Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Nemtudom, ez annyira egyszerű áramkör, hogy illene tudni magadtól végigkövetni, hogy hol nem az jelenik meg, aminek kellene...
Megint fordítva csinálsz mindent. Nem olvastad el a linkelt cikket? Teszteled mikor unom meg?
![]() ![]() Idézet: „Az RB6 tökéletes, azaz pipa nélkül 0V alatt, pipával 4 fölött, az RB7 ugyanígy.” Ezután: Idézet: „- RB6 pipa RB6 = 0,12 V RB7 = 5 V // fordítva vannak bekötve?” Most akkor mi van? Először mértél rosszul vagy utána? Szerinted, ha ezt nem tudod megoldani, mire fogsz menni a PIC áramkörével?
Idézet: „Most építettem egy tüskesoros csatit az iscp-re, hogy pontos legyen a mérés.” Amit ezek szerint fordítva kötöttél be az előzőekhez képest. Ennyi hiba kicsit sok nem? Az elektronikában hibátlanul kell dolgozni, különben nem sok jót ígér!
Igen, fordítva cimkéztem fel a kábeleket :no:
De ha ettől eltekintünk a mérés eredménye szerint az D1 - RB6 vonal működik, a D0 - RB7 nem működik.
Végigméricskéltem a D0 - RB7 vonalat: Közvetlen a gépből bekapcsolva 0,48 V jön ki, kikapcsolva 0,07. A program érzékeli, hogyha kapcsolgatom.
Szerk. Most ugyanazt csináltam, most viszont jó. Valami hol érintkezik, hol nem?
Megvan: ha a vdd, vpp be van kapcsolva, akkor a gépből d0-on túl kevés jön ki, viszont ha az égető nincs csatlakoztatva, a gép D0-ja is jól működik.
És az nem rossz, h a gép gnd-je össze van kötve a táp gnd-jével?
![]()
Az nem baj, hogy a GND-k össze vannak kötve sőt, az a jó.
Idézet: „ha a vdd, vpp be van kapcsolva” Melyik? A Vdd/Vpp kapcsolóról beszélsz, vagy mindkét kapcsoló bekapcsolásáról? (Vdd/Vpp + Vpp) Ha a Vdd/Vpp kapcsoló bekapcsolása után(ekkor a Vpp fesz még nincs bekapcsolva!) a D0-on nincs meg a fesz, azt jelenti, hogy a 7407 tönkrent, és vigyáznod kell, nehogy a PC portot is tönkrevágd! Remélem ezeket a próbákat PIC nélkül teszed(már ez sem egyértelmű ezek után)?!
Én úgy építettem, hogy nincs főkapcsoló, csak simán Vdd, és Vpp kapcsoló. A cikkben azt írtad, hogy az csak arra jó, h nehogy véletlenül a Vpp-t kapcsoljuk be előbb.
Ha a gépet mérem ( égető nélkül ) Minden oké. Viszont ha rárakom az égetőt, és bekapcsolom a gépet ( de még mindig a gépnél mérem - lpt ) akkor a D0 0V alatt lesz, de amikor a progiban bekapcsolom a PGC-t kicsit nő az értéke, de még mindig 0V alatti.
Akkor mi okból kapcsolod be a Vpp? Csak a képet zavarja össze, mert felesleges információ, mert úgy tűnhet, hogy csak akkor alacsony a D0, ha mindkettő be van kapcsolva és nem derül ki, hogy a Vdd, vagy a Vpp okozza-e a bajt(minden bizonnyal a Vdd).
De már ne próbálkozz, mert rossz a 7407, cseréld ki, mert leterheli a D0-t. Persze ha netán nem jó lábra kötötted a D0-t a 7407-en, akkor még az is lehet, hogy a 7407 jó... ![]() ![]() A D0 nem a PGC. Ettől még lehet bármi más oka, hogy a PGC a D0-ra hat! A D0 melyik 7407 lábra megy? Inkább kezd előről és nézz át minden csatlakozást, hogy hová kötötted a rajz szerint, gondosan. Papírra vezesd, hogy mit néztél át, és mit hová kötöttél. Nehéz szülés lesz ez, lehet a baba bele is hal! ![]()
Ha a D0 tutira jó lábon van, akkor 100% hogy a 7407 a rossz? És azt mivel nyírtam ki, az lpt hibás bekötésével?
Igen, és nem tudom.
Ok, fogok venni egy másikat, és még 1* köszi a segítséget!
Idézet: „Ok, fogok venni egy másikat” Miért is? Már ilyen gyorsan megnézted, hogy jól van bekötve minden? Vagy ha megnézted, nem árulod el, hogy megnézted és minden rendben van? ![]() Lehet, hogy csak elkötötted! Azt is nézd meg, hogy a programban nem kutyultál-e el valamit a port kiosztása körül, mert fura, hogy a PGC hatására a D0 változik! Vagy akkor, amikor a Vdd nincs bekapcsolva, akkor a PGC a D1-et a PGD a D0-át vezérli?
A megnézés abból állt, hogy összehasonlítottam a cikkedben lévő képpel, hogy a D0 a 7407 megfelelő lábán van -e.
Még jó, hogy én IC foglalatba raktam a 7407-et. Már megrendeltem hestore-ból, kedden, vagy szerdán talán már mehetek érte. Ha "csak" elkötöttem valamit, lesz egy tartalék 7407-em... És valószínű, hogy a progiban nem kutyultam el semmit, csak rosszul írtam le, de azért mindenképpen elvégzek egy újabb mérést, rendesen leírogatva, majd hétfőn, és megírom mire jutottam.
Hali!
Megvettem az IC-t, és egy új lpt csatit, és kicseréltem őket. Megmértem az ICSP portot: * Vdd kapcsoló bekapcsolva RB6 = 0,35 V RB7 = 0,34 V * RB6 kipipálva RB6 = 5V RB7 = 0,27V * RB7 kipipálva RB6 = 0,31V RB7 = 0,35V Ezek szerint az RB7 rosszul van bekötve? Jelenleg így néz ki a dolog: D0 => 3.láb =74Ls07=> 4.láb => ICSP-RB7 A gép LPT portja jól működik, azt külön kipróbáltam. Most hogyan tovább? ![]()
Bocsi, véletlen kétszer küldtem el...
Ha a D0-t méred(vagy a 7407 3. lábát), akkor ott hogyan változik a fesz? (Az RB6 az jó.)
off: Ha elküldesz egy üzenetet, megjelenik rajta két hivatkozás szöveg. Egyikkel módosíthatod egy ideig, a másikkal törölheted. Ezért nem kell magadnak sem választ írni, ha még módosítható a szöveg! Arra is figyelj, hogy ha más módosít, azt is érdemes elolvasni(ez gyors váltásoknál szokott gond lenni, hogy nem veszik észre a hozzáfűzéseket...)
Itt az újabb mérés eredménye:
Csatlakoztattam az égetőt a géphez, és az LPT csatlakozó hátuljánál mértem: * Vdd kapcsoló kikapcsolva - RB7 nincs kipipálva: D0 = 0,07V - RB7 kipipálva: D0 = 4,87V * Vdd kapcsoló bekapcsolva - RB7 nincs kipipálva: D0 = 0,08V - RB7 kipipálva: D0 = 0,48V Az LPT mostmár biztosan jól van bekötve, a 7407-et kicseréltem az újra. Ha az égető nincs a gépre csatlakoztatva, akkor hibátlanul leadja az 5V-ot bekapcsoláskor, kikapcsolt állapotban pedig 0V lesz. Ezek szerint elkötöttem valamit? A D0 - RB7 vonal elvileg jó... Mi lehet a hiba oka?
Szerintem még mindig rosszul kötöd be a 7407-et.
Idézet: „Mi lehet a hiba oka?” Fogalmam nincs! Ahogy potyo írja, egyszerűen valamit elkötöttél, vagy nem kötöttél be, vagy zárlat van, vagy nem tudom. Próbálj olyan képeket készíteni, ahol jól látszik a 7407 bekötése, mindkét oldalról. Valamint az LPT csatiról is úgy, hogy látható legyen mit hová kötöttél! Kábeleket is úgy rendezd, hogy látható legyen mi hová megy és Paint-ben íratozd fel, hogy szerinted melyik mit csinál, főleg, ha nem fér egy képre minden, lehessen követni a kábeleket. Nem a képek száma, hanem a minősége fontos, és a jó beállítás!
Íme néhány kép, remélem ez segít.
Amennyire lehet, megpróbáltam jó képet csinálni + odairogatni hogy mi-micsoda. És itt vannak a korábban feltöltött képek is.
Ezek eredetileg is ilyen kis felbontású képek, vagy a fórummotor méretezi át őket? Ha a motor a ludas, akkor png-be tedd át, azt nem méretezi át elvileg! Így sajnos nem látom a 7407 bekötését. Arról kéne két olyan kép az alkatrész és a fólia oldalról, ami az egész képet kitöltené! Jobban meg kell világítanod, mert nagyon sötétek a képek, semmit nem lehet kivenni. Kivétel az LPT csati, ami ha jól látom jól van bekötve.
itt van egy korábbi kép a 7407 ajláról.
Csak sajnos az a 3 ellenállás elég sokat eltakar. Megpróbáltam feloltani a villanyt, és úgy fotózni, meg nemlekicsinyíteni, de a fotó elég vacak lett, jobb lenne természetes fénynél, de már kezd sötétedni. Elmentettem pngbe, de túl nagy volt a feltöltéshez. Érintkezési hibákat már kerestem, de nem találtam, 1 helyen kicsit megigazítottam a forrasztást, hogy biztosan ne érintkezhessen a 2 láb. A mérés (nem működik az RB7, és a gép D0-on csak 0,47V-t ad le, ha Vdd be van kapcsolva.) alapján nem lehet kikövetkeztetni, hogy hol lehet a hiba?
Próbáld meg feliratozni a kábeleket.
Az a fura, hogy ha minden kábel jól van bekötve, akkor nem értem mitől terhelődik be a D0 a Vdd bekapcsolásakor! Ennek nem szabadna megtörténnie! Minden GND pont ami a rajzon van össze van kötve egymással? Próbáld meg, hogy lehúzod az LPT csatités a 7407 3. lábát, amire a D0 megy, felhúzod 10k-val Vdd-re(5V-ra). Majd bekapcsolod a Vdd-t és méred, hogy a láb fenn van-e 5V-on, és a 4-es láb is 5V-on van-e. Ezután lehúzod a 3. lábat testre, és méred a kimenetet, ahol szintén 0V közeli feszt kell mérj. Ha nem így lenne, akkor ott valami nagy árulás lesz! Ha netán ez így működik, akkor vedd le a 10k-t és csatlakozz, a PC-hez. Ha ekkor ismét rossz, akkor valami biztosan nem jól van kötve a tápoknál, pl. nincs összekötve a GND(test), vagy egyéb elkötés. Az D0-t nézted LED-el?(soros ellenállás is kell ám a LED elé, 1k, mert a végén a port is meghal!). Ha a LED-et meg tudja hajtani, akkor nagyon le kell terhelni, hogy ne működjön! Idézet: „1 helyen kicsit megigazítottam a forrasztást, hogy biztosan ne érintkezhessen a 2 láb.” Inkább szakadásvizsgálóval kell megmérni, hogy tuti nem érintkezik-e! Idézet: „nem lehet kikövetkeztetni, hogy hol lehet a hiba?” Így, hogy nem látom a valós bekötést, nem nagyon. A D0 az IC 3. lábára megy, ami egy bemenet! Ha ez a bemenet leterheli a port kimenetét, akkor rossz az IC! Tudom, hogy most vettél újat, de csak ez a következtetés helytálló. Vagy valami más súlyos elkötés van, ami a képeken egyébként nem látszik, hogy lenne, de ehhez a kábeleken futó valós feszültségeket ismerni kéne!
A Gnd 1csomópontból 4 felé megy:
A PIC ICSP Portján - Vss-re, A 7407 Gnd (7-es) lábára, Az LPT csati Gnd-hez, és a táp Gnd-hez. Erre vannak még rákötve a tápegység alkatrészei is: stabilizátor IC-k, kondik, és 1led. Bocsi, de ebben nem vagyok biztos, inkább megkérdezem: "...Próbáld meg, hogy lehúzod az LPT csatités a 7407 3. lábát, amire... " A "lehúzás" mit jelent, földelést? "...felhúzod 10k-val Vdd-re..." Ez azt jelenti, hogy rákötöm a Vdd-re, úgy hogy a kettőt egy 10K-s ellenállás kösse össze? A leddel mit kell nézni? Ha egy ledet 470Ohm ellenállással rákötök D0-ra, és Gnd-re, és bekapcsolom, akkor világít. Próbáljam ki ugyanezt 10K-val is, vagy a ledet az ICSP RB7-re kössem?
Itt van egy feliratozott fotó. Megpróbáltam lerajzolni hogy mi-mivel van összekötve.
"A D0 az IC 3. lábára megy, ami egy bemenet! Ha ez a bemenet leterheli a port kimenetét, akkor rossz az IC! Tudom, hogy most vettél újat, de csak ez a következtetés helytálló. "
Igen, a D0 a 7407 3. lábára megy. De az mit jelent, hogy leterheli? Túl sok áram jut az IC-be? És ez akkor mért a portot terheli le? "akkor rossz az IC" Ez lehetséges - mind a két IC rossz lenne?! Ennél egy elkötésnek nagyonn a valószínűsége nem? A porton (D0) egyébként közel 5V jön ki, ha a programban bekapcsolom az RB7-et, és nincs csatlakoztatva az égető.
Idézet: „A "lehúzás" mit jelent, földelést?” Bocs, itt azt jelenti, hgoy lehúzod az LPT portról! Valóban félreérthető volt! A felhúzás és lehúzás egyébként azt jelenti, amit írtál, hogy GND-re ill. 5V-ra. Idézet: „Ez azt jelenti, hogy rákötöm a Vdd-re, úgy hogy a kettőt egy 10K-s ellenállás kösse össze?” Pontosan. Idézet: „A leddel mit kell nézni?” Hogy világít-e a D0-on, ha a programból vezérled. Mert ha igen, akkor a 3. láb több áramot fogyaszt, mint a LED, ami 470ohm-al kb. 5..10mA-t fog enni. Ekkor lehet vakarózni, hogy hogyan folyhat egy bemeneten akkora áram, ami letesteli a D0 kimenetet!? 10k a bemenetre kell, ahogy leírtam a Vdd felhúzásához. A két próba egymástól különálló(egyik a D0-t a másik az IC bemenetét viszgálja), és az áramköröd mindkét esetben le van húzva a PC LPT csatlakozójáról! Idézet: „A porton (D0) egyébként közel 5V jön ki, ha a programban bekapcsolom az RB7-et, és nincs csatlakoztatva az égető.” Terheletlenül. A kérdés az, hogy egy LED leterheli-e(nem képes áramot folyatni kifelé). Ha képes(ég a LED), akkor gáz van a 7407 körül!
Elsőnek a ledes tesztet végeztem el, mert az egyszerűbbnek tűnt.
Tegnap készítettem egy ledsort LPT-re: Bővebben: Link ezzel néztem meg. A Vdd, és Vpp program indításakor egyből világított (inverz) A D0-on, és D1-en lévő led kipipáláskor világítottak. off: Hogy lehet belinkelni egy topicot, úgy hogy ki legyen jelölve a hozzászólás, amire gondolok? Csak mert láttam már ilyet a fórumon, és hasznos lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |