkötés. Az D0-t nézted LED-el?(soros ellenállás is kell ám a LED elé, 1k, mert a végén a port is meghal!). Ha a LED-et meg tudja hajtani, akkor nagyon le kell terhelni, hogy ne működjön! Idézet: „1 helyen kicsit megigazítottam a forrasztást, hogy biztosan ne érintkezhessen a 2 láb.” Inkább szakadásvizsgálóval kell megmérni, hogy tuti nem érintkezik-e! Idézet: „nem lehet kikövetkeztetni, hogy hol lehet a hiba?” Így, hogy nem látom a valós bekötést, nem nagyon. A D0 az IC 3. lábára megy, ami egy bemenet! Ha ez a bemenet leterheli a port kimenetét, akkor rossz az IC! Tudom, hogy most vettél újat, de csak ez a következtetés helytálló. Vagy valami más súlyos elkötés van, ami a képeken egyébként nem látszik, hogy lenne, de ehhez a kábeleken futó valós feszültségeket ismerni kéne!
A Gnd 1csomópontból 4 felé megy:
A PIC ICSP Portján - Vss-re, A 7407 Gnd (7-es) lábára, Az LPT csati Gnd-hez, és a táp Gnd-hez. Erre vannak még rákötve a tápegység alkatrészei is: stabilizátor IC-k, kondik, és 1led. Bocsi, de ebben nem vagyok biztos, inkább megkérdezem: "...Próbáld meg, hogy lehúzod az LPT csatités a 7407 3. lábát, amire... " A "lehúzás" mit jelent, földelést? "...felhúzod 10k-val Vdd-re..." Ez azt jelenti, hogy rákötöm a Vdd-re, úgy hogy a kettőt egy 10K-s ellenállás kösse össze? A leddel mit kell nézni? Ha egy ledet 470Ohm ellenállással rákötök D0-ra, és Gnd-re, és bekapcsolom, akkor világít. Próbáljam ki ugyanezt 10K-val is, vagy a ledet az ICSP RB7-re kössem?
Itt van egy feliratozott fotó. Megpróbáltam lerajzolni hogy mi-mivel van összekötve.
"A D0 az IC 3. lábára megy, ami egy bemenet! Ha ez a bemenet leterheli a port kimenetét, akkor rossz az IC! Tudom, hogy most vettél újat, de csak ez a következtetés helytálló. "
Igen, a D0 a 7407 3. lábára megy. De az mit jelent, hogy leterheli? Túl sok áram jut az IC-be? És ez akkor mért a portot terheli le? "akkor rossz az IC" Ez lehetséges - mind a két IC rossz lenne?! Ennél egy elkötésnek nagyonn a valószínűsége nem? A porton (D0) egyébként közel 5V jön ki, ha a programban bekapcsolom az RB7-et, és nincs csatlakoztatva az égető.
Idézet: „A "lehúzás" mit jelent, földelést?” Bocs, itt azt jelenti, hgoy lehúzod az LPT portról! Valóban félreérthető volt! A felhúzás és lehúzás egyébként azt jelenti, amit írtál, hogy GND-re ill. 5V-ra. Idézet: „Ez azt jelenti, hogy rákötöm a Vdd-re, úgy hogy a kettőt egy 10K-s ellenállás kösse össze?” Pontosan. Idézet: „A leddel mit kell nézni?” Hogy világít-e a D0-on, ha a programból vezérled. Mert ha igen, akkor a 3. láb több áramot fogyaszt, mint a LED, ami 470ohm-al kb. 5..10mA-t fog enni. Ekkor lehet vakarózni, hogy hogyan folyhat egy bemeneten akkora áram, ami letesteli a D0 kimenetet!? 10k a bemenetre kell, ahogy leírtam a Vdd felhúzásához. A két próba egymástól különálló(egyik a D0-t a másik az IC bemenetét viszgálja), és az áramköröd mindkét esetben le van húzva a PC LPT csatlakozójáról! Idézet: „A porton (D0) egyébként közel 5V jön ki, ha a programban bekapcsolom az RB7-et, és nincs csatlakoztatva az égető.” Terheletlenül. A kérdés az, hogy egy LED leterheli-e(nem képes áramot folyatni kifelé). Ha képes(ég a LED), akkor gáz van a 7407 körül!
Elsőnek a ledes tesztet végeztem el, mert az egyszerűbbnek tűnt.
Tegnap készítettem egy ledsort LPT-re: Bővebben: Link ezzel néztem meg. A Vdd, és Vpp program indításakor egyből világított (inverz) A D0-on, és D1-en lévő led kipipáláskor világítottak. off: Hogy lehet belinkelni egy topicot, úgy hogy ki legyen jelölve a hozzászólás, amire gondolok? Csak mert láttam már ilyet a fórumon, és hasznos lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |